torsdag 31 juli 2014

Dags att sparka föräldrarna ur skolan?

Samma dag som vår skolavslutning var jag inbjuden att prata under rubriken "Föräldrar - stjälp eller hjälp" på ett lunchmöte hos Rotary i Söderköping. Jag blev glad både över ämne och forum. Rotary är en organisation som på ett genialiskt sätt kombinerar egennytta med allmännytta –  ett professionellt nätverk till gagn för den egna karriären i kombination med ett målmedvetet och effektivt arbete  för en bättre värld. ... Tänk om vi kunde använda det receptet för föräldraengagemang i skolan?

Något okomplicerat ämne är inte relationen föräldrar - skola. Att vara förälder är det svåraste och viktigaste jobb någon av oss har och vi vill alla tro att vi sköter det jobbet extra väl. Det här är också - i likhet med läraryrket – ett jobb alla har synpunkter på. Till det får läggas mängder av skriverier om föräldrar och skolan. Föräldrar curlar sina barn istället för att uppfostra dem. Föräldrar beter sig som krävande kunder och äter upp både lärare och rektorer.  ”Mer särskilt stöd om föräldrarna trycker på”. ”Föräldrar hotar med Skolinspektionen”.  Föräldrar vill slippa läxor för de ger omys i familjen. Här är några av rubrikerna bara det senaste året. Samtidigt talar precis lika feta rubriker om att rätt föräldrar är den viktigaste framgångsfaktorn i svensk skola. Viktigare än läraren, viktigare än begåvning, viktigare än skolval – ja viktigare än allt. Hur går allt det här ihop? Kan vi styra föräldrarollen i skolan så att den blir en ren framgångsfaktor? Eller borde vi kicka ut föräldrarna helt och hållet?

När jag gick i skolan hade föräldrar en högst undanskymd roll, och en roll som var helt på skolans villkor. De skulle skriva under anmärkningar och betyg och ta sina barn i örat när det var påkallat.  Det var i princip vad som förväntades innan det var dags att ställa sig på skolgården med rosor och ballonger.
Om en lärare ringde hem, om en förälder blev kallad på möte hos rektor – ja då var man som elev alltid i trubbel. Inte sällan även föräldern. Det var ju deras jobb att inpränta dygder som punktlighet, hövlighet, flit och renlighet hos sina ättelägg. Och när föräldrarna inte mäktade med, ja då gav skolan litet extra. En extra örfil, en extra läxa eller en extra vänlighet beroende på pedagog och pedagogik.

Idag då? De anklagande rubrikerna stämmer. Det finns föräldrar som bidrar till den svenska skolans misslyckande. Men det finns också föräldrar som är en tillgång för skolan. Det är hursomhelst både poänglöst och destruktivt att skuldbelägga en hel kategori människor.  Föräldrar i Sverige är rätt mycket som föräldrar i resten av världen. Vi älskar våra barn, vi gör så gott vi kan och det händer med jämna mellanrum att så gott vi kan inte räcker till.  Här som annorstädes finns det föräldrar som är fantastiska och föräldrar som borde få sparken.

Det vi behöver ägna tankeverksamhet åt är inte föräldrarna som sådana utan vilken föräldraroll vårt samhälle genererar. Vilket jobb ger skolan föräldrarna? Vilket engagemang inbjuder skolan till? Vilka konsekvenser får den svenska föräldrarollen för skolan?

En tydlig trend är att föräldraengagemanget idag handlar om det egna barnet. De klasspappor och mammor som tidigare arrangerade klassdagar, fixade till skolgården, skramlade till presenter och tackkort till lärarna – som gjorde insatser för hela klassen eller hela skolan - är ett minne blott. Idag handlar föräldraengagemang om det egna barnet, och en stor del av det engagemanget är präglat av misstänksamhet. Får mitt barn rätt bemötande, rätt undervisning, rätt betyg? Är skolan rätt, maten rätt, stödet rätt, läxorna rätt, barnet tryggt, tillrättavisningarna de rätta?  Föräldrar sätter nyfödda i kö, köper hus i rätt stadsdel (såg till exempel att hemnet.se har börjat lägga in skolinfo i sina annonser), försöker och lyckas ibland välja vilken/vilka lärare deras barn har. 

Det är också förtvivlat vanligt med föräldrar som inte ser sin roll i sina barns etiska och moraliska utveckling. Föräldrar som fuskar för sina barn, ljuger för sina barn och som rätar ut varje kurva och sopar bort varje dammkorn på barnets väg. Vad ska man säga till en förälder som slår ut med händerna i uppgivenhet för att telningen spelar datorspel hela nätterna, aldrig äter frukost eller inte vill gå till skolan? Vad lär sig ett barn av att lyssna på en förälder som är oförskämd och respektlös mot läraren? Som recenserar skolans lärare som rörde det sig om en Idoltävling snarare än om ett utvecklingssamtal? Det finns föräldrar som försvarar sina barn i varje läge. ”Du säger att Pelle gjorde si, men Pelle säger själv att han gjorde så. Här står ord mot ord”.  … Varför drar inte föräldrar ur sladden, varför ser de inte till att barnen sover, äter, rör sig, är i skolan i tid med rätt utrustning? Det är ju faktiskt deras jobb, vad de har åtagit sig att sköta ända från befruktningstillfället. Jag undrar också hur de tror att det går för deras barn i skolan efter att både lärarnas undervisning, omdöme och disciplinåtgärder öppet ifrågasatts av deras föräldrar och de fått medhåll för all egen kritik?  

En annan trend är en hårdare ton från föräldrar gentemot skolan och en mjukare ton åt andra hållet.  De föräldrar som hör av sig mest, som upptar lejonparten av lärares och rektorers tid är dessutom välutbildade föräldrar till högpresterande barn. De föräldrar och barn som borde vara mest självgående så att vi i skolan kunde ägna huvuduppmärksamheten åt de barn som varken har motivation, stöd eller uppfostran hemifrån. För att inte tala om åt de barn som är försummade eller far illa i sina hem.  

Vad beror de här trenderna på? Det viktigaste skälet är att den svenska skolan varken är likvärdig eller pålitlig. Föräldrar är misstänksamma för att de har orsak att vara misstänksamma. De bevakar sina egna barns intressen för att deras barns intressen behöver bevakas. Höga betyg kan sakna kunskapstäckning, njugga betyg kan betyda att telningen missar framtidschanser som istället går till någon med glädjebetyg. Skolor kan gå i konkurs, lärarna kan vara obehöriga och en del av de behöriga har kanske inte de kunskaper som krävs för ett fullgott jobb. Till det får läggas att skickliga lärare ofta saknar förutsättningar att göra sitt bästa. För litet tid för för- och efterarbete, bristande stöd och struktur för elevvård och arbetsro på skolan och brist på fortbildning (om man inte råkar vara mattelärare).

Bristen på respekt är också kopplad till det kundtänk som kommit med konkurrensen. Föräldrar kan uppleva sig som och bete sig som missnöjda kunder. Ur skolans perspektiv är varje kund viktig, har varje kund rätt, för varje förlorad elev är en förlorad skolpeng. Det här förhållandet är både osunt och skadligt. Jag har haft kollegor som varit långtidssjukskrivna på grund av besvärliga föräldrar och rektorer som har fått ta emot de mest häpnadsväckande förolämpningar och hot. De flesta lärare som varit yrkesverksamma några år har legat sömnlösa och kokande efter en föräldrakontakt. Skulle tro att många lärare har lämnat yrket efter föräldrapåhopp. Åtminstone är det i det läget mina kollegor brukar meddela att de vill byta yrke. Vi är vana att ta skit från elever, vana att ta tag i det eller kasta över axeln som situationen bjuder. Men skit från vuxna människor som inte är vårt ansvar? Påhopp från föräldrar blir lätt tuvan som tippar lasset för en lärare.

Den enda av de trender jag räknat upp som inte är knuten till skolan är curlingen och det abdikerade föräldraansvaret. Den trenden verkar vi ha gemensam med många västländer. Men skolan är medskyldig även här. Genom att inte ställa krav godkänner och normaliserar vi bristen på ansvarstagande hos föräldrarna. När vi behandlar föräldrar som viktiga kunder förstärker vi curlingen och självcentreringen.

Ett system som innebär att skolans kompensatoriska uppdrag sätts ur spel, där lärartid som ska gå till eleverna snos av föräldrarna, där skolan ägnar sig åt att tillfredsställa krävande kunder på bekostnad av huvuduppdraget, där elever som dragit en nitlott i valet av föräldrar är skolans största förlorare – ett sådant system  har vi inte rätt att  hålla oss med. Därför vill jag inte höra talas om någon arbetsro i skolan. Arbetsro ska vi ha när vi jobbar med rätt saker och rör oss åt rätt håll. Inte en sekund tidigare.

Först måste vi se till att föräldrar kan lita på att deras barn får en god och likvärdig utbildning var de än bor, vilken skola deras barn än går i. Så länge föräldrar måste hålla ängslig koll på att deras barn inte blir snuvade på sin utbildning kan inte förhållandet mellan föräldrar och skola bli annat än stjälpande.  Så länge elever kan bli bestulna på framtidsmöjligheter och betyg kan sakna kunskapsinnehåll sviker vi både våra barn och vår egen framtid. Likvärdighet bör bli ett övergripande mål. 

Vi behöver också problematisera hur vi i skolan förhåller oss till föräldrar. Det står i all relevant lagtext att barnens behov ska vara i centrum. Men i praktiken är det betydligt oftare föräldrarnas behov som är i centrum. När barn har fysiska eller psykiska behov som skolan har svårt att tillfredsställa och engagerade, friska och förnuftiga föräldrar – då fungerar skolan och samhället någorlunda – åtminstone om föräldrarna också är envisa och påstridiga. Men de gånger barn har fysiska och psykiska behov som skolan har svårt att tillfredsställa helt eller delvis på grund av föräldrarnas sjukdom, missbruk, kriminalitet med mera – då när samhället borde ta det allra största ansvaret då abdikerar vi.
Att föräldrar hjälper sina barn hemma är något som avlastar skolan – så länge hjälpen har effekt utöver att lätta föräldrarnas samveten. Men att föräldrar behöver slåss för stöd till sina barn och kan överklaga åtgärdsprogram, det ställer bara till med elände.  Det här systemet medför att mest går till den som skriker högst snarare än till den som har de största behoven.  Det skapar också en brist på tillit mellan föräldrar och skola och att det leder till att de elever vi borde ägna störst uppmärksamhet får stå tillbaka.

Det här tycker jag är förskräckligt. Hur går det för barn med funktionsnedsättningar när föräldrarna inte är påstridiga, pålästa, envisa nog? När inte de förstår sitt barns behov? När barn inte har fungerande föräldrar? Hur blir det för dem i ett system som bygger på att föräldrar engagerar sig och är engagerade? Helt uppåt väggarna blir svaret.  Och det är just de här eleverna vi är skyldiga mest. En elev från ett familjehem, med missbrukarföräldrar, en annan med en pappa på kåken, en mamma som lider av svår depression, syskon på driv och som grädde på moset en diagnos, säg ADHD, Tourettes eller Asperger har fått en riktigt usel start i livet. Ska vi då öka på nitlotten genom att se till att skolan bara blir en sten på färdigt tung börda? Samtidigt som vi curlar de redan curlade litet till?

Enligt skollagen har alla elever rätt till det stöd de behöver för att kunna nå och överträffa målen. Enligt skollagen ska skolan och lärarna lägga mest resurser på de elever som behöver det bäst. Men lagar fyller ingen funktion om de inte efterlevs. Det är poänglöst att på statlig nivå skriver vackra, utopiska lagar när man ute på skolorna inte har ett hopp om att förverkliga dem. Fokus behöver också vara vid resultat – inte vid åtgärd. Vem bryr sig om en unge har fått särskilt stöd om det inte har varit ändamålsenligt? Om kunskapsutvecklingen och trivseln ändå saknas?

På individnivå behöver vi reflektera ordentligt över vad det innebär att vara föräldrar.
Vad har jag för mål med mitt föräldraskap?  Hur manifesterar sig de målen i handling? Om målen och handlingarna inte harmoniserar kommer målen inte att nås.
”Vill du att ditt barn ska bli en omtänksam, hjälpsam, kompetent och ansvarsfull person?” På den frågan tror jag nästan alla föräldrar skulle svara ja. Men hur många föräldrar arbetar aktivt för att nå de här målen med sitt föräldraskap? En förälder som gör sitt barns betygsgrundande inlämningsarbete – vad lär sig barnet av det?
En förälder som hotar, tjatar eller argumenterar för ett högre betyg för sitt barn – vad ger det barnet för signal? Föräldern som kör barnen till varje träning, köper en ny Iphone när den gamla trillat i golvet eller blivit kvarglömd på bussen, som åker på långsemester till Thailand mitt under terminen, brer smörgåsarna, plockar undan disken, ställer in mjölken i kylen och undviker varje konflikt genom att bara säga ja?

Jag tror att konflikträdda curlande föräldrar handlar så för att de är rädda att förlora sina barns kärlek, vänskap och aktning. Kanske minns de sina egna konflikter och sitt förakt mot sina föräldrar när de själva var tonåringar?  Oscar Wilde formulerade naturordningen så här: ”Barn börjar med att älska sina föräldrar. Efter en tid dömer de dem. Sällan, om någonsin förlåter de dem.” Vi har starkare familjer idag och relationen mellan barn och föräldrar är viktigare än på Oscar Wildes tid. Men om man tror sig slippa kickas från piedestalen av sina barn genom att curla dem kommer man att få ett bryskt uppvaknande. Tonåringar behöver frigöra sig från sina föräldrar för att hitta sin egen roll och väg i livet. När de sedan närmar sig sina föräldrar igen är basen ett vuxenperspektiv på den egna uppväxten. Oscar Wildes förlåtelse grundar sig på att man förstår föräldrarnas ställningstagande och handlande och föräldrarollens komplexitet när man själv blir vuxen. Om man blivit tränad att leva sig in i andra människors känslor och bevekelsegrund, vill säga. Chansen att det händer med ett barn som blivit tränat att se sig själv som the bellybutton of the universe är mikroskopisk. Här passar det utmärkt med ännu ett citat: ”Parents wonder why the streams are bitter, when they themselves have poisoned the fountain”. John Locke den här gången. Man får inte de föräldrar man förtjänar, men i väldigt hög grad får man de barn man förtjänar.

Både för föräldrarnas, barnens och skolans skull behöver vi hitta tillbaka till det engagemang som sträcker sig förbi det egna barnet. Föräldrar som ordnar med utflykt eller kalas för hela klassen, som turas om att arrangera läxhjälp, dekorera eller renovera klassrummet, som tar fler än det egna barnet på konsert eller teater, som är villiga att finnas till inte bara för sina egna barn utan också för någon av alla de skadskjutna små sparvar som finns i våra skolor. Med den här typen av föräldraengagemang i skolan slår vi flera flugor i en smäll. Skolan blir mer effektiv och likvärdig, fler barn får mer vuxenstöd och föräldrar blir mer av de moraliska förebilder de behöver och ska vara för sina barn.

Som grädde på moset skulle både föräldrar och barn blir lyckligare. Vi människor har ett djupt och grundläggande behov av att behövas. Vi vill känna att våra liv gör skillnad, att vi på något litet sätt gör världen litet bättre. Att det behovet finns på plats tidigt lärde jag mig väldigt handfast när vi bodde på segelbåt i Opua på Nya Zeeland. En mamma med två barn hittade sig hemlösa efter att en av sönerna stoppat ett papper i brödrosten. Hela samhället slöt upp för att hjälpa kvinnan trots att hon kom från en grupp illa sedda båtluffare och inte var en av deras egna. Samtidigt gick budet ut att de här tre hade förlorat allt och att all hjälp var välkommen. Jag bad barnen plocka ut hälften av sina leksaker och kläder att ge åt de här två pojkarna som var precis i våra två barns åldrar – fem och tre. Vi bakade bröd och köpte ost och smör åt dem också, åt dessa barn som vi aldrig hade träffat. Inte en protest från ungarna inför att halvera leksaksbeståndet. Tvärtom var de fulla av iver att plocka ut det bästa ur deras från början sparsmakade leksaksförråd att ge bort. De var båda tydligt lyckliga och stärkta av att kunna bidra, av att ge och det utan att få något tack från de här pojkarna eller från någon annan.

Människor som hjälper barn som behöver hjälp finns förstås redan idag i Sverige. Fantastiska fosterföräldrar som vänder hela tillvaron för de barn de har hand om, föräldrar som låter en klasskamrat flytta in när helst det behövs, socialarbetare som går over and beyond. Det jag är ute efter är något mer organiserat och systematiskt, att vi faktiskt uppfattar alla barn som allas ansvar.  Ja som på Nya Zeeland. Ortsborna gillade inte de fattiga utlänningar kvinnan tillhörde, men det var helt enkelt så de gjorde. När saker gick åt skogen ställde alla upp.

Jag önskar att föräldraföreningar kunde ägna sig åt den här typen av verksamhet, snarare än åt lobbyverksamhet eller bevakande av de egna barnens intressen. När jag deltog i en europeisk workshop kring föräldraengagemang i Graz, Österrike insåg jag till min förvåning att en nationell föräldraförening – något som finns i de flesta andra länder - saknas i Sverige.  Ordförande för Hem och Skola i Finland berättade att deras förening hade den svenska Hem och Skola föreningen som modell och till sin besvikelse fått se den svenska föreningen gå sotdöten till mötes. Finlandsvenska Hem och Skola har erbjudit hjälp och stöd för att få fart på föräldraorganisationen i Sverige – men utan resultat.  Jag vet inte hur länge det har varit så här, men jag minns skandalen när Hem och Skola anklagades för att ha tillskansat sig bidrag på oriktiga grunder. Jag förstår inte varför föräldraorganisationer ska behöver saftigt statligt understöd. Det är rimligt att departementet använder en nationell föräldraförening som remissinstans och erbjuder ett mindre bidrag kopplat till det. I övrigt ska föräldraengagemang komma från föräldrarna och riktas till gagn för hela skolan – inte köpas av staten och riktas till det egna barnet. Extra stötande blir det med tanke på de njugga bidragen till lärarnas ämnesföreningar. Vi sysslar med yrkesutveckling på fritid och egen bekostnad, medan föräldrar får betalt för att lobba för sina egna barn.


