måndag 16 januari 2012

Nu är det bara verkstad som duger när det gäller tvångssteriliseringarna.

Nu är tvångssteriliseringen av transsexuella på tapeten igen. Ett ämne jag bloggade flitigt om för drygt 1,5 år sedan.  Orsaken är att det är tal om att lyfta ut dem från det övriga paketet och utreda ett varv till. Det trots att frågan redan är utredd, det trots att socialstyrelsen har lämnat sin rekommendation och uppfattningen att steriliseringarna är en skam för vårt samhälle, det trots att det finns en överväldigande politisk majoritet för att ta bort dem. Det skulle vara en befängd långbänk.Till vilken nytta? Förutom KD är det enda parti som kan tänkas vilja ha kvar tvångssteriliseringarna SD. Och när det gäller KD:s ställningstagande har vi hört allt flera gånger tidigare. En repris av den argumentationen kan varken vara bra för någons sinnesfrid eller matsmältning.

Man kan inte äta kakan och ha den kvar. Det är kontentan av Lennart
Sacrédeus (KD) argumentation i frågan på Brännpunkt i SVD. Ja och så, varför hoppar ni jämt på oss i KD (”Ändå utsätts vi som parti för en ständig nedlåtande attityd från ledande liberala och socialdemokratiska ledarsidor när vi tar vårt parlamentariska och demokratiska ansvar”).

Jag undrar om inte det är den självömkan som jag finner mest stötande. När det gäller transsexuella talar vi om en liten grupp människor som för det första måste hantera det svåra att vara född i fel kropp med det utanförskap det ger. De måste dessutom hantera både omvärldens fördomar och diskriminering och själva ta och hantera ett antal svåra beslut. Det är inte konstigt att det här är en grupp med mycket hög självmordsfrekvens och psykisk utsatthet. Dem misstänkliggör Sacrédeus genom att ifrågasätta att en kvinna som vill behålla sin livmoder ”genuint vill bli man” och behöver ett könsbyte. Därpå har han mage att klaga över att KD utsätts för ”nedlåtande attityd”. Vem är det som är nedlåtande mot vem här?

Sacrédeus (det måste väl ändå vara ett antaget namn när en kristdemokrat heter helige Gud?), denne representant för verklighetens folk förstår uppenbarligen inte att man både kan ha - var för sig eller tillsammans -  rätt till laglig könsdefinition, en kropp som överensstämmer med ens inre och familj. Rättigheter de flesta av oss tar för självklara.  Sacrédeus oroar sig över ett tredje kön - en man med livmoder. Finns det ingen förlossningsläkare som kan lugna honom? Naturen bjuder på väldigt mycket större könsvariation än vi kan ordna med vare sig lagparagrafer eller skalpell och suturer.
Den fråga Sacrédeus borde ställa sig är på vilket sätt transsexuellas frihet att välja om de vill ha barn, vilka ingrepp de låter göra och vilket kön de har på körkortet påverkar hans eller någon annans frihet? Det vill säga på vilket sätt och med vilken rätt han har något med saken att göra.

Nu är det bara att hoppas att övriga alliansen visar kurage,  handlingskraft - eller åtminstone politisk självbevarelsedrift. Tvångssteriliseringen av transsexuella är en pinsam kvarleva som vi inte kan bli av med fort nog. Om det ska lyftas ut ur övriga paketet ska det vara för turbobehandling - inte för långbänk.

... Inte för att jag själv deltagit, men är det inte dags att sluta stödrösta på KD?

Som tur är följdes Sacrédeus artikel ”Ett halvt könsbyte öppnar för ett tredje kön”
 av en alldeles utmärkt replik skriven av Hanna Wagenius och Adam Cwejman ”Regeringen borde inte gett efter för KD”. I dag har Hanna Söderström fått in en replik; "Juridiskt kön inte detsamma som biologiskt". Jag blir alltid imponerad av hur sakligt, nyktert och vänligt hon skriver - det trots att hon själv utsätts för de fördomar hon beskriver. På Newsmill har många skrivit.  Här är länken tillAmanda Briheds artikel. Sydsvenskan har en bra ledarartikel i ämnet: Dammigt Tvång.

Några av mina tidigare blogginlägg i ämnet: Mor lilla mor ...Bort med tvångssteriliseringarna, Könsbyte? Bara om du har skägg
Skäggiga damenTvångssteriliseringar som skyttegravspolitik, Snart får även skägglösa byta kön.

11 kommentarer:

 1. Låt det bli en prioriterad uppgift att få bort KD från Riksdagen nästa gång.

  SvaraRadera
 2. Camilla, hur tänker du då? Som med de första kristna och romarna? Ont ska inte med ont fördrivas. Jag nöjer mig med att göra det till en prioriterad uppgift att få bort tvångssteriliseringarna.

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med dina argument Helena. Det är väldigt konstigt att vi år 2012 fortfarande har tvångs-steriliseringar.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är absolut fel med tvångssteriliseringar, ett humant samhälle borde ha kommit mycket längre. Dock tycker jag inte det är konstigt att de tankarna och värderingarna lever kvar i Sverige med tanke på att vi har ett relativt långt förflutet med tvångssteriliseringarna som inte gick till ända förrän 1975. Historiekultur är en seglivad process, det tar väldigt lång tid innan ett samhälles kultur i, särskilda aspekter, förändras helt, om de någonsin gör det.

