torsdag 24 februari 2011

Implementeringsansvarig

Implementeringsansvarig. ... Smaka på det ordet en stund. ... Rätt fyrkantigt, eller hur? Och hårt. Något man kan bryta en plomb på snarare än en skylt man villigt håller över huvudet. Ansvarig... Hur kul är det? Implementering ... Det ordet luktar tvångsmatning. Får mig att tänka på den vämjeliga fiskleverolja min mor tvingade i mig och min bror när vi var små. Hon såg sig antagligen sig som implementeringsansvarig för vår hälsa.

Ändå är jag nu - och alldeles av fri vilja - en av de drygt hundra lärare som är ansvariga för implementeringen av de nya styrdokumenten i Norrköpings kommun. Det var många som varnade mig när jag lämnade in ansökan. Obetalt extra arbete lovade man mig. Ingen kommer att tacka dig lovade man mig också. Ingen sade rakt ut att jag skulle komma att ångra mig, men det var underförstått i varje kommentar.

Jag är väl inte precis någon kommunkramare. Tvärtom är jag övertygad om att ett återförstatligande av skolan är en nödvändig åtgärd om vi ska kunna följa skollagens paragraf om en likvärdig skola. Men när det gäller den utbildning Norrköpings kommun har gett oss implementeringsansvariga har jag bara beröm att komma med. Vi har hört forskare och läst forskningsrapporter, vi har fått en processledarutbildning och möjlighet att nätverka. Vi har kommit åt att jämföra, problematisera och diskutera de nya och gamla styrdokumenten. Inte en timme, inte ett moment har känts onödigt.

Obetalt extra arbete? Javisst blev det så. Men ångrat mig har jag inte en sekund. Det är så här nya styrdokument ska sjösättas och jag är glad och tacksam över att Norrköpings kommun valt att satsa så klokt, så stort och så tidigt. För det är ju faktiskt obetalt extra arbete för kommunen också. Inte en krona att spara, men däremot gott hopp om en bättre och mer likvärdig skola i Norrköpings kommun.


P.S. Någon mer än jag har uppenbarligen insett att implementeringsansvarig är en betänkligt hård och kompromisslös skorpa för en så näringsrik och aptitlig fyllning. Numera titulerar vi oss nyckelpersoner. Det ni!

18 kommentarer:

 1. Bara ni inte kallar er "förändringsagenter" för då får jag frossbrytningar. Det har jag läst i ett sammanhang som bara lät som indoktrinering till den rätta läran.

  Styrdokumenten är däremot beslutade och ska användas så nu ska vi se till att vi vet vad de säger så att det självklara friutrymmet blir så bra använt som möjligt. Jag lägger också ner mycket gratistid på detta och blir lite tvehågsen då jag i en debatt hävdat att vi inte ska bjuda på mer än 45 timmar/vecka. Nej, det håller inte, vi måste vara med och påverka framtidens skola annars kommer vi aldrig från tidsbristen och andra problem. Efter 1:a juli kan vi se det här som kvalitetsarbete och hävda att det ska ingå i tjänsten, tror jag.

  SvaraRadera
 2. förändringsagent... hmmm. förändringsagent von Schantz ... Jag som var så svag för spionromaner i yngre dagar.

  SvaraRadera
 3. Jag letar efter synonymer som inte har samma obehagliga uppifrånassociationer och inser att den tolkningen kanske enbart finns i mitt sinne?

  "genomföra, införa, förverkliga, realisera, utföra; tillämpa, uppfylla, fullgöra; göra (dataprogram) körbart"

  http://www.synonymer.se/?query=implementera

  De här orden är mer praktiska och har inte den retoriska undertonen av att sälja in ett budskap till motvilliga undersåtar.

  Jag ser fram emot att följa ditt "förankringsarbete" (??????) och hoppas du kan hålla din inre bilhandlare stången!

  SvaraRadera
 4. Vad bra att du är en nyckelperson, Helena! Då hoppas jag att du kommer att dryfta en hel del här i bloggform? Även jag är en nyckelperson (blev tillfrågad och tackade glatt ja utan att tänka på varken obetalt merjobb eller ökad arbetstid eftersom jag ändå skulle lagt ner samma tid och energi på att sätta mig in i Lgr11).

  Har du varit på kursplanekonferensen? Jag ska gå i mars men har redan fått hålla i gruppdiskussioner i mitt område. Det jag lärde mig då var att jag tills nästa gång ska vara ännu tydligare med att inte låta diskussionerna fara i väg och så måste jag fördela talutrymmet eftersom det helt uppenbart inte fungerade av sig själv.

