söndag 9 maj 2010

Nu har hon ställt till med rabalder igen, Camilla Lindberg

Den här gången genom att kritisera sexköpslagen och föreslå statliga bordeller. Jag kan önska att min oförvägna partikamrat hade låtit bli att peta i just det här getingboet, men när hon nu har gjort det ska hon inte behöva stå ensam på barrikaden. Inte när jag tycker att hon har rätt.
Det finns en hel del förakt i vårt samhälle. Kvinnor som föraktar män, män som föraktar kvinnor, kvinnor som föraktar kvinnor, män som föraktar män som är som kvinnor – vare sig de bögar eller bara feminina till sin natur. Uppenbarligen är kvinnor litet mer föraktliga än män, även om det går att förakta vem som helst om man bara anstränger sig litet. Men ingen är så föraktlig som horan.
Den som vänder sitt förakt mot mannen vill helst att sexsäljaren inte finns. Finns det sådana personer måste de vara utnyttjade offer, annars går inte bilden ihop.
Den som vänder sitt förakt mot kvinnan hävdar antingen att alla kvinnor är horor, det handlar bara om pris och valuta, eller också ”tigger vi om det.”
Är målet att de föraktfulla kvinnorna ska komma åt de föraktfulla männen med sexhandlarna som gisslan är sexköpslagen kanske rätt väg att gå. Men kanske vinner de föraktfulla männen nästa strid? På det här sättet tror jag i alla fall inte på någon vapenvila.
Vill vi minska föraktet och öka förståelsen måste hitta bättre sätt att stoppa trafficking och förhindra utnyttjandet av minderåriga, missbrukare och andra svaga i samhället. Vill vi minska föraktet och öka förståelsen tror jag att vi måste börja med horan. Vi måste sluta hata och förtrycka horan.
Andra Bloggar: Benny Lindholm (FP) skriver balanserat om detta kniviga ämne, Här är Camillas (FP) eget blogginlägg, moralisk indignation hittar du hos Kent Persson (M), Jerker Nilsson (V) och Krassman (S),humor hos Tokmoderaten(M)och lyrisk entusiasm hos Alexander Bard och Liberati. De liberala maktkampsbloggarna Hanna och Johanna skriver om horskor och sexköpslagen. Jinge (V) har svårt att bestämma vem han föraktar mest; horor eller liberaler.

Dalarnas tidning, Aftonbladet, Expressen, DN,SVD, min artikel på Newsmill.

10 kommentarer:

 1. Väl rutet Helena

  Jag tror inte alltigenom på den lycliga horan heller, men jag tycker som Du att debatten kunde nyanseras lite. Frågan om att köpa eller sälja sex har fler lager än det ytliga fördömandet eller de frikyrkligas och endel feministers moraliska indignbation.

  SvaraRadera
 2. Kristian, det finns många saker jag inte vet. En av dem är om det finns alltigenom lyckliga horor. Men en sak jag däremot är säker på är att förakt, fördömande och stigmatisering skapar olycka och ger oss ett sämre samhälle.
  Vi behöver befria oss både från kvinnoförakt och mansförakt. Alla välartade, intellektuella medelklassmänniskor måste inse att alla varken tänker tänker på samma sätt, lever på samma sätt eller har samma valmöjligheter.

  SvaraRadera
 3. Men det är väl inte horan som är problemet? Det är väl ändå torsken vi ska tala om? Mannen som köper sex. Efterfrågan och inte utbudet är väl problemet? Så brukar ju liberaler som hyllar marknaden tycka.

  Istället görs, som så ofta, mannen snabbt osynlig och allt fokus rikats mot kvinnan, eller "horan". I bjärt kontrast till "madonnan"...

  Jag anser att den prostituerade kvinnan ska få hjälp och stöd. Och jag ställer mig frågande till om Camilla och Helena verkligen tycker att samhället ska satsa på att underlätta mäns sexköp genom att inrätta statliga bordeller.

  Man blandar ihop äpplen och päron i debatten. Att vara emot sexköp och prostitution innebär inte att vara emot de prostituerade kvinnorna - snarare tvärtom!

  Det stigma som dessa kvinnor utsätts för blir absolut inte mindre bara för att sexköparna lättare kan köpa tillgång till deras kroppar. Inte heller blir det mindre stigmatisering av kvinnan om verksamheten sker i statliga bordeller. Däremot kanske det underlättar för köparen som kan få godkända och hälsondersökta kvinnor att använda...