Sokrates avslutade sitt berömda tal innan giftbägaren med att instruera åskådarna att ta sig an hans barns etiska och moraliska uppfostran. Framför allt skulle de vara flitiga med att påminna barnen om att de inget visste. Det uppdraget var så viktigt att om åskådarna skötte det skulle det uppväga all oförrätt mot honom och hans familj. Vi har glidit iväg en bit från den synen på föräldraskap och även från den synen på det goda samhället. 

När Sokrates inte längre kunde fullfölja sitt föräldrauppdrag lämnade han över det till sina landsmän. Jag vill leva i ett samhälle där jag skulle kunna göra detsamma.  Men ska den drömmen bli verklighet  måste vi först sparka föräldrarna ur skolan ... och bjuda dem tillbaka till annat uppdrag. 

”Dagens barn är tyranner. De säger emot sina föräldrar, glupar i sig sin mat och plågar sina lärare.” Sokrates

”Av naturen härmar barn sina föräldrar, trots dessas försök att lära dem gott uppförande.”  Sokrates



Lathund för föräldrar som vill att deras barn ska bli goda, ansvarstagande, empatiska människor som når eller överträffar sina egna kunskapsmål i skolan.

  • 1.     Stjäl inte lärartid från dina och andras barn.
  • 2.     Stärk dina barns förtroende för sina lärare.
  • 3.     Förstärk inte villfarelsen att världen cirklar runt dina barn.
  • 4.     Stärk dina barns självförtroende/ansvarstagande.
  • 5.     Låt inte dina barn smita från svårigheter.
  • 6.     Överför inte dina egna begränsningar på dina barn.
  • 7.     Ge inte dina barn bilden att din plånbok/fritid är viktigare än deras skolgång.
  • 8.     Använd inte ordet begåvning. Undvik även ordet talang.
  • 9.     Dela inte upp skolan i viktiga och mindre viktiga ämnen.
  • 10. Förstör inte dina barns motivation och intresse för skolan genom tjat, gnat och bråk.
  • 11. Se till att ditt barn äter en bra frukost. Att dina barn äter en balanserad och näringsriktig kost som fungerar som bränsle är ditt ansvar.
  • 12. Ha läggdags eller andra regler som säkerställer en god nattsömn för ditt barn. . Att ditt barn sover tillräckligt för att må bra och fungera väl är ditt ansvar. 
  • 13. Se till att ditt barn rör sig.  Att dina barn får tillräckligt med ljus, luft och fysisk aktivitet är även det ditt ansvar.
  • 14.  Utgå varken ifrån att ditt barn talar sanning/ljuger. Ta reda på. Det är ditt jobb att fostra ditt barn i riktning ärlighet och civilkurage.
  • 15.  Låt inte dina barn nedvärdera eller trakassera.  Lär inte dina barn att nedvärdera eller trakassera genom exempel.
Media: Missa inte lysande artikeln: "Sluta behandla era barn som kungar" (Aftonbladet debatt).
Karin Olsson skrev en läsvärd krönika i Expressen för några veckor sedan: Flickor uppför sig och pojkar för liv. Också i Expressen: Curling-föräldrarna gör sina barn en otjänst. Roland Poirier Martinsson i SVD: "Det är ert fel, föräldrar!"

308 kommentarer:

  1. Nu kom hjärnvindlingarna igång. Mycket att fundera kring. Eftersom jag inte har egna barn aktar jag mig för att här tycka kring uppfostran. Det ända är väl att som du blev uppfostrad så uppfostrar du ätteläggen.

    En annan sak jag däremot funderat kring varför föräldrar är störande. Kan det vara så att den skola de gick i inte ser ut som dagens. Ta bara det här med betyg. Betyget 1 är inte lika med betyg E. Somliga eller flertalet har just den uppfattningen 1 = E. Kraven att få betyget E är betydligt större än för betyget 1. Kan det vara så att man skulle införa ett obligatorium av föräldrarutbildning när förstagluttarna ska börja skolan?

    För att kunna ha synpunkter på skolan måste man ha kunskaper utifrån hur styrdokumenten påverkar undervisningen. För utan kunskap kan inte föräldrar ställa rätt typ av klagomål.

    En annan fråga är den här med kollektivism och individualism. Kan det vara så att dagens föräldrar växte upp med att allt var självklart att den stora offentligenheten ställde upp på. När den nu offentligheten inte gör det är man desperat och inte vet hur man hanterar frågor. Då kommer advokatyret fram. Samtidigt har vi fått ett samhälle av enfrågeformat. Människor har tappat altruismen och funderar bara på vilken fråga har jag mest intresse av och nytta av. Det ser man tydligast i de politiska strömningarna idag där ytterkantspartierna vinner mark.

    Tja, några spridda funderingar. Även om mina föräldrar aldrig hjälpte mig mer än att försöka komma över mina läs- och skrivsvårigheter så var de stödjande. Samtidigt fostrades jag under divisen: frihet under ansvar. Så länge jag höll mig inom familjens råmärken var det frid och fröjd. De gånger jag hoppade över staketet fick man höra det med en herrans tukt och förmaning, men aldrig av fysisk art.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "För att kunna ha synpunkter på skolan måste man ha kunskaper utifrån hur styrdokumenten påverkar undervisningen. För utan kunskap kan inte föräldrar ställa rätt typ av klagomål."

      Rimligt. Tycker en form av föräldraintroduktion (som du är inne på) är en elementär del av skolans ansvar. Konsten blir att få dit alla föräldrarna och hålla den på en balanserad nivå.

      Radera
    2. Jag AMANDA KARIPETRA, som bor i USA, jag har lidit av herpes, därför att för många år, period av 7 år, utan att läka. På en trogen dag såg jag en artikel på internet, en kvinna talade om läkare ISE och hur denna läkare permanent botade henne om HIV. Jag kontaktade honom via hans e-post: ISESPIRITUALSPELLTEMPLE@GMAIL.COM och berättade för honom om min sjukdom. Denna rost man läkt min herpes infektionssjukdom. Han skickade mig örtmedicin, som helt botade mig. Idag lever jag lycklig och fri från herpes. Jag har kommit till slutsatsen att det inte finns något botemedel, han är ägare och grundare av ISE HERB FORSKNING CENTER [IHRC] Dr .ISE har bota hiv, Zika, HPV, astma, diabetes, syfilis, lågt spermieantal, cancer, sinnessjukdom, hepatit, bakterier och parasitiska infektioner, och andra besläktade virusinfektioner. Han hade tillbringat 15 år i öva spiritism, rådgivare, med hjälp av örter och andliga sätt att bota sjukdomar i hela världen. Den främsta anledningen till att jag skriver detta vittnesmål är att informera hela världen om hans stora gärningar, och han är en herbalist som kan läka dödliga sjukdomar. Han är också en stor trollkarl som jag inte hade sett någon läkare lika kraftfullt som denna riddare man, hade han en hel del liv. De når honom; ISESPIRITUALSPELLTEMPLE@GMAIL.COM.

      Radera
    3. Jag AMANDA KARIPETRA, som bor i USA, jag har lidit av herpes, därför att för många år, period av 7 år, utan att läka. På en trogen dag såg jag en artikel på internet, en kvinna talade om läkare ISE och hur denna läkare permanent botade henne om HIV. Jag kontaktade honom via hans e-post: ISESPIRITUALSPELLTEMPLE@GMAIL.COM och berättade för honom om min sjukdom. Denna rost man läkt min herpes infektionssjukdom. Han skickade mig örtmedicin, som helt botade mig. Idag lever jag lycklig och fri från herpes. Jag har kommit till slutsatsen att det inte finns något botemedel, han är ägare och grundare av ISE HERB FORSKNING CENTER [IHRC] Dr .ISE har bota hiv, Zika, HPV, astma, diabetes, syfilis, lågt spermieantal, cancer, sinnessjukdom, hepatit, bakterier och parasitiska infektioner, och andra besläktade virusinfektioner. Han hade tillbringat 15 år i öva spiritism, rådgivare, med hjälp av örter och andliga sätt att bota sjukdomar i hela världen. Den främsta anledningen till att jag skriver detta vittnesmål är att informera hela världen om hans stora gärningar, och han är en herbalist som kan läka dödliga sjukdomar. Han är också en stor trollkarl som jag inte hade sett någon läkare lika kraftfullt som denna riddare man, hade han en hel del liv. De når honom; ISESPIRITUALSPELLTEMPLE@GMAIL.COM.

      Radera
    4. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

      1) Love Spells
      2) förlorad kärlek Spells
      3) skilsmässa Spells
      4) Förbindelse Spells
      5) Bindande Spell.
      6) Breakup Spells
      7) Bannlys en tidigare älskare
      8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
      9) vill tillfredsställa din älskare
      Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
      genom drogunduspellcaster@gmail.com

      Radera
    5. FÖR ALLA HJÄLP AV DU ANVÄNDER I LIV ELLER I DIN FÖRBINDELSE KONTAKTA MIN TEMPEL I DAG FÖR ENDAST LÖSNING. (WhatsApp: +2347067468416 eller E-post: zuluspelltemple@yahoo.com eller zuluspelltemple02@gmail.com)

      Får du frustration på grund av det faktum att du vill ha din ex älskare tillbaka och det fungerar inte bra? Vill du återställa den förlorade kärleken och få honom eller henne att älska dig ovillkorligt? Om så är fallet är förlorad kärleksspell en av lösningarna; Som är centrerad för att lösa kärleksproblemen som ger dig det bästa tillfälle att få din förlorade älskare tillbaka, vilket gör att din ex vill komma tillbaka till dig. Att kasta den förlorade kärleksspellan är det effektiva sättet att få din förlorade älskare tillbaka för gott, ex man Eller ex fru tillbaka med dig och undvik något otäckt drama i processen. Till exempel kan du få reda på att din ex partner är i en relation med någon annan. I sådana situationer kanske du tycker att dina chanser att få den personen tillbaka till dig är väldigt smala om du inte använder den oemotståndliga strategin. Det här är när du får se den obestridda kraften i den förlorade kärleksspellan på grund av sitt hemliga vapen är att återställa känslorna och hjälpa dig att få din förlorade älskare tillbaka med dig för gott. Konsult Dr.Zulu (WhatsApp: +2347067468416, Email : Zuluspelltemple@yahoo.com eller zuluspelltemple02@gmail.com) och omedelbart förena med din älskare.
      BELLOW ÄR TJÄNSTERNA JAG ANBJUDER:
      ÄLSKAR SPELAR, HEMLAGSPELAR, PENGAR SPELLAR, SKÖNHETSPELAR,
      WEALTH SPELLS, SEXUAL ATTRACTION SPELLS, * HIV CURE SPELLS,
      FJÄRR KURS SPELAR, SKYDDSPELAR, LOTTERIELLA SPELAR,
      GODA LYCKLIGA SPELAR, GÄRDHETSPELAR, GAY SPELLAR

      Radera
    6. Jag var gift med min man i 5 år, vi levde lyckligt tillsammans under dessa år och inte förrän han reste till Italien för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess hatar han mig och barnen och jag älskar henne bara. Så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte ville träffa mig och mina barn igen så han tog oss utanför huset och han gick nu till Italien för att se den andra kvinnan. Så jag och mina barn var nu så frustrerade och jag bodde bara med min mamma och jag behandlade inte bra eftersom min mamma blev gift med en annan man efter att min pappa dog, så mannen som jag gick med var inte Och mina barn var så förvirrade och jag tittade För att få min make hemma eftersom jag älskar honom och jag uppskattar honom så mycket, så en dag när jag surfar på min dator såg jag ett vittnesbörd om detta caster spell Testimonies delade på Internet Av en dam och jag är så Imponerad att jag också tycker att prova. Först var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn går igenom så kommer jag i kontakt med honom och han berättade för mig att stanna lugn i bara 24 timmar att min man kommer tillbaka till mig och till min bästa förvåning jag Fick en kallad min man på den andra dagen frågar efter barnen och ringde mig och sa att dina problem är löst min son. Så det här var hur jag får min familj tillbaka efter en lång bromsspänning upp av en ond dam så med all den här hjälpen från allt jag vill ha i det här forumet för att gå med på mig för att säga ett stort tack och jag kommer också att ge råd för någon i sådan eller liknande Problem eller någon form av problem bör du också komma i kontakt med honom. Din email är lösningen på alla dina problem och problem i livet. Än en gång är din e-postadress (drodion60@yandex.com) eller ring +2349060503921.

      Specialiserad i följande utrymme.

      (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
      (2) om du alltid har dåliga drömmar
      (3) Om du vill bli befordrad på ditt kontor.
      (4) Om du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.
      (5) Om du vill ha ett barn.
      (7) Om du vill binda din man / fru för att vara din för evigt.
      (8) Om du behöver ekonomisk hjälp.
      (9) Hur de har lurat dig och vill återställa förlorade pengar.
      (10) om du vill stoppa din skilsmässa.
      (11) om du vill skilja din man
      (12) om du vill ha dina önskemål.
      (13) Graviditet för att bli barn
      (14) Garanti att vinna fall av irriterande domstolar och skilsmässa oavsett vilket stadium
      (15) Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta upp.
      (16) om du har några sjukdomar som (H V), (CANCER) eller någon sjukdom.
      Återigen var noga med att komma i kontakt med honom om du har några problem som hjälper dig. Din e-postadress är (drodion60@yandex.com) eller ring +2349060503921.

      Radera
    7. Jag var gift med min man i 5 år, vi levde lyckligt tillsammans under dessa år och inte förrän han reste till Italien för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess hatar han mig och barnen och jag älskar henne bara. Så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte ville träffa mig och mina barn igen så han tog oss utanför huset och han gick nu till Italien för att se den andra kvinnan. Så jag och mina barn var nu så frustrerade och jag bodde bara med min mamma och jag behandlade inte bra eftersom min mamma blev gift med en annan man efter att min pappa dog, så mannen som jag gick med var inte Och mina barn var så förvirrade och jag tittade För att få min make hemma eftersom jag älskar honom och jag uppskattar honom så mycket, så en dag när jag surfar på min dator såg jag ett vittnesbörd om detta caster spell Testimonies delade på Internet Av en dam och jag är så Imponerad att jag också tycker att prova. Först var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn går igenom så kommer jag i kontakt med honom och han berättade för mig att stanna lugn i bara 24 timmar att min man kommer tillbaka till mig och till min bästa förvåning jag Fick en kallad min man på den andra dagen frågar efter barnen och ringde mig och sa att dina problem är löst min son. Så det här var hur jag får min familj tillbaka efter en lång bromsspänning upp av en ond dam så med all den här hjälpen från allt jag vill ha i det här forumet för att gå med på mig för att säga ett stort tack och jag kommer också att ge råd för någon i sådan eller liknande Problem eller någon form av problem bör du också komma i kontakt med honom. Din email är lösningen på alla dina problem och problem i livet. Än en gång är din e-postadress (drodion60@yandex.com) eller ring +2349060503921.

      Specialiserad i följande utrymme.

      (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
      (2) om du alltid har dåliga drömmar
      (3) Om du vill bli befordrad på ditt kontor.
      (4) Om du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.
      (5) Om du vill ha ett barn.
      (7) Om du vill binda din man / fru för att vara din för evigt.
      (8) Om du behöver ekonomisk hjälp.
      (9) Hur de har lurat dig och vill återställa förlorade pengar.
      (10) om du vill stoppa din skilsmässa.
      (11) om du vill skilja din man
      (12) om du vill ha dina önskemål.
      (13) Graviditet för att bli barn
      (14) Garanti att vinna fall av irriterande domstolar och skilsmässa oavsett vilket stadium
      (15) Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta upp.
      (16) om du har några sjukdomar som (H V), (CANCER) eller någon sjukdom.
      Återigen var noga med att komma i kontakt med honom om du har några problem som hjälper dig. Din e-postadress är (drodion60@yandex.com) eller ring +2349060503921.

      Radera
  2. Så härligt med hjärnvindlingsrörelser, Plura. :) Jag gillar verkligen när min hjärna sparkas i någon ny riktning. När det gäller ditt förslag - det står i våra styrdokument att eleverna ska göras förtrogna med dem och att föräldrar ska informeras om sina skyldigheter och rättigheter. I praktiken är vi emellertid dåliga på båda bitarna. Som utvecklingsledare hade jag det uppdraget visavi föräldrarna på Djäkneparksskolan. Det fanns information på hemsidan, jag skickade den i mejl och framförde den på föräldramötena. Men det var i samband med ny skollag och läroplan.

    Kollektivism och individualism - tycker att det handlar om att ha saker på rätt bord. Vi borde tillåta varandra maximal frihet så länge ingen annans frihet inskränks, men ta ett kollektivt ansvar för varandra. Ibland känns det som om vi gör precis tvärtom. Befriar oss från kollektivt ansvar och ställer orimliga krav på andras livsföring och val.

