torsdag 14 oktober 2010

SLUTA MÅLA FAN I RIKSDAGEN

Sedan valet har det varit ett helskottas liv om sverigedemokraterna. Politiker, journalister, präster - hela etablissemanget tävlar om att ta avstånd i både ord och handling. Dessutom målas framtiden upp i dystra färger. Nu blir vi inte av med dem i första taget, det kommer att gå som i Danmark, nu kommer hela samhället att förråas och Sverige att bli präglat av intolerans och rädsla.

Alltsamman är beklämmande, odemokratiskt, flåsigt och falskt. Bryr vi oss inte längre om yttrande- och åsiktsfriheten? Är det okej att hetsa mot en folkgrupp om de är sverigedemokrater? Vad är huvudfokus för de indignerade? Att visa hur fantastiskt ofrämlingsfientliga de själva är, eller att verka för ett tolerantare och bättre samhälle? Och varför skulle sverigedemokrater i riksdagen pang bom göra vårt samhälle mer främlingsfientligt? Vi är väl precis lika toleranta eller intoleranta som vi var innan valdagen. Om något säger forskarna att främlingsfientligheten minskar i Sverige.

Så tänker jag bekymrat som väljare och samhällsmedborgare. Som lärare och mamma blir jag rasande. Varför går det så bra för sverigedemokraterna i skolvalen? En orsak är att våra barn och tonåringar lever i en mer mångkulturell värld än vi vuxna, och upplever fler kulturkrockar än vi. Kulturkrockar som vuxenvärlden är dålig på att hantera och problematisera. Men den absolut främsta orsaken är just precis att vi reagerar som vi gör. Politik fick vilken tonåring som helst att himla med ögonen och sjunka ner i stolen ända tills vi gjorde SD förbjudna och intressanta. Nu är det lilla bakåtsträvande partiet det enklaste och snabbaste sättet att visa hela vuxenvärlden fingret.

Att revoltera mot föregående generation är inte särskilt lätt nuförtiden. Vi gäspar åt tonårsfylla, köper kondomer åt våra barn, lyssnar själva på Eminem och höjer knappt ögonbrynen när de kommer med nya kroppsdekorationer, hårfärger och trasiga nätstrumpor. Men nämn SD så går det som en skälvning genom hela vuxenvärlden. SD är förbjudna, farliga, marginaliserade. Säger man åt en lärare att man röstade på SD blir det genast liv i luckan.

Det är den ena sidan av myntet - vi har gjort SD förbjudna, spännande och farliga. Snäppet värre än cigaretter och knark. Den andra sidan är invandrareleverna. Ju mer vi vevar ut vår förskräckelse, fasa och indignation, desto räddare blir de. Vi signalerar att samhället har genomgått en allvarlig förändring, vi signalerar att nu är vi på väg mot mer intoleranta tider, vi signalerar att här finns det onda människor som vill dem illa, men vi de goda ska försöka skydda dem om vi kan. På så sätt skapar vi rädsla och otrygghet som dessutom drabbar barn som många gånger har haft för mycket av den varan innan de kom hit, eller innan de fick asyl.

Men vi visar också våra barn och ungdomar ett märkligt exempel. Prova att ersätta ordet sverigedemokrat med kvinna, invandrare eller hörselskadad. Jag vägrar vara talman om jag har blivit inröstad av kvinnor. Vi kan inte finnas på samma våningsplan som invandrare. Det är bra att de hörselskadade lämnar sina politiska poster. Ju fler vi skrämmer bort desto bättre.

Vad spelar det för roll om vi predikar tolerans för våra barn om vi talar och agerar så intolerant?
Vårt samhälle har genomgått en kännbar förändring till det sämre sedan sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Till det bär sverigedemokraterna själva än så länge ingen skuld. Men alla vi andra borde skämmas.

Skämmas och sedan skärpa oss.

41 kommentarer:

 1. Eh, vad hände med min kommentar?

  SvaraRadera
 2. David, vet inte. Jag har inte tagit bort något.

  SvaraRadera
 3. Helt klockrent skrivet!

  /Åsa

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Intressant vinkling. Det otäcka är ju att rasistiska partier vinner mandat över hela världen, även här avancerade de i valet. Men du har helt rätt i att det inte är rätt väg att gå att demonisera de procent som röstar si eller så. Även på det personliga planet är det fel sätt att gå tillväga, att gå runt och misstänka sina grannar för hemskheter och se 6 % av Sveriges befolkning som avskum.

  http://www.youtube.com/watch?v=LZWsZyShR_s dokumentärserie från 90-talet i 9 delar "Racist Sweden". Klippen med skinnskallarna känns som taget ur Nile City.

