lördag 18 september 2010

Debatt med bröstttoner

I gårdagens valdebatt gick alla tre röd-gröna partiledare ut med tre uppenbart förbestämda grepp: Att nicka ivrigt instämmande åt varandras yttrande, att upprepa att alliansen har sänkt skatten för de rika och att dra de snyfthistorier som lägligt har publicerats i kvällspressen.
Det finns folk som hamnar i kläm i vårt samhälle. Men det har det alltid funnits. Några har säkert tillkommit med sjukförsäkringsreformen, andra har försvunnit. Självklart ska sjuka människor vara sjukskrivna, men lika självklart borde det vara att inte arbetsföra människor blir förtidspensionerade och att samhället är inriktat på att hjälpa folk tillbaka upp på banan snarare än att sortera in dem i en slaskhink.
I en valdebatt vill jag veta två saker: Vad ser man för problem och vad avser man att göra åt dem. Att försöka framställa motparten som de onda som vill att de rika ska bli rikare och de fattiga fattigare är bara populistiskt och omoraliskt.

Media: SVD, DN, Expressen, Aftonbladet, Expressen, SVD, SVD.

Bloggar: Mina Moderata Karameller citerar lagen, Seved Monke, Soldatmamma delar min indignation, Nora4you har ett mycket läsvärt inlägg, Rasmus Jonlund, Annika Beijbom, Carina Boberg, Erik Svansbo, Per Altenberg, Mark Klamberg, Jah Hollis, Björn om skola och utbildning, Hanna Wagenius, Franksblogg, Hans Åberg, Runos blogg.

8 kommentarer:

  1. Jag tyckte det var näst intill osmakligt när jag upptäckte vilka djupt politiska människor som används som debattexempel. Det enda positiva man kan säga om det är att dessa människor gör en personlig vinning på att valsa runt på löpsedlarna medan de ofrivilliga exemplen for rejält illa. Skönt att alliansen inte fallit så lågt så att det låter snyfthistorier valsa omkring på löpsedlarna.

    Skrev ett inlägg om detta:
    http://janlenander.blogspot.com/2010/09/exempel-skapade-av-politiker.html

    SvaraRadera
  2. Jan, det borde vara mycket lättare att få upprättelse när man har råkat illa ut. Jag har själv stött på både cancersjuka som fått vänta för länge på undersökning och därför dött och människor som har blivit hemlösa och utblottade för att skyddsnäten inte fångar upp alla. Varje lärare har träffat på barn som far illa och som inte får den hjälp de har rätt till och förtjänar.

    Det finns människor som far riktigt illa i vårt samhälle och det behöver uppmärksammas. Men att spara på sådant till valrörelsen och sedan cyniskt använda sig av det är precis som du skriver osmakligt.

    SvaraRadera
  3. Jag tror ingen, möjligen undantaget Ohly, tror att motståndarsidan är illvillig. Däremot är det ett faktum att sjukreformen har satt massa människor i kläm. Att, som en läkare sa på nyheterna, läkarkåren upplever det som ett regelrätt ställningskrig har uppstått mellan dom och försäkringskassan, är rent åt helvete. Varför försöker försäkringskassan systematiskt hitta hål i läkarutlåtanden, även i fall där det står klart bortom varje vettig människas tvivel att personen inte kan jobba? Det är för mig obegripligt hur en handläggare kan tro sig veta bättre än medicinsk expertis. Det är väl bara ren tur att min stroke-sjuka mamma inte också utförsäkrats än..

    Nu när valrörelsen är över så ser vi ju också att oppositionen fick rätt: en uppenbart sjuk människa, enligt alla läkarutlåtanden, har utförsäkrats. Precis det som Reinfeldt påstod inte ska kunna hända. Försäkringskassan hänvisar till att de bara följer reglerna. Så då finns bara två alternativ: antingen ljuger FK, eller så är det fel på regelverket, och då måste det ändras omgående. jag struntar i vem som sitter i Rosenbad så länge detta blir åtgärdat och liknande saker inte händer igen.

    Jag tycker nog du bör ta en hint från Hanna Wagenius blogg. Hon tillhör Alliansen oxå, men lyckas diskutera ärendet utan att misstänkliggöra dottern, utan att kalla det en snyfthistora osv, vilket hon ska ha all heder för. Liksom, även om dottern velat påverka valrörelsen, hur sjutton skulle hon kunna vetat att ett inlägg på hennes ynkliga dussinblogg skulle blivit spritt över hela nätet? Det säger emot sig självt.

    Sen är det naturligtvis lågt att använda nån annans tragiska öde som retoriskt slagträ, men jag är mer än övertygad att Alliansen skulle gjort samma sak om platserna varit de omvända. De är trots allt politiker.

    SvaraRadera
  4. Christoffer, Hanna skriver om ett specifikt fall, jag skriver om en specifik valdebatt, det är rätt stor skillnad. Jag har inte misstänkliggjort någon dotter, inte skrivit om något enskilt fall, mitt inlägg handlar om hur man bedriver valdebatt.