    Tack också för tillbakablicken till din barndom. :)
    Det låter som om dina föräldrar gjorde ett riktigt bra jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. OTROLIGT MEN SANT!!! för mer än 9 år nu, jag har drabbats av HIV och en av mina vänner kopplade mig med Dr Molemen, jag kontaktade Dr Molemen via e-post, jag berättade för honom om min hälsostatus och jag också begärt för hans helande medicin, han berättade för mig att inte oroa dig att han skulle bereda vissa örtmedicin för mig som jag var att dricka för några dagar , han gav mig anvisningar om hur man får sin medicin efter alla processen fick jag den vissa växtbaserade läkemedel från Dr Molemen som han skickade till mig här i mitt land, jag använde dem dagligen som jag var regisserad och nu har jag återfå min hälsa.
      Jag gjorde några par av test för HIV igen och jag var bekräftad negativ från olika sjukhus, den här mannen riktigt frälsa själar och jag uppmanar alla att träffa honom för något problem eller sjukdom.
      Du kan kontakta honom på (drmolemenspiritualtemple@gmail.com / dr.molemenspiritualtemple@yahoo.com) eller ring honom på +2347036013351).

      Radera
  3. Obs! Du råkade ange fel info om Expressen-artikeln "Flickor uppför sig och pojkar för liv". Författad av KARIN Olsson , ej, som angivit, BELINDA !

    SvaraRadera
  4. En mycket bra inlägg om ett komplext område! Jag tycker den här kundsynen har en del problem, om jag ska köpa en ny bil så går jag till bilhandlarna och ser vilka modeller som finns väljer sedan vilken bil jag vill ha. Sedan kan jag få välja mellan ett antal olika färger och andra val. Jag går inte fram till bilförsäljaren och säger: Jag tycker om er bil men jag vill ha ett annat motoralternativ så jag vill att ni fixar det till mig, självklart utan extra kostnad. Tyvärr ser det ut så i skolan ibland. Föräldrarna förväntar sig att skolan ska trolla med knäna och fixa allt som deras små guldklimpar vill ha. Problemet är att många skolor försöker göra just det istället för att säga, det här kan vi erbjuda. Passar inte det så finns det andra skolor som kanske passar bättre. Jag tror att en del av problemet skulle kunna försvinna med ökad tydlighet och ett professionellare förhållningssätt från skolan sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Föräldrarna vet inte vad det är de "köper". Dessutom i en reglerad monopolmarknad som är snårig och fylld med mycket lagar, regler och traditioner. Den enskilda skolan gör alldeles för lite för att förklara och beskriva sin "produkt" och sin roll i samhället. Tar den för given, tyvärr.

      Radera
    2. Jandeman, så länge vi saknar extern resultatuppföljning är det knappt så att man känner sin produkt själv i skolan.

      Radera
  5. Mattesnille, tack först för berömmet. Du har rätt i att en del av problemet är att orimliga krav accepteras. Men att det ser ut så beror även det på systemet. En flyttad elev är en förlorad skolpeng. En missnöjd förälder som talar på stan kan resultera i många sådana. I slutändan är det lärare som blir övertaliga, övertrasserade budgetar, skolor som dalar som höstlöv i prestation och rankning.

    SvaraRadera
  6. Jag förstår din tanke, det krävs mod för att säga nej och riskera en förlorad skolpeng och missnöje bland föräldrar. I långa loppet blir alla vinnare om det är klart och tydligt vad som kan förväntas av en skola och framför allt vad föräldrar inte kan förvänta. Jag tror att det kan behövas tydligare riktlinjer om vad som menas med rätt till särskilt stöd.

    SvaraRadera
  7. Mattesnille, mod är en bristvara i hela vårt samhälle, och tyvärr inte minst i skolan. Men visst finns det modiga rektorer och jag tror de är de som vinner i längden. Både respekt, elever och resultat.

    SvaraRadera
  8. Så bra!!! När det gäller "det allmänna ansvaret för alla ungar" håller jag i och för sig med men det känns ganska utopiskt just nu. Men det övriga är akut! Ytterligare en reflektion är att det givetvis är lättare sagt än gjort att vara den där "FIFA14-avstängaren" eller den där föräldern som får i sitt barn en hälsosam frukost eller klarar av läxorna utan konflikt men grejen är ju att det trots allt är MITT ansvar om jag inte lyckas- inte skolans.

    SvaraRadera
  9. anonym, en sak jag har lärt mig under ett långt liv är att samhällstrender och förväntningar påverkar betydligt mer än vi som individer tror när vi är mitt uppe i det. Gäller att inse att det är vi tillsammans som skapar trenderna och därefter ta små steg i rätt riktning.

    SvaraRadera
  10. Väldigt bra skrivet! Jag har alltid hävdat att "Alla barn är allas barn".
    Hälsningar och tack för bra reflektioner
    Ulla

    SvaraRadera
  11. Lathund nr ett är säkert det viktigaste - om föräldrar bara visste hur lite tid vi har för förberedelse och efterarbete skulle de nog tänka till ordentligt innan de ringde eller skrev e-mejl till oss om sina barn. Så mycket tid som jag som mentor använder numera till sådant har jag aldrig gjort förr i hela mina 40+ år som lärare.
    "I övrigt ska föräldraengagemang komma från föräldrarna och riktas till gagn för hela skolan – inte köpas av staten och riktas till det egna barnet." Här har du skrivit något som är så väsentligt men som så många föräldrar har glömt. Tyvärr är det många egoister som tycker att mitt barn är viktigare än alla andras - visst, hemma är de det men inte i skolan. Alla barn har rätt till min tid. Tänker ofta på följande också: "barnet i centrum" - vilka/vems barn ska vara i centrum? Alla ryms inte i centrum om man tänker efter!

    SvaraRadera
  12. Kathleen, tack för en klok och tänkvärd kommentar. Gillar allt, men i synnerhet slutklämmen. :) Att lärare äts upp av föräldrar är sant, men det är inte bara föräldrarnas fel. Vi lärare kan inte säga ifrån i den kund-försäljar-relation vi har och vi får sällan stöd från rektor för att sätta ramar för föräldrakontakter.

    SvaraRadera
  13. Hej Helena. Intressant på flera sätt, och väcker funderingar hos mig. Mycket kan jag stämma in i och känna igen, men också viktigt att dra saker ett par snäpp till. Tycker också det är också värdefullt att tvivla lite på alla "lösningar" som snurrar runt skolan.

    Skrev ned följande när jag läst. Inte menat som kritik utan kanske som ett bidrag till fortsatt process:

    • Som organisations-nörd ser jag ganska väl att många av skolan problem är av management-karaktär. Och jag försöker vara respektfull inför det. Inte begära orimliga saker av skolans personal. Samtidigt finns det inte en chans i h-vete att jag skall acceptera att mina barn går i en pliktskola som är så dåligt organiserad så undervisningen påverkas negativt. Duktiga enskilda lärare har blivit det jag letar efter för mina barn. De lärarna klarar någorlunda att hålla undan den dåliga organisationsmiljön från lärandet.

    • Jag skulle föreslå att skolan - likt näringslivet - har hamnat i en helt ny kontext för att göra sin verksamhet. Det digitala skiftet är en stark faktor, men också mycket annat. Näringslivet anpassar sig betydligt snabbare eftersom det finns nya aktörer som vill ta de etablerades plats. Skolan är ett mycket trögare system och hinner inte med. Därmed uppstår mycket stress i systemet.

    • Insiderperspektivet känns allt för dominerande och det är också det jag ser som bristen i din text. Knappt något problematiserande om skolans roll i samhället, om den är ändamålsenlig i dagens samhälle, om format och metoder. Det är tydligen självklart. Min syn är att vi ser början på slutet till skolan "as we know it". Och att det knappast finns någon väg tillbaka.

    • Skolan behöver också trovärdigt visa att den kan hantera nitlotten att få en - objektivt sätt - dålig lärare. Systemet behöver mekanismer för att reagera när rektor försvarar en dålig rekrytering och inte tar tag i uppsägning/omplacering.

    • Likvärdighet som begrepp är en återvändsgränd eftersom den inte kan utvärderas objektivt. Enda vägen är en "olikvärdig" skola anpassad efter varje unges förutsättningar och behov. Med kontrakt mellan skola och hem. Och ansvarsutkrävande. Klassrums- och åldersindelningen behöver brytas upp. Lärandet behöver flyttas dit det är bäst för just den enskilde eleven.

    • Lärarna och skolledarna är oftast i samma generation som vi föräldrar, dvs barn av sin tid. De curlar på sitt sätt. Tar inte fajterna. Sätter inte gränserna. Få i den äldre generationen är kvar i skolan. Ledarskap och "ethical fibre" brister för ofta bland dagens lärare. För att hantera dagens föräldrar behöver lärarna vara starkare och klokare, men det är de sällan.

    • Föräldraskap kan inte målstyras. Det är en kärlekshandling (oftast), inte ett projekt. Skolan är en rationell plats. Föräldraskap är en emotionell process. Det behöver skolan också leva med.

    • På övergripande nivå tänker jag att skolan som institution har tappat sin legitimitet och har inte lyckats svara upp trovärdigt. Därför växer respektlösheten över tid.

    • Det är inte möjligt att slänga ut föräldrarna. Däremot går det att göra mycket i interaktionen mellan skola och hem. Öka mognaden. Ett första steg kunde ju vara det elementära att skolan tar på sig ledartröjan i kommunikationen.

    • Skolorna är på en låg mognadsnivå i sin marknadsanpassning. Friskolorna är marginellt bättre. Det är en väldig skillnad på att lyssna på vad kunderna säger och göra som de säger (reaktivt) och att anpassa/utveckla verksamheten efter kundernas behov (proaktivt). Den dag en skola i god tid före terminsstart sänder ut mina barns lärare till mig för att IRL samtala om det kommande läsåret- då vet jag att vi är på rätt spår.

    //jan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan, tack för att att du tog dig tid att skriva ner dina reflektioner. Jag börjar med där jag håller med. Vi behöver bli bättre på att hantera lärare som inte håller måttet. Vi är dock på rätt väg där med ansvarsnämnd och legitimation. Jag håller också med om att det finns organisatoriska problem i skolan. Problem som förvärras av bristen på extern resultatuppfölljning.

      I övrigt delar jag inte din bild överhuvudtaget. I Finland har likvärdighet - dvs en bra skola för varje barn överallt - varit det övergripande målet i decennier. Jag växte upp i tre olika städer och gick i skola i fyra. Det förekom inte att vi diskuterade bra skolor eller dåliga. Skolan var skolan och den var bra. När det gäller digitaliseringen och framtiden. En tid då människor inte behöver kunna läsa, skriva, tänka, räkna, interagera, analysera, argumentera, känna sitt förflutna, med mera med mera - en sådan tid tror jag aldrig kommer.

      Radera
    2. Nu gjorde du ett antal antaganden som jag inte tror att det finns täckning för i mina rader. Men för mig synliggjorde det lite mer av den "karta" som du verkar navigera efter.

      Ansvarsnämnd har jag aldrig hört talas om. Vill jag gärna veta mer om. Det kommer också finnas legitimerade lärare som inte håller måttet så den reformen har jag ganska litet förtroende för. Det finns obehöriga lärare som är bättre än behöriga. Från mitt perspektiv handlar det om rektor som ansvarig personalledare och att det är i linjen som bedömning av lärares lämplighet skall göras. Jag har varit med ett par gånger och tryckt på för att få bort inkompetenta lärare och de rektorer jag mött har varit livrädda för att ta i frågorna. Min bild är att svensk skola skulle snabbt bli bättre genom att uppgradera rektors ledningsförmåga och handlingsutrymme.

      Likvärdighet innebär lika värde. Det innebär inte lika skola för alla som många verkar tro. Tvärtom implicerar likvärdighet olika skola för olika barn - anpassat efter den enskilde elevens behov och förutsättningar. Skolan skall ha samma värde för alla barn. Det är inte samma sak som att alla elever skall ha samma skola - som det i princip ser ut idag. Förutom att det är omöjligt att följa upp likvärdighet objektivt verkar gemene man missförstå vad begreppet likvärdigt betyder. Därför tycker jag man skulle använda något annat begrepp. Ett begrepp som faktiskt speglar vad skolan gör och avser göra. Jag tror inte svensk skola på riktigt strävar efter likvärdighet. Jag tror inte svensk skola har en blekaste aning om hur man skulle åstadkomma likvärdighet. Nog om det :)

      Det finns bra och dåliga skolor. Jag har gått i alla sorter så det fanns förr också. Det är bra att vi pratar om det i samhället. Det finns ingen anledning att skydda det mediokra. Det är våra barns lärande vi pratar om. Kvalitet skall vi inte kompromissa om. Det finns inga "omständigheter" som rättfärdigar skydd av det mediokra eller dåliga. Här har vi gått helt fel i det offentliga systemet. Vi har världens bästa offentliga sektor - som genomsnitt. Men det finns stora delar som presterar undermåligt och det har vi en skyldighet att förbättra.

      "En tid då människor inte behöver kunna läsa, skriva, tänka, räkna, interagera, analysera, argumentera, känna sitt förflutna, med mera med mera" - vet inte hur detta skall kopplas till min fundering runt digitalisering. För tydlighets skull propagerar jag i denna internetålder för ÖKAT fokus på empati, samverkan och kritiskt tänkande, så här är vi på samma sida. Teknologin kommer att slå igenom allt mer, det val vi har är att skjuta in mer humanism samtidigt. Vi kan inte motarbeta teknologin.

      En framtidsbild till slut: om 15-20 år har vi en "skola" som har blivit platsobunden, är mer individualiserad, har brutit upp från åldersindelningen, handleds snarare än undervisas och drivs på en helt digital plattform men med stort inslag av mänsklig interaktion. Fler elever kommer klara målen eftersom de i högra utsträckning sätter de själva. "Skolan" kommer också kosta häften av vad den gör idag. //jan

      Radera
    3. Jag skall i ursprungsfrågan också understryka att det känns helt bak och fram att slänga ut föräldrarna. Det enda rimliga vore väl att bjuda in dem och göra gemensam sak. Bygga ett relationskapital från grunden. Bygga om skolformatet utifrån de behov som är legitima. Skola för skola. Att skuldbelägga föräldrar kommer inte funka. Funkar dåligt i organisationer som styrs av folkvalda att ge sig på så stora grupper ;) Vi skall inte heller glömma att det är svensk skola som fostrat denna föräldrageneration så det blir lite av ett skott i foten...?

      Radera
    4. "Likvärdighet innebär lika värde. Det innebär inte lika skola för alla som många verkar tro. Tvärtom implicerar likvärdighet olika skola för olika barn - anpassat efter den enskilde elevens behov och förutsättningar. Skolan skall ha samma värde för alla barn. Det är inte samma sak som att alla elever skall ha samma skola - som det i princip ser ut idag."

      Som lärarstudent med fokus och intresse inom specialpedagogik vill jag påstå att påståendet ovan är oriktigt. Det står klart och tydligt i läroplanen (LGR 11) att alla barn ska undervisas utefter sina förutsättninga. En lagtext är föga värd om den inte efterlevs, men det fina i det här exemplet är att alla skolor jag personligen vait på samt de jag hört talas som faktiskt verkar utefter barns rätt till en anpassad utbildning.

      Vi har hela arbetslag på skolor (specialpedagog, speciallärare, rektor, psykolog, skolsköterska, berörd klasslärare osv.) som arbetar dagligen med att kartlägga och anpassa utbildning för de barn som av ett eller annat skäl inte kan ta del av berörda klasslärares undervisning.

      Detta i sig kan man ju problematisera: hur fungerar insatserna? Är teamet som arbetar med frågorna kompetent? Men för att knyta an till ditt påstående som menar på att skolan ser likadan ut för alla så har du här en annan synvinkel som påvisar motsatsen.

      Eller du kanske menar att vi ska lyfta de som redan har läshuvud ännu mer? Klyftorna som uppstår av sådant tänk (se t.ex. social problem i USA) är föga önskvärda enligt mig. Skolan är idag kompensatorisk och snarast ett organ "utjämnande" av barns framtida möjligheter.

      Jag förstår att det låter otroligt socialistiskt och luktar unket i dagens nyliberala trend, men jag tror på det och arbetar därefter både som student och som blivande lärare.

      Radera
    5. Mitt namn är Henry Josh och jag bor i USA Kalifornien och livet är värt att leva just nu för mig och min familj och allt detta är på grund av en man sänd av Gud för att hjälpa mig och min familj, en gång hade jag ett liv fyllt med sorg eftersom min första son behövs en njurtransplantation och alla våra besparingar skulle mot sina mediciner och detta normalt lämnar oss med inga pengar att betala våra räkningar eller ens sätta tillräckligt med mat på vårt bord och vår hyra berodde och inga medel för att betala dessa räkningar och livet kändes så orättvist mot mig och varje kväll min fru kommer att gråta sig till sömns varje kväll tills en dag, jag bläddrar i yahoo svar och jag såg en slående annons på en man som ger ut personliga lån och att erbjudandet är öppet för alla och jag har hört så många saker om internet bedrägerier men i detta skede av mitt liv, jag var mycket desperat och beredd att ta några risker och i slutet av dagen, jag ansökt om detta lån och från ett steg till ett annat, i fick mina lån inom 12 timmar genom banköverföring och du vet, det var allt som en dröm och jag ringde Rev fru jasmin noor en kvinna som är Gud sände långivare jag hittade och sa, jag har fått mitt lån och han log anger att till Gud ära och jag var så chockad som jag har aldrig någonsin sett någon med en sådan Gud frukta och gott hjärta och idag, jag är den lyckligaste mannen på jorden på grund av Guds nåd, min son njurtransplantation var framgångsrik och i dag är han frisk Jag och min familj bor mycket bekväm och glad och om du är i min tidigare situation eller allvarliga och legitimt behov av ett lån, kan du nå denna GUD sände långivare via jasminnoorloancompany@gmail.com

      Radera
  14. Mycket har jag läst om relationer mellan föräldrar och skola. Detta hör till de bästa - tack för det. Det är inte så vanligt med denna omfattande analys och försök att hitta förklaringar. Oftast ser man pajerna flyga i luften åt alla håll.