  SvaraRadera
 6. Märkligt. Nåja, jag skrev iaf att SD visst bär skuld, ensamma dessutom. Det är absolut inte vi som ska skämmas, SD-väljarna ska skämmas.

  SD måste först bevisa sin tolerans innan vi ska skämmas, och det faller på sin egen orimlighet eftersom SD per definition är ett intolerant parti, vilket de som röstar på SD borde veta. Man bör kunna ansvara för sina åsikter och man får tåla kritik och man är intolerant, eller tolerant.

  Att säga att det är vi som ska skämmas är som att säga att en ateist måste bevisa att Gud inte finns, när det är den troende som måste bevisa att Gud finns först. Det blir ett bakvänt tänkande.

  Ytterligare argument för att SD ska skämmas finns i den här artikeln på DN idag som refererar till en artikeln i Nerikes Allehanda.

  Jag ser inte att vi hetsar mot SD, däremot ser jag SD hetsa mot invandrare, islam, "kommunister", "PK-media", sossar, Måna Sahliv/Muslim, vanligt folk som är "hjärntvättade" och lider av "masspsykos". Gå in på Politiskt Inkorrekt (http://politisktinkorrekt.info/) och läs nyheterna och kommentererna. Där har du hets, paranoia, hat och en vriden världsuppfattning.

  Det som är märkligt och det egentliga grundproblemet är att folket som skriver där inte skäms. Jag har demonstrerat mot SD och tänker absolut inte skämmas för det, jag vägrar att spela cricket med de som kastar bomber.

  SvaraRadera
 7. Den här artikeln i DN alltså...; http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/lars-linder-ubernationalism-i-folkdrakt-1.1189548

  SvaraRadera
 8. @David Tingsgård

  En ny våg av kritikstorm mot SD är igång och nu spelar man ut nazistkortet igen. I våras handlade det istället om att man skulle låta solen skina på trollen så de spricker.

  Då höll Lars Linder med om att man borde låta SD komma till tals (och han tillät kommentarer på sin artikel):

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/lars-linder-dags-att-avdemonisera-sverigedemokraterna-1.1122463

  Nästa månad är nazistkortet glömt och ett nytt anti-SD-kort spelas ut i stället.

  Att en statsvetarprofessor så uppenbart omtolkar nazismens grundvalar för att vinna poäng i kampanjerna mot SD är faktiskt pinsamt för honom som yrkesman.

  SvaraRadera
 9. Det känns så naturligt och självklart att låta SD få leva upp till sin officiella linje och sen bara möta det omöjliga i att få igenom saker där de bara har några få procent av väljarna bakom sig. Att sen lite lugnt och sakligt beslå dem med motsägelser och att visa upp de företrädare som har andra åsikter än partilinjen kommer antingen att göra partiet mer rumsrent eller leda till att de tappar röster. Det är så enkelt att bemöta det som är fel utan att ha en massa åsikter om partiet.

  Tänk jag misstänker starkt att de mest rabiata motståndarna har en egen agenda. Nu ska vi enas mot SD och välja bidragslinjen istället för arbetslinjen. Nu ska vi skälla på SD så att vi glömmer bort vilket gubbigt parti vänsterpartiet blivit. Bröstpumpslikformighet, kommunalisering av skolan, massförtidspensioneringar mm mm ska glömmas bort i något slags överdrivet patos.

  Invandrare har verkligen inget att vinna på den högröstade debatten.

  SvaraRadera
 10. David Tingsgård

  Jag har upprepade gånger sagt det och jag tvekar inte att säga det en gång till till Dig.
  Det är de etablerade partiernas fel att SD överhuvudtaget finns, inte SD:s. SD är bara ett resultat av att etablerade politiker inte verkar göra sådant som kan missförstås eller uppfattas som feghet. Har man problem, skall de upp på bordet, inte sopas under mattan i någon slags politisk korrekthet. Då behövs inte SD.

  SvaraRadera
 11. I det avseendet, Kristian Grönqvist, har ju SD lyckats träffa något riktigt "svenskt". Nämligen den fantastiska förmågan att alltid skylla på andra och inte ta eget ansvar. Hoppsan, nu blev du kränkt va?

