lördag 21 april 2012

Upp till kamp för språken!


I dag, under årsmötet här i Härnösand, blev jag vald till ny ordförande för LMS - riksföreningen för Lärarna i Moderna Språk.

 LMS har betytt mycket för mig under min karriär som språklärare. Nätverk, vänner, stöd och råd och dessutom har merparten av den ämnesfortbildning jag har fått arrangerats av LMS. När jag nu har fått det här uppdraget är det i ett läge där LMS, som en gång var en självklar centralpunkt för språklärare, sedan flera år dras med sjunkande medlemsantal och även med sjunkande medlemsengagemang. Det är också i ett läge där språkkunskaperna i landet länge sjunkit - mitt i en tid av globalisering och allt större behov av internationellt samarbete, rörlighet och språkkunskaper.

Mitt nya uppdrag är alltså inget glassigt hedersuppdrag, utan här handlar det om att utan arvoden och med få stödfunktioner kavla upp ärmarna och kämpa. Att kämpa för att LMS  igen ska bli en förening som gör det lättare för alla språklärare att nätverka, samarbeta, påverka och spetsa sin kompetens. Och det ska inte som idag vara på språklärarnas egen tid och bekostnad. Vi kommer att jobba hårt för att få antingen kommunerna eller staten att ta sitt ansvar för språklärares tillgång till samarbete, fortbildning och utveckling. Och kan andra lärargrupper dra nytta av våra ansträngningar, desto bättre.

Men det kommer inte att lyckas för att jag och några till kavlar upp ärmarna. Skall det lyckas måste vi bli fler och vi måste hjälpas åt. ...  Och det måste lyckas. För våra elevers skull.

Om du är språklärare eller i övrigt vill lägga extra krut på att stödja språken bli medlem och/ elller gå med i vår Facebook-grupp.

I det senaste numret av Lingua, medlemstidningen, hade tillförordnade ordförande Eva Zetterberg- Pettersson skrivit en så inspirerande och viktig text att jag bad att få publicera den här i min blogg. Här kommer den:

Tf Ordföranden har ordet

Kära kolleger i LMS!

Som vikarierande ordföranden för LMS Riksförening (fram till årsmötet i Härnösand) har jag just nu förmånen att närmare bekanta mig med vår anrika och mångsidiga förening. Att sitta på två stolar, som tf ordföranden och som representant för ämnet engelska, ger mig en unik inblick i föreningen -- vilken ger mig anledning att fundera över föreningens dåtid och framtid.

Skolvärlden har förändrats dramatiskt de senaste decennierna och detta har naturligtvis påverkat även LMS. Tillåt mig att ställa en burdus fråga: Har LMS en roll att spela idag? Vårt vikande medlemsantal, en halvering under tjugo års tid, vittnar dessvärre om att många språklärare tvivlar. Men om LMS spelat ut sin roll borde de frågor vi arbetar med vara inaktuella. Har de främmande språken en så stark ställning i utbildningsväsendet och i samhället idag att de inte längre behöver försvaras? Är kvalitativ fortbildning lättillgänglig? Har man som lärare goda kanaler för kontakt och utbyte med myndigheter, forskning och läromedelsproducenter? Är man orienterad i vad som händer i Europa och i världen när det gäller språkpedagogik? Har man ett brett nätverk av kolleger att tillgå för diskussion av yrkesrelaterade frågor?

Få språklärare skulle nog svara att de är nöjda med sakernas tillstånd i samhället, skolan och sin yrkesverksamhet. Förmodligen är missnöjet större idag än var det var under den tid då i princip alla språklärare var medlemmar. Med andra ord finns det all anledning för LMS att fortsätta sitt arbete. En sak är dock klar: vi måste förändra våra arbetssätt -- för många av dessa har blivit föråldrade. Att vara föreningsaktiv är inte längre en självklarhet, som det var förr, och därför måste vi lyfta fram fördelarna med att vara medlem i LMS. Vi som är företroendevalda måste engagera oss i ett förändringsarbete för att anpassa aktiviteterna till de förutsättningar och behov som finns idag. Låt oss se detta som en utmaning! Som enskild medlem väljer man förstås själv i vilken mån man vill vara aktiv och för mig är idealet att LMS har någonting att erbjuda alla! Om du har idéer eller önskemål, kontakta någon av oss i riksstyrelsen eller i din lokalförening.

