I Expressen kommer nye krönikören Gunnar Wetterberg med en rad strålande råd inför gymnasie- och högskoleval. För det första är alla hans råd ägnade att trimma och göra det bästa av de hjärnor vi har. Språkstudier, djupstudier och bredd. För det andra syftar råden till att öppna så många dörrar till framtiden som möjligt. Jag är övertygad om att valfrihet är en viktig nyckel till lycka. Man är en betydligt mer harmonisk montör, lärare, lapplisa eller revisor om man vet att man är konkurrenskraftig nog för att göra något annat om man har lust. Sist men inte minst är det högst osannolikt att den som följer hans råd hamnar i arbetsförmedlingens register. Att hamna där är illa nog. Att hamna där med tunga studielån är ett litet helvete.
Däremot kommer han med en litet väl enkel förklaring till snedrekryteringen. Akademikerföräldrar hjälper sina barn på traven, det är sant, men de gör något annat också. De visar sina barn vinsterna med studier i sina dagliga liv. Har man föräldrar som helst tillbringar sina lediga stunder med en god bok, som ägnar sig åt animerade diskussioner på franska och som intresserar sig för vad deras barn lär sig och inte bara att de lär sig, då blir man motiverad för studier. Den som inte har sådana föräldrar behöver få sitt raketbränsle i skolan. För att minska snedrekryteringen är det alltså a och o med engagerande, entusiastiska, kunniga lärare som kan förmedla nöjet och magin i den akademiska världen – inte blott nyttan och tristessen.
måndag 12 april 2010
Goda råd nästan gratis!
Etiketter:
goda råd,
Gunnar Wetterberg,
lärare,
snedrekryteringen,
valfrihet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inte bara är man mer tillfreds och får en bättre självkänsla av att ha valmöjligheter; man ser sig inte heller som ett offer för ett kasst system på samma vis --> inte lika bitter.
SvaraRaderaSant, anonym, även om det finns en annan och ångestalstrande sida av många valmöjligheter. Är den här pralinen verkligen godast, eller borde jag ha tagit en annan?
SvaraRadera