Förra veckan skrev Kjöller en ledarartikel om sexköpare i allmänhet och resande sådana i synnerhet. Artikeln är full av kränkande, nedsättande och generaliserande formuleringar och borde aldrig ha hittat in på en liberal ledarsida. Nästa artikel handlar om skillnader i inställning till skolan mellan pojkar och flickor och är nästan lika sexistisk den. Med stor indignation skriver Kjöller att flickor minsann inte ska behöva agera krockkuddar för vanartiga gossar. Hon vill se flickskolor där flickor slipper hållas tillbaka av ”mindre begåvade” och engagerade gossar.
Föreställ er att de här två artiklarna hade handlat om invandrare, hörselskadade eller homosexuella? Det skulle ha blivit världens ramaskri. Men män och pojkar får man tydligen skriva vad som helst om utan erinran. Ironiskt nog i jämställdhetens namn. Det här måste vi komma åt, för det är inte ett skvatt bättre att uttala sig generellt nedsättande om män än att göra det om kvinnor. Män måste bli bättre på att försvara sig, på att säga, men vänta här... Och vi kvinnor, vi behöver skärpa oss.
När jag jobbade på gymnasiet i en annan stad hade vi en stor skandal på skolan. Under många år hade man haft årliga resor till Afrika med eleverna i åk 3. Nu klagade eleverna på att lärarna anlitade prostituerade och söp sig redlöst fulla. Skolledningen försökte tysta ner det hela. Konsekvensen blev att eleverna gick till Aftonbladet med en filminspelning av en av lärarna (en f.d. ordförande för kristdemokraterna i staden) I flera veckor kunde man på Aftonbladet.se se hans guppande rumpa skymta genom den öppna altandörren. Om det här har jag redan skrivit - antingen i ett inlägg eller i någon kommentar. Det jag däremot inte skrev var att den mannen och hans manliga kollega var med på resan för första gången.
Veteranerna och initiativtagarna var två kvinnor på sextio plus. Dem hade elever klagat på i flera omgångar tidigare. De hade tafsat på och varit allmänt slippriga mot pojkar de träffade i olika sammanhang. Bland annat hade det klämts både här och där på en guide de hade på en safariutflykt för elevgruppen. De kvinnliga lärarna hade också vid flera av resorna behövt bäras till sina rum av eleverna, stupfulla. Den ena läraren hade en ”pojkvän” i en annan stad, jag vill minnas att det var Nairobi. Dit brukade hon åka några dagar under varje skolresa.
Med tanke på att klagomål på ihållande fylla, försumlighet och sexuella övertramp hade kommit flera gånger innan den här skandalen är det rimligt att anta att det var de två kvinnliga lärarna som satte tonen för resan, inte de två manliga.
Hos mig väcker det här många tankar. Föreställ er att elever hade kommit och sagt samma sak om manliga lärare? Tror ni att skolledningen hade viftat bort det lika lätt? Det tror inte jag. Det här kunde fortgå just för att det var kvinnor som söp sig redlösa och tafsade på småpojkar. Det vet vi ju alla att det är män som bär sig åt på det sättet. När allt det här blev en stor nyhet var det också de två männen som blev uthängda i media. I ärlighetens namn var det dem eleverna hade filmat med guppande ändor, men de två kvinnorna var enligt min uppfattning de som ställde till mest skada.
Litet grann kan jag förstå Hanne Kjöller. Jag har själv blängt ogillande på en rödbränd man på en strand i Phuket som nödtorftigt dolde sin ölkagge med en t-shirt med meddelandet ”Sexturist - Javisst!” Det finns människor - som mina kollegor som enbart hålls tillbaka av omvärldens fördömande och som beter sig fruktansvärt illa när den sociala kontrollen är borta - till exempel utanför landets gränser.