Slutligen, eftersom omvärlden måste få upp ögonen för den gedigna verksamhet som språklärare och språkelever bedriver runr om i landet vill jag uppmana till att söka “European Label. Europeisk kvalitetsutmärkelse för Språk”. Detta pedagogiska pris ges till skolor som arbetar seriöst och innovativt för att förbättra sin undervisning i främmande språk. För mer information, se Skolverkets hemsida:

21 kommentarer:

  1. Helt fantastiskt bra, Helena! Stort grattis till dig och oss LMS-medlemmar. Du är verkligen den vi behöver. Nu tar vi nya tag!

    SvaraRadera
  2. Jag ser verkligen fram emot att få arbeta tillsammans med dig, Helena. Även jag gör mig redo och kavlar upp ärmarna en bit till!

    SvaraRadera
  3. Det är verkligen ömsesidigt Ulrika. Nu ger vi järnet. :)

    SvaraRadera
  4. Grattis! Jag har följt din blogg ett tag och jag tror du kommer att bli en utmärkt ordförande. Vi behöver någon som brinner för språken i ledningen för LMS. Det är ett jätteroligt uppdrag! Lycka till!
    Ann Englund (LMS-ordförande 2004-2007)

    SvaraRadera
  5. Ann, så trevligt att få uppmuntran och välgångsönskningar av en tidigare ordförande. Tack. :)

    SvaraRadera
  6. När vi lever i ett land där skriftspåket är avgörande funderar jag så här.

    Kan du inte ditt modersmål på grundskolan, både muntligt och skriftligt, är det ett stort problem. Utan den grunden är andra språk ett bekymmer.

    Därför är det viktigt kunna spårk i en global värld, men kanske inte så mycket traditionell skolspråk som att behärska spåket.

    Tänker på mig själv. Med hämningar, av att var dyslektiker till en viss grad, trodde jag mig var dömd att inte klar internationellt arbete. Tji fick jag när jag väl började.

    Convenern i det första projekt jag medverkade i var en Australiensare. Det första han sa, snacka på ni utan att fundera på skolegnelskan ni lärt er. Vi tolkar vad ni säger. Det var förlösande, speciellt som man skulle prata facktermer.

    Så Helena, lycka till i ditt nya oavlönade ack så viktiga värv.

    SvaraRadera
  7. Plura, språken hjälper varandra, de konkurrerar inte. Når man en elev i engelskan, kan svenskan åka snålskjuts och engelskan är till hälften franska, så lär man sig franska blir man mycket bättre på engelska.
    Att lära sig ett nytt språk är dessutom rena hjärngymnastiken.

    Jag hoppas att inga dyslektiker upplever det du gjorde i skolan. Alla kan lära sig språk och det finns inga kända gränser för hur många.
    Tack för lyckönskning. :)

    SvaraRadera
  8. En viktig sak för LMS är att utverka tid för ämneskonferenser
    i moderna språk. Nutidens rektorer tror att all skolutveckling
    sker i arbetslag runt klasser eller program. Så fasas ämneskonf.
    ut. Dagens rektorsgeneration har fel. Det är utvecklingsarbetet inom ett ämne som utvecklar pedagogiken.

    SvaraRadera
  9. Anonym, det ska inte vara antingen eller, men även jag håller ämnessamarbetet högst.

    SvaraRadera
  10. Grattis Helena, och lycka till!

    SvaraRadera
  11. 運氣好,你需要它


    trkmgstr

    sed latina est delicatus etiam

    SvaraRadera
  12. Spännande.
    Själv har jag aldrig blivit medlem i LMS (även om jag varit på ganska många k-dagar). Är det en brist jag borde göra någonting åt?

    SvaraRadera
  13. anonym, håller med helt och fullt. I synnerhet i mitten.

    SvaraRadera
  14. Henrik, det borde du absolut. I Norge dog motsvarande förening sotdöden för bara några månader sedan. I Finland har språklärarföreningen 5500 medlemmar mot våra 2500 - det trots att Finland har hälften av Sveriges befolkning. Vi språklärare behöver fortbildning, bättre förutsättningar att göra ett bra jobb, bättre nätverk, bättre möjligheter att trycka på språkens betydelse.
    Tillsammans är vi starka.

    Men först borde du gå in till din rektor och föreslå att skolan betalar din och dina språkkollegors medlemsavgifter.

    SvaraRadera
  15. Ska bära med mig detta och vidarebefordra din uppmaning.

    SvaraRadera
  16. Har varit språklärare i många år och aldrig ens hört talas om att det finns en förening för oss. Får väl skylla mig själv som inte sökt aktivt efter någon heller men det kanske också kan bli en tankeställare till er som är aktiva inom den. Hur gör ni reklam för er? Jag kom hit av en slump via facebook.

    SvaraRadera
  17. Anonym, vi gör nog inte reklam för oss i tillräcklig utsträckning. Något vi får ändra på.

    SvaraRadera