  Att leda lärare måste vara ett omöjligt uppdrag. ;)

  SvaraRadera
 5. Här har du en nyckelpersonskompanjon.

  SvaraRadera
 6. Lite romantik kring att vara spion och agent men de som spionerar på oss ger vi mycket långa fängelsestraff och i många länder så skjuts de helt enkelt. Romantiken kring yrket berör på vilken sida man är. Så när jag tänker efter ifall du vill vara Helena von Schantz hemlig agent med rätt att ..... i kampen för en skola med mer kunskapsfokus så blir jag mer än nöjd.

  SvaraRadera
 7. implementeringsansvarig... hmm, jag tycker det låter spännande, lite nybyggarromantiskt sådär

  SvaraRadera
 8. Implementeringsansvarig låter som musik i mina öron. Om detta skett även när Lpo94 kom, skulle det nog ha sett helt annorlunda ut idag.

  Det jag tycker är synd är att besluten om detta sker på kommunal nivå. Det borde vara rikstäckande. Men möjligen har jag missat något.

  SvaraRadera
 9. Mats, jag har ägnat mig åt samma syssla utan framgång. Nyckelperson är ett ord som säger för litet, implementeringsansvarig säger för mycket. Dessutom är vi inte ansvariga - ansvaret ligger på rektor och kommun. Men arbetsbeskrivningen ställer jag mig helhjärtat bakom och det är ju faktiskt huvudsaken.

  SvaraRadera
 10. Anna, vad kul! Ja jag har varit på kursplanekonferensen och den var väldigt bra. Det finns massor av resurser och verktyg till vårt förfogande den här gången. På Skolverket gör de sin bit med omsorg och eftertanke.

  SvaraRadera
 11. Jan, tack för varningen. :) Hur lockande det är känns att kunna kalla sig agent ska jag nog hålla mig til titeln nyckelperson hädanfefter.

  SvaraRadera
 12. Morrica, ordet ansvarig gillar jag - även om det inte riktigt stämmer i det här fallet. Ansvar ska vara tydligt och det ska hanteras med både respekt och ödmjukhet. Implementering är däremot ett tråkigt ord för något som egentligen är bra. Litet som skademinimering.

  SvaraRadera
 13. Monika, det är hur som helst väldigt skönt när man tar lärdom av gamla misstag. Det händer alldeles för sällan. När det gäller Norrköping har man visat en riktigt stor lyhördhet inför oss nyckelpersoner. Det vi har fått har utgått ifrån våra önskemål - forskningsbakgrund, verktyg i form av en utmärkt processledarutbildning, nätverk och möjlighet att jämföra gamla och nya styrdokument. Nu när det här ska ut i skolan känner jag mig väldigt väl rustad. Och tacksam över att vara det.

  SvaraRadera
 14. Grattis till att blivit en nyckelansvarig. Det hedrar dig.

  Kan bara inte låta bli och fundera över varför Norrköping valde det begränsande Qualistänket? När ni var på så god väg i Djäkneparkspåret med systematiskt kvalitetsarbete för något år sedan.

  SvaraRadera
 15. Tack Plura. Vet inte riktigt vad du menar med Qualis och Norrköping. På Djäkneparksskolan vi arbetar vi däremot med Qualis. Systematiskt kvalitetsarbete har vi fortfarande och i höst blir det mitt bord.

  SvaraRadera
 16. Intressant Helena!

  För mig är Qualis begränsande. Om jag skulle jämföra dem med SIQ-modellen kommer de knappt upp i 200 poäng av de 1000 poäng den internationella utmärkelseskalan omfattar. Det är begränsande.

  Vad jag har förstått är det en hemmasnickrad metod som inte bygger på de nationella styrdokumenten och internationella standarder inom kvalitetsområdet.

  SvaraRadera
 17. En sak till Helena, det där med fiskleverolja, BLÄ.

  Det var inge kul vi femtiotals barn tvingades att svälja. Det smakade tran. Usch!!!

  Kan känna smaken bara jag tänker på det så här femtio år efter.

  SvaraRadera
 18. Plura, tack för den inputen. Jag ska kolla upp SIQ-modellen. I april ska jag på Qualis-dagar och då lär det klarna hur och hur mycket de rättar sig efter våra nya styrdokument.

  Fiskleveroljan var fruktansvärd. Jag anklagar den för att jag inte är så svag för fisk. :)

  SvaraRadera