    Att slänga ut föräldrarna och bjuda in dem igen på andra villkor ser jag som drastiska ordval och tillvägagångssätt. Jag skulle själv trycka på andra åtgärder. Jag tror att det finns en stor omedvetenhet hos många föräldrar. Dels okunskap om skolan med också brist på förståelse för vilka konsekvenser deras agerande i skolan får. Men också åt andra hållet, hos folk som jobbar i skolan. Jag skulle gärna se ett ökat kollektivt forum i skolan där dessa diskussioner får plats. Min (lilla) erfarenhet som förälder i skolan säger att man inte gärna möter föräldrar i grupp, och allra minst i form av diskussioner. Dock tror jag att det skulle bidra till förbättring och minska behovet av att "stjäla" lärartid.

    I förlängningen skulle det också vara intressant att se dessa frågor diskuteras i relation till familjepolitik och arbetsmarknadspolitik. Hur ser föräldrars möjlighet att vara "bra" föräldrar ut egentligen? Precis som lärare har föräldrar idag ganska svårt att klara sitt uppdrag. Det är synd att striden ska stå mellan enbart hem och skola - vi borde involvera fler!

    /Lisa Carr

    SvaraRadera
  15. Lisa Carr, tack för vänliga ord och tänkvärda reflektioner. Mitt ordval är drastiskt, men det handlar förstås inte om att handgripligen kasta ut föräldrarna, utan att i styrdokumenten och i incitamenten ändra förhållandet mellan hem och skola i en mer konstruktiv riktning. Faktum är att en sådan förskjutning redan påbörjats. I och med nya skollagen är föräldrarnas möjlighet att påverka betydligt mindre. De skall informeras om och ha möjlighet att framföra synpunkter på sådant som skolutveckling, ordningsregler och åtgärdsprogram, men föräldrars godkännande behövs inte längre.

    SvaraRadera
  16. Tack för ett läsvärt inlägg med mången tänkvärda reflektioner! Instämmer tyvärr i att det finns stor utvecklingspotential för mången lärare och skola att möta föräldrar i grupp i dialog, utan att för den sakens skull inte stå fast förankrad i skolans idé och statliga uppdrag. Som Jan ovan så träffande formulerade det hela: "Det är en väldig skillnad på att lyssna på vad kunderna säger och göra som de säger (reaktivt) och att anpassa/utveckla verksamheten efter kundernas behov (proaktivt)".

    SvaraRadera
  17. Magnus, tack för vänliga ord. Jag håller med både om utvecklingspotentialen och skillnaden. Men jag ifrågasätter en skola där lärarnas relationer till föräldrarna är lika viktiga som relationen till eleverna. Jag har haft många fantastiska föräldrar, föräldrar som man skulle vilja adda på facebook och bli kompis med när eleverna har gått ut, men i det stora hela tar föräldrakontakterna alldeles för mycket tid från undervisningen och från eleverna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En spontan tanke: Kanske är det så att samhällsutvecklingen har puttat in lärarrollen i en ny verklighet? Kanske är det "nya läraruppdraget" att *tillsammans* med föräldrar och elever skapa bästa möjliga lärförutsättningar i ett kontext där värdefullt lärande också sker utanför skolan.

      Radera
    2. Jandeman, elevinflytande och föräldrainflytande är två skilda fenomen. De leder enligt min uppfattning sällan i samma riktning.Enligt dagens styrdokument väger elevinflytandet tyngre. Det upplever jag som en klok prioritering.

      Radera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  19. Jag har varken kunnande eller tiden till att ha särskilt många åsikter om undervisning. Därför frågar jag lärarna hur jag på bästa sätt kan stödja mina barn i skolarbetet. För att mina barn ska lära sig så mycket som möjligt blir jag lärarens utsände i hemmet.

    Nisse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nisse, med fler föräldrar som du skulle det gå bättre för svensk skola. :)

      Radera
  20. Håller i stort med det du skriver. Men du glömmer ensak.
    Lärare idag ser oftast bara sin egen karriär och lön. Jag vill påstå att många av de obehöriga lärarna faktiskt bryr sig mer om barnen än de behöriga.
    Jag talar delvis av egen erfarenhet och även av vad andra berättat.
    Legitimation är skit och kostar pengar som kunde läggas på annat inom skolan.. t.ex fler lärare.
    Att vara lärare får aldrig bli status.. då drar det till sig de mest olämpliga typer i samhället. Att vara lärare ska vara glädje.

    Jag som företagare har lärt mig genom åren att välja personal efter lämplighet och inte efter utb. Visst är utb. viktig men det kan aldrig ersätta engagemang. Rövslickare har vi nog av inom politiken... sprid det inte till skolan också. utan acceptera icke behöriga som är duktiga.

    SvaraRadera
  21. Red Baron, är det inte bra märkligt att det enda yrke där det finns påstått fina yrkesutövare utan utbildning är läraryrket? Har aldrig hört någon tala vackert om den outbildade läkaren, advokaten, bilmekanikern, busschauffören eller rörmokaren. Under lång tid har det gått lika bra för arbetsgivaren att placera någon som inte är lärare i klassrummet som någon som är det. En fet långnäsa åt den som skaffat sig en lärarutbildning och en viktig orsak till våra dåliga PISA-resultat. Du verkar ha dåliga skolerfarenheter och det kan jag bara beklaga. Men vägen till en bra skola är skickliga, yrkeskunniga och yrkesstolta lärare. För det krävs både att lärare har rimliga arbetsvillkor, att deras utbildning värderas och att de har en rimlig lön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu tar du för givet att jag har dåliga skolerfarenheter utan att veta... Är det vad man lär sig göra på lärarhögskolan?

      Nu hade jag väldigt lätt för skolan i allt utom engelska då jag har lätt nedsatt hörsel.. vilket ändå löste sig med tiden.
      Jag var speciellt duktig i matematik vilken gjorde att när jag gick i gymnasiet hade en eftermiddag ledig i veckan och under den tiden hade jag stödundervisning i matematik åt 3 st s.k. bråkstakar som gick i högstadiet på det skola jag hade gått tidigare.
      Eftersom jag fick bra kontakt med dem så var det en ganska enkel resa att få dem att förstå matematik och hur viktigt det var för framtiden. Deras ordinarie lärare var utbildad men oduglig att lära ut och jag kunde redan då bättre matematik än henne.

      Jag har sett många företag som har alltiallo som inte har utbildning i nåt specifikt yrke men är ovärderliga och många gånger bättre än utbildade.
      Jag har inget emot utbildad personal.. det är bra... med det får inte bli så att utbildade människor tränger ut outbildade som idag har skett inom läraryrket... och alla vet vad resultatet blivit.

      Speciellt inom läraryrket får det inte bli status.. för då uppenbarar sig problemet med att förstå "arbetarbarn". Ett uttryck som nån välutbildad idiot använde sig av.
      Jag är välutbildad själv men skulle inte drömma om sätta näsan i vädret för det.

      Jag gillade det du skrev tidigare... men blev nu också besviken på att du tog för givet att jag hade dåliga skolerfarenheter själv.

      På tal om lön så har en lärare ungefär samma lön som en välutbildad rörmokare + 10 v. semester. En rörmokare får ofta jobba på sommaren då fabriker har stängt och kan under den tiden utföra reparationer.

      Radera
    2. Och du utgår ifrån att jag talar om din egen skolgång. Dåliga skolerfarenheter kan man få på många sätt. Förstår inte varför du skulle påstå att lärare bara bryr sig om karriär och lön och att outbildade gör ett bättre jobb än lärare? ... Du skriver: "Det får inte bli så att utbildade människor tränger ut outbildade" Det är självklart så att en person med utbildning för ett yrke ska gå före någon utan utbildning. Annars finns det ingen orsak för någon att utbilda sig.

      Radera
    3. Jag blir chockad.... citerar dig "Det är självklart så att en person med utbildning för ett yrke ska gå före någon utan utbildning" Så lämplighet har ingen som helst betydelse????????

      Jag skrev att utb. är bra... men att erfarenhet är viktigare. Och inte minst att kunna hantera ungdomar.

      Jag tillhör den s.k. medelklassen... och röstar INTE rött. Men jag hatar ordet medelklass att dela in folk i klasser efter utb. eller bakgrund.

      Det ser vi i politiken... De som har gått den långa vägen är bättre än de som är skolade politiker.

      Vi har alla lika värde!

      Radera
    4. och i vilket annat yrke skulle du få gå in som outbildad vare sig du var lämplig eller inte? Läraryrket är mer än ämneskunskaper, mer än lämplighet. Sätt du dig in i vad fem år på lärarutbildningen handlar om innan du uttrycker dig. Tycker du verkligen att jag ska få arbeta som läkare för att jag har ett bra patientbemötande men ingen medicinsk utbildning? Det handlar inte om allas lika värde, självklart har alla ett lika stort människovärde, men det betyder inte att jag får flyga en jumbojet utan pilotutbildning.... Genom att lägga till det argumentet bevisade du verkligen att du inte förstår de finare nyanserna. Jag hoppas verkligen att du inte arbetar inom skolan.

      Radera
  22. Jag måste säga att jag blev en smula förbryllad av den där punkt nummer åtta. Är det meningen att vi med berått med ska ljuga, menar du? Naturbegåvningar och talanger är i allra högsta grad något verkligt. Jag har till exempel en talang för språk - något som lyckligtvis uppmärksammades på lågstadiet, vilket bland annat innebar att min klasslärare kontinuerligt matade mig med betydligt svårare böcker än mina klasskamrater. Var det fel? Eller skulle de bara ha använt något annat ord för mig? Det liksom bara stack ut så väldigt från texten i övrigt. Vi har några småbattingar i min teatergrupp som egentligen aldrig behövt lära sig att räkna taktslag för att hitta början på nya fraser. Den allmänna mänskliga förmågan taktkänsla är helt enkelt extra markerad hos dem, på precis samma sätt som vissa färgmönstringar ibland är extra markerade hos katter. Det är en medfödd talang. Jag förstår inte riktigt vad poängen är att förneka att så är fallet? Eller ens att hitta på nya ord för det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym, överbetoning av talang och underbetoning av arbetsinsats är en viktig orsak till att den svenska skolan underpresterar. Visst finns det något sådant som talang, men det är vare sig en konstruktiv eller en relevant term i skolan. Det är heller inte lätt att bedöma vad som är talang. Den som kommer från ett hem fullt av bokhyllor, där man reser, är flerspråkiga, tittar på utländska filmer, diskuterar internationella frågor vid middagsbordet är "språkbegåvad", den som saknar allt det här får lägga ner betydligt mer arbete för att nå samma "språkbegåvning. Jag hör själv till den första kategorin, talar fem språk och undervisar två av dem. Är jag språkbegåvad eller språkmotiverad/intresserad/förberedd? Har det någon betydelse?

      Din lärare gjorde helt rätt som gav dig utmaningar utifrån din nivå. Men det är ointressant i sammanhanget om försprånget beror på förkunskaper, stort intresse eller en snabbare inlärningsförmåga än snittet i klassen.

      Radera
  23. Tack Helena. Du säger allt jag försöker säga, men inte lyckas sammanfatta som du gör. Det förlorade folkhemmet med pappa staten och mamma offentliga sektorn har gjort oss alla föräldralösa och vem som bär ansvaret för barnen är inte självklart. Jag ska ta med din lista till terminens första föräldramöte och ha som underlag för en diskussion mellan mig och föräldrarna. På så sätt kan vi skriva en överenskommelse där ansvarsfördelningen är rimlig, tydlig och konkret. Återigen - stort tack för dina modiga och kloka ord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack både för uppskattande ord och för att du för vidare Mademoisellecaramelle! :) Jag har en stor tilltro till vår förmåga att förändra samhället när vi hjälps åt.

      Radera
    2. mademoisellecaramelle: förstår inte vad du menar. Det låter som om du anser att vi nu, i "valfrihetens och frihetens samhälle", inte längre klarar av att vara föräldrar, för att samhället var det åt oss alla tidigare. Men så är det ju inte. Tvärtom tog föräldrar, i allmänhet, mycket mer eget ansvar för sina och andra barns uppfostran och beteenden i skolan förr, och före privatiseringarna, av skolan, än idag (men även före den stora arbetslöshetens tid, fr. början av 90-talet och tiden för medvetet framorganiserad underbemanning på arbetsplatserna). Det är först idag som föräldrar verkar kräva det totala ansvaret att fostra barnen av skolan. Om barnen inte beter sig exemplariskt så anser moderna föräldrar tydligen ofta att det är skolans, kommunal eller privat, fel. Minns knappast någon förälder som anklagade skolan förr, om barnen betedde sig illa, i skolan eller överlag, eller inte klarade skolan så bra.

      Med detta inte sagt att allt var bättre förr, men föräldraansvaret tog staten inte för oss, inte för mina föräldrar på 50-talet när jag var barn och inte på 70-talet när jag hade skolbarn.

      Radera
  24. Mycket bra! Hur ser du då på det fria skolvalet?
    Grundidén med det fria solvalet är ju just precis denna att jag ska tänka på mitt eget barn och strunta i hur det går för andra ungar. Och om det inte funkar så är inte ansvaret lärarens, skolans, kommunens eller regeringens utan MITT - som låter min unge gå kvar på skolan och inte flyttar barnet! Privat eller kommunal skola är i sammanhanget helt underordnat, alla skolar (åtminstone i större städer) är intvingade i ett system där det inte gäller att skapa en fungerande skola utan som handlar om att vinna föräldrarnas gunst.
    Så - hur ser du på det fria skolvalet?

    Magnus Nilsson, förälder till August 15 och Vera 13

    SvaraRadera
  25. Magnus, jag är djupt kritisk till det fria skolvalet. Likvärdighet och att varje skola är bra är inga utopiska mål där i fjärran utan de målen är vårt gemensamma ansvar och vår gemensamma plikt. Barns framtid får inte styras av vilka föräldrar de har haft turen att få och vilken kommun/stadsdel de råkat hamna i.

    SvaraRadera
  26. Svar till Red Baron
    Lärare har inte 10 veckors semester. Vi har 5 veckors lagstadgad semester. Resten är inarbetad tid. Vi har 45 timmars arbetsveckor istället för 40 timmar som i de flesta andra yrken. Vårt jobb är upplagt så att vi kan följa eleverna, jobba när de går i skolan och vara lediga (med redan inarbetad tid) när de är lediga på loven. Läs gärna denna artikel, den förklarar det på ett mycket enkelt och tydligt sätt. http://www.sydsvenskan.se/asikter/det-finns-ingen-anledning-att-missunna-lararna-deras-semestrar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. De lärare jag känner jobbar då inga 9,1 timme / dag. men det var inte huvudfrågan. Utan att man borde tillåta obehöriga lärare som är lämpliga. och att ta bort statustänkandet.

      Radera
    2. Då känner du lärare som inte gör sitt jobb och som inte lägger ner den tid som krävs för att utforma tillräckligt bra uppgifter, en rödtråd genom undervisningen m.m Är det kanske så att de är obehöriga och därmed inte vet om alla pedagogiska, psykologiska och värdegrunds- aspekter som ska beaktas i varje lektionsplanering?

      Radera
    3. Instämmer i Anonyms konstaterande och fråga och lägger till en egen - Vad har gett dig intrycket att läraryrket är ett högstatusyrke där status är ett problem snarare än en brist?

      Radera
  27. Trodde att vi (föräldrar, lärare och elever) kunde jobba för gemensamma mål. Har alltid trott att föräldrastöd va bra men nu verkar det vara fel. Engagerar man sig inte i skolan så är man en dålig förälder och när man gör det så ska man kastas ut. Hänger inte med i den här bergochdalbanan! Jag har och kommer alltid att engagera mig i mitt barns skolgång. För mig som förälder är det av stor vikt att hålla koll på skolarbetet, det är inte skolan jag kan skylla på när allt har gått åt skogen. Anser att ett samarbete är av stor vikt så att man kan dra i bromsen innan problemen blivit förstora. Jag vill inte bli utkastad!

    SvaraRadera
  28. MM, jag har inte skrivit att föräldrastöd är fel. Tvärtom har jag skrivit en lathund med råd för den som vill stödja sitt barns skolgång riktigt effektivt. Finns det problem och samarbete behövs ska hem och skola givetvis samarbeta.

    SvaraRadera
  29. Tack Helena, äntligen någon som vågar ta problemen som finns i skolan från rätt synvinkel. Om föräldrar skaffade sig ryggrad och slutade vara kompis och köpa sina barn så skulle många av problemen i skolan vara ett minne blott. Barn mår inte dåligt av regler

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppskattande ord, anonym. Du har helt rätt. Barn mår inte dåligt av regler, de mår dåligt utan dem.

      Radera
  30. Det finns många guldkorn i ditt inlägg och jag är glad att den verkar få stor spridning! En tanke jag får är vilken påverkan denna attityd har för tillströmningen av studenter till lärarutbildningen. Alltså, det har slagits fast i PISA att svenska elever (och som du lyfter även föräldrar) tenderar att skylla på andra omständigheter än egen insats när det gäller skolprestationer, t ex lärarna. Och vem vill utsätta sig för det? Även om inte alla elever gör det så hör de ju hur snacket går. Jag tror definitivt att detta kommer att bidra till (givetvis jämte lön, arbetsbelastning osv) att skrämma kommande potentiella studenter ytterligare.

    Sen blir givetvis detta en ond cirkel eftersom, precis som du skriver, föräldrar har ofta anledning att vara misstänksamma; skolan är inte likvärdig. Och när lärarutbildningen mer och er liknar en slaskutbildning där de som inte kommer in någon annanstans går kommer detta att eskalera tyvärr (studenter som givetvis kan vara fantastiska människor men med låg intellektuell kapacitet). Tack för ett fantastiskt genomtänkt inlägg som speglar lärarens vardag på ett klockrent vis!

