torsdag 9 februari 2012

Artikel på Skola och Samhälle

Jag går på som en dynamo just nu, med NP i svenska, Öppet Hus, utvecklingssamtal, student, föreläsningsförberedelser och politik. Inte mycket skrivtid med andra ord. Men idag publicerades en artikel som jag skickade in till Skola och Samhälle för några veckor sedan. Här är länken till "Liedmans önsketänkande hjälper inte skolan. "

4 kommentarer:

  1. Trevligt att se er nyanserade replik i DN i morse :)

    SvaraRadera
  2. Tack Anna! Det var kortversionen. Den långa kommer här inom kort. :)

    SvaraRadera
  3. Du skriver som vanligt mycket bra, Helena! Skulle önska att du skrev en artikel åp Newsmill eller annorstädes som handlar om svenska intellektuellas (socialliberala eller andras) ansvar för att de sista resterna av klassisk bildning inte vittrar bort. Åker du till andra större länder finns det en livaktig och stark bildningsdebatt. Andas någon till höger om vänsterblocket om behovet av en litteraturkanon i Sverige kan tillvitelser om "fascism", "högerextremism", osv, komma trots att de som önskar en sådan litteraturkanon kanske på sin höjd är socialliberaler. Socialliberaler som önskar en intellektuell kultur där inte resten av världen tolkas som om den - innerst inne - tänker som socialdemokratin - utan att de har insett det själva. Det blir helt enkelt ingen livaktig pluralism i debatten om den manikeiska indelningen i socialdemokrati - högerextremism (dvs allt till höger om socialdemokratin) vidmakthålls. Så manikeism i bildningsfrågor - där har du en synnerligen givande infallsvinkel till en artikel - med risk för du "drunknar" i en flod av fördömanden. Lycka till!"

    SvaraRadera
  4. Tack anonym! Jag undrar om jag är rätt person att skriv en sådan artikel, för jag fick slå upp ordet manikeism. :)

    Bildningsdebatt vore det dock trevligt att se mer av. Bildning också för den delen. Men inte i kanonform, om jag får bestämma.

    SvaraRadera