Min första reaktion inför det inställda extravalet var
lättnad. Skönt att det har funnits förhandlingar och att de har varit
framgångsrika. Jag har aldrig varit någon vän av blockpolitiken och det
politiska läge vi har nu gör skyttegravskrig från ytterkanterna extra olönsamt.
Vi har stora gemensamma utmaningar och både väljare och partier har förändrats
och utgör inte längre alls lika tydligt två halvor av befolkningen. Skönt också att slippa en ny valrörelse så tätt inpå den
föregående. Valrörelser är påfrestande för alla politiskt aktiva, men de är extra påfrestande för heltidsarbetande fritidspolitiker.
Det var den första reaktionen det. Ända tills jag insåg att
man inte har förhandlat om något annat än beslutsordningen. Det rimliga i ett
svagt politiskt läge är att man kompromissar, kompromissar och kompromissar.
Här släpper alliansen genom en budget där inga kompromisser eller eftergifter
har gjorts, inget samförstånd skapats. Om det tycker jag inte alls.
I dagens NT kan man läsa om de problem man har i Australien
med svenska och tyska tiggare. Det handlar om backpackers som drygar ut pengarna med tiggeri. Inte bara det – de äter i
Frälsningsarméns soppkök och tar på så vis maten ur munnen på mindre beställda.
I kommentarstråden i NT framkastas misstanken att nyheten är ett beställningsjobb. Beställaren
har i så fall makt över både svenska och australiensiska medier. Här är länken till ursprungsartikeln i Herald
Sun: Tourists abusing strangers' charity to fund trips.
När jag läste det här kom jag att tänka på programmet omföräldrar som gör sina barns läxor i P1 Studio 1 strax före jul. En pappa
berättar att han skriver bokrecensioner på böcker hans dotter inte har läst.
För att fusket inte ska uppdagas använder han språk typiskt för dottern och
skriver manus med frågor och svar ifall hon skulle behöva ge intryck av att
veta något om boken. Ångerköpt? Inte ett smack. Även i efterskott tycker pappan
att han gjorde helt rätt. Det blev som en klyfta mellan honom och dottern när
han uppmanade henne att sköta läxorna. När han började göra dem åt henne kom de
mycket närmare varandra. Han var dessutom övertygad om att andra föräldrar
hjälper sina barn mer. Han gjorde ju bara det här ibland. Några moraliska
aspekter verkade pappan inte se. Vad lär han sin dotter om empati, ärlighet, ansvarstagande, vikten av skolarbete i allmänhet och bokläsning i synnerhet? Vad lär han henne om honom själv? Respekterar något barn en sådan förälder?
Den läxa han gav sin dotter var att handlingar inte har konsekvenser och att svårigheter är till för att undvikas. Han lär henne att det är OK att ljuga, förfalska och parasitera på andra. Han lär henne att betyg trumfar kunskap och att hon trumfar honom, läraren och klasskamraterna. ... Ja antagligen trumfar hon varenda övrig levande varelse i solsystemet.
I en värld som kretsar kring I, me and myself vänjer vi våra barn vid att vuxna ständigt fyller alla behov och uppfyller alla
önskningar. I en värld där mamma och pappa på alla tänkbara sätt signalerar att
andra människor bara är oväsentliga statister och de själva Marilyn Monroe och John Wayne skickar vi ut barn i världen – inte
för att rädda den eller upptäcka den – utan för att låta världen ta över föräldrarollen och med ödmjukt krökt nacke uppfylla deras önskningar och behov.
Är det konstigt då att de tar
maten ur munnen på nödställda människor och utnyttjar främlingars empati och
generositet? De gör ju bara vad vi har lärt dem.
Råkade halka in på någon slags lägesanalys av tillståndet i Sverige och världen av Lotta Gröning i P4. Hon var ganska bekymrad och radade upp en del punkter som ser dystra ut (ja, bl a resultaten i skolan) och sen konstaterade att vad politikerna gör i denna situation är att "käbbla".
SvaraRaderaAssocierar fritt över till skolområdet. Hur är det möjligt att i detta allvarsamma läge, efter alla larmrapporter om försämrade kunskaper: vad är den hetaste diskussionspunkten? Jo, läxors vara eller inte vara och vad forskning säger. Hallå!!! Nån som ser att vi går mot en strålande framtid bara läxorna tas bort? Ursäkta om detta gränsar till härskarteknik men behövs det verkligen forskning för att slå fast att "övning ger färdighet"?
(menar givetvis inte att läxor per automatik är bra!)
Anonym, håller helt med i ditt resonemang. Förstår inte heller varför något vi faktiskt får styra över själva - lärare, elever och skolledare - alls måste ifrågasättas.
RaderaVIsserligen är det väl främst lärare själva som går i bräschen för en läxfri skola.
RaderaJust det är för mig mycket svårbegripligt. Varför detta behov av att inskränka kollegors manöverutrymme?
RaderaF ö skäms jag över våra backpackers om det stämmer! Usch, kan det ha ett samband och att det är sådant vi kan förvänta oss. Skämdes å det grövsta också efter Bråvallafestivalen och allt skräp som lämnades kvar och som människor i det allra nedersta skiktet fick rensa undan utan ordenltig skyddsutrustning mm.:(
SvaraRaderaJag skämdes jag med, men skammen ligger på vuxenvärlden lika mycket som på dessa övervintrade tonåringar. Barn får inte alltid de föräldrar de förtjänar men föräldrar får för det mesta precis de barn de förtjänar.
RaderaDet finns mycket att säga om nya värderingar som säkerligen även påverkar svenska skolresultat negativt och svårligen balanseras enbart av ny pedagogik. Att ta tillfredsställelsen efter ett gott utfört arbete från ungdomar är att ta ifrån dem chansen till en äkta solid självkänsla.
SvaraRaderaÅsa, precis. En sak jag också funderat mycket över är det här med svårigheter. Varför är det nödvändigtvis något dåligt om ett läxproblem inte går att lösa utan kräver lärarens hjälp dagen därpå? Det är när saker är riktigt svåra och frustrerande som hjärnan och kunskaperna utvecklas mest.
RaderaLäxan är helt enkelt att de läxor som kan göras av någon annan kommer göras av någon annan, och denne inte heller lära sig något av det hela. Vi behöver helt enkelt läxa2.0 med inbyggd kontrollfunktion, t ex i form av att läxan inte lämnas in färdig utan slutförs i klassrummet.
SvaraRadera/Morrica
Mitt i prick Morrica. :) Jag ifrågasätter för övrigt läxor som är produkter. Mitt intryck är att många elever går vilse och har fokus på vad de presterar snarare än på vad de lär sig.
RaderaJag är helt PRO LÄXOR. Skulle aldrig lärt mig 4 språk utan läxor och inte skulle jag kunna navigera i en atlas heller.
SvaraRaderaMen jag opponerar mig mot Schantz användande av engelska - I, Me, Myself- och
utnyttjande av namn som John Wayne and Marilyn Monroe. Det ger en känsla av att detta är något amerikanskt fenomen. Vi talar om Sverige som har i sitt språk de rätta orden för vad som beskrivs och också de rätta stjärnorna vars namn kan användas utan att tjuva från en annan kultur och därmed smutskasta den.
Anonym, jag hade inte en tanke på att smutskasta någon kultur. Den enda orsaken till att jag använde amerikanska namn är att jag inte har tillräckliga svenska referenser. Tittar nästan aldrig på tv på svenska. Och när det gäller uttrycket Me, Myself and I är det ett etablerat uttryck på engelska. Jag känner inte till något motsvarat etablerat uttryck på svenska.
SvaraRadera