lördag 23 juli 2011

Låt öronen vara större än munnen runt det som hänt i Norge.

Ja inte sjutton går det att föra skoldebatt eller gnälla över åskvädren efter attentaten i Oslo och på Utoya. Men jag tycker ju inte heller att det går att föra debatt eller dra några slutsatser om vare sig dödsskjutningarna, bomben/bomberna eller den mammas gosse man arresterat. Nyheter, information tas däremot tacksamt emot.

När det gäller tyckandet och teoretiserandet finns det redan många som har orsak att bita sig i läppen. Även sådana man väntade sig bättre av. Barack Obama formulerade sig så här: ”It’s a reminder that the entire international community has a stake in preventing this kind of terror from occurring and that we have to work cooperatively together.” Inga sådana grodor som konstant hoppade ur Bush den yngres mun efter 11 september, men jag blev ändå illa till mods. Varför tala om ”this kind of terror” innan man är på det klara med vad som har hänt och varför? Jag tyckte mg också urskilja en liten antydan till tillfredsställelse. Här ser ni nu. Ingen går säker. Nu kanske ni hjälper till istället för att gnälla så förbannat på oss.

Igår var vår dator död efter ett kraftigt åskväder natten innan. Klockan sex när jag fick igång Internet på den bärbara gick jag in på twitter. Det var då jag fick klart för mig att något otäckt hade hänt. Mot mig slog en blandning av korthuggen ögonblicksinformation om vad som pågick, tvärsäkra slutsatser och spådomar och ett vitrioliskt gräl mellan politisk höger och vänster. Jag hoppas innerligt att de otrevligaste inläggen kom från de bortersta hörnen. Det kändes absurt att man valde att käbbla partipolitik i ett sådant läge och jag har aldrig haft mindre lust att skriva ett eget twitterinlägg. Söndring, hat och demonisering i ett läge där alla tecken tydde på att det var just sådant som samtidigt omsattes i handling.

Vilken kontrast mellan det och Carl Bildts ”Idag är vi alla norrmän”. Ett annat uttalande som förtjänar att spridas världen över och som verkligen anstår det land som delar ut FN:s fredspris är Stoltenbergs löfte att hämnas med mer demokrati. Det är ju faktiskt den enda verkningsfulla motelden. Det och tolerans - även mot den och det som inte är så värst lätt att tolerera.



Media: Missa inte Katerine Kielos ledarartikel: Vår öppenhet måste värnas. Även DN:s ledarredaktion navigerar skickligt "in uncharted waters" i Norges smärta är vår. Jan Guillou väljer däremot prediktabelt nog hellre att kasta extra spånor på brasan: Är han nazist räknas det som en tågolycka.

Bloggar: You're no different to me, Tysta Tankar, Mina Moderata Karameller, Johan Westerholm , Mathias Sundin, Lars Pålsson Syll, Cattas bubbla, radikalen, Zac's åsikter på ett fat, Motpol, Karin Långström Vinge, Iconomi, Man oroar sig inte för småsaker.

41 kommentarer:

  1. En katastrof har inträffat hos våra släktingar och grannar. Låt oss vara lyhörda för vad vi skulle kunna göra för att lindra plågan, och visa oss värdiga den släkt- och grannskapen.

    SvaraRadera
  2. Erland, lyhördhet, beredskap att hjälpa, ja. Kritisk granskning av de norska insatserna, pajkastning och domedagsprofetier, nej tack.

    SvaraRadera
  3. Ja kloka ord en stund som denna. Du skyddar din dator mot spänningsspikar genom att köpa en grenkontakt med spänningsskydd. Kostar en hundring om jag minns rätt.

    SvaraRadera
  4. Tack för gott råd, Robsten. Hade dock redan en sådan efter förra gången datorn förstördes. Den gången rök även tvättmaskin, diskmaskin, bergvärmepump och modem - och ändå har vi nydragen el med överspänningsskydd (trodde vi).

    SvaraRadera
  5. Jag har inte så mycket mer att säga än det jag redan sagt - och det är inte så mycket. Du talar än en gång klokt, Helena, paniken drog fram över Twitter igår och många pratade innan de tänkte, skrek ut sin ångest och oro i former som plockades upp och spreds vidare i en olycklig, giftig sörja.

