tisdag 30 mars 2010

Den stackars killen i Bjästa

I Expressen spinner Ann-Charlotte Marteus vidare på Amandas Ögrens förklaring av skeendena i Bjästa: ”- Killarna... är ju ofta mer värda än flickan.” Det är knappast hela sanningen i det här fallet. Här har det nog också handlat om status och förankring i gruppen. Men även om sexism inte är hela förklaringen är det en del av den. Det illustreras dels av språkbruket på Facebook, dels av de två intervjuade männen i Uppdrag granskning. Först den manlige fritidsledaren som jämställer offer med förövare när han kallar dem för två förlorare och säger att det är synd om båda. Sedan prästen som tyckte att det ”gjorde jätteont” att den våldtäktsdömde pojken inte fick sina betyg med de andra, samtidigt som han överhuvudtaget inte hade reflekterat över hur pojkens närvaro kunde påverka flickan och som kommenterar den andra våldtäkten så här förbluffande: "Jag tänker Stackars kille ... och stackars tjej också förstås".

Stackars Bernardo Provenzano ... och stackars Italien också förstås.

1 kommentar:

  1. Var det inte just det hon menade?

    Du skriver: "Amandas Ögrens förklaring av skeendena i Bjästa: '- Killarna... är ju ofta mer värda än flickan.' Det är knappast hela sanningen i det här fallet. Här har det nog också handlat om status och förankring i gruppen."

    "Högre status", "bättre förankring i gruppen"... Är det inte bara ditt (tjusigt vuxna) sätt att säga precis vad (tonåringen) Amanda menar med "mer värda"?

    SvaraRadera