söndag 24 oktober 2010

Då ärat ditt namn flög över jorden...


Under lång tid präglades Sveriges historia av krigiskhet. Än den ena än den andra kungen valde att bryta tristessen vid hovet med små uppiggande och ibland lukrativa anfallskrig. Men under det senaste århundradet har det istället handlat om att hålla sig utanför både konflikter och allianser. Man ställde gärna upp med fördömanden, recensioner och rekommendationer, men utan deltagande och utan åtagande.

Det är ett helt annat Sverige vi lever i på 2000-talet. Vi är med i EU och vi intresserar oss aktivt för vad som är bra för hela vår kontinent och för andra länder. En viktig del av vår förändrade profil är deltagandet i FN-insatserna i forna Jugoslavien och i Afghanistan. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet längtar tillbaka till det gamla Sverige. Skulle Vänsterpartiet styra skulle vi stå utanför EU och ha som enda internationell insats stadiga och högljudda fördömanden av USA och Israel. Skulle Sverigedemokraterna styra skulle vi stå utanför EU och strunta i allt som inte direkt påverkar oss själva. Sköt dig själv och skit i andra verkar vara deras paroll.

Men vår förändrade roll i världen beror inte på ökad godhet och osjälviskhet utan den främsta orsaken till den är att det har blivit allt svårare att blunda för hur mycket vi påverkas av varandra. Vår miljö påverkas minst lika mycket av föroreningar i Polen och England som av våra lokala. Vi vinner ekonomiskt på en öppen europeisk handels- och arbetsmarknad och vi behöver samarbeta för att komma åt internationell brottslighet. Kriget i Jugoslavien hade stora konsekvenser för hela Europa. Terrorattacken 11 september påverkade i stort sett varje människa på hela planeten. Vad som händer i Mellanöstern, Iran, Pakistan och Afghanistan har också betydelse för oss alla. Det har helt enkelt blivit så att parollen sköt dig själv och skit i andra är ett tecken på enfald och ett recept på missväxt och nöd, inte den motorväg till ekonomisk blomstring sverigedemokraterna verkar tro.


Men när det gäller vårt åtagande i Afghanistan är det faktiskt inte bara egennytta det handlar om. Vi utnämns - åtminstone av oss själva - till det mest jämställda landet på jorden. Afghanistan, under talibanerna var det minst jämställda. Det är något poetiskt och rätt med att just våra soldater underlättar för afghanska familjer att skicka sina döttrar till skolan. Andelen kvinnor i bolagsstyrelser och månader pappaledighet är rena rama skitsakerna bredvid den jämställdhetsinsats våra soldater är inblandade i i Afghanistan.

Vår insats i Afghanistan är faktiskt den enda orsak jag kan komma på att Sveriges namn skulle flyga ärat över jorden. Hoppas inte vänsterpartister och sverigedemokrater tillåts ta det ifrån oss.

Press: DN är mot och SVD är för våra insatser i Afghanistan. I DN argumenterar Peter Wolodarski mot "det omöjliga kriget". Ska vi bekämpa fundamentalistisk terrorism finns det andra ställen som är minst lika mycket värda vår uppmärksamhet. Här vill jag säga två saker. Vi är i Afghanistan för att Ryssland, USA och FN alla bär skuld till situationen där och även ansvar att hjälpa landet på fötter. Vi är i inte i Afghanistan för att vinna något krig utan för att hindra talibanerna från att ta makten och för att skydda civilbefolkningen och möjliggöra bistånd och uppbyggnad av infrastrukturen. Allt det har man lyckats helt hyfsat med. Läs gärna den här artikeln i DN:"Katastrof om svenska soldaterna lämnar oss", SVD, "Man måste kunna se sig i spegeln" (ledare i SVD). En annan mycket läsvärd ledare är "Var inte naiva om talibanerna" (Expressen), Expressen, DN, Aftonbladet, Aftonbladet.

Bloggar: Zacs åsikter på ett fat, Min klon är snyggare än, Victor Zetterman, Olov Lindqvist, Ärrhå, Christoffer Fagerberg, In Your Face.

4 kommentarer:

 1. Vi ska inte vinna något krig i Afganistan vi är där i en ständig global kamp mot kriminella, människor som lever på narkotika och bryter mot alla mänskliga rättigheter. SD och V visar sig ha samma populistiska, fega inställning med att vi ska tänka på oss själva och jag håller med dig Helena om att vi får hoppas att mer storsinta människor får styra beslutet.

  Cynikern kan förstås också hävda att vi vinner oerhört mycket på att delta. Vi får en möjlighet att träna svenska soldater som gör att vi har chansen att behålla ett försvar värt namnet.

  Den som tänker långsiktigt inser att vi kan vinna oerhört mycket på att bidra till en bättre värld. Några måste bekämpa de destruktiva krafterna i världen.

  USA är ett omoget land som vi inte ska välja till ledare och sitt dumma krig i Irak kan de få ro i hamn själva. USA består av en härlig blandning av spännande människor från alla jordens hörn, de är inte något som ska bekämpas, vi ska inom FNs ramar samarbeta med dem. Lars Ohly , Släng dig i väggen med dina dumma förslag! SD skärp till er, stå upp för ert prat om att "hjälpa i hemländerna".

  SvaraRadera
 2. Åh vad jag håller med er båda! Låt ingen ta ifrån oss den ära som vår insats i Afghanistan innebär. Låt ingen låta oss svika de mest utsatta i Afghanistan. Låt Afghanistans flickor få fortsätta att gå till skolan!

  SvaraRadera
 3. Jan, väl formulerat. Omvärlden har dessutom ett extra stort ansvar i Afghanistan eftersom vi har en del skuld till situationen.

  SvaraRadera
 4. Gertie, flickorna är vad det handlar om. Jag känner en djup tacksamhet till två pakistanska män, Khaled Hosseini som skrev Tusen Strålande Solar och Nadeem Aslam för både Maps for Lost lovers och the Wasted Vigil. De har tvingat oss att gå i väldigt obekväma skor och att därigenom förstå vad både vidden av talibanernas kvinnoförtryck och vad ett liv där krig blir vardag innebär.

  SvaraRadera