    Men där fanns, och finns, klokskap också. Du lyfter två goda exempel i ditt inlägg.

    Jag tolkade Obamas "this kind of terror" som "denna sorts terror som slår till mitt i vardagen, som en blixt från klar himmel när vi minst av allt väntar det" men kanske har du rätt. Jag vet inte.

    Grenkontakten är ett gott förslag, datorer är fasligt känsliga för peakar.

    SvaraRadera
  6. Morrica, jag menade inte att förstora Obamas uttalande. Så illa var det inte. Men jag vet att jag blev illa till mods när jag såg det på CNN. Och det var innan man hade arresterat någon blond man.

    SvaraRadera
  7. Ja, vad vet man vad som händer härnäst? Samtidigt är det väldigt cyniskt av media att visa närgångna bilder på offer och den misstänkte gärningsmannen. Tänker man inte på de överlevande och gärningsmannens anhöriga?

    Nog visar denna fruktansvärda händelse också hur snara vi är till att döma och peka ut innan vi ens vet. Dessutom tycker jag nog att Jan Guillou har en poäng vad det gäller vem eller vilka som är misstänkta och var tragedin inträffar. Carl Bildt menar att vi alla är norrmänn vid en sådan händelse. Varför var inte vi alla ryssar när skolmassakern i Beslam inträffade eller varför var vi inte alla finnar när det begavs där för några år sedan? Skillnad på folk och folk, kanske?

    Janne

    SvaraRadera
  8. Janne, varför skulle det inte få vara skillnad på folk och folk? Vi känner det vi känner och det finns ingen orsak att lägga moral i det. Jag var förtvivlad när Anna Lind mördades men inte när det var Olof Palme. Vet inte ens själv varför det var en sådan skillnad. Spelar det någon roll? Talibanerna och Afghanistan är också något som berörde mig extra djupt. Jag har fortfarande kvar de Rawa t-shirtar och andra grejer jag beställde då för att stödja kvinnorna i Afghanistan.

    Det är i och för sig mer slump som spelat in där, men varför skulle man inte få bry sig mer om de som bor närmast? Det är ju inte bara när det gäller olyckor vi bryr oss mest. Grannländerna har de flesta av oss besökt, vi läser deras böcker, känner till musiken, förstår skämten. I det här fallet har vi till och med i princip samma språk och väldigt snarlik kultur.

    Jag reagerar då mer om något händer i mitt Valdemarsvik än om det gör det i Korpilompolo. Händer något i de länder där jag har bott som Korea, Malaysia, Kuwait och Nya Zeeland bryr jag mig mer än om det händer någon annanstans. Det finns säkert också folk som inte bryr sig var något än händer. Det gör inte dem till sämre människor än någon som sitter och gråter framför sin teve idag. Tvärtom stör jag mig på folk som skryter med hur mycket de bryr sig. Handlingar kan man känna sig stolt över, inte sina känslor.

    SvaraRadera
  9. Du menar att exempelvis Finland inte är ett grannland? Hur många svenskar känner till finsk musik, finsk humor, läser finsk littertur och förstår finska? De dagar då skolskjutningarna inträffade var det aldrig tal om några sympatier från svenskars sida utan mer skadegläjde och ifrågasättande av det finska folkkynnet med efterföljande kommentarer av slaget " ni vet ju hur finnar är" och liknande. Så jag hoppas att svenska medier granskar norrmännens kynne och lynne med tanke på att över nittio människor är döda och delar av Oslo är söndersprängt.Det överträffar vida händelserna i Finland. Så visst är det så att vissa folk är bättre andra är mer barbariska allt enligt förståsigpåare. Jag undrar bara hur medier kommer att förhålla sig till kommande illdåd i Sverige.


    Janne

    SvaraRadera
  10. Helena, som alltid har du förmågan att sätta ord på saker. Känslor är svåra att skriva om när de ligger tätt inpå. I mitt fall är det fortfarande något overkligt, men ändå verkligt.

