82 % av elever födda i Finland får gymnasiebehörighet mot 25 % födda i Somalia. Det är tydligen en nyhet, men var i ligger nyhetsvärdet? Hur hittar man överhuvudtaget på att jämföra skolresultat mellan elever födda i Finland och elever födda i Somalia? Finland är vårt närmaste grannland, ett land där svenska är ett av två nationella språk och ett land som klarar sig bättre i internationella skoljämförelser än Sverige. Med tanke på det låter 82% lågt. Somalia är ett fattigt, krigsdrabbat land där mer än hälften av befolkningen är analfabeter. Till det får man lägga kulturella och språkliga barriärer som det kräver en hel del möda att ta sig över. Med tanke på det låter 25 % som en högst begriplig siffra.
Därmed inte sagt att det är en acceptabel siffra. Helt klart borde den höjas och helt klart går det att höja den, men knappast med vår typ av curlingskola. Ska man ta igen tio år av missad skolgång, ska man gå från analfabetism till en akademisk karriär måste man kavla upp ärmarna och arbeta utav bara helvete. Glöm kompisar, tv-spel, Facebook, SMS och TV.
Det är precis vad eleverna tvingas göra på Seed, en internatskola i Washington. Tack för tipset Kristian!
Jag tror att Seed grundarna skulle hålla med Jan Björklund som ger receptet svenska, svenska och mer svenska i SVD. När Ylva Johansson har kastat tillräckligt med skit på Jan Björklund föreslår hon mer resurser och ämnesundervisning på hemspråk. Antingen har hon rätt och Björklund fel eller tvärtom. Varför inte för en gångs skull ta reda på vem av dem? Det är väl bara att starta en verksamhet enligt Jan Björklunds modell, en annan enligt Ylva Johanssons och för en gångs skull utvärdera resultaten.
Många har bloggat klokt och tänkvärt om det här: Tankar om skolan i Media, Friederike Gerlach (MP), Christermagister, redaktörens blogg, Mats Gerdau (M).
onsdag 9 juni 2010
Vad är egentligen en nyhet i skolans värld?
Etiketter:
Finland,
gymnasiebehörighet,
Jan Björklund,
Seed,
Somalia,
utlandsfödda,
Ylva Johansson
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja Helena ! Bra idé ! Starta en vettja :-) Vilken väljer du att satsa på? Lite nyfiken bara :-D
SvaraRaderaMassor av svenska och snabbt in i vanlig klass är det jag skulle sätta mina pengar på, men whatever works is fine by me.
SvaraRaderaDet är för enkelt förstår Du väl Helena...
SvaraRaderaKristian, du har förstås rätt. Varför skulle vi välja den enkla vägen den här gången heller.
SvaraRadera