Men när jag läser historier om de stackars kvinnorna och de onda männen har jag alltid den här historien som resonansbotten. Med det här i bagaget är det inte möjligt att läsa sådana grova generaliseringar och påhopp som Hanne Kjöller kommer med utan att bli illa till mods. Det finns sådana som far väldigt illa i sexbranschen - dem behöver vi hjälpa. Det finns sexköpare som beter sig väldigt illa i sexbranschen - dem behöver vi stoppa. Men möjligheterna att göra det blir bara mindre om vi drar alla sexköpare och alla sexsäljare över en kam.
Om det har jag skrivit på Newsmill. Klicka här så kommer du dit.
Bloggar: Per Hagwall i No Size Fits All , Anders B Westin, Tysta Tankar, Christermagister, Badlands Hyena, ord av Jerry, Pelle Billing, Motpol, Gretas svammel, Killing Zoe again, politikken,
onsdag 17 november 2010
DN - liberal och oberoende även när det gäller pojkar, torskar och horor?
Etiketter:
DN,
dubbelmoral,
Hanne Kjöller,
liberalismen,
sexism,
sexköpare,
sexsäljare,
sexturism
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Folk är folk, på gott och ont. I första hand är det så, långt innan kultur, kön eller uppfostran så är folk folk. Överallt, och alltid. De flesta är hyggliga människor, och så finns resten. Och resten, de finns av alla sorter. Utan undantag.
SvaraRaderaTack Morrica för att du förstår vad jag menar. :)
SvaraRaderaMoral är svåra saker. Ibland tycker man att man har gjort rätt och inser efteråt att det var fel, ibland rationaliserar man så man tror på det själv. Dessutom har vi biten med hur olika förutsättningar vi föds med och hur vi påverkas av sådant som händer oss. Det är viktigt att försöka gå i andras skor, men man ska komma ihåg att man aldrig helt kan göra det också.
Därför tror att man bör vara hårdare mot sig själv och mer förlåtande mot andra.
Jag tror jag förstår vad du menar Helena. Det är viktigt att hela tiden rannsaka sig själv och även våga omvärdera sin världsbild. Det är otroligt eftersträvansvärt att försöka vara förlåtande, för jag tror inte att det är så lätt att man bara blir det för att man bestämmer sig för att vara det. Jag tror nämligen förmågan att fölåta hänger ihop med att också vara förlåtande mot sig själv.
SvaraRaderaEn parallell i det lilla. I söndags anordnade tidningen Mama sin Mamagala - på fars dag! Tänk om en "herrtidning" skulle ordna något liknande på mors dag...
SvaraRaderaJag beundrar ditt mod att ta upp svåra ämnen och nickar försiktigt från ett mörkt hörn av rummet.
SvaraRaderaMichel Houellebecq vände upp och ner på en del moraliska konventioner och jag har nog inte riktigt landat än. Samtidigt skapade han nya som kanske handlade om tolerans och öppenhet.
Starkt skrivet Helena.
SvaraRaderaSom antropolog har jag jobbet en del i Afrika och kan bara verifiera Din beskrivning av verkligheten, tex med turister eller hjälporganisationer.
Gertie, klokt skrivet. Men att vara förlåtande mot sig själv hindrar inte att man tittar på sig med skarpa och kritiska ögon och försöker dra ner på rationaliseringar och självrättfärdiganden.
SvaraRaderaAnna tack för den intressanta illustrationen. :)
SvaraRaderaPå verkstadsgolvet tycker jag att jag ser en hel del kvinnoförtryck och också en grabbroll som försurar livet för många pojkar som inte är bekväma i den. I retoriken och media är det tvärtom, där är det helt omöjligt att ge sig på kvinnor, men mest bara hejarop när man kastar sig över män.
Tack Mats för att du förstår att det tar mod att göra det här. Det folk skriver i kommentarer är bara en liten del. Jag vet att jag är föremål för många onda tankar och även en hel del onda ord - även från en hel del av mina vänner i Folkpartiet. Men när det står helt klart för en att något är fel och skadligt tycker jag inte att man har rätt att tiga.