    Min funderingar hittar du hos mig http://pluraword.blogspot.com/2011/07/overkligheten-i-naborlan.html

    SvaraRadera
  11. Janne, skulle jag mena det, jag som är född och uppvuxen i Finland? Jag uppfattar nog att det finns både kunskap om och intresse för Finland i Sverige. Den kallsinnighet du beskriver runt skolattentaten upplevde jag aldrig. När det gäller att mäta magnituden efter hur många som dog och hur stor skadan blev. Vi har sett många som har velat döda så många som möjligt. Det är skillnader i planering, tur och intellekt som har avgjort slutresultatet, inte graden av ondska.

    SvaraRadera
  12. Plura, inte bara svåra att skriva om utan ibland till och med svåra att analysera. Vad är det egentligen man känner och varför? Tack för länken, jag ska genast surfa dit.

    SvaraRadera
  13. Helena,

    Vi ska nog precis som du säger vara försiktig med allt för mycket spekulationer till vi har fakta på bordet. Det låter också rimligt att vi inte kan föra en skoldebatt nu med tanke på vad som har skett i Norge.

    Det vi dessvärre kan konstatera är att vi har en av de värsta attackerna i Norden i modern tid. Man har attackerat kärnan i den norska demokratin, men man har också attackerat alla oss som tror på och kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter.

    Nu måste vi vakna ur dvalan. Det är hög tid att vi på alla fronter varje minut och varje sekund tar upp kampen mot rasismen och hatet. Vi måste varje gång det dyker upp främlingsfientliga krafter med kraft mota tillbaka dem genom debatt och en oerhört konsekvent och tydlig argumentation för allas lika värde.

    Det vore ännu en fasansfull attack och svek mot de som var med om massakern på Utöya om vi skulle backa från det demokratiska, fria och öppna samhälle som dessa ungdomar kämpade för. För vissa var det med livet som insats.

    Vi måste nu överallt och alltid, oavsett om det är i skolan eller i övriga delar av samhället alltid sätta kampen för mänskliga rättigheter, demokrati och inkludering i främsta rummet. Jag tänker inte vika ner mig för terrorister eller högerextrema krafter. Jag tänker inte vika en millimeter pga. den ökande övervakning vi ser. För jag tänker ta debatten med alla som försöker inskränka eller hota vårt demokratiska system genom våld. Mitt tålamod är definitivt slut nu.

    Frekar06

    Frekar06

    SvaraRadera
  14. Helena, jag brukar inte ha svårt att sätta fingret på skeenden, mönster och samband. Men detta är ytterst ovanligt. Vanligt i kriminella kretsar med en avledan manöver föör det man verkligen planerat. Då oftast i nätverk. Här en ensam man utan detta förflutna. Må vara att han har extrema åsikter.

    Det jag inte riktigt får ihop är hur man kan gå från tanke till handling. Det steget är avgrundslikt.

    SvaraRadera
  15. Fredrik, vill tillägga att backar du för dessa krafter har du accepterat det de är ute efter att skapa instabilitet. Men du glömde att nämna att samma krafter finns även på den vänsterextrema kanten.

    Det som jag och min generation ständigt häcklade vänster på 70-talet: Är det mer rätt att skjuta med en röd bössa än en blå?

    Extremism och fanatism finns på hela den politiska och ideologiska skalan.

    SvaraRadera
  16. Fredrik, att ta upp kampen mot rasism genom dialog och debatt tror jag är rätt väg att gå. Däremot är det hårda tonläget mellan extremvänster och extremhöger något som bara eldar på hatet och ökar risken för våldsdåd. Jag blir riktigt ledsen över hur mycket förakt och oförsonlighet det finns i vår svenska debatt just nu. När stoltheten möter föraktet händer otäcka saker.

    SvaraRadera
  17. Plura, man tycker att steget borde vara avgrundslikt ändå visade den här mannen tecken på stor tillfredställelse. Just det påminner mycket om Columbine-morden. Där gick förövarna också runt och skrattade och småpratade medan de sköt så många de bara kunde. Även de hade planerat i många månader och även de hade parallella attacker. Det placerade ju sprängladdningar på en mängd ställen, men de var inte så skickliga bombtillverkare så de flesta detonerade aldrig.

    SvaraRadera
  18. Viktig påminnelse Plura. Målet måste vara att minska hatet och motsättningarna inte att visa hur kraftigt man själv tar avstånd från den ena eller den andra gruppen.

    SvaraRadera
  19. Helena!