  SvaraRadera
 12. Rebecka, rasism och fundamentalism går hand i hand. Problemet är hos de andra och de ska skärpa sig.

  SvaraRadera
 13. David, den som trakasserar, förtrycker och behandlar en medmänniska illa tycker jag ska skämmas. Helt oberoende av vem offret är.

  Jag vill ha en värld som förändras i riktning mot mer tolerans och vänlighet. Dit för oss inte SD, men dit för inte heller den som resonerar som du.

  Det är en stor skillnad mellan en människa som drivs av välvilja, tolerans och en uppriktig önskan att förstå och en människa som drivs av
  rättfärdig vrede och förakt.

  När rättfärdig vrede och förakt möter välvilja, tolerans och en uppriktig vilja att förstå kan världen ibland bli bättre. När rättfärdig vrede och förakt möter rättfärdig vrede och förakt blir världen en sämre plats för oss alla. Det är i varje fall min övertygelse.

  SvaraRadera
 14. Granit, det vore bra mycket trevligare och mer konstruktivt om man kunde utgå ifrån SD:s tagna partiprogram i diskussionerna.

  SvaraRadera
 15. Jan, jag håller med dig. Det är genom att bete sig sansat, respektfullt och värdigt som man upprätthåller respekten för demokratin. Det gäller också att inse att SD:s väljare finns att hitta bland de minst utbildade och minst bemedlade i vårt samhälle. En offergrupp de också som behöver mer kunskap, mer förståelse och gehör för sina problem och farhågor.

  SvaraRadera
 16. Helena, säger du att SD är rättfärdigt vreda?

  Jag ogillar naturligtvis också den som trakasserar andra. Jag ser dock inte att t ex en demonstration är trakasseri.

  SvaraRadera
 17. "Rättfärdig vrede" kan dyka upp från alla håll, någon som ser hur en svensk kulturyttring hamnar i strykklass, någon som ser orättvisor och någon som ser hur någon grupp möter svårigheter. Ens egna mest centrala tankar och idéer hotas och man blir arg. Vi färgas av våra egna erfarenheter och jag reagerar starkt mot offentliga miljöer och umgängesformer som skapar problem för dem som har hörselnedsättningar, jag reagerar så starkt att många tycker jag överreagerar. Min reaktion är rättfärdig men samtidigt bör jag ha tolerans för att andra prioriterar på andra sätt.

  @David, det känns verkligen som att du kastar sten i glashus. Är du inte alls rädd att dina kraftfulla angrepp ska drabba några av de svaga i samhället? Bland SD's anhängare finns många självmordsbenägna, trasiga människor som mest fått skit från samhället runt omkring.

  @granit, de starkaste bekämparna av obehagligheter som nazism och främlingsfienlighet kan ändå se att vägen till att lyckas handlar om tolerans och demokratisk hantering av partiet SD. Jag vill självklart sopa helt rent från nazism och främlingsfientlighet i vår värld men ser ingen anledning till att behandla människor med dessa värderingar illa.

  SvaraRadera
 18. Där tycker jag du sätter fingret på vad det handlar om Jan. Det handlar om att ta strid mot rasism och annan intolerans men samtidigt behandla människorna som har dessa värderingar på ett demokratiskt sätt och självklart möta dem och lyssna på dem. Intolerans föder intolerans och tolerans föder tolerans. För att använda ett bibelcitat - "Älska dina fiender" så innebär inte det att du älskar vad dina fiender gör och står för. Det här är svåra frågor, men jag återkommer ändå alltid till Voltaires kända citat: "Jag avskyr dina åsikter, men är villig att dö för din rätt att framföra dem". På samma sätt har självklart jag och andra rätt att framföra en tydlig åsikt om hur avskyvärd jag/vi tycker synen på människor som olika värda är och varför jag tolkar SD:s partiprogram så. Tolerans får inte innebära att man blundar för oförrätter oavsett var de kommer ifrån.

  SvaraRadera
 19. David.

  Inte blir jag kränkt inte. Vare sig som invandrare själv eller för min åsikt. Och de som än så länge inte har vågat ta i integrationsfrågorna är väl de etablerade partierna.
  Som biologiska varelser fungerar vi förvånansvärt mycket med hjälp av betingning (förr betingad reflex) och jag ser överhuvudtaget väldigt lite av det i den moderna medborgarutbildningen.