SvaraRaderaTack Kristian! :) Det är en av konsekvenserna av generaliseringar. När något inte passar in i den överenskomna bilden vill vi ha det under mattan. Kvinnliga lärare i den åldern som åker med elever till Afrika ska givetvis vara goda självuppoffrande kvinnor med håret i knut - litet som forna tiders missionärer. De ska definitivt inte vara överåriga partypinglor som vill ha omväxling från gubben därhemma i form av unga pojkar.
SvaraRaderaEn ironi i det här är att syftet med resorna var att utforska den påverkan västerländsk turism och hjälpverksamhet har på den lokala befolkningen.
Jag blir lite förvånad över att så många,inklusive du, tolkat Hanne Kjöllers ledare som att hon KRÄVER flickskolor och KRÄVER att "militanta feminister" tar i med hårdhandskarna mot sexturisterna.
SvaraRaderaJag tycker mer att hon ställer frågor som kan vara värda att fundera på. Hon tar upp ämnen där man nästan är tvungen att smälla upp motpolerna i starkt lysande neon för att visa hur sjukt det faktiskt är.
Visst raljerar och överdriver hon, men det är lätt att förstå varför och det är hennes sätt att skriva.
Det blir så skitnödigt och tråkigt när allt ska vara politiskt korrekt.
En ledare ska väl väcka känslor och få dig och mig att tänka till? Om den dessutom får oss att skapa en åsikt och tanke vi inte haft innan, så är väl ledaren ännu mer lyckad?
Varje ledarskribents egna frågor, tankar och åsikter ska synas i texten. Det tycker iallafall jag.
Generaliseringar är en komponent som reagerar med våra egna föreställningar och fördomar. När vi har läst klart har artikeln blivit något nytt och något helt annat än vad som urspungligen var skrivet.
Ord är märkliga på det viset.
Säga vad man vill, hennes ledare skapar debatt och mängder av blogginlägg. Definitivt mer än många andra ledarskribenter. Så nog är hon värd sin lön och en stor tillgång för en liberal tidning som DN.
Jag gillar att hon kliver på i ullstrumporna. Det är inga svaga grupper som hon "trampar" på. Dom försvarar sig riktigt bra, vad jag kan se.
Anneli, jag blir litet förvånad över att du tolkat mitt blogginlägg som att jag skriver att Kjöller kräver för det står det inget om. "Kjöller vill se" är vad det står och det tror jag inte hon själv skulle protestera mot. de militanta feministerna hon vill bussa på sexturisterna är inte nämnda i inlägget.
SvaraRaderaDet är skillnad på att vara politisk korrekt och att avhålla sig från att kränka, demonisera och smutskasta en grupp människor. Man har makt när man skriver - till och med när man skriver i en liten sketen blogg. Det bör mana till försiktighet. De gånger det visar sig att man skadat eller kränkt någon - ja då ber man om ursäkt och tar lärdom.
Det är inga svaga grupper som Kjöller trampar på, skriver du. Pojkar som vantrivs i skolan och män som turistar i Thailand med okänt motiv.
Vad är då en svag grupp som man inte får trampa på? ... Alla kvinnor? Tycker du det är du verkligen inte ensam.
Artiklar i dagspressen som bygger på åsikter snarare än fakta är en sak, men det som verkligen är stötande är alla dessa uppenbara lögner från svenska myndinghetspersoner. Lögner som används för att marknadsföra morallagar i andra länder, för att ta några exempel från de senaste månaderna:
SvaraRaderaISRAEL:
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/meast/10/24/israel.women.trafficking/
http://www.womantogo.com/eng/
Keidar said the legislation is modeled after similar legislation in Sweden that has drastically reduced trafficking and prostitution.
Skottland:
http://www.scottish.parliament.uk/s3/bills/MembersBills/documents/20101122CriminalisationofPurchaseofSex.pdf
Swedish police statistics indicate that there has been a dramatic decline in prostitution since the law commenced.
Anonym, stort tack för länkarna. Jag ser det som ett stort och pinsamt problem att vi säljer sexköpslagen på export på falska meriter.
SvaraRadera