    SvaraRadera
  31. Anonym, tack för beröm och reflektioner. Visst har vi hamnat i en ond spiral, men behöver den vara så svår att bryta? Den dag vi lärare upplever att vi har goda arbetsvillkor, är en huvudpart i vår egen yrkesutveckling, får en rimlig lön och blir bedömda på vårt resultat - dvs på elevernas kunskapsutveckling, delaktighet, trygghet och trivsel - det är den dag vi får tryck på lärarutbildningen igen. Det är också den dag då lärare slutar lämna yrket. När jag tänker på hur många unga duktiga, behöriga lärare jag har sett lämna det här yrket blir jag förtvivlad.

    SvaraRadera
  32. Jag är nyfiken på vilka skolor i riket du har erfarenhet av. Storstaden, kanske? Min erfarenhet är en helt annan.

    Och så detta:
    11. Se till att ditt barn äter en bra frukost. Att dina barn äter en balanserad och näringsriktig kost som fungerar som bränsle är ditt ansvar.

    Detta tyckte jag också, men inte min sons fröken. Frukost, visst, men jag tog ansvar även för kost som intogs under skoltid. När det blev tid att börja i svensk skola för min son, vid åtta års ålder efter att vi återinvandrat hade han redan vant sig vid en bastant och relativt smaklig men enkel kost i hemmet: han höll sig mätt i flera timmar efter måltider. Inte så i skolan. Efter att han kommit hem i flera veckor helt utsvulten fick jag nog och föreslog att han åt hemma istället efter att andra alternativ inte hade funkat. Visst, det vore mera praktiskt att äta i skolan, men skolmaten ska inte vara så illa att barn far illa. En gång när jag hämtade sonen i skolan tog jag tillfället i akt och frågade ett par av hans kompisar om de åt sig mätta i skolan och svaret var nej.

    Jag kom ihåg att det inte var ofta jag blev mätt i skolan heller som barn trots att jag tyckte om maten. Läste sedan att mycket vatten används som utfyllnad i svensk skolmat. Detta har jag ju ingen som helst förståelse för. Men ändå förväntades jag som ordentlig svensk mamma att helt underordna mig skolans vilja. Det var inte förrän sonen var så illa vid att han var svårt förkyld åtminstone en gång i månaden som rektorn ville prata med mig och jag då fick tillfälle att förklara att det troligtvis hängde ihop med svår hunger. Jag startade alltid med en bemötande ton i alla diskussioner med skolpersonal men fick aldrig något gehör. Det är beklagligt, men det var en djup, långvarig ilska från modern av ett plågat barn som fick rektorn att ändra sin inställning.
    Jag förstår inte var meningen var att tvinga ett barn till att acceptera daglig hunger pga undermålig kost. Och det var säkert bara jag som klagade. De andra föräldrarna verkade vara de slags föräldrar som du hyllar i din artikel--de litade fullt på att allt stod rätt till i skolan. Till och med när de som 9-åringar var tvugna att titta på The Dictator med Sasha Baron Cohen i klassen. Ja, jag tänker mig att läraren tyckte att jag var en av dessa jobbiga curling-föräldrar
    som protesterade.
    Ut med föräldrar och in med dem på dina villkor? Det tycker jag låter farligt.

    När började skolan inta en sådan central roll i familjelivet med lärare som psykologer? Hur kan vi förvänta oss att barn ska lära sig viktiga värderingar när de i flesta fall uppfostrar varandra under skoltid? Som förälder måste vi ju hantera skolan som den är, inte som någon visionärs personliga version av den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns massor med konstruktiva aktioner som föräldrar varit delaktiga i och som förbättrat kvalitén på olika vis. Detta ska dock inte förväxlas med den enögda egoism som också råder. Jag kan bara säga att det har eskalerat något kopiöst under de senaste åren av mina knappt 20 som lärare och personligen håller jag faktiskt på att tappa sugen p g a detta. Jag vet inte om du är lärare själv när du säger att din "erfarenhet är en helt annan" men där jag jobbar är det i alla fall en viktig del av verkligheten vilket lett till ett kontraproduktivt "ha ryggen fri-tänk".

      Radera
    2. Jag foreslar inte att detta inte forekommer, snarare att det inte kanns som hur situationen beskrivs i Helenas inlagg dar hon verkar ha fatt uppfattningen att det skulle vara majoriteten av foraldrar som helt har misslyckats med uppfostran.

      Sen haller jag inte med om att det skulle vara egoistiskt att inte tycka det ar okej att ens barn maste svalta i skolan eller bli orattvist behandlad eller att inte kanna att det som lars ut ar meningsfullt. Jag hade sjalv valdigt latt for att ta mig till skolmaterialet och var ordentligt uttrakad i skolan: jag kanner nog att det har gjort mig lat i senare i livet och jag tycker inte att situationen for hog-presterande elever ska avfardas som den gjorts har.

      Nej, min erfarenhet ar som barn och sedan foralder i det svenska skolsystemet. I tre langa ar orkade jag och min son men sen tappade vi lusten och for ivag till USA dar vi i lugn och ro kan hemundervisa utan nationalsocialist-inspirerade forbud som rader i Sverige. Min son har nu frihet att verkligen ta sig till kunskap utan att behova sakta ner for laroplanens skull. Och vi slipper larare som helt bestamt vet vad som ar bast for ett barn hon har "kant" i nagra manader.

      Min fraga ar vad gor man nar larare inte haller sin del av avtalet? For inte kan vi val som foraldrar acceptera att barn blir svart mobbade under skoltid, att de tvingas till dalig halsa pga den bristfalliga mat som serveras (dar man ofta ar forbjuden fran att ta med egen).

      Klart att det blir kontra-produktivt nar man hela tiden maste granskas som larare, men inte ar det foraldrars fel. Det ar en helt absurd tanke. Om nagot ar sant sa ar det snarare att skolans roll som standigt vaxer sig mer betydande har spelat en stor roll i samhallets moraliska 'forfall'. Klart att det ar systemet det ar fel pa, kanske de som bestammer hur var skola ska se ut, men inte kan vi skylla pa larare, elever eller foraldrar. Pa min tid och i min grundskola var det ocksa som pa Helenas tid: foraldrar blandade inte in sig mycket i skolans aktiviteter, men inte var skolan battre for det. Jag mobbades svart i 8:an, mitt under nasan pa larare, men inte ett dugg gjordes. Istallet blev jag straffad for att jag skolkade. Manga ganger satt jag i skogen under skoltid sa att mamma slapp oroa sig for nar min larare kallade in henne till ytterligare samtal som gick ut pa att fornedra henne och mig. Hon var ensamstaende med fem barn: det maste ju vara nagot fel pa en san familj. Detta fick jag hora ofta. Och detta var anda pa 80-90-talet.
      Jag var helt omotiverad pga den laga kunskapsnivan trots att min mamma inte skallde pa nagon larare.

      Ursakta att det inte blev nagra a, a eller o denna gang, det tar san tid pa min dator. Hoppas det gar att lasa anda!

      Radera
    3. Anonym, jag undrar om du har läst hela inlägget? Det är i första hand systemet och skolan jag kritiserar. Skolvalet och den ojämna kvaliteten medför att föräldrar måste bevaka sina barns rättigheter. Självklart är det så att när skolan inte håller måttet agerar pålästa föräldrar. Men är det rimligt att acceptera att skolor inte håller måttet? Jag tycker inte det. Jag tycker inte heller att vi ska acceptera vare sig att man måste slåss för sina barns rättigheter eller att den som har föräldrar som slåss får det bäst i skolan.

      I Sverige har vi utvecklingssamtal varje termin, föräldramöte varje termin och däremellan mängder av telefonkontakter och mejlkontakter. För många lärare överstiger tiden vi ägnar åt föräldrar tiden vi ägnar åt att för- och efterarbeta undervisningen. Konsekvensen är att undervisningen blir undermålig och då vantrivs eleverna och klagar hemma - varpå föräldrar ringer och så är karusellen igång. Det finns föräldrakontakter som är helt nödvändiga, men det system vi har idag är inte sunt.

      Radera
  33. Ta dig tid att läsa min korta vittnesbörd, kan det vara bra för dig eller en person nära dig.


    Mitt namn är fru Emily James. Jag vill dela denna korta vittnesbörd med de goda människorna i den här världen. Det kan vara användbart för dig på ett eller annat sätt. Det här är min historia.
    Min man tycker att månggifte är inte fel, har han sett en annan tjej för det gångna 1 år nu, och jag sa till honom att han måste sluta, men han säger att han är kär i henne, de har till och med talat om varit tillsammans "FOREVER" och även
    henne flytta in hos oss. min man älskar mig fortfarande, han ångrar att få in detta i första hand, men inte villig att bryta upp med henne, säger han, om han så break-up, kommer det inte finnas någon annan relation utanför deras matrimony.One dag som jag var går via internet på jakt efter jobb, jag såg olika vittnesbörd om om hur en profet hjälpt dem med deras problem. En av dem sa att han hjälpte honom botade sina sjukdomar, den andra sa att han hjälpte henne blev gravid efter 11 år av att vara barnlös och jag såg en annan som sa att han hjälpte henne räddade hennes äktenskap och få ett bra jobb, hon tappade E i denna stora man, så jag bestämde att ge mannen en rättegång och jag kontaktade honom på hans e-post: drokosu01@gmail.com denne store man berättade för mig att min man var under damens förtrollning. Men han kunde bryta förtrollningen och min man slutade relationen med damen inom 48 timmar och han kom tillbaka till mig att be om ursäkt för allt han gjorde och bad om min förlåtelse. Vänner inte kvar i tystnad eftersom de säger "ETT PROBLEM DELAD ÄR ETT PROBLEM HALF LÖST" Men jag säger ett problem som delas med denna stora man är "ETT PROBLEM PERMANENT LÖST" eftersom någon gillar DR OKOSU har en lösning på alla dina problem oavsett problemet bara att kontakta honom på hans e-post: drokosu01@gmail.com jag lever lyckligt nu med min man och min 2 underbara kids.DR OKOSU berättade jag kunde också kontakta honom på något av följande problem:

    (1) vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Du har alltid mardrömmar.
    (3) För att främjas på kontoret
    (4) Vill ett barn.
    (5) Vill du bli rik.
    (6) vill hålla din man / fru att bli din ensam för evigt.
    (7) behöver ekonomiskt stöd.
    8) Vill du ha kontroll över er äktenskap
    9) Vill du bli attraherad av människor
    10) Barnlöshet
    11) BEHÖVER make / maka
    12) Cure för någon sjukdom.
    Kontakta DR OKOSU idag och du kommer inte att ångra dig. E-post: drokosu01@gmail.com
    Tack för din tid .....

    SvaraRadera
  34. Min pojkvän dumpade mig för en vecka sedan efter att jag anklagade honom för att se någon annan och att förolämpa honom. Jag vill ha honom tillbaka i mitt liv, men han vägrar att ha någon kontakt med mig. Jag var så förvirra och vet inte vad jag ska göra, så jag når till internet för att få hjälp och jag såg ett vittnesbörd om hur en spell caster hjälpa dem att få sin ex tillbaka så jag kontakta spell caster och förklara mitt problem för honom och han kastade en besvärjelse för mig och försäkra mig om 2dagar som mitt ex kommer tillbaka till mig och till min största förvåning den andra dagen mitt ex kom knackar på min dörr och be om förlåtelse. Jag är så glad att min kärlek är tillbaka igen och bara det inte, vi är på väg att gifta sig. Än en gång tack DR OJEFOR spell. Du är verkligen duktig och begåvad. E-post: DROJEFORSPELLCASTER@GMAIL.COM är det enda svaret. Han kan vara till stor hjälp och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom han är en underbar man .....
    han kan lösa följande ......
    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill att främjas på kontoret.
    (4) Du vill ha kvinnor / män springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill knyta din make / maka att vara
    din för evigt.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Växtbaserade vård
    (10) dåliga lucks
    (11) HIV-CURE

    SvaraRadera
  35. Am C.Millan från SWEDEN .Jag vill använda detta medium för att berätta allt om min spell caster.About två år sedan jag hade problem med min man och han lämnade mig för en annan lady.I gjorde allt jag kunde för att få min man tillbaka allt till ingen nytta förrän förra månaden när en vän till mig introducerade mig till DR.AGBAZARA TEMPLE var träffade jag en stor Spellcaster som kastade mig ett pass på mina vägnar .Jag gjorde allt jag fick höra och 72hours senare min man kom hem tiggeri mig forgiveness.I förlät honom och idag är vi lever tillsammans again.You kan bli nästa att berätta din historia, varför inte prova det här AGBAZARA tempel för att lösa ditt problem. Kontakta dem via e-post: (agbazara@gmail.com) OR ringa honom på (+2348104102662).

    SvaraRadera
  36. God dag till alla i denna webbplats skulle vittna om hur jag var rädda av Mr Pato Smith När jag var rip off.
    Jag är fru, Blanca Payne med namn. Jag bor i Sverige, Jag vill använda detta medium för att varna alla lån arbetssökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedrägerier allt månader sedan jag var finansiellt ansträngda, och på grund av min desperation jag blev lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet till en vän hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som kallas Herr, Pato Smith som låna mig ett lån av $ 100.000 i 8timmar utan någon stress.
    Om du behöver någon form av lån bara kontakta honom e-post via: (patosmith02@ymail.com) det är därför jag använder detta medium för att varna alla lån arbetssökande på grund av det helvete jag gick i händerna på dessa bedrägliga långivare. och hur jag var räddningen av herr, Pato Smith.
     
       Och jag vet inte ens min fiende att passera genom ett sådant helvete som jag gått i händerna på dessa bedrägliga online långivare, vill jag också att du kan hjälpa mig att vidarebefordra denna information till andra som är i behov av ett lån när du har fått ditt lån fru Blanca Payne, jag ber att Gud ska ge honom. livslängd Gud välsigne honom för alltid för det goda han har gjort i mitt liv.
    Fru, Blanca Payne

    SvaraRadera
  37. Min man lämnade hemmet, han återvände aldrig, ingen telefon
    samtal, inga brev, inga mail, inga tecken på honom någonstans. min dotter fick
    sjuka så sjuka, det var så tufft för mig. Jag hade förlorat
    hopp, 2 år sedan, träffade jag en psykisk, sade han att han skulle hjälpa mig, jag betalade
    över $ 6800 och fortfarande ingenting hände, jag tappade hoppet helt, min
    dotters situation förvärrades varje day.Last månad, såg jag ett inlägg
    om goda gärningar templets proffs, jag gav dem en
    prova ... jag betalade ca 2000SEK, för alla tre perioder (Bring Lover tillbaka,
    Healing stava och Karriär besvärjelser). På bara några veckor, min man
    ringde mig och sa att han var ledsen och att han vill komma tillbaka till
    mig och att han skulle förklara allt när han kommer tillbaka, tre dagar
    senare, jag fick ett nytt jobb med ett oljebolag, just nu, min dotter
    villkoret blir bättre varje dag och jag litar på att hon skulle vara bra i
    en fråga om dagar.Jag vill tacka DR Ogun passcaster du kan kontakta dem via e-post: ogunspirituretemple@yahoo.com

    Döm mig inte pls! desperata tider som de säger ....

    Du kan också kontakta honom om du har några problem med att undanta

    1 Få bluff pengarna tillbaka
    2. Föra tillbaka förlorade vännen, även om den går förlorad under lång tid
    3 Ta bort dåliga trollformler från bostäder, affärer och kund attraktion etc.
    4 Få promotion du har önskat under en lång tid på jobbet eller i din karriär.
    5. Läs alla dina problem innan du ens nämna dem till honom
    6 Ta bort den svarta fläcken som håller på att ta dina pengar
    7 Ta reda på varför du inte går framåt i livet och lösningen
    8 Eliminera i familje slagsmål
    9 Se till utmärkta gymnasiebetyg även för barn med psykiska funktionshinder
    10 Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär
    11. Han förstör och kan skicka tillbaka Nicolas begäran
    12. Han läker ofruktsamhet hos kvinnor och störande menstruation
    13. Få dig äktenskap med vännen av ditt val
    14 Garanti du vinner de oroande rättsfall.
    15 Lotteri spell

    SvaraRadera
  38. Jag vill bara säga ett stort tack till Dr.OGUN för vad han har gjort för mig, tog han tillbaka den man jag älskade och vårda av hela mitt hjärta, En man som lämnade mig för en annan kvinna för bra 3 år, med 2 kids, jag bara bestämde sig för att kontrollera vissa spell caster-talet, men alla höll lura mig, tills jag träffade Dr Ogun, som berättade för mig att allt kommer att vara över .until han berättade för mig att min man kommer att vara tillbaka i två dagar, är så tacksam idag att min man är tillbaka till mig och vi är glada och han vill alltid vara vid min sida, jag kommer råd du folk att inte falla i fel händer utan att kontakta Dr.OGUN som är pålitlig och rakt forword, kan du kontakta honom via e-post lovespelltemplee@gmail.com
    Om du också behöver lösningen till följande problem ska du kontakta honom också.
    1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill ha kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill knyta din make / maka att vara din för evigt.
    (8) Om du vill ha ekonomiskt stöd.
    (9) Hur du blivit lurad och vill återhämta du förlorat pengar.
    (10) om du vill stoppa din skilsmässa.
    (11) om du vill skilja dig från din man.
    (12) om du vill att dina önskemål kommer att beviljas.
    (13) Graviditet stava bli gravida barnet
    (14) garanterar att du vinner de oroande rättsfall och skilsmässa oavsett hur vilket skede
    (15) Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.
    återigen e-postadressen är lovespelltemplee@gmail.com kontakta honom direkt

    SvaraRadera
  39. Min pojkvän hade den här tjejen som har förstör hans relationer i flera år, han gjorde slut med henne tre år sedan, men hon fortfarande kontrollerar honom och förstör de flesta av hans relationer. Jag var nu ett offer. Hon kom igen för att ta bort honom från mig, hon försökte allt hon kunde, men jag höll min tro stark och stannade med min pojkvän utan att låta henne mer in i honom. Hon konfronterade mig också, berättade för mig att det finns inget jag kommer att göra för att få henne att lämna honom ensam; Hon varnade allvar att jag äventyrar mitt liv och hon snart kommer att agera starkare än någonsin. Jag var rädd och började med tvivel i min styrka eftersom min pojkvän har redan börjat se henne; allt hopp var nästan vilse, jag vet inte hur detta onda dam styr honom sedan den dagen hade där en dramatisk bryta upp. Jag bestämde mig för att hjälpa till att rädda mannen jag älskar även om vi inte kommer att vara tillsammans igen. Jag gick till vänner för att få råd och besökte bloggar också. Jag hittade vittnesmål om Dr. Owolabi kärlek stava och andra, men min ande valde honom. Jag tog mod och mailade honom och mitt liv förändrats sedan dess. Den onda damens makt över min pojkvän förstördes och hon inte har någon andlig ansluta igen med honom. Min pojkvän har förändrats; Han mår så lättad och frisk nu än tidigare. Han mailade också tacka Dr Owolabi för kärlek stava och uppmuntrade mig att också dela vår egen vittnesbörd på bloggar. Vi är tacksamma för vad du har gjort. E-posta honom och få din egen mirakel genom owolabispellcasters@gmail.com eller dennes direktlinje +2349037478762.