    Jag tycker att du slätar över. Du vet mycket väl vad jag menar. Det har funnits och finns en djupt rotad rasism mot finnar i Sverige. Det kan du inte förneka.Det var inte länge sedan skolbarn förnekades tala sitt modersmål i skolan och på skolgården, och detta med det officiella Sveriges goda minne. Hur många finskättlingar sitter på högre positioner samhället? Om de väl gör det så har de antagit mer svenskklingande namn. När Sverige rapporterar om svenskan tynande tillvaro i Finland gör de utifrån samma gamla rasistiska perspektiv, att svenskan i Finland är hotad. Hotad av vad eller vilka? Naturligtvis ligger finnar och det finska språket bakom hotet. Aldrig att Sverige kanske skulle bejaka att det finns fler än svenskar som talar svenska, tänker och drömmer på svenska, eller att låta en och annan finlandssvensk inträda i Svenska Akademien.Till och med värre kolonialmakter än Sverige antar ju ättlingar från sina forna lydstater!

    När Sverige väl accepterade och antog att finskan skulle bli ett minoritetsspråk så var det bland annat tillsammans med språk som jiddisch och romani. Språk som talas av några hundra eller tusen i Sverige.Hade det svenska samhället visat lite mer välvilja och låtit finskan fått en mer framträdande position än de ovannämnda.I stället har man tryckt ned och förlöjligat det finska språket och finnar genom att uppta det med språk som i det närmaste är och har varit obefintliga landet.

    Janne

    SvaraRadera
  20. Helena, dina ord om Columbine-tragedin påminner mig om de kloka ord Marilyn Manson sa när han fick frågan om vad han skulle säga om han fick prata med ungdomarna i Columbine. "I wouldn't say a single word to them. I would listen to what they had to say" Jag skulle inte säga ett enda ord till dem. Jag skulle lystna till vad de har att säga.

    Som du skriver redan i din rubrik - låt öronen vara större än munnen

    SvaraRadera
  21. Janne, ras handlar det väl inte om mellan Finland och Sverige, däremot en rivalitet och en fientlighet av liknande slag som den mellan Sverige och Norge. Men fjärran vare det mig att förneka att det finns svenskar som ser ner på finnar - eller för den delen att det finns finnar som ser ner på svenskar. Vi människor verkar ha ett outsläckligt behov av att räckas högre själva genom att trampa på någon annan. Men hamnade vi inte en bit ifrån ämnet - huruvida en rättrådig människa känner lika mycket oberoende av vem som drabbas av nöd och våld överallt på jorden?

    SvaraRadera
  22. Morrica, det var faktiskt väldigt kloka ord. Tyckte att han skötte hela den historian väldigt fint. Själv blev han utsatt för mycket förtal, hat och skuldbeläggande i samband med morden och inget av det skickade han i retur.

    SvaraRadera
  23. Från min synpunkt är det påfallande hur uselt säkerheten ofta sköts i dessa sammanhang i Skandinavien. Om det alls finns. Att det skulle finnas någon som vill illa vill man inte ens tänka på, det är bättre att stoppa huvudet i sanden och hoppas att inget mer händer. Vilket det ändå gör. Vi kan säkert alla komma med exempel.
    Men hur ofta ser man beväpnade vakter i Skandinavien som rutinmässigt kollar personer som ska in på tillställningar eller in på varuhus? I Skandinavien sker det bara på flygplater.

    Det är detta som är det stora felet. Vi vill inte inse att det finns onda människor.
    Tråkmagistern

    SvaraRadera
  24. Tråkmagistern, det stämmer men jag vet inte om det är en dålig sak. I USA har man valt vägen mer övervakning, fler metalldetektorer, fler vapen och fler vakter. Det ger inget speciellt trevligt samhälle och många gånger bara en falsk illusion av trygghet eller omtanke. Det finns ett värde i olåsta dörrar och folk utan pepparspray, pistoler och knogjärn. Ofarligt är livet aldrig men det är ingen orsak att leva styrd av rädsla.

    SvaraRadera
  25. Helena!