    Du skriver att du är övertygad om att Alliansen skulle ha gjort samma sak om platserna var omvända. Hade det varit så skulle jag ha varit precis lika kritisk. Men jag delar inte alls ditt politikerförakt. Vi har de politiker vi förtjänar.

    Tror du att du kan göra ett bättre jobb och har mer integritet än de som innehar förtroendeposter får du väl engagera dig partipolitiskt själv. Är inte det aktuellt kan du åtminstone försöka hitta någon du har förtroende för, ge den personen ditt personkryss och följ upp. Sitt inte på din kammare och förakta dem som engagerar sig och försöker få något uträttat, för på det sättet tror jag att du medverkar till en sämre värld, inte en bättre.

    SvaraRadera
  5. Hej, Helena. Tack för svaret :)

    Politikerförakt vet jag inte om jag skulle kalla det, bara mer den realistiska förväntningen att har man ett kort att spela ut så spelar man ut det. Det är nog bara mänskligt tror jag. Det finns många jag tycker om i politiken som verkar ha integritet. T.ex. Ovan nämnda Hanna Wagenius, Alice Åström i Vänsterpartiet för henens brandtal mot FRA, eller Carl Johan Rehbinder (som jag också kryssade). Även dig har jag respekt för, utifrån det jag sett av dina texter (även om jag inte alltid håller med dig). Det var väl just därför att jag respekterar din saklighet som jag tyckte visa formuleringar här var onödiga.

    Visst har du rätt att du ditt inlägg inte handlar om klamydiabrevet per se, utan på valdebatten, men du kallade det snyfthistoria som läglit publicerats och sånt, och det kändes lite förringande tyckte jag nog. Själv har jag nog aldrig blivit så rörd för en främmande människas tragisk öde som när jag läste den bloggen, så det var väl därför jag reagerade känsligt nu. Missförstå mig rätt: jag är pragmatisk mittenväljare, visst har Reinfeldt en poäng att systemet inte fungerade.

    Men det är hans skyldighet att täppa till luckor i det nya system han skapat. Reglerna bör ses över nu, och för min del får gärna FK få en smäll på fingrarna att sluta ifrågasätta läkarna hela tiden, när de skrivit att arbetsförmåga helt saknas.

    SvaraRadera
  6. Christoffer, jag hade inte läst klamydiabrevet när jag skrev mitt inlägg. Jag blev chockad när jag läste det. Både av hur illa sjukvården hade hanterat hennes sjukdom och av försäkringskassans handläggning. Jag håller helt med om din analys när det gäller luckor och FK,
    men min invändning mot debatttaktiken kvarstår.

    Du har rätt i att det finns en tendens att se politik som ett spel eller en tävling med motsvarande demonisering av motståndarna, taktiktänk, m.m.. Jag ogillar hela det kittet och tar själv bestämt avstånd från alla taktikinstruktioner. I den här valrörelsen har det varit befriande litet sådant i Folkpartiet. Det var sämre förr.

    Som du kanske märker är det här en av mina verkliga käpphästar. Jag är övertygad om att politikers förakt mot varandra och misstänkliggörande av varandra föder politikerförakt hos väljarna. Oberoende av partitillhörighet har alla som ägnar sig åt politik gemensamt ett samhällsengagemang och en vilja att spotta i nävarna. Det vore så mycket trevligare om vi kunde ge varandra den respekt vi (enligt min mening) förtjänar. Dessutom genomskådar många väljare "kort som spelas ut".

    P.S. Dina favvisar står högt i kurs hos mig också. :)

    SvaraRadera
  7. Ok, hade jag vetat att du inte läst den hade jag inte låtit så hård inledningsvis; nu blev det lite dumt allting känner jag.

    Jag håller med dig i mycket i din analys. Bra politiker ska få det att kännas att det är olika idéer/ideologier som stöts och blöts mot varandra, - inte gott mot ont. Ohly känns tyvärr som en stor del av problemet. det var helt klart han som hårdast antydde att Reinfeldts regering är illvillig och nästan vill jävlas med folk.

    Samtidigt som jag hyser en viss beundran för Ohlys tydliga ideologiska profil så är det så att han ofta fastnar i en jargong om onda kapitalister typ, och som känns rätt unket 60/70-tals aktig och omodern. Tror nog att Vänsterpartiet på sikt bör välja en ledare med lite mer moderat framtoning.

    SvaraRadera
  8. Christoffer, det kunde du inte ha vetat. Det är ofta sådär med kommunikation. Man menar en sak, men det kommer ut litet annorlunda eller upptas litet annorlunda.

    Vänsterpartiet verkar ha ett odemokratiskt och litet ruggigt ungdomsförbund, men det finns ett antal tänkbara nya ledarfigurer. Åström är en kompetent kvinna med integritet och mod och Dinamarca en skicklig nykomling.

    SvaraRadera