fredag 24 december 2010

God Jul

På julafton passar det sig inte att gnälla över SKL och Beatrice Ask. Innan jag sätter på julbastun och går på julens långpromenad bjuder jag istället på två av mina bästa julrecept och ett youtubeklipp som sätter rätt ton för helgen och som ingen borde missa. Jag hittade det i Christian Schickhardts förträffliga blogg: Don Christo. Tack Christian och God Jul!


FINSK KÅLROTSLÅDA

2 Stora kålrötter
1 tsk salt
½ liter vatten + buljongtärning
2 dl grädde
1 dl skorpsmulor
2 ägg
2 – 3 msk sirap
1 tsk ingefära
1 tsk muskot, aning vitpeppar
Skala och finfördela kålrötterna. Koka bitarna i grönsaksbuljong. Mosa kålrotsbitarna, tillsätt allt det andra, hyvla tunna skivor smör ovanpå, strö över skorpsmulor, grädda i 200 grader i en timme.

ROBERTOS KAKA

100 g smör
200 g mandelmassa
2 ägg
2 rågade dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl russin
6 finhackade torkade aprikoser
2 msk konjak

Smörj och bröa liten rund bakform, helst med löstagbar botten.
Smält smöret, låt svalna, riv mandelmassan grovt.
Vispa ägg och socker pösigt, häll i smör, vänd ner mandelmassa
Blanda vetemjöl med vaniljsocker, russin och aprikoshack. Rör ner i smeten.
Grädda i 160 grader 45 – 50 minuter. Låt stå i två dagar innan servering.


6 kommentarer:

  1. Ha en underbar jul, Helena!

    Jag har precis kommit hem från julfirande tillsammans med goda vänner. Hemlagat julbord och Van Morrison i högtalarna. Långpromenad hem från Järntorget i 12 minusgrader och gnistrande snö som knarrar under stövlarna (1 tim 10 min)

    Sooooovmorgon!

    God fortsättning på julen önskas av Don Christo i Mill Valley :D

    SvaraRadera
  2. Mmmmmmmm.... Tack!
    Det låter gott och rotfrukter är underrepresenterade på vårt julbord
    !
    God jul och tack för alla livgivande kommentarer - Ask kan vänta!
    (HSV däremot...)

    SvaraRadera
  3. Mats, kålrotslåda, rim på julklapparna, en omsorgsfullt vald film, julbastu och familjemusicerande, där har vi de traditioner jag inte vill vara utan.

    SvaraRadera
  4. Jag har haft lyckan att få äta finsk kålrotslåda i jul, men tycker att morotsvarianten är ännu godare. Precis som Mats säger så är det bra att få lite mer rotfrukter på julbordet. God fortsättning önskar jag och tror att 2011 kan bli ett bra år.

    SvaraRadera
  5. Jan, hoppas du har rätt om 2011. :) I Finland har man potatislåda, kålrotslåda och morotslåda. Morotslådan gillar jag inte alls, men vi har alltid både potatislåda och kålrotslåda. Så många lådor...
    Korvkaka heter leverlåda, dessutom finns det makaronilåda och kållåda. Nu ska jag sluta skriva om lådor och gå och spela litet mer Donkey Kong. :)

    SvaraRadera