Jag är på kurs och blir fullproppad med mat,intryck och kunskaper. Vid middagsbordet igår sade en kvinna tvärsäkert. "Flickor är smartare än pojkar". Jag trodde först att hon var ute efter att provocera, men det visade sig att hon sade det på blodigaste allvar. Det var helt enkelt den erfarenhet hon hade gjort som mellanstadielärare. Mellanstadieflickorna inte bara pluggar mer, de tänker bättre. Det finns undersökningar (som stämmer överens med mina iakttagelser) som visar att pojkar tänker bättre än flickor på gymnasiet. Dels handlar det här om biologi - den takt i vilken hjärnan mognar hos pojkar respektive flickor, men jag undrar om den biologiska otakten förstärks av flickornas lydnad? Att tänka är ju ofta att vara olydig, att ifrågasätta, att vägra acceptera rättning i ledet, att insistera på en egen väg. Att vara lydig innebär kanske att man tänker bättre på mellanstadiet där inte så mycket handlar om analys, kritisk granskning och ifrågasättande, men det gör baske mig inte det längre fram i livet.
Här finns ett gammalt inlägg om pojkars resultat ur min blogg. Det förs en intressant diskussion om orsaken till pojkars sämre betyg i bloggen Tysta Tankar.
lördag 24 april 2010
Flickor smartare än pojkar?
Etiketter:
antipluggkultur,
genus,
intelligens,
jämställdhet,
lydnad,
skolan,
skolresultat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är viktigt det du påpekar - vem som är smartast beror ju helt på vad man menar med smart!
SvaraRaderaAbsolut. Själv rangordnar jag självständigt tänkande över smarthet och tror att lydnad är farligare än både enfald och okunnighet. Men med det sagt är jag för mer disciplin i skolan. Det är skillnad på brist på lydnad och brist på hänsyn och respekt för andras rätt till arbetsro.
SvaraRaderaOm vi inte ger eleverna ramar, hur kan vi vänta oss att de ska veta när de gått för långt? Vad ska de mäta sina krafter emot? Prova sin självständighet på? Respekt och hövlighet är inte synonymt med lydnad och underdånighet, trots att de blandas ihop ibland.
SvaraRaderaTack för länken!
SvaraRaderaMen är det inte så att vi tycker om att spegla oss? Den som tänker som jag - den tänker rätt (eller bäst)
Min tes är att flickor tänker överlägset bäst om vi använder en väldigt smal definition "att tänka som fröken vill att jag ska säga".
Visst borde det vara möjligt att hålla isär de här diskussionerna. Det är aldrig smart att störa andra. Vi flummare tycker också om arbetsro och ordning!
Morrica, jag tycker om att du skriver "om vi inte", för jag ser det med arbetsro och ramar som lärarens absoluta och obekväma plikt. Och arbetsron skall skapas utan skrik och bråk och otrevligheter, för det är också vår plikt att skapa en avslappnad, vänlig och trevlig atmosfär i klassrummet. Det är alltså lärarna som behöver ändra sig, men vi behöver redskap och omvärldens acceptans för det arbetet.
SvaraRaderaMats, jag håller med dig i alla dina påståenden.
SvaraRaderaNär det gällde länken, skulle jag ha fortsatt att delta i diskussionen om jag inte hade varit borta hela helgen. Nu har jag bara läst den med intresse. Jag tycker attt sådana diskussioner är viktiga - men viktiga blir de enligt min mening först när vi i någon grad är oöverens. Vi mår alla bra av att utmana vårt tänkande, se saker ur andra perspektiv. Det fanns här och det tyckte jag om. Men jag uppfattar det också som om jag blev feltolkad och slarvigt läst några gånger och även slentrianmässigt buntad med "dom onda andra".
Du och jag verkar i vissa stycken ha olika uppfattning om hur vi får en bra skola, men du ska ha klart för dig att jag blir lika glad när din väg leder till framgång som när min gör det.
Jag ber verkligen om ursäkt om jag buntat hop dig med... hmmm... usch, jag vill inte enskännas vid vem det skulle kunna ha varit.
SvaraRaderaFörlåt i alla fall!
En del diskussioner mår bra av polarisering, men just nu känns det som om vi måste ta oss ur förutsägbarheten. Jag hoppas du kan bli mer något mer storartat än grus i det folkpartistiska maskineriet. Jag behöver återerövra tron på liberalismen.
Vilket sympatiskt svar, Mats! Jag kände mig värmd av det. Tack. Jag tror på liberalismen, men jag behöver återerövra tron på att vi kan nå en högre form av demokrati där vi ägnar oss åt samtal och samarbete snarare än åt att köra över varandra och räcka långnäsa på det.
SvaraRadera