tisdag 1 mars 2011

Hurdan är en bra politiker?


Jag har två bloggar. Hittills har de mestadels levt separata liv med lokalpolitik på NT.se och skola och den lyfta blicken här. I dag är det premiär för NT:s Politik/Debattforum. Det kanske låter som ett jaså, men för oss i Östergötland innebär det inte bara en lyft blick utan också en kortare transport mellan det lilla och det stora. Här har det alltid varit så att Linköpingsborna läser Corren och Norrköpingsborna NT. Vi vet inget om vad som diskuteras i den andra storstaden och ännu mindre om vad som händer i resten av länet. I NT har vi inte ens haft debattartiklarna på nätet. Något som jag som flitig debattskribent har ondgjort mig över. Äntligen finns det en chans för oss östgötar få veta vad man diskuterar och har för politiker i hela länet. Äntligen kan man länka till debattartiklar från bloggen. Här kommer mitt första inlägg på denna nya och välkomna arena:

Hurdan är en bra politiker?

Det känns som en väldigt bra fråga att ställa sig nu när NT har skapat något så fantastiskt bra som ett Politik/Debattforum för hela Östergötland. Tack NT! :) Men frågan ställdes egentligen först i ett blogginlägg skrivet av en annan nykomling i Valdemarsvikspolitiken, Stefan Kemle (NB). Frågan föranleddes av att Stefan blivit utsatt för både misstänkliggörande och förakt. Det här är bekant ammunition för de flesta politiker. Tråkigt nog kommer elden ofta från andra politiker - sådana som borde vara på det klara med hur mycket tid man lägger ner, hur väl man vill och hur litet tack och ersättning man får som fritidspolitiker.

Så vad är en bra politiker?
Någon som drivs av en genuin vilja att göra den plats man bor på bättre (något jag tror gäller de flesta politiker) och ryggraden och hedern att sätta det målet före bekvämlighet, grupptryck och egennytta. När man gör fel ska man försöka rätta till, när det framkommer ny information ska man ta till sig den. En bra politiker lyssnar noga. Goda förslag och relevanta invändningar ska vara välkomna var de än kommer ifrån. Det skadar förstås inte att själv ha visioner, men minst lika viktigt är att kunna ta vara på och släppa fram andras. Ett genuint demokratiskt tänk och en medvetenhet om att man som politiker representerar sina väljare - varken sina partikamrater eller alliansvänner - är ytterligare en viktig pusselbit. Lägger man till det elevernas recept på en bra lärare (man ska vara snäll, rättvis och kunna sitt ämne) tror jag att man har goda förutsättningar att vara en bra politiker.

Varför är inte alla politiker bra politiker om det är sant att de i grunden vill väl? Jag tror att en viktig orsak är att vi människor är flockdjur. Som politiker hör man till flera grupper. Det är partiet, det är den allians man ingår i, det är de utskott, nämnder, fullmäktige och styrelser där man sitter. I varje ny konstellation känns det viktigt att vara trygg, accepterad och välkommen. Hur blir man trygg, accepterad och välkommen i en ny grupp? Jo i allmänhet genom att följa ledaren, tycka som de andra. Smicker är inte heller fel. Gärna kan man också kasta skit på motståndaren. Inget stärker samhörigheten som litet äkta "vi-och-dom". Sätter man sig däremot på tvären riskerar man utfrysning, härskartekniker, baktal och andra kostnader.

Nästa orsak är okunnighet. Ibland på grund av bristande insyn. Sitter man bara i kommunfullmäktige vet man inte mycket om de diskussioner som förs och det underlag som finns för olika beslut. Andra gånger på grund av för breda uppdrag. Somliga politiker sitter på väldigt många stolar. Då har man inte tid att sätta sig in i de olika ämnena och det gör en väldigt beroende av tjänstemän och byråkrater. Lättja, tidsnöd, bristande utbildning, erfarenhet och intresse är förstås också sådant som leder till att politiker tar beslut utifrån okunskap.

Sist men inte minst ska vi inte glömma att det över en viss nivå kommer in både makt, prestige och pengar i spelet. För egen del har jag hittills bara haft utgifter. Makt hade jag redan innan som opinionsbildare - en makt som på vissa sätt begränsats av att jag har blivit förtroendevald. Prestige? Jag sitter i fullmäktige och i demokratiberedningen - den enda politiska samling i Valdemarsviks kommun där det är en jämn könsfördelning och där man har placerat vår enda sverigedemokrat. Något som inte bara ger en ledtråd till min prestige utan också till demokratins prestige i Valdemarsvikspolitiken. Någon större risk att prestigen går mig åt huvudet upplever jag alltså inte. Men efter mina fyra år som aktiv folkpartist kan jag konstatera att den som får makt är väldigt ovillig att släppa den och att allmännyttan sällan upplevs som viktigare än den egna makten, statusen och arvodet. Därför tror jag att det är viktigt att inte bli för fäst vid sina uppdrag och att ha ett attraktivt alternativ när man ger sig in i politiken.

Men den absolut viktigaste förutsättningen för dåliga politiker är förstås att oengagerade, oinsatta medborgare låter dem hållas. Sådana som inte orkar bry sig om vilka beslut som tas, sådana som riktar ett allmänt förakt mot politiker, men som inte tar någon notis om individerna vare sig mellan eller under valet. Därför kan det nystartade Politik/Debattforumet faktiskt leda till både bättre politik och bättre politiker för oss östgötar. Nu kan vi hålla reda på politiker och diskussioner över hela länet. Nu blir det mycket lättare både att engagera sig och att granska.

All makt utgår från folket. Som Hosni Mubarak bittert fick erfara gäller det till och med i en diktatur. Så gnäll inte över dåliga politiker. Gör er av med dem istället. Och varför inte rent av försöka bli en bra politiker själv?

2 kommentarer:

  1. Bra genomgång av vad vi vill av politiker och jag tycker mycket om elevernas önskan på oss lärare att "vara snäll, rättvis och kunna sitt ämne" kändes som härlig slogan att bredda. Lycka till.

    SvaraRadera