  Rent evolutionärt har naturen i alla sammanhang fungerat med en högt ställd ribba, för att få så många överlevnadsdugliga varelser som möjligt, nu verkar filosofin röra sig om att inte ha ribba överhuvudtaget. Vart det leder får någon kunnigare än jag orda om.

  SvaraRadera
 20. David, alla tycker att de själva har rätt. Hitler ansåg att han räddade världen. Talibanerna anser sig vara i färd med att försöka rädda världen - amerikanerna likaså. Att man känner rättfärdig vrede betyder på inget vis att man har rätt i att känna vrede eller att man har rätt. Tvärtom skulle jag vilja hävda att rättfärdig vrede är en känsla som tyder på att man är på farliga vägar.

  SvaraRadera
 21. Jan, du sätter fingret på något viktigt där. Främlingsfientlighet och ilska är allmänmänskliga företeelser. Vi behöver inrätta våra samhällen så att sådant förekommer i så liten utsträckning som möjligt, men vi behöver komma ihåg att vi alla bär på fröna och att ingen av oss vet hur mycket vi kan korrumperas och hur illa vi är kapabla att bete oss i tillräckligt trängda lägen. Bland annat därför ska kritik helst riktas inåt och tolerans utåt.

  SvaraRadera
 22. Gertie, när jag läste ditt inlägg fick jag en ny tanke. Jag tror att vi har ett behov av ett objekt för våra negativa känslor och aggressioner. För vissa är det objektet invandrarna, för andra är det sverigedemokraterna. I Sverige har det länge funnits en demonisering av politiska motståndare - i synnerhet av högern från vänstern. När den mattas av är det naturligt att man behöver leta upp nya syndabockar. Stämmer min teori är det samma behov som tillfredsställs vare sig det är invandrare, bögar, kvinnor eller sverigedemokrater man vänder sitt hat mot.

  SvaraRadera
 23. Kristian, litet bättre tycker jag att det har blivit med att ta i integrationsfrågor. Inte tack vare de etablerade partierna precis, utan mera för att det växer upp en generation nya svenskar som kan driva debatten utan att bli anklagade för rasism. Det är inte längre någon som ifrågasätter att man talar om hedersvåld (något som på nittiotalet var uttryck för rasism och förtryck). Nu kan man ta upp sådant som rasism och förtryck mellan olika invandrargrupper och mycket annat som var tabu. I det här landet är offren invandrare, kvinnor och arbetare. Förövare är svenskar, män, företagare. Allt som inte passar in i den mallen skjuts bort.

  SvaraRadera
 24. Helena! Ditt inlägg satte mig i grubblerier och jag blev inspirerad att skriva ett inlägg om just tolerans på min egen blogg http://lararegertie.blogspot.com/2010/10/med-tanke-pa-den-diskussion-som-just-nu.html där jag också länkar till dig.

  SvaraRadera
 25. Du svarade inte på min fråga rakt ut Helena, men det verkar som att du faktiskt menar att SD är fyllda av rättfärdig vrede. Det är intressant att du relativiserar väldigt långt och går på en mjuk tolerant linje i just den här frågan, medan du i, i princip alla, andra frågor går på en hård linje. Jag förvånar mig själv genom att gå på en hård linje i den här frågan medan jag går på en mjuk linje i de allra flesta andra frågor. Det kan man ju fundera på vad det betyder, jag har faktiskt ingen aning.

  SvaraRadera
 26. Davis

  Jag tror inte att att SD är fyllda med rättmätig vrede, men säkert en del som röstade på dem. Och det gör faktiskt en avgörande skillnad...

  SvaraRadera
 27. Rättfärdig är bl a den som tror sig göra det rätta. Det gäller dig, David och det gäller även Sverigedemokrater.

  SvaraRadera
 28. Jag kan bli ganska hård i min inställning när det är tydligt var problemet ligger. Ifall någon uttrycker sig främlingsfientligt får de självklart förklara om det var det som de menade och tydligt höra att jag tycker sådant är obehagligt. När det gäller SD är det ett ytterst luddigt mål att utsätta för hårda attacker. Attackerna slinter när de träffar fel och för vissa delar av SD är exempelvis Lars Ohly's attacker totalt absurda. Vänsterpartiet kastar dessutom sten i glashus när det gäller obehaglig syn på andra människor och extremiströrelser göder varandra.

  En demokratisk hantering av SD kommer att tydliggöra vilka saker som ska angripas och vilka saker som faktiskt inte sticker ut.

  Det är inte alls lika lätt att samla folk under fanorna med målet att vi ska öka invandringen som det är att gå ut och demonstrera mot SD. Jag har provat och upptäck att vara MOT är mycket populärare.

  SvaraRadera
 29. David, jag tyckte nog att jag svarade. Visst finns det rättmätig vrede bland SD och bland deras väljare. Rättmätig vrede går hand i hand med självrättfärdighet och intolerans.

  Du skriver att jag annars går på en hård linje. Jag är liberal och därmed för stor personlig frihet och att stat och kommuner hålls på mattan.
  Tror man på individens drivkraft, rättigheter och skyldigheter är skolan otroligt viktig. För får inte alla en rättvis chans från början har vi inte ett liberalt samhälle. Därför är jag för mycket hårdare tag mot lärare, rektorer, skolpolitiker och jag anser att elevernas rätt till en likvärdig utbildning, trygghet och arbetsro behöver säkras. Är det där du hittar min hårda linje?

  SvaraRadera
 30. Mitt i prick, Anonym. Jag är rädd att vi alla har våra ögonblick av rättfärdig vrede, men de är inget att stolsera med precis.

  SvaraRadera
 31. Jan, det måste väl ändå gå att argumentera mot folks åsikter utan att vis avsky, hat och förakt för personerna?

  SvaraRadera
 32. Helena, man hoppas det. Svårt är det, men omöjligt ska det väl ändå inte vara?

  SvaraRadera
 33. Var jag otydlig? Självklart ska man inte visa vare sig hat, avsky, eller förakt mot personerna bakom obehagliga åsikter vare sig de är sverigedemokrater eller kommunister. Jag betraktade mig som vän med en KPML(r):are och han var en väldigt bra arbetskamrat och att jag avskydde det mesta partiet står för påverkade inte detta.

  Hat och förakt tror jag man ska avstå från helt och hållet. Att uttrycka avsky för vissa obehagliga åsikter och företeelser det känns däremot mer som civilkurage.

  I Gertie's blogg har vi diskuterat balansgången detta innebär. Jag tror att en viktig faktor för att inte blanda ihop sak och person är att man alltid måste ge sig tid att lyssna och fråga exakt vad det handlar om och sen ändå inte uttrycka sig om den andres åsikter utan tydliggöra vad för åsikt man avskyr. Denna åsikt kan likna den andras tankegång men man bör ändå lämna upp till personen ifråga att bedöma om det är samma sak.

  SvaraRadera
 34. Morrica, ett första steg vore att folk slutar stoltsera med sitt hat och förakt när hatet och föraktet har medvind.

  SvaraRadera
 35. Jan, jag är så slutarbetad att det kan vara min hjärnverksamhet som är otydlig eller obetydlig. :)

  Att skilja på sak och person är en viktig nyckel där är vi helt överens. Att lyssna till punkt när någon säger saker man inte tycker om att höra är svårt, men till stor hjälp.

  SvaraRadera
 36. Bra sagt Helena, "ett första steg vore att folk slutar stoltsera med sitt hat och förakt när hatet och föraktet har medvind" detta är bara denna lätta dåliga vägen.

  Riktigt civilkurage handlar om att tydliggöra sina åsikter utan att dölja dem bakom personangrepp. Då börjar det man gör bli svårt och viktigt!

  SvaraRadera
 37. Jag börjar också bli så där överarbetad som ofta inför lov men i år får vi nästan inget höstlov så jag känner mig extra orolig över arbetsbördan.

  SvaraRadera
 38. Tack Jan. :)Det där borde ni protestera mot. Höstterminerna är väldigt tunga och det är helt okej att man får sätta några dagar på rättning och allmänt kommande i kapp, men det är inte vettigt att lägga fortbildning just där. Vi har ett helt höstlov, tack och lov.

  Men i dag är det fredag och efter två glas rödvin har man glömt både tinnitus, begynnande magsår, provhögar och skriftliga omdömen. Och sömnbristen? Fredag kväll botar man den i soffan. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 39. Jag har hamnat på min särklassigt bästa arbetsplats och det som jag får höra får mig att fortsätta att känna tacksamhet för att rektor och gymnasiechef behandlar oss så väl. Det kanske är fegt men ... jag biter nog ihop.

  SvaraRadera
 40. Det är roligt att höra att du har det bra. Men nog kan man lyfta i fack och arbetslag behovet av andningspaus och kapprättningstid på hösten. Bättre att lägga fortbildningsdagarna någon annanstans.

  SvaraRadera