  Stigma bryta på andra sätt än genom att understödja ett utnyttjande och en orättfärdig maktutövning.

  SvaraRadera
 4. Anonym; det är vackert att tro att man kan lagstadga bort driften, men somliga kan helt enkelt inte få till det särskilt enkelt. Jag tycker också att sexköp är en otäck företeelse men tyvärr tror jag att sexuell obalans/maktkamp/utnyttjande är en av de samhällsproblem vi kommer att få dras med för alltid.

  Det är svårt att lösa ett olösligt problem, man får helt enkelt göra processen så smärtfri som möjligt för så många som möjligt. Att underlätta för de kvinnor som hamnat i den här situationen hamnar på första plats tycker jag, och där har H och C goda poänger.

  SvaraRadera
 5. anonym, jag har inte skrivit något om statliga bordeller och jag är inte insatt nog för att bedöma om det skulle vara en god idé. Det jag däremot anser är att kvinnan inte får reduceras till kropp och objekt. Jag är övertygad om att vi kan överleva både våldtäkter och prostitution med vårt "själv" intakt, precis som människor har överlevt rån, misshandel , tortyr och koncentrationsläger men det blir väldigt mycket lättare om omgivningen avhåller sig från att moralisera, tala om hur vi borde reagera och på andra sätt blanda ihop våra kroppar med våra personer.

  Jag kan inte se varken horan eller torsken som ”problemet”. Problemen är trafficking, utnyttjandet av utsatta människor, misshandel, våld, alla möjliga slags kriminalitet, förakt, dubbelmoral, hyckleri och stigmatisering. Prostitutionen har överlevt inkvisitionen, häxbålen och andra konsekvenser vi inte kan drömma om att efterlikna. Det finns prostituerade i Afghanistan och Iran trots att både köpare och säljare löper grava risker. Då tycks det mig naivt att tro att vi kan utplåna sexhandeln genom att kriminalisera den. Det kan trots allt inte vara svårt att göra upp en sådan affär utan att bli upptäckt i dagens kommunikationssamhälle.

  Precis som de som förespråkar sexköpslagen vill jag ha bort trafficking, utnyttjande av minderåriga och alla andra brott som frodas runt sexhandeln. Deras metod är att försöka uppfostra och tvinga fram en bättre människa . Dessutom delar de in oss i kvinnor – offer, män – förövare. Där har vi det jag argumenterar mot.

  Dessutom vill jag att kvinnor och män ska ha samma rätt till sin kropp och sin sexualitet. Samma rätt att behandlas med respekt oberoende av klädsel och livsstil. Jag vill inte att mina döttrar och elever skall få sitt sexliv avhandlat av skolkamrater och jag vill inte att ordet hora används som skällsord och tillrättavisning.

  SvaraRadera
 6. Eva, tack för din kommentar! Det är så jag också resonerar. Men, jag vet inte om sexköp måste vara en otäck företeelse, eller om den uppfattningen också hänger ihop med föreställningen att en kvinnas värde sitter i hennes dygd. Det svaret är sexarbetarna själva bäst lämpade att ge. Precis som du tror jag att vi får leva med den homo sapiens vi är. Skall vi förädlas tror jag dessutom mer på utbildning och värdegrundsarbete än på lagstiftning.

  SvaraRadera
 7. Du har förstått. Innan horan är fri kan kvinnan aldrig bli det.

  SvaraRadera
 8. Det låter kanske knäppt Eric, men precis så tror jag att det är.

  SvaraRadera
 9. Anonym

  Jag undrar om Du har tänkt igenom detta. Det finns en hel hoper kvinnor som villigt säljer sig till högstbjudande, men kanske just inte i de omgivningar som Du ser framför Dig när Du pratar om prostitution. Hela partnersvalsprocessen är i princip samma sak. Kvinnan väljer den partner som tilltalar henne mest. Om det är den rikaste, snyggaste, mest religiösa, bäst luktande, rätt statusägande etc.
  Alla säljer något, alla köper något. Det är så vi är programmerade. Försök ta bort det, om Du kan.

  SvaraRadera
 10. Kristian, om du byter ut ordet "kvinnan" mot "människan" och "alla" mot "vissa", eller "många" håller jag med. :)

  SvaraRadera