    SvaraRadera
  40. Mitt namn är Andrew Allen från USA, vill jag snabbt berätta för världen att det finns en verklig on-line spell caster som är kraftfull och äkta, är hans namn DR ADODO, Han hjälpte mig nyligen att återförena min relation med min make som lämnat mig, när jag kontaktade DR ADODO kastade han en kärlek stava för mig och min make som sade att han inte har något att göra med mig igen ringde mig och började tigga mig. Han är tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg. Idag är jag glad att låta er alla vet att detta spell caster ha befogenhet att föra älskare tillbaka. eftersom jag är nu nöjd med min make. Till alla som läser den här artikeln och behöver någon hjälp, DR. ADODO kan också erbjuda alla typer av hjälp som återförenas äktenskap och förhållande, Härdning av alla typer av sjukdomar, Graviditet Stava, och massor mer. Du kan kontakta honom Via detta mail Adodospelltemple@gmail.com eller ring honom 2348156784928. webbplats; http: //adodospelltemple.wix.comadodospelltemple.

    SvaraRadera
  41. Jag känner mig så tacksam och har bara ord vittnesbörd om en kraftfull spell caster kallas Dr.Adodo som hjälpte mig att få min älskare tillbaka inom loppet av 24 timmar. Vi hade varit ifrån varandra i ca 3 månader, Vid första jag kände aldrig jag gjorde det rätta genom att kontakta en spell caster, men jag älskade min älskare så mycket att jag inte kommer att ge honom upp för någonting i den här världen. Så jag bestämde mig för att kontakta Dr.Adodo genom sin postadress jag hittade på internet och jag berättade för honom om min situation, jag först lärde Dr.Adodo kommer inte att kunna föra min älskare tillbaka tills min älskare ringde mig och var så ivrig ha mig efter 48 timmar som jag kontaktade Dr.Adodo. Nu mig och min älskare leva tillsammans och han kan inte spendera en timme utan mig, jag känner mig så lycklig att dela detta vittnesbörd eftersom det fanns ingen negativ handling bifogas DR.Adodo Stava, Hans spell var så snabb och tillförlitlig. Du kan kontakta Dr.Adodo på sin e-post om du verkligen vill att din älskare tillbaka på e-post: Adodospelltemple@gmail.com Eller ring Dr.Adodo mobilnummer på +2348156784928 eller kontakta honom direkt på sin webbplats website: //adodospelltemple.wix .com / adodospelltemple

    SvaraRadera
  42. Det verkar nu blåsa någon sorts tråkiga vindar i media, som går ut på att skuldbelägga föräldrar, utmåla dem som demoner och roten till det onda. Jag tycker du har många fel och överdrifter i din mycket långa text.

    Kan inte även du inse att ibland är föräldrars kritik av lärare och skola berättigad? Tex verkar det vara hyfsat vanligt att lärare lägger in personliga åsikter om en elev, inför betygsättningen. Jag vet att det finns många fantastiska lärare som inte beter sig så, men vad jag har upplevt har de bra lärarna sällan problem med föräldrar.

    En lärare jag känner till var tex mycket okunnig i ämnena hon undervisade i. Hennes betygsättning, var allmänt känt, grundade sig i princip enbart på vad hon tyckte om en elev. Som ett exempel var det en elev som vann en, låt säga språktävling, i konkurrens med hela Sveriges övriga elever i den årskursen. Tävlingen anordnades av mycket kunniga inom ämnet, professorer och andra, från de största Universiteten.

    Eleven vann alltså, var bäst i Sverige i detta ämne och fick som pris gå på specialföreläsningar på ett av Universiteten. Vad tror du läraren gav denna elev för betyg? Jo, ett E. För läraren tyckte att eleven provocerade henne genom att vara så bra, för läraren själv saknade kunskap i ämnet. När jag pratat med andra föräldrar är det i princip en helt samstämmig bild av en mycket orättvis, nyckfull, okunnig lärare som enbart sätter betyg efter vad hon tycker om personen. Alla övriga lärare på mina barns skolor tycker jag är fantastiska, och har aldrig haft problem med, de är kunniga och sätter rättvisa betyg. Så du kan knappast beskylla mig för att vara en "jobbig förälder" - det skulle nog ingen hålla med om.

    Så ja, majoriteten av lärare är fantastiska. Men det finns undantag, stora undantag, som i värsta fall kan förstöra för elever. Anser du då inte att elever, och föräldrar om så behövs, har rätt att säga ifrån när något är så fruktansvärt fel? Elever har heller inte alltid styrka eller mandat att själva säga ifrån, rektorer håller oftast lärare om ryggen, så det blir mycket ojämlikt när lärare, rektor, skolledning - är emot en enda elev. Borde inte eleven ha rätt att få uppbackning i en så utsatt situation?

    SvaraRadera
  43. Att leva ett liv av en ensamstående mamma för nio (9) månader har inte varit lätt, eftersom far till mitt barn lämnade mig när våra barn var bara tre månader gammal och sedan betala räkningar och ta hand om mitt barn var enorm utmanas och veta att min man är ute tillbringa tid med en annan kvinna gjorde mig mer ledsen som var det ögonblick en vän till mig berättade att hon har läst en hel del bra recensioner om en stor spell caster kallas Dr.Adodo om hur han har hjälpt en hel del människor i det förhållande eller äktenskap problem. Ärligt jag blev chockerad av att sådana saker verkligen existerar i den här världen, men den goda nyheten är att jag hittade verkligen Dr.Adodo mycket användbar eftersom genom hans hjälp min make kom tillbaka till mig inom 48 timmar som förtrollningen har gjuten. Med får sådan stor tjänst och välsignelse från Dr.Adodo jag beslutat att gå de människor som har i ett eller annat sätt hjälpt världen att veta sådan person likeDr.Adodo genom att släppa sina uppgifter som är +2348156784928 eller via e-post (Adodospelltemple @ gmail Com) kan du visa eller kontakta honom via hans hemsida http://adodospelltemple.wix.com/adodospelltemple

    SvaraRadera
  44. -
    Vi gör lån på € 5000 - € 1.500.000 10 000.USD 500.000 kanadensiska dollar med en avkastning.

    De delar av låneavtalet:

    * Lantbruk
    * Finansiell
    * Home Loan
    * Investeringslån
    * Auto lån
    * Skuldkonsolidering
    * Kreditgräns
    * Topplån
    * Förvärv av kredit
    * Personliga lån

    Om du är intresserad av Quick Kontaktpersonens e elizabethmarioexcelcapital@gmail.com

    SvaraRadera
  45. Mitt namn är Hellen Els, från Baltimore. Jag vill dela mina vittnesmål med allmänheten om vad den här mannen som kallas Dr.Kruma har just gjort för mig, har den här mannen just flyttat tillbaka glädje till mitt hem och mitt liv personligen jag hört talas om honom innan och jag ifrågasätta honom men när jag gav honom ett försök om mitt misslyckande att ha mitt eget barn och att bli gravid för mannen jag gifte sig kallad Mr.Kenny vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade vår jagets men när jag var oförmögen att ge honom ett barn 2 år lämnade han mig och berättade att han inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få honom tillbaka förrän en vän till mig berättade om den här mannen och gav sin kontakt via e-post:

    (Drkrumacrumen@gmail.com)

    kommer du inte tro det när jag kontaktade honom, tack än en gång den stora Dr.Kruma för vad du har gjort för mig, om du är ute passerar genom någon av detta problem som anges nedan:

    1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar eller egenskaper? Kontakta honom via e-post: drkrumacrumen@gmail.com

    SvaraRadera
  46. är en spell caster som kan hjälpa torka dig sorg kan du också maila mig på
    (dr.abumere002@gmail.com)

    1) Har marknadsföring i allt du gör
    2) Klicka bra pengar
    3) Framgång i affärer
    4) andliga problem
    5) vinna rättsfall
    6) Du vill främjas på kontoret.
    (7) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (8) Om du vill ha ett barn.
    (9) Du vill vara rik.
    (10) som du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (11) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (12) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.
    (13) om du vill stoppa din skilsmässa .
    (14) om du vill skilja dig från din make.
    (15) om du vill att dina önskemål kommer att beviljas.
    bästa beaktande
    dr abumere

    (dr.abumere002@gmail.com)

    SvaraRadera
  47. KOMPLIMANG av säsongen för alla och kan denna säsong ge glädje och lycka PÅ DIN FAMILJ OCH innebär också OM familjeåterförening och restaurering det nya året 2016 ......

    Mitt namn är Alan Pratte, från USA. Jag vill dela mina vittnesmål med allmänheten om vad den här mannen som kallas Dr SUNNY har just gjort för mig, har den här mannen bara tog tillbaka min förlorade före detta fru till mig med sin stora stava, var jag gift med denna kvinna som heter Sharon vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade vår jagets men när jag inte kunde göra henne gravid för mig och även ge henne allt hon behöver hon lämnade mig och berättade att hon inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få henne bakåt tills en vän till mig berättade om den här mannen och gav sin kontakt e-post: drsunnydsolution1@gmail.com då du inte kommer att tro detta när jag kontaktade mannen på mina problem han förberett denna spell rösterna och föra min förlorade fru tillbaka, och efter en månad blev hon gravid för mig eftersom han gav mig några örter för att ta även och när hon gick för ett test och resultatet uppgav att hon var gravid är glad idag är en far till en flicka, tack än en gång den stora DR SUNNY för vad du har gjort för mig, om du är ute passerar genom någon av detta problem som anges nedan:

    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn / graviditet stava.
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att bli din för evigt.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.
    (10) Stoppskilsmässa
    (11) botemedel till alla typer av sjukdom / SJUKDOMAR HÄR
    (12) vinnande av lotteri
    (13) Cure till HIV / Aids
    (14) LOTTERI / LOTTO SPELL VINNANDE
    (15) bota herpes och andra sexuellt överförbara sjukdomar alls ...
    (16) Har du blivit lurad innan och behöver återställa alla DOLLAR / pengar du förlorade mot DESSA bedragare ??? .. KONTAKTA DR soliga han hjälpte min vän ringde WILLIAM från USA till återhämta sig tillbaka summan av $ 300,000.00 dollar HAN förlorade mot SCAMMERS ONLINE

    E-post ... drsunnydsolution1@gmail.com .. Du kan också lägga honom på WhatsApp ANVÄNDA DENNA MOBILNUMMER: 2348077620669

    SvaraRadera
  48. Mitt namn är Hellen Els, från Baltimore. Jag vill dela mina vittnesmål med allmänheten om vad den här mannen som kallas Dr.Kruma har just gjort för mig, har den här mannen just flyttat tillbaka glädje till mitt hem och mitt liv personligen jag hört talas om honom innan och jag ifrågasätta honom men när jag gav honom ett försök om mitt misslyckande att ha mitt eget barn och att bli gravid för mannen jag gifte sig kallad Mr.Kenny vi var tillsammans under en lång tid och vi älskade vår jagets men när jag var oförmögen att ge honom ett barn 2 år lämnade han mig och berättade att han inte kan fortsätta längre då jag nu letar efter sätt att få honom tillbaka förrän en vän till mig berättade om den här mannen och gav sin kontakt via e-post:

    (Drkrumacrumen@gmail.com)

    kommer du inte tro det när jag kontaktade honom, tack än en gång den stora Dr.Kruma för vad du har gjort för mig, om du är ute passerar genom någon av detta problem som anges nedan:

    1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Har du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar eller egenskaper? Kontakta honom via e-post: drkrumacrumen@gmail.com

    SvaraRadera
  49. Det Dr.SUNNY kan du maila honom om du behöver hjälp i deras förhållande drsunnydsolution1@gmail.com
    Jag lovar att dina problem löses omedelbart. Efter att ha varit i relation med honom i sju år, han lämnade mig, jag gjorde allt Kan jag ta honom tillbaka igen, men allt förgäves. Skulle för den kärlek jag känner för honom, bad han, men han vägrade att jag förklarade mitt problem till någon på nätet och hon föreslog att jag skulle snarare postade en spellcaster som kunde hjälpa mig att föra honom ett pass tillbaka, men jag är killen som aldrig trott på pass, hade han inget annat val än att prova det, skickade hjul, sade inget problem så blir allt bra inom tre dagar, mitt ex tillbaka till mig inom tre dagar, var passet avgivna och överraskande, den andra dagen , var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han samtalet och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hänt, jag ville, som jag älskar så mycket. Jag var så glad, överraskad. Sedan gjorde jag ett löfte som alla vet att de aldrig har en relation problem, som jag kommer att hänvisa till stavnings kannan för att få hjälp. Varje person kan behöva hjälp av hjul, hans e drsunnydsolution1@gmail.com eller lägga mig på whatsapp 2348077620669

    Han gjorde också många stavnings liknande,
    (1) du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Du har alltid mardrömmar.
    (3) För att främjas på sitt kontor
    (4) Vill du ha en barn.
    (5) Vill du bli rik.
    (6) vill behålla din make / maka att vara bara din för evigt.
    (7) Behovet av ekonomiskt stöd.
    8) Vill du ha kontroll över att äktenskap
    9) Vill du vara attraherad av människor
    10) Barnlöshet
    11) Behöver du en maka / make
    13) Hur man vinner din lotteri
    14) PROMOTION SPELL
    15) SKYDD SPELL
    16) period av BUSINESS
    17) SPELL BRA ARBETE
    18) bot för någon sjukdom / H.I.V.
    Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com

    SvaraRadera

  50. Efter några dagar av gråt eftersom min älskare har lämnat mig, jag bestämde mig för att hålla mig upptagen genom att gå igenom internet för lite hjälp, detta var den period som jag såg några positiva kommentarer om denna underbara spell caster kallas Dr.Adodo som jag kontaktas via hans uppgifter och han försäkrade mig att allt skulle bli bra inom 48 timmar. Jag är så glad att berätta folk som inom 18 timmar att Dr.Adodo berättade att han har kastat den stava min älskare ringde mig och bad mig att förlåta honom. Detta är den bästa och snabb resultat jag någonsin har sett i hela mitt liv, och jag vill i världen att dra nytta av denna kraftfulla spell caster kallas Dr.Adodo det är därför jag kommer att råda någon i behov av bättre sätt att få det kärlek dem i termer av relation eller äktenskap att kontakta Dr.Adodo via dessa uppgifter nedan mobil +1 (661) 704 3225 eller via e-post på Adodospelltemple@gmail.com eller logga in på http://www.adodospelltemple.com

    SvaraRadera
  51. Mitt namn är Morgan Katherine, och jag är mycket glad för publicering på den här bloggen på hur en stor stavnings caster hjälpte mig att föra tillbaka kärleken i mitt liv. Jag vet att det finns många kvinnor som mig där ute som har gjort så mycket för att få tillbaka sin make, jag är här för att berätta allt för att söka längre eftersom svaret är rätt här. Jag uppriktigt tror att om det finns upp till fem spell hjul som Dr Ade denna värld skulle vara en bättre plats, har jag sett folk klagar på hur falska stava kaster lovat att hjälpa dem, men jag kunde inte men med Dr Ade berätta ditt problem är lösas redan. Min man och jag hade varit ifrån varandra i 3 år och jag kunde inte stå utan leva utan honom, jag har försökt allt för att få honom tillbaka men ingenting fungerade tills jag såg många vittnesbörd om en stavnings caster heter Dr Ade och hur stor hans arbete är. Jag kontaktade honom omedelbart och följ steg som han ber och under de närmaste 48 timmarna min före detta make ringde mig och var angelägna om min förlåtelse och att han ville något mer än att ha mig i sina armar för evigt. Jag fyllde så mycket glädje och lycka som jag hittade Dr Ade, jag hoppas att ni alla här kommer att finna detta vittnesbörd till mig och få din man eller kärlek tillbaka på bara 48 timmar. E-postadressen är adespelltemple @ gmail. com eller ring sitt mobilnummer, + 2347057375409 Du är nästa att dela vittnesbörd för alla i världen.