    Hamnade ifrån ämnet? Kanske eller kanske inte? Varför inte ta ifrån flosklernas huvudled och försöka hitta bland samtidens smutsiga gränder? Vad jag ville nämna var att hur olika etniciteter beskrivs i medier vid olika tillfällen och att vissa etniska grupper tillskrivs alldeles särskilda egenskaper. Ibland kan till och med grödor och väderlek tillskrivas etniska egenskaper. Vad sägs om spanska mördargurkor, tyska mördarbakterien och polska snöyran?

    Jag önskar att vore som du nämner; en rivalitet mellan Sverige och Finland. I rivaliteten kan man ändå se spår av respekt och kanske viss beundran. Men tyvärr är det inte vad jag har hört i lärarrummen fikarum eller bland arbets-och studiekamrater. Det kan bara beskrivas som ren och skär rasism. Jag tänkt tanken om man bytte ut finne med exempelvis turk så skulle det kanske klarna för många. Man behöver inte vara "svartskalle" för att utsättas för rasism. Det är bara att läsa om den svenska rasbiologin på 1920-30 talen för inse att det räckte med ha en annan huvudform eller annan näsform. Vad jag vet så var svenska rasbiologer världsledande och inspirerade bland annat en viss herre från Österrike.

    Så visst lever rasbiologin kvar i vår terminologi och medvetenade och gör sig ofta påminda i sportrubriker och i ondskefulla händelser som i Norge. Men den skillnaden att det är mer synd om vissa än andra. Visst är det hemskt?


    Janne

    SvaraRadera
  26. Tack för länken till Nina Simone!
    Hur förklarar man frihet? Hur förklarar man kärlek för någon som aldrig varit förälskad?

    SvaraRadera
  27. Precis Helena. Det är verkligen inget trevligt samhälle med mer övervakning och tuffare tag. Vi har dessvärre sett en del sådant på sistone också i skolans värld. Och tyvärr tvingas måste jag konstatera att det redan skett rena övergrepp på skolor mot elever med anledning av de slumpvisa drogtester regeringen varit med och infört.

    En flicka var inte i skolan då hon var mycket kritisk mot utbildningen, vilket framfördes till skolledningen. Skolan menade istället att hon var drogpåverkad och hotade med avstängning om hon inte gick med på drogtest (som ju ska vara frivilliga för att inte stå i konflikt med RF 2 kap 6 §). Drogtestet var negativt. Här har man alltså försökt tysta en kritisk elev genom att använda drogtester som maktmedel och inte bara det, man har upphävt oskuldsprensumtionen och tvingat flickan att bevisa sin oskuld. Det finns formuleringar i flera kommuners drogpolicys som upphäver elevernas rätt att bli betraktade som oskyldiga till motsatsen är bevisad.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4398514

    Eleverna får välja mellan att fortsatt vara misstänkta och bli anmälda till socialen och att ta drogtester. Det är inte vad jag kallar för frivilliga drogtester. Detta är bara ett exempel på hur illa det går när man försöker lösa problem med hårdare tag, övervakning och inskränkningar i mänskliga rättigheter. Vi får hoppas att vi slipper mer av detta nu.

    SvaraRadera
  28. Janne, jag känner inte riktigt igen mig i det du beskriver. Aldrig sett spår av den typen av hat mot mina landsmän. Ändå jobbar jag i Norrköping och har jobbat i Upplands Väsby - två orter med många finnar. Du har förstås upplevt det du har upplevt, men kanske det inte är så vanligt? Hur som helst tror jag att det är bättre att tända ljus än att förbanna mörkret.

    SvaraRadera
  29. Mats, jag är så glad att du tittade på intervjun. Jag kanske borde ha gjort mer reklam, för den är faktiskt underbar.

    SvaraRadera
  30. Fredrik, den där är en ruskig historia. Tyvärr har vårt samhälle gått i övervaknings och kontrollriktning ett längre tag nu. Hög tid att få pendeln att svänga tillbaka. I skolan ska det bara undantagsvis behöva handla om att övervaka och straffa. Det är ju nämligen vårt jobb att förebygga, att skapa ett tryggt, förtroendefullt och tolerant klimat. Samtidigt har jag jobbat med kriminella elever så jag vet att det finns klasser och situationer där de vanliga redskapen inte räcker till.