  Men uppenbarligen finns det de viljor som är redo att förändra gamla tankemönster, de som väljer att utmana, vågar säga ifrån, någon som Helena. Människor som Helena införlivar hopp, inte enbart för de som är utsatta, men för alla de som tror på människans rätt att välja sin egen framtid.

  SvaraRadera
 5. Susanne, undrar om inte det är vår gamla svaghet för ingenjörskonst och rasbiologi som spökar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasbiologi handlar väl ändå om att inordna och rangordna människor i olika raser beroende på fysionomi och tänkta egenskaper. Ingenjörskonst har väl ändå varit många till gagn i detta samhälle, som lyfts från en bokstavligen mörk och kall tid in till ljuset och värmen. Möjliggjort att människor fått en dräglig tillvaro såväl fysiskt som mentalt. Ta bort alla moderniteter som vi tar för givet och vips vi är tillbaka till ett samhälle på gränsen till stenåldern.

   Däremot ser jag med förfäran över den utveckling som en liten men ack så röststark minoritet försöker tvinga igenom. Allt i skydd av åberopande av mänskliga rättigheter och hävdandet av påstådd tvångssteriliseringslag. Om vi börjar med mänskliga rättigheter så står det inget om att det är en rättighet att få eller skaffa barn. Vad gäller det påstådda tvånget så blir det väldigt skevt när det jämförs med de ofta rasistiska tvångsseriliseringarna genomförda på exempelvis romer. Det var tvång. Däremot är det ju väldigt oklart huruvida transpersoner som genomgår en operation verkligen måste göra det.Mig veterligen har ingen transperson efter 1975 släpats till britsen och tvingats till ingreppet utan det handlar mer om någon sorts upplevelse av att hamnat i fel kropp. Med andra ord så handlar det om ett fritt val som dessa personer gör och om jag har uppfattat det rätt så är det en omfattande process som de genomgår före, under och efter. De har betänketid.

   Sedan har ju Sacredeus en poäng i att man inte kan både äta kakan har den kvar. Dessa personer som väljer att genomgå detta definitiva ingrepp måste välja vilket kön man ska tillhöra om det nu ska vara någon vits med det.Antingen väljer man att bli kvinna eller man och då är det väl ändå fullt naturligt att avsäga sig de gamla könscellerna.Allt för ordningen skull. Skapandet av ett tredje alternativt kön är väl verkligen gammal hederlig obskyr ingenjörskonst!

   Jag tycker att det är lite under din värdighet Helena att raljera över Sacredeus namn och åsikter med tanke att du påstår dig stå för förnuft och liberalism. För dessa käpphästar står väl ändå för respekt för den andres åsikter och rätten att uttrycka dem.

   Jan Forsman

   Radera
 6. Jesper, sådana fina ord. :) Jag ska försöka leva upp till dem.

  SvaraRadera
 7. Är vi då så alldeles säkra på att antalet tillgängliga kön här i världen verkligen bara är två? Det verkar lite snålt tilltaget med tanke på vilket överflöd av variationer det finns för övrigt?

  Som alltid med människor så skrämmer det ovana, särskilt skrämmer det ovana som kittlar nyfikenhet eller annat.

  /Morrica

  SvaraRadera
 8. Jan, nog handlar det här också om fysionomi och tänkta egenskaper, men det jag menade är att det faktum att vi i Sverige så länge och så hurtfriskt har ägnat oss åt tvångssteriliseringar har att göra med både bristande tolerans inför variation och olikheter och med vår tro att vi kan fixa allt möjligt mänskligt på politisk väg som inte andra tror sig om att kunna fixa. Som till exempel att man kan lagstifta och kvotera fram jämställdhet och bort prostitution.

  Du tar upp de mänskliga rättigheterna. Det står inget om rätten att skaffa barn, men det står en hel del om alla människors lika värde och lika rätt. Varför skulle en transsexuell inte ha samma rättigheter att skaffa barn eller låta bli som alla andra? Vad ger oss rätten att kräva en sterilisering som villkor för att juridiskt könsbyte, eller för något medicinskt ingrepp?

  Du tycker att jag raljerar över Sacrédeus namn. Det var inte min avsikt. Jag blev bara förbluffad av hans så ovanliga och så religiöst laddade namn. Däremot är det en sjuhelskottas skillnad på att raljera över politiska åsikter och att raljera över en utsatt grupps uppsåt, moral och rättigheter.

  SvaraRadera
 9. Morrica, du har så rätt och formulerar det så klokt.

  SvaraRadera
 10. Helena.

  Det kom positiva nyheter idag. Förvaltningsrätten har stoppat de så kallade tvångssteriliseringarna. Man hänvisar till europeiska konventionen om mänskliga rättigheter och menar att de strider mot denna. Domen kan överklagas till den 30 mars då den vinner laga kraft.

  Fredrik

  SvaraRadera