    SvaraRadera
  52. Tror du att få ekonomiskt stöd du behöver allvarligt ett akut lån, planerar du på att starta eget företag, du i skuld? Detta är din chans att få din önskan eftersom vi ger ut personliga lån, företag lån, lån till företag, och alla typer av lån på 2% ränta. För mer information, vänligen kontakta oss omedelbart via e-post: (targo_bank@yahoo.com och targo1bank@gmail.com)

    SvaraRadera
  53. Hälsningar till er alla, JAG ÄR BARRY döma enad stat, är jag sänder om hur theangledsolution räddade mitt liv, jag var infekterade med genital herpes för ett år, min medicinska Dr berättade att det inte finns något fullständigt tillfrisknande och jag började att ta piller att upprätthålla mig själv. En dag gick jag för att se min läkare och jag såg en kvinna som var mycket nöjd och jag bad att få veta orsaken till hennes lycka och hon berättade att hon var smittad med simplex HERPES sjukdom och naturläkemedel
    läkare kallas theangledsolutio botade henne med örtmedicin, trodde jag inte så jag frågade min läkare att veta om hon verkligen bekräftat Herpes positiv innan, och min läkare berättade ja det ett mirakel bara hände så jag bad henne att ge mig uppgifter om dr så jag kunde fråga honom om han också kunde bota min och hon gav mig theangledsolution Email: theangledsolution@gmail.com jag kontaktade honom samma kväll och jag förklarade mitt problem för honom och han förberett en medicin och skicka till mig, när jag fick medicin han berättade hur man tar det under en period av dagar och jag tog det precis som han sagt och gick för ett medicinskt test jag var överraskning att se min testresultat som herpes negativt. Jag är så glad, min familj och vänner som avvisade mig är tillbaka, tack Gud. Jag garanterar dig att Dr Alabi har lösningen på alla typer av problem om du står inför någon stress du kan kontakta honom via e-post theangledsolution@gmail.com eller ringa och WhatsApp honom + 2348077620669 ... eller maila honom på theangledsolution@gmail.com

    KAN OCKSÅ bota följande sjukdomar: -

    1. HERPES
    2. Lassafeber
    3. GONORRE
    4. HIV / AIDS
    5. LÅG spermier
    6. KLIMAKTERIET SJUKDOM
    7. EPILEPSI
    8. ASEPTIK
    9. CANCER
    10. ÅNGEST DEPRESSION
    11. GRAVIDITET PROBLEM
    12. närsynthet PROBLEM
    14. Man klimakteriet
    15..EX TILLBAKA

    e igen theangledsolution@gmail.com

    SvaraRadera
  54. Mitt namn är Morgan Katherine, och jag är mycket glad för publicering på den här bloggen på hur en stor stavnings caster hjälpte mig att föra tillbaka kärleken i mitt liv. Jag vet att det finns många kvinnor som mig där ute som har gjort så mycket för att få tillbaka sin make, jag är här för att berätta allt för att söka längre eftersom svaret är rätt här. Jag uppriktigt tror att om det finns upp till fem spell hjul som Dr Ade denna värld skulle vara en bättre plats, har jag sett folk klagar på hur falska stava kaster lovat att hjälpa dem, men jag kunde inte men med Dr Ade berätta ditt problem är lösas redan. Min man och jag hade varit ifrån varandra i 3 år och jag kunde inte stå utan leva utan honom, jag har försökt allt för att få honom tillbaka men ingenting fungerade tills jag såg många vittnesbörd om en stavnings caster heter Dr Ade och hur stor hans arbete är. Jag kontaktade honom omedelbart och följ steg som han ber och under de närmaste 48 timmarna min före detta make ringde mig och var angelägna om min förlåtelse och att han ville något mer än att ha mig i sina armar för evigt. Jag fyllde så mycket glädje och lycka som jag hittade Dr Ade, jag hoppas att ni alla här kommer att finna detta vittnesbörd till mig och få din man eller kärlek tillbaka på bara 48 timmar. E-postadressen är adespelltemple @ gmail. com eller ring sitt mobilnummer, 2347057375409 Du är nästa att dela vittnesbörd för alla i världen.

    SvaraRadera
  55. TACK FÖR STOR DR Sunny för att lösa mina problem HANS e-post är (drsunnydsolution1@gmail.com

    Mitt namn är fröken Fatima, jag var gift med min man i 5 år vi levde lyckligt tillsammans för detta år och inte förrän han reste till Australien för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess har han hatar mig och barnen och kärlek hennes enda. så när min make kom tillbaka från resan sade han att han inte vill se mig och mina barn igen så han körde oss ut ur huset och han var nu gå till Australien för att se den andra kvinnan. så jag och mina barn var nu så frustrerad och jag bara bodde hos min mamma och jag var inte behandla bra eftersom min mamma gifte sig med en annan man efter min far död så man hon gifte sig inte behandla henne väl, i och mina barn var så förvirra och jag letade efter ett sätt att få min man tillbaka hem eftersom jag älskar och vårda honom så mycket, så en dag som jag bläddrar i min dator såg jag ett vittnesbörd om denna spell caster DR Sunny, vittnesmål delas på internet av en dam och det imponerar mig så mycket jag tänker också på att ge det ett försök. Till en början var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn passerar genom så jag kontaktade honom och han berättade för mig att vara lugn för bara 24 timmar att min man ska komma tillbaka till mig och min bästa överraskningen jag fick ett samtal från min make den andra dagen frågar efter barnen och jag kallade DR Soligt och han sade dina problem löses mitt barn. så detta var hur jag få min familj tillbaka efter en lång stress bromsa upp av en ond kvinna så med all denna hjälp från DR Sunny, jag vill att ni alla på detta forum att gå med mig att säga ett stort tack till DR Soligt och jag kommer även råd för någon i sådana eller liknande problem eller någon form av problem bör också kontakta honom hans e-post) (drsunnydsolution1@gmail.com) han är lösningen på alla dina problem och predikament i livet. återigen sin e-postadress är (drsunnydsolution1@gmail.com)

    HAN ÄR specialiserade på FÖLJANDE PASS.

    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.

    (2) Om du alltid har mardrömmar.

    (3) Om du vill främjas på kontoret.

    (4) Om du vill kvinnor / män att springa efter dig.

    (5) Om du vill ha ett barn.

    (6) Om du vill bli rik.

    (7) Om du vill binda din make / maka att bli din för evigt.

    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.

    (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.

    (10) om du vill stoppa din skilsmässa.

    (11) om du vill skilja dig från din make.

    (12) om du vill att dina önskemål kommer att beviljas.

    (13) Graviditet stava att tänka barnet

    (14) garanti du vinner oroande rättsfall och skilsmässa oavsett hur det skede

    (15) Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.

    (16) om du har någon sjukdom som (H I V), (cancer) eller någon sjukdom.

    (17) om du behöver böner om befrielse för ditt barn eller dig själv.

    återigen se till att du kontaktar honom om du har några problem han kommer att hjälpa dig. sin e-postadress är (drsunnydsolution1@gmail.com) kontakta honom omedelbart .... ringa mitt nummer på 2348077620669

    SvaraRadera
  56. Behöver du ett lån? Har du letat efter var att få ett lån? Har du försökt att få någon form av lån? sedan tillämpa nu? (carlosellisonfinance@outlook.com) om du vill få en prisvärd lån. Lån erbjuds här på en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

    SvaraRadera
  57. WOW!! Detta är det mest underbara jag någonsin har erfarenhet och jag måste dela denna stora testimony..I besökte ett forum här på internet den 8 MATCH 2015, och jag såg en fantastisk vittnesbörd om denna kraftfulla och stora spell caster heter DR MARVEL på forum..I aldrig trott det, eftersom jag aldrig hört eller lärt sig något om magi innan .. Ingen kropp skulle ha kunnat övertyga mig om magiska trollformler, inte förrän DR MARVEL gjorde ett fantastiskt arbete för mig och återställt min äktenskap 6 år tillbaka till mig och tog min make tillbaka till mig i samma 24 timmar på samma sätt som jag läste på internet..i var verkligen mållös och chockad när min make knä tigger om förlåtelse och för mig att acceptera honom tillbaka .. jag är verkligen ont om ord och glädje, och jag vet inte hur mycket för att förmedla min uppskattning till dig DR MARVEL du är en Gud sände till mig och hela min familj .. och nu är jag en glad kvinna en gång .. här är hans hemsida: www.extremespellhome.webs.com Och hans e extremespellhome@hotmail.com. Hans telefonnummer +1 669 221 3962

    SvaraRadera
  58. Mitt namn är Morgan Katherine, och jag är mycket glad för publicering på den här bloggen på hur en stor stavnings caster hjälpte mig att föra tillbaka kärleken i mitt liv. Jag vet att det finns många kvinnor som mig där ute som har gjort så mycket för att få tillbaka sin make, jag är här för att berätta allt för att söka längre eftersom svaret är rätt här. Jag uppriktigt tror att om det finns upp till fem spell hjul som Dr Ade denna värld skulle vara en bättre plats, har jag sett folk klagar på hur falska stava kaster lovat att hjälpa dem, men jag kunde inte men med Dr Ade berätta ditt problem är lösas redan. Min man och jag hade varit ifrån varandra i 3 år och jag kunde inte stå utan leva utan honom, jag har försökt allt för att få honom tillbaka men ingenting fungerade tills jag såg många vittnesbörd om en stavnings caster heter Dr Ade och hur stor hans arbete är. Jag kontaktade honom omedelbart och följ steg som han ber och under de närmaste 48 timmarna min före detta make ringde mig och var angelägna om min förlåtelse och att han ville något mer än att ha mig i sina armar för evigt. Jag fyllde så mycket glädje och lycka som jag hittade Dr Ade, jag hoppas att ni alla här kommer att finna detta vittnesbörd till mig och få din man eller kärlek tillbaka på bara 48 timmar. E-postadressen är adespelltemple @ gmail. com eller ring sitt mobilnummer, + 2347057375409 Du är nästa att dela vittnesbörd för alla i världen.

    SvaraRadera
  59. Ansöka om en snabb och bekväm lån för att betala räkningar och att starta en ny
    finansiella projekt billigare 2% ränta. Kontakta oss idag via e-post:
    Crawfordloanfirm@yahoo.com den erforderliga lånebeloppet. Vår lägsta låne
    Erbjudandet är € 5,000.00 till € 50,000,000.00USD. Vi är certifierade,
    registrerade och legitim långivare. Du kan kontakta oss om du är
    intresserad av att få detta lån, kontakta oss för mer information om
    lånet processen. Process som lånevillkoren och hur
    lånet kommer att överföras till dig. Vi behöver din brådskande svar om
    du är intresserad.

    VÄNLIG klar och nästa låneansökningsformuläret:

    Ditt namn:______________________
    Du adress: ____________________
    Ditt land:____________________
    Hans yrke: __________________
    Den erforderliga lånebeloppet: ______________
    Lån Varaktighet: ____________________
    Månadsinkomst: __________________
    Telefonnummer:________________
    Har du någonsin ansökt om ett lån: ________________
    Om du tidigare har ansökt om ett lån, som behandlas rättvist? Var
    är företaget som bygger? ...

    e-post: Crawfordloanfirm@yahoo.com
    Hälsningar
    mr Crawford

    SvaraRadera
  60. Behöver du en LÅN OM JA Utför.
    Luis Carlos finansbolag är begränsad till aktiekapitalet. Vi erbjuder lån och
    finansiella tjänster av alla slag. Vår lån varierar från företag till
    personliga lån eller lång eller kort sikt villkor med god ränta
    satser (2%). Vår lån processen är mycket snabb och pålitlig med
    garantier. För mer information om våra tjänster, besök oss på vår e-post, (luiscarlosfinance@outlook.com) låt oss
    veta hur mycket lån du behöver och vill ha lånets löptid. Vi
    hoppas att höra från dig. Du kan skicka ett meddelande till e-postadressen
    Nedan. luiscarlosfinance@outlook.com

    Mr.Luis Carlos

    SvaraRadera
  61. Hallå,
      Vi är kristna organisationen bildats för att hjälpa människor i behov av hjälp, såsom finansiell help.So om du går igenom ekonomiska svårigheter eller om du är i någon ekonomisk oreda, och du behöver pengar för att starta ett eget företag, eller om du behöver lån till betala din skuld eller betala dina räkningar, starta en fin affär, eller du har svårt att få kapital lån från lokala banker, kontakta oss idag via e-post
    dreamsharecompany@yahoo.com för Bibeln säger "Lukas 11:10 Alla som frågar får, den som söker finner, och för den som bultar, dörren öppnas". Så låt inte dessa tillfälle passera dig av eftersom Jesus är densamme i går, i dag och för evigt mer. Vänligen dessa är endast allvarliga sinnade och gudfruktiga människor.

    Fyll i formuläret nedan ansökan helt så att vi kan öppna ett lån bearbetningsprofil för dig i mitt företag, om du är intresserad av att få ett lån från oss

      FÖRSTA INFORMATION SOM KRÄVS

    Fullständiga namn:........
    Personliga telefonnummer: .....
    Land:.......
    Adress:....
    Ange:.........
    Ålder:.........
    Kön:..........
    Har du ansökt om ett lån innan:? ...
    Civilstånd: .....
    Lånebeloppet krävs: .........
    Lån Varaktighet: ....
    Ockupation:.........
    Månadsinkomst:.......

    Tack för din tid och förståelse !!!

    Alla svar via e-post: {dreamsharecompany@yahoo.com}

    SvaraRadera
  62. Jag vill tacka DR OJEFOR för att föra tillbaka min make till mig. Det hände att min make plötsligt tappat intresset för mig och slutade komma hem efter jobbet och detta gjorde mig orolig. en vän till mig kopplade mig till denna stora spell caster och det var i slutet av det hela. Min man kom tillbaka till mig bad mig att förlåta honom. Du kan kontakta DR OJEFOR för snabba lösningar på dina problem (DROJEFORSPELLCASTER@GMAIL.COM)
    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Herbal vård
    (10) Om du kan ha möjlighet att tillfredsställa din fru
    kön önskan på grund
    till lågt erecttion.
    (11) HIV CURE

    SvaraRadera
  63. Jag vill tacka DR OJEFOR för att föra tillbaka min make till mig. Det hände att min make plötsligt tappat intresset för mig och slutade komma hem efter jobbet och detta gjorde mig orolig. en vän till mig kopplade mig till denna stora spell caster och det var i slutet av det hela. Min man kom tillbaka till mig bad mig att förlåta honom. Du kan kontakta DR OJEFOR för snabba lösningar på dina problem (DROJEFORSPELLCASTER@GMAIL.COM)
    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Herbal vård
    (10) Om du kan ha möjlighet att tillfredsställa din fru
    kön önskan på grund
    till lågt erecttion.
    (11) HIV CURE

    SvaraRadera
  64. Det Dr.SUNNY kan du maila honom om du behöver hjälp i deras förhållande drsunnydsolution1@gmail.com
    Jag lovar att dina problem löses omedelbart. Efter att ha varit i relation med honom i sju år, han lämnade mig, jag gjorde allt Kan jag ta honom tillbaka igen, men allt förgäves. Skulle för den kärlek jag känner för honom, bad han, men han vägrade att jag förklarade mitt problem till någon på nätet och hon föreslog att jag skulle snarare postade en spellcaster som kunde hjälpa mig att föra honom ett pass tillbaka, men jag är killen som aldrig trott på pass, hade han inget annat val än att prova det, skickade hjul, sade inget problem så blir allt bra inom tre dagar, mitt ex tillbaka till mig inom tre dagar, var passet avgivna och överraskande, den andra dagen , var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, svarade han samtalet och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hänt, jag ville, som jag älskar så mycket. Jag var så glad, överraskad. Sedan gjorde jag ett löfte som alla vet att de aldrig har en relation problem, som jag kommer att hänvisa till stavnings kannan för att få hjälp. Varje person kan behöva hjälp av hjul, hans e drsunnydsolution1@gmail.com samtal eller WhatsApp honom 2348077620669

    Han gjorde också många stavnings liknande,
    (1) du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Du har alltid mardrömmar.
    (3) För att främjas på sitt kontor
    (4) Vill du ha en barn.
    (5) Vill du bli rik.
    (6) vill behålla din make / maka att vara bara din för evigt.
    (7) Behovet av ekonomiskt stöd.
    8) Vill du ha kontroll över att äktenskap
    9) Vill du vara attraherad av människor
    10) Barnlöshet
    11) Behöver du en maka / make
    13) Hur man vinner din lotteri
    14) PROMOTION SPELL
    15) SKYDD SPELL
    16) period av BUSINESS
    17) SPELL BRA ARBETE
    18) bot för någon sjukdom / H.I.V.
    Kontakta honom idag på: drsunnydsolution1@gmail.com

    SvaraRadera
  65. Jag fullständigt registrerad certifierad lån fast, jag erbjuder säkrade och lån utan säkerhet till privatpersoner och företag på en mycket låg ränta på 2%. Mitt företag erbjuda lång och kort sikt lån, har det varit en hel del framsteg i tillhandahållandet av förstklassiga finansiella tjänster till mina kunder, särskilt när det gäller lånesyndikat och kapitalförsörjning för privatpersoner och företag, om någon är intresserad av att få en lån vänligen Kontakta min e-postadress @ Jonathanwilliamloanlender@gmail.com för hjälp.

    SvaraRadera
  66. - Få BLANK ATM Programmerad kort och kontanter direkt i någon bankomat omkring dig. Det finns ingen risk för att fastna, eftersom kortet har programmerats på ett sådant sätt att det inte är spårbar, har det också en teknik som gör det omöjligt för CCTV att upptäcka dig och du kan bara ta ut ett totalt belopp på $ 50,000.00 USD en dag. Nu maila oss idag på vår e-postadress: {blankatmcreditcard@hotmail.com} och få ditt kort i dag och leva som lyx liv du varje dröm att leva

    SvaraRadera
  67. VITTNESBÖRD AV hur jag fick botad från hiv herpes simplex-virus tack vare den stora DR. EDEBOR ABU FÖR LÖSA MIN problem med sin naturliga örter, OM du har några problem TVEKA INTE ATT KONTAKTA sin e-post: dredeborlordtemple84@yahoo.com

    God dag till er alla är mycket glad att skriva detta vittnesbörd till hela världen att se det stora arbetet av den store mannen som Gud har använt för att bota mig om min Hiv / stöd sjukdom, är hans namn Dr Edebor Abu. som är väl känd för sina andliga ört i att hjälpa och förbannade människor i alla sjukdom, som hiv och cancer botemedel. Mitt namn är Lucy Mengel och jag bor i Swedish.This är ett vittnesbörd jag vill göra. Jag var HIV-positiv under 8 år tar anti retrovirus. Cirka 5 månader sedan som jag läste på nätet jag såg ett vittnesbörd om bota hiv. först trodde jag det var en falsk kommentar, så två dagar senare beslutade jag att ge ett försök och kontaktade honom för förfrågningar. Nu som talar om det jag är HIV / AIDS negativ. Jag testades 4 gånger i 5 månader efter avslutad botemedel som gav mig av Dr Edebor Abu. Botemedlet är en ren Herby från Afrika levereras till mig genom DHL. Min bota tog om 9days och kom till min dörr steg. så Kära bröder och systrar om du är ute, vänligen det finns ett botemedel så bråttom att få din. Om du är intresserad, kan du e-posta Dr via: (dredeborlordtemple84@yahoo.com) Jag kommer att uppmuntra varje person som kommer att stöta på detta mail för att bota dig själv om du är positiv för HIV / AIDS. (Dredeborlordtemple84@yahoo.com)

    SvaraRadera
  68. Hej,

    Är du trött på att söka lån och Inteckningar,har du slagits ner hela tiden Av din banker och andra finansiella institut,Vi erbjuder någon form av lån till privatpersoner och företagskunder till låg ränta på 3% .Om du är intresserad av att ta ett lån,tveka inte att kontakta oss idag,vi lovar att erbjuda dig den bästa servicen någonsin.Bara ge oss ett försök, eftersom en rättegång som kommer att övertyga dig. Vad är dina Finansiella behov?

    Behöver du ett företag lån?
    Behöver du en personligt lån?
    Vill du köpa en bil?
    Vill du att refinansiera?
    Behöver du ett lån?

    Behöver du ett stort kapital för att starta upp din verksamhet förslag eller expansion? Har du förlorat hoppas och du tror att det finns ingen väg ut, och din ekonomiska bördor fortfarande kvarstår?

    Tveka inte att kontakta oss för eventuellt samarbete, Kontakta oss via e-post: (legitfirm@gmail.com)

    SvaraRadera
  69. Jag är en privat långivare och investerare, behöver du en äkta, ärliga, ansedda och snabba lån? Jag kan hjälpa dig med 100% garanti lån, jag erbjuder företag och enskilda lån, mer också vi finansiera alla typer av projekt. För mer information kontakta oss på: russell.credit40@gmail.com

    SvaraRadera
  70. Uppmärksamhet, ta dig tid att läsa min berättelse.

    Mitt namn är Norman Sidney från USA men bor i Sverige, jag har en sjukdom och läkaren sa att jag kan inte föda, min make uthärdat med mig och fortfarande älskar mig, en dag han bara ändrade sig och sade att han inte kan fortsätta med mig så här längre, jag var så förvirrad och vet inte vad jag ska göra, han lämnade mig, jag nästan dödade mig.

    Jag letade efter lösning varje där, tills jag såg ett inlägg på nätet om Dr.Ota Otubu, jag aldrig trott det, men jag bara ge det ett försök, jag kontaktade honom och berätta för honom problemet och han berättade att det inte finns något hans orakel kan inte göra, jag spelade en lång med honom. inom en vecka min sjukdom var borta och han kom tillbaka man att samma vecka, jag har 2 barn nu, vi alla lever lyckligt.

    Jag använder detta medium för att berätta för hela världen att om du har några problem, tveka inte att kontakta Dr.Ota Otubu via e-post otaspellhome@gmail.com eller hans telefonnummer +2349030649833 han är en stor och en verklig spell caster. Om inte för hans hjälp, jag kunde ha begått självmord genom nu.

    Dr.Ota Otubu jag älskar dig så mycket och jag är evigt tacksam för denna underbara sak du har gjort i mitt liv.

    SvaraRadera
  71. Jag är en privat långivare och investerare, behöver du en äkta, ärliga, ansedda och snabba lån? Jag kan hjälpa dig med 100% garanti lån, jag erbjuder företag och enskilda lån, mer också vi finansiera alla typer av projekt. För mer information kontakta oss på: russell.credit40@gmail.com

    SvaraRadera
  72. God dag.

      Vi är fullt registrerade certifierade 2016 lån företag, vi erbjuder säkra och osäkra lån till privatpersoner och företag på en mycket låg ränta på 2%. vårt företag erbjuda lång och kort sikt lån, har det varit en hel del framsteg i tillhandahållandet av förstklassiga finansiella tjänster till mina kunder, särskilt när det gäller lånesyndikat och kapitalförsörjning för privatpersoner och företag, om någon är intresserad av att få en lån vänligen kontakta: Jonathanwilliamloanlender@gmail.com

    Med vänliga hälsningar.
    Mr Jonathan William

    SvaraRadera
  73. Jag vill uppriktigt tacka herr westhood av apexloans@yahoo.com för gett mig ett lån. Jag har varit lurad 6000 euro av olika falska lenders.i såg ett vittnesbörd om hur en vän fick ett lån från apexloans på internet. och jag ansökte och fick mitt lån 24timmar. Om du är i behov av ett lån idag tillämpas via e-post; apexloans@yahoo.com

    SvaraRadera
  74. Jag vill uppriktigt tacka herr westhood av apexloans@yahoo.com för gett mig ett lån. Jag har varit lurad 6000 euro av olika falska lenders.i såg ett vittnesbörd om hur en vän fick ett lån från apexloans på internet. och jag ansökte och fick mitt lån 24timmar. Om du är i behov av ett lån idag tillämpas via epost; apexloans@yahoo.com

    SvaraRadera
  75. Mitt namn är Jessica från USA. jag önskar att
    dela mitt vittnesbörd med allmänheten om
    En stor spell caster kallas (Dr Kakuta) har gjort för mig, detta tempel
    har just flyttat tillbaka min förlorade ex
    älskare till mig med sina stora stavnings arbete, jag dejta den här mannen som kallas
    Steven vi var tillsammans under en lång
    tid och vi älskade vår jagets men när jag var oförmögen
    att ge honom en manlig barn under 5 år lämnade han mig och sa
    att han inte kan fortsätta längre då var jag nu
    letar efter sätt att få honom tillbaka och även bli gravid, tills en vän
    till mig berättade om detta tempel och gav mig sin kontakt e-post,
    kommer du inte tro det när jag kontaktade dem på mina problem de
    beredd objekt och kasta passet för mig och ta min förlorade make
    tillbaka, och efter en månad jag missade min månatliga flödet och gå för ett test och
    Resultatet anges att jag var gravid, är glad idag är en mor till
    en uppsättning av tvillingar en pojke och en flicka, jag tackar templet en gång för
    vad de har gjort för mig, om du är ute passera någon
    av detta problem kan du kontakta denna stora Dr för hjälp som anges nedan:

    Kontakta dem ... kakutaspellz@gmail.com eller ring +2348168199202

    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Herbal vård
    (10) Om du inte kan ha möjlighet att tillfredsställa din fru
    kön önskan grund eller
    låg err åtgärder.
    (11) Om din menstruation vägrar att komma
    ut dagen antar eller över flöden.
    (12) om ditt arbete vägrar att betala dig, folk
    grund dig ?.
    (13) lösa en markfrågan och få tillbaka.
    (14) Har din familj Denny dig om din
    höger?
    (15) Låt folk lyda mina ord och göra mitt
    önskar
    (16) Har du ett lågt spermie?
    (17) Mål lösa
    (18) Behöver du hjälp att vinna ett lotteri? ETC

    Kontakta dem på deras e-post på

    kakutaspellz@gmail.com eller ring +2348168199202

    Och få löst alla dina problem

    Tack.

    SvaraRadera
  76. få problem att lösa en gång för all.i är
    levande bevis på det.
    (1) Om du behöver ditt ex tillbaka.
    (2) Om du behöver botemedel mot HIV sjukdom
    (3) om du behöver härda hudsjukdom
    (4) om du behöver härda ebolavirus.
    (5) om du behöver botövervikt sjukdom
    (6) om du alltid har mardrömmar.
    (7) Du vill främjas på kontoret.
    (8) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (9) Om du vill ha ett barn.
    (10) Du vill bli rik.
    (11) som du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (12) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (13) Hur du blivit lurad och du vill
    att återhämta sig du förlorat pengar.
    (14) om du vill stoppa din skilsmässa.
    (15) om du vill skilja dig från din make.
    (16) om du vill att dina önskemål kommer att beviljas.
    (17) för att skydda ditt barn fyra händer fiende
    kontakta. kakutaspellz@gmail.com eller ring +2348168199202

    SvaraRadera
  77. Vad på jorden ska jag göra för att tacka doktor Excel för hans hjälp? Han är underbar och har ett gott hjärta. Han är som en Gud på jorden och jag vet inte vad jag ska göra för att tacka honom för att hjälpa mig att återfå min mans kärlek tillbaka med sin spell. År sedan min man sa att det var slut mellan oss och han lät mig och våra barn utan att säga ett ord, jag gjorde allt jag kunde för att stoppa honom, men hans sinne gjordes upp. Några månader senare min vän berättade för mig hur doktor Excel hjälpte henne med sin spell så jag kontaktade Doktor Excel för att också hjälpa mig med sin stava och han svarade att säga att han kommer att hjälpa mig med sin stava och jag kommer att se resultat inom 12 till 16 timmar. Idag är jag så glad att allt hände precis som doktor Excel sagt, min man kom tillbaka till mig inom 12 till 16 timmar på knä bad mig att förlåta honom och accepterar honom tillbaka in i mitt liv. Behöver du hjälp kontakta honom för att få hjälp via e-post: Excellovespell@hotmail.com eller ring honom på: +2348156784928 eller kontakta honom direkt på sin hemsida på Excellovespell.com

    SvaraRadera
  78. Hallå,
     
          Ansök nu för alla typer av lån och få pengarna omgående!
    $ 5000 * Utnämningar lånebeloppet från $ 5,000000.00
    * Räntan är 3%
    * Välj mellan 1 till 20 år att betala tillbaka.
    * Välj mellan månatliga och årliga betalningsplaner .
    * Villkor för kredit flexibilitet.
    Om du behöver ett lån kan du ansöka via denna e-postadress: Laurenloanhome@hotmail.com

    SvaraRadera
  79. Om du behöver snarast en affär, personligt eller lån för att betala räkningar, tveka inte att kontakta oss via vår e-post så att vi kan hjälpa till ou ut.

    E-POST: kevinloans@outlook.com

    Kevin Funds

    SvaraRadera
  80. Är här för att vittna vad denna stora spell caster har gjort för mig. Jag tror aldrig i spell gjutning, tills när jag var frestad att prova det .. Jag och min man har haft en hel del problem att leva tillsammans, kommer han alltid att inte göra mig glad eftersom han har förälskat sig i en annan dam utanför vårt äktenskap Jag försökte mitt bästa för att se till att min make lämnar denna kvinna men ju mer jag pratar med honom ju mer han gör mig föll ledsen, så mitt äktenskap föll leder till skilsmässa eftersom han ger mig uppmärksamhet längre. så med allt detta smärta och ångest, beslutade jag att ta kontakt med denna spell caster DR. Isikolo att se om saker och ting kan träna mellan mig och min make igen. denna spell caster DR. Isikolo berättade att min man är verkligen i en stor pass som han har varit charmen med någon magi, så han berättade att han skulle göra allt som vanligt igen. han gick framåt och kasta förtrollningen för mig, efter 3 dagars gjutning stava min make helt förändrat han kom ursäkt att säga hur han behandlade mig att han inte själv, jag verkligen tack DR. Isikolo för att föra tillbaka min man till mig jag vill att ni alla att kontakta honom för dem som har några problem i samband med äktenskapsfrågan och relationen problem han kommer att lösa det för dig. sin e-postadress är här isikolosolutionhome@gmail.com
    och hans mobilnummer +2348133261196

    SvaraRadera
  81. Hallå,
    En bra stavnings caster som hjälper mig att få tillbaka min make !!!
    Mitt namn är fru Adrien Walker är från USA, min make lämnade hem för tre och ett halvt år till Dubai för en semester, menade han en

    ung dam och han var förtrollad av denna dam, min make vägrar att komma hem igen med 2 barn han kvar i

    grät hela dagen söker för hjälp. Jag läste en tidning när jag snubblar på en artikel med titeln "Great Iroko andliga stavnings

    caster ".. Jag kontaktade honom att hjälpa mig att få tillbaka min man till mig och han ber mig att inte oroa sig för det att hans gudar kommer att kämpa

    för mig .. han berättade i mitten av natten när alla andar är vaken han kommer att kasta förtrollningen att återförena mig och min make tillsammans

    och han gjorde det i mindre än 4 dagar som jag använder för att kontakta den här mannen min man kom tillbaka till mig och började fäller tårar av

    återförena att jag skulle förlåta honom, jag är så glad för vad denna stora spell caster gjorde för mig och min husband..You kan

    Kontakta Stor Iroko andliga spell caster på något av detta problem;
    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn / graviditet spell
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.
    (10) Stoppskilsmässa
    (11) Cure till alla typer av sjukdom / sjukdomar
    (12) vinnande av lotteri
    (13) Cure till HIV / Aids
    (14) lotteri / lotto Stava vinnande
    (15) Cure till herpes och andra sexuellt överförbara sjukdomar
    (16) Har du blivit lurad förut och måste återhämta sig alla dollar / pengar du förlorade mot bedragare ??? ..
    Kontakta Stor Iroko som hjälpt min vän ringde FERDINAND MORGAN från USA till återhämta sig tillbaka summan av $ 300,000.00 DOLLAR

    Han förlorade TILL SCAMMERS ONLINE

    E-post ... Irokospiritualspellcaster@hotmail.com

    SvaraRadera
  82. Hallå,
    En bra stavnings caster som hjälper mig att få tillbaka min make !!!
    Mitt namn är fru Alias ​​Olivia är från Gorthenburg Sverige, min man lämnade hemmet för tre och ett halvt år till Dubai för en semester, menade han en ung dam och han var förtrollad av denna dam, min make vägrar att komma hem igen med 2 barn han kvar jag grät hela dagen söker för hjälp. Jag läste en tidning när jag snubblar på en artikel med titeln "Great Iroko andliga spell caster" .. Jag kontaktade honom att hjälpa mig att få tillbaka min man till mig och han ber mig att inte oroa sig för det att hans gudar kommer att kämpa för mig .. han berättade i mitten av natten när alla andar är vaken han kommer att kasta förtrollningen att återförena mig och min make tillsammans och han gjorde det i mindre än 4 dagar som jag använder för att kontakta den här mannen min man kom tillbaka till mig och började fäller tårar att återförena att jag skulle förlåta honom, jag är så glad för vad denna stora spell caster gjorde för mig och min husband..You kan kontakta Great Iroko andliga spell caster på något av detta problem;
    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn / graviditet spell
    (6) Du vill vara rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att vara
    din för alltid.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Hur du blivit lurad och du vill återställa du förlorat pengar.
    (10) Stoppskilsmässa
    (11) Cure till alla typer av sjukdom / sjukdomar
    (12) vinnande av lotteri
    (13) Cure till HIV / Aids
    (14) lotteri / lotto Stava vinnande
    (15) Cure till herpes och andra sexuellt överförbara sjukdomar
    (16) Har du blivit lurad förut och måste återhämta sig alla dollar / pengar du förlorade mot bedragare ??? ..
    Kontakta Stor Iroko som hjälpt min vän ringde FERDINAND MORGAN från USA till återhämta sig tillbaka summan av $ 300,000.00 dollar han förlorade mot SCAMMERS ONLINE

    E-post ... Irokospiritualspellcaster@hotmail.com

    SvaraRadera
  83. Mr.Jimmy Edwards har öppnats för alla i behov av någon finansiell
    hjälp.Vi ge ut lån till privatpersoner, företag och företag med
    begripligt sätt (3% ränta)
    Letar du efter ett företag lån, personliga lån, bostadslån, auto
    lån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, riskkapital
    osv ... eller var du vägrade ett lån från en bank eller någon finansiell institution
    för en eller flera reasons.You är på rätt plats för ditt lån
    lösningar!

    Eftersom jag har är i den här branschen sedan 1999 efter min pension
    som en minister av EKONOMI HUS och väggar och är ett registrerat långivare
    och jag har hållit mitt rykte under många år som en legit långivare och
    Här är vägen till ekonomisk frihet ..

    Obs: Att jag kan låna dig det belopp du behöver som ett lån och om du
    kan konstatera och berätta syftet med lånet och det finns
    ingen anledning för dig att vara skeptiker och förvirrad om denna transaktion
    du har att göra med en gud som fruktar person och en legit lån långivare ..

    Maila oss för mer information: (jimmycox2012@live.com)

    Fyll på och tillbaka lånet ANSÖKAN FÖR BEHANDLING AV DIN
    ANSÖKAN ..
    Förnamn: .....................
    Efternamn: ..................
    Permanent