måndag 7 februari 2011

Partipiskor, sexköpslagen och liberalism

I dag har jag en artikel på Newsmill om sexköpslagen och om det höga priset för att tänka självständigt i detta vårt mellanmjölkens förlovade land. Artikeln är ett svar på ett angrepp från Bonnie Bernström, Liberala Kvinnors nya ordförande. Det är en lång artikel och det tog större delen av helgen att skriva den, men det var det värt. Jag lyckades nämligen klargöra en del saker för mig själv - något som jag upplever som en av de största belöningarna med skrivandet. För det kan jag också tacka PJ Anders Linder och Thomas Gür som valde just den här helgen att skriva på samma teman. Framför allt Thomas Gür erbjöd några viktiga pusselbitar som fick tankar att mogna.

Jag har funderat mycket över vinsterna och kostnaderna med att tänka fritt under de senaste åren. Jag retar många i kommunpolitiken i Valdemarsvik med min ovilja att rätta mig i ledet. Även i Folkpartiet finns det många som ser mig och min frispråkighet och självständighet med misstänksamhet och ovilja. Men mest illa har jag nog tagit vid mig av behandlingen i Liberala Kvinnor. Kvinnoförbundet borde vara ett välkomnande och tryggt nätverk där man kan pusta ut och slicka såren. Just så tycker jag att vi har det i Östergötland, men så upplever jag det allt mindre i centrala sammanhang. Det vore så mycket trevligare och lättare att tycka lika. Men att det är så är ju faktiskt ett bevis på att något är fel helt oberoende av hur ”rätt” eller ”fel” jag tycker. För om det är lätt, behagligt och belönat att tycka lika, obekvämt, stigmatiserande och svårt att tycka annorlunda i ett forum - hur liberalt är forumet då?

Media: Dick Wases förträffliga artikel på Newsmill
Bloggar: Blogge Bloggelito, Motpol, Mathias Sundin, Tokmoderaten,Pelle Billing, Canute Ocean, Den hälsosamme ekonomisten, Laura Augustin, Gothbarbie, Hanna Wagenius.

12 kommentarer:

 1. Helena; du är en, av de förvånansvärt få, som i ord och tal formulerar fria, självständiga tankar och idéer. Var stark i det! Du inspirerar många!
  Kram, Agneta

  SvaraRadera
 2. Koncensus är svårt, när man måste arbeta för att komma dit, det är så mycket enklare att ha det från början, eller när någon bestämmer vad koncensus är...

  SvaraRadera
 3. Roligt att få beröm från någon jag har så mycket respekt och sympati för. Tack Agneta. Du är inte precis den som tänker i ledband själv heller. :)

  SvaraRadera
 4. Kristian, visst är det så. Det är jobbigt och tidskrävande med folk som obstruerar och säger emot. Ineffektivt också. Det är därför vi så lätt halkar från demokrati ner i skendemokrati.

  SvaraRadera
 5. Du är fanimig bäst! Det räcker som kommentar. :)

  SvaraRadera
 6. "För om det är lätt, behagligt och belönat att tycka lika, obekvämt, stigmatiserande och svårt att tycka annorlunda i ett forum - hur liberalt är forumet då?" Mycket bra fråga.

  Det är med frihet är svårt. Det kan ta emot att tugga i sig att den där andre figuren som man tycker så illa om nog faktiskt också har rättigheter, och samma rättigheter som man vill ta sig själv, om man nu menar allvar med att alla ska ha rättigheter.

  Men så är det.

  Det är kallt och blåsigt på barrikaderna ibland, men det är värt det *räcker över en varm filt och en termos med varmt te*

  SvaraRadera
 7. Tack Morrica, du kloka, fina bloggkamrat! :)

  SvaraRadera
 8. OFF TOPIC: Jag skulle uppskatta din / er hjälp!

  Jag vill ha tips på olika organisationer, sammanslutningar eller föreningar som driver kvinnofrågor. Vilken typ av kvinnofrågor det handlar om är mindre viktigt; allt från stödarbete för våldsutsatta personer till karriärcoaching och allmänt nätverkande är okej.

  Det enda förbehållet är att organisationerna inte skall basera sin verksamhet på en tydligt radikalfeministisk grund. De skall alltså inte uttalat se kvinnor (som grupp) som offer och män (som grupp) som förövare. De skall fokusera mer på vad kvinnor och män kan göra för att motverka eventuella problem, än på att skuldbelägga.

  Visst finns det sådana? Följ länken nedan och lämna ditt / era tips i kommentarerna. Stort tack på förhand;

  // Fredrik

  http://sarcasmorama.blogspot.com/2011/02/hjalp.html

  SvaraRadera
 9. Men Helena, vad har Du i Liberala Kvinnor att göra?

  Det är ju en statsfeministisk organisation. Den vill ju att staten skall styra och ställa inte bara i offentlig verksamhet utan även i företag och i familjer. Allt för att överhetens syn på jämställdhet skall bli gällande. Och hur kan man komma på idén att ha en särskild organisation för kvinnor.

  Nej istället borde vi bilda en organisation eller nätverk för alla som vill verka för jämställdhet efter liberal principer. (Onödigt att säga att det skall vara för både män o kvinnor). Vi har mycket att göra. Rensa ut kvoteringstänkandet, bekämpa pappamånader och jämställdhetsbonus, skapa en skola där även pojkar kommer till sin rätt, skapa rättsäkerhet för män som anklagas för sexbrott.

  Vänsterpartiet blev det första feministiska partiet. Folkpartiet kan bli det första jämställdhetspartiet.

  Ragnar Arvidsson
  Helsingborg

  SvaraRadera
 10. Jag blir glad när jag ser att det fortfarande finns lite liberala tankar kvar i folkpartiet. Problemet är inte sexköp. Sexköp skadar ingen. Problemet är de som blir utnyttjade. De som tvingas in i prostitution. Trafficking. Koppleri.

  SvaraRadera