    SvaraRadera
  31. JO jo man kan ju stoppa huvudet i sanden och hoppas att med lite fler dialogpoliser kommer det att fungera och alla blir snälla. Eftersom man tycker att det är otrevligt med beväpnade vakter. Lycka till med det.
    Storbritannien hade i många år en effektiv bekämpning av terrorligan IRA. Visst hände det saker, men det var ändå ganska få gånger IRA lyckades.
    Men varför inte vara mer radikal? Det är hemskt med trafikskador, låt oss därför avskaffa bilbälten och trafikljus.
    Nej, se sanningen i vitögat. Det kommer fler galningar, kanske till någon av era barns dagis. Vad väljer läsarna? Att inte ha beväpnad vakt för att det är "otrevligt" eller väljer ni era barns liv?

    Tråkmagistern

    SvaraRadera
  32. Tråkmagistern. Du gör exakt samma fel som vissa politiker i det här landet. Man tror att man med mer kontroll, beväpnade vakter, övervakning och hårdare tag kan stoppa brottsligheten. Det tror inte jag. Bästa sättet att motverka terrorism är genom mycket starka mänskliga rättigheter och ett öppet samhälle.

    Det är inte vi andra som diskuterar här utan du som stoppat huvudet i sanden. Polisstaten kommer inte att fungera. Frekar06

    SvaraRadera
  33. Den stora gissningsleken känns lite jobbig och många andra ämnen hamnar i skymundan. Viktigt att börja med att hedra offren och att känna med vårt broderfolk som förlorat många goda unga människor som inte går att ersätta. Utvecklingen i Europa kommer att hårdna som resultat av detta och det är viktigt att vi lyfter fram värmen. Jag kan nog ironisera över att vi kallar saker vid olika namn beroende på var de inträffar men tror verkligen på att det är rätt att bejaka de starkare känslor som vaknar när något är närliggande. Jag tänker på alla de varma fina norska män och kvinnor som jag mött i mitt liv och känner starkt för dem i denna prövningens stund.

    Vi bör dock kunna tillåta oss att fundera kring andra ämnen, vi kan få ägna våra tankar mer åt saker som vi kan påverka. Händelserna i Norge väcker många viktiga frågeställningar om hur en bra framtida skola ska vara. Jag hoppas att vi slipper en polarisering av debatten mellan de som önskar struktur samt kontroll och de som förespråkar omvårdnad samt stödåtgärder. Det är kanske en bra kombination av dessa som är den framgångsrikaste vägen.

    SvaraRadera
  34. Visst Jan. Vi är helt överens om att vi också måste diskutera andra ämnen än den oerhörda tragedi som Norge har råkat ut för. Du har rätt i att detta väcker väldigt många frågor kring hur en framtida skola bör se ut och fungera.

    Vi behöver till exempel få igång debatten om den demokratiska värdegrunden i skolan. Hur ska vi förbättra arbetet med den demokratiska värdegrunden? Detta är en mycket viktig fråga för framtiden. Jag är rädd för att din oro för att vi får en polarisering av debatten är befogad och dessvärre tror jag inte vi slipper undan. Men man kan ju alltid hoppas.

    Min uppfattning om den debatt som vi har om den svenska skolan ibland åtminstone är att man från olika håll grävt ner sig i skyttegravar och nu bara väntar på att motståndaren ska skjuta första skottet så att man själv sedan får skäl att skjuta tillbaka.

    Det är möjligen att hårddra det något. Men det är dessvärre den känsla som jag har fått av den debatt som vi hade till exempel i samband med Klass 9A. Jag är rädd att vi snabbt börjar närma oss den gräns där de konflikter som finns om skolan inte längre är konstruktiva utan direkt destruktiva.

    Jag är rädd för att den domen som kom från AD om lärarnas arbetstid kommer leda till att det blir destruktiva konflikter mellan huvudman, fack och lärare. Det är inte det vi vill ha. Det var bland annat mot den bakgrunden jag skrev följande i en kommentar till domen på min egen blogg:

    "Vi som ska bli lärare och lärare på fältet bör nu ta oss en ordentlig funderare över hur vi kan ta till oss den här domen på ett positivt sätt.

    Det är naturligtvis inte lätt, men vi vinner så mycket på att ta till oss av domen och reflektera över hur vi kan vända en dom som av många ses som en svidande förlust till något positivt. För att sammanfatta så tycker jag att det nu är tid för eftertanke och reflektion."

    Det gäller i högsta grad också i den svåra situation som vi nu befinner oss i efter det som skett i Norge. Vi måste ta oss tid till att samtala om det som skett, ta oss tid till eftertanke, ta oss tid för varandra och ta oss tid för reflektion.

    Vi kommer att hamna i svåra situationer i skolan i framtiden och stora utmaningar väntar den svenska skolan framöver. Men varken vi som lärare eller eleverna tjänar på att vi rusar iväg i högsta hastighet. Varken vi lärare eller arbetsgivaren (i detta fall SKL) tjänar på det man gjorde efter domen och rusade iväg i två helt olika riktningar.

    Det är samma sak med samhället. Vi måste våga stanna upp och tänka efter när vi hamnar i svåra situationer. Då kommer vi få bättre beslut och i förlängningen ett bättre samhälle och en bättre skola.

    Frekar06

    SvaraRadera
  35. "Låt öronen vara större än munnen runt det som hänt i Norge."

    Den uppmaningen borde vissa politiker ta till sig som nu försöker ta poänger på det som skett i Norge. Kristdemokraternas ordförande i Stockholm skrev så här på sin Facebook sida:

    "När alla ska vara vidsynta och hävda att vi inte vet säkert vem som ställt till med blodbad i Oslo: Jag sätter en månadslön på att det är islamister. Med OB-tillägg"

    http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/594352-kdu-orforande-satte-sin-manadslon-pa-att-islamisterna-lag-ba

    KDU i Sörmland gör denne sällskap och skriver:

    "ag sätter ett paket tuggtobak på att ingen kommer att vilja ta det vadet eftersom alla egentligen tror att det är islamister."

    Vad trött jag blir på alla dessa spekulationer till höger och vänster och alla dessa olämpliga uttalanden från politiker. Det är dock inte bara i Sverige som man har lyckats göra bort sig. Den danske integrationsministern har jämfört de danska aktivisternas civila olydnad med terrorattentaten i Norge.

    Nu är han i och för sig ökänd för sina offentliga uttalanden, men det här är väl ändå att gå över gränsen. Det är han som bland annat för ett slag sedan förklarade att den svenske Europakommissionären för mänskliga rättigheter är en idiot.

    SvaraRadera
  36. Tråkmagistern, jag tror att ett övervakningssamhälle fullt av kameror, vakter och metalldetektorer gör oss både räddare och mer benägna att ta till våld. Det betyder inte att man inte ska vidta rimliga åtgärder för att höja säkerheten.

    SvaraRadera
  37. Fredrik, vi har uppenbarligen samma uppfattning i den här frågan. När jag var ung var det vanligt att lifta och att inte låsa ytterdörren. Jag vet inte om riskerna är större idag, men vi är definitivt mer medvetna om dem och mer misstänksamma mot våra medmänniskor. Jag skulle vilja se oss gå i motsatt riktning.

    SvaraRadera
  38. Jan, det är vi alla som tillsammans bestämmer vad det här leder till. Vi såg vad som hände efter 11 september. Det borde hjälpa oss att inse att vi gör klokt i att välja en annan väg.

    SvaraRadera
  39. Klokt, Fredrik. Eftertanke har blivit en bristvara i ett mediesnabbt samhälle där alla ska yttra sig genast något har hänt.

    SvaraRadera
  40. Fredrik, jag håller med dig om dina tankar och jag eftersträvar verkligen en balans i våra åtgärder även om jag ibland skulle vilja att skola och omvärld agerade värdegrund lite mer och pratade värdegrund lite mindre.

    Helena, Att jag vill att vi ska använda rätt begrepp och även benämna det Breivik gjorde för terrorism är för att vi ska se likheterna mellan oss och andra länder. Det är inte för att vi ska härma överreaktion efter 11:e september utanför att vaccinera oss mot fortsatta överreaktioner bara de kan förknippas med namnet Al Qaeda.

    SvaraRadera
  41. Jan, så klokt skrivet där om snack och verkstad i värdegrundsfrågan.

    Rätt begrepp absolut. Terrorhandlingar ska kallas terrorhandlingar. Däremot lär och bör diskussionen om både hans stöd och om hans tillräknelighet få fortgå.

    SvaraRadera