söndag 18 april 2010

Ge oss tillbaka friheten att göra ett bra jobb

SKL har fått stark kritik för sina krav på en totalreglerad arbetstid för lärarna. De argument som har hörts mest är att läraryrket inte får göras mindre attraktivt och att arbetstiden inte är en tillräckligt viktig fråga. I en ledarartikel i DN tar man äntligen upp det viktigaste argumentet; Regleringen är ett allvarligt hot mot skolans kvalitet.

Sedan kommunaliseringen har de svenska lärarna sju veckor sommarlov och 45 timmars arbetsvecka varav minst 35 måste förläggas till skolan. Varje dag, varje stund är räknad så att vi på inga villkor skall arbeta mindre än någon annan på grund av skolloven (mer går däremot alldeles utmärkt). Det vi nu bråkar om är den sista lilla utposten lärarfrihet. Det barocka är att vi tvingas till detta trots att resultaten bara har gått bakåt sedan den förra och väldigt mycket mer omfattande regleringen.

Fram till dess förfogade vi i likhet med lärarna i de flesta andra länder fritt över nästan all annan arbetstid än undervisningen. Vi som jobbade som lärare före den "arbetsplatsförlagda" tiden kan intyga att vi var bättre lärare och att läraryrket var roligare och mer stimulerande då. Men ingen behöver ta vårt ord på saken. Vi vet alla att resultaten har sjunkit - inte stigit sedan den tidigare regleringen. Varför vill SKL fortsätta på samma misslyckade bana trots att den bevisligen leder till lägre kvalitet?

Kloka synpunkter om läraryrket hittar ni hos Lilla O, Anne-Marie Körling, Doktor Cai, Roger Haddad och Mats Persson.

2 kommentarer:

  1. Folk generellt mår bättre av att få eget ansvar och att bli betrodda att göra ett bra jobb. Ingen uppskattar en chef flåsandes i nacken, följandes varje rörelse. Det är att ta tag i helt fel ände att förstöra någon av de få attraktiva delarna av dagens läraryrke, det skrämmer iallafall bort sådana som mig, potentiella lärare.

    SvaraRadera
  2. Håller med, Gunilla. Det finns folk som inte hanterar ansvar väl och som inte lever upp till det förtroende de får, men det är en chefs jobb att identifiera och göra sig av med dem och låta resten av oss göra vårt bästa.

    SvaraRadera