fredag 29 april 2011

Härskartekniker

I går skrev Liberala Anna om härskartekniker. Manipulativa och kränkande metoder att skaffa och behålla makt. Till min stora förtjusning länkar hon till Cizzie Kemle, Valdemarsviksbo och cybervän, och till hennes utmärkta blogginlägg om härskartekniker. Länk till inlägget här. Till Cizzies blogg här.

Jag har intresserat mig för det här ämnet i flera år och även föreläst om härskartekniker. Det har jag bara gjort i politiska sammanhang - för det är i politiken man främst väntar sig och talar om teknikerna. Men det är i skolans värld kunskapen behövs bäst, för där är teknikerna minst lika vanliga och där ställer de till med ännu mer skada. Härskarteknikerna är mobbningsredskap, och de används mellan rektor, lärare och elever i alla tänkbara konstellationer. Dessutom föregås grov mobbning i princip alltid av härskartekniker.

Så vad handlar det då om för tekniker? Det var norska Berit Ås som myntade begreppet. Då när det gällde hur män håller kvinnor på mattan genom att osynliggöra, förlöjliga, skuldbelägga, undanhålla information och dubbelbestraffa dem. Hon var den första kvinnliga partiledaren i Norge och hade bitter erfarenhet av hur svårt det var att ta sig fram som kvinna i politiken. Men det är inget manligt med härskartekniker. De används lika gärna och lika utstuderat av kvinnor, men just i politiken är det fortfarande mest män på maktpositionerna - och man ska vara riktigt dum för att använda härskartekniker nerifrån upp. Därför är det lättast att hitta politiska exempel med manliga förövare och kvinnliga offer. Men i skolans värld har jag stött på betydligt fler kvinnliga härskare än manliga.

Vad gör man när man drabbas? Jag tror som Elaine Bergkvist att härskartekniker alltid behöver uppmärksammas och synas. På det sättet kan de nästan alltid stoppas. Gör man det som offer är priset tyvärr ofta att man själv framstår som besvärlig, lättstött eller krävande. En åskådare kan däremot syna härskartekniker utan att behöva betala något pris. Därför är det väldigt mycket värt att ha bundsförvanter och uppmärksamma vänner när man drabbas. Undanhållande av information är den teknik som är svårast att syna. Det går så lätt att hitta undanflykter för att information inte kommer fram. Men det man kan göra är att lugnt insistera på att beslut skjuts upp och rutiner ändras - dvs vägra ta konsekvenserna av härskartekniken.

Men härskartekniker är inte bara sådant vi utsätts för utan också sådant vi använder. Vi skuldbelägger andra för att dra uppmärksamheten från våra egna tillkortakommanden och vi behandlar information som hårdvaluta och gömmer den girigt. Vi ignorerar eller förlöjligar någon vi tycker är jobbig, långrandig eller otrevlig. Det kan handla om en elev, en kollega vi inte drar jämt med, syskon, partnern, en förälder. Själv kanske man tycker att man ger personen en välbehövlig tankeställare eller knäpp på näsan, men i själva verket använder man sig av ett maktövertag för att trycka ner någon annan.
Så viktigare än att skydda sig mot härskartekniker är att se till att man själv aldrig, aldrig använder dem. Här kanske det känns som om jag slår in öppna dörrar. Klart man vet att man aldrig ska använda härskartekniker. Men vi människor är nu en gång sådana att vi har betydligt lättare att se när andra är dumma mot oss än när vi är dumma mot andra. Därför krävs det betydligt mer uppmärksamhet, integritet och ansträngning för att vägra vara förövare än för att vägra vara offer.

9 kommentarer:

  1. Har alltid tyckt att cybervärlden är oändligt stor och oöverskådlig. Men på senare tid har jag märkt att den är rätt liten och gemytlig också på något konstigt sätt.
    Man kan vara nära alla man vill vara nära :)

    Ett högintresant inlägg om ett alltid lika högaktuellt ämne.
    Finns det någon som vi skulle få ner på en föreläsning så är det just Cecilia af Jochnick, vi skulle ha såååå mycket att lära av henne som vi skulle kunna ha användning av både när det gäller andra och hur vi fungerar själva,
    Kanske något för demokratigruppen ???

    SvaraRadera
  2. Cizzie, vilken härlig och positiv syn på vår nya rymd. :)

    Tack för föreläsartipset. Har nog större möjligheter att få henne till Liberala Kvinnor. Vi har nämligen bättre budget. Vilket inte säger mycket för demokratiberedningen har ingen. :(

    SvaraRadera
  3. Jag har mött Berit Åhs! Hon höll ett flammande tal till de anställda inom Nordöstra socialförvaltningen om den manliga överordningen och till slut reste vi oss upp alla 500 och sjöng tillsammans "Å å å Tjejer - vi måste höja våra röster för att höras"

    Alla fem männen tyckte att det kändes lite underligt, men vi trallade med för säkerhets skull. Idag undrar jag varför.

    Tack för att du tar upp ett ständigt aktuellt ämne - frågan är om man ska analysera det ur avsändar- eller mottagarperspektiv?

    SvaraRadera
  4. Helena, som vanligt tar du upp ett otroligt viktigt ämne. Härskartekniker är vanliga i alla möjliga situationer och sammanhang. Något som jag tycker mig se ofta är hur någon som redan är utsatt skuldbeläggs istället för att få stöd. En elev som upplever sig mobbad blir inte sällan ifrågasatt för sin attityd eller överkänslighet osv.

    Det är otroligt tankeväckande att vi alla bör rannsaka oss själva. Är det så att man använder härskarteknik medvetet eller omedvetet? I så fall i vilka sammanhang och mot vem/vilka? Precis som du säger så är det alltid lättare att se agnet i din nästas öga än bjälken i ditt eget.

    SvaraRadera
  5. Som alltid är det lättare att se obehagliga beteenden hos andra än hos sig själv. De negativa egenskaper man tillgriper för att stämpla andra människor som obegåvade, klumpiga och allmänt onödiga är oräkneliga. Det är nämligen så att vi oftast förklarar a n d r a s beteenden med orsaker belägna inne i dem, som personlighetsdrag eller annat. När vi själva gör oss skyldiga till samma saker ser vi gärna förmildrande omständigheter i själva situationen. Detta fel, att vi överbetonar andras eget ansvar för sina beteenden men tonar ner det för egna har t.o.m. fått ett namn: det fundamentala attributionsfelet.

    Detta gör att man själv kan uppträda med fullödiga härskartekniker utan att märka det samtidigt som man hela tiden ser andra härska och söndra.

    Viktigt att komma ihåg.

    torestad.blogspot.com

    SvaraRadera
  6. Mats, tack för fnittret. :) Hon är rätt svavelosande och talar inte mycket om kvinnors härskartekniker precis. Jag har också hört henne en par gånger.

    Mottagare, användare eller vittne? Jag skulle säga att först kommer att inte använda det, på andra sätt att säga ifrån när man ser det användas mot någon annan och på tredje plats att mottagarrollen, inte av moraliska skäl i första hand, utan för att den ordningen ger mest effekt.

    SvaraRadera
  7. Gertie, självrannsakan och att vara hård och hederlig mot sig själv är plågsamma och svåra grenar, men ack så viktiga. Hur otrevligt det än är att se trista sidor av sig själv är det kostsammare att vifta bort dem.

    SvaraRadera
  8. Törestad, tack för en intressant kommentar och för att du ger en teoribakgrund till mitt inlägg. Det fundamentala attributionsfelet skall vi akta oss för. :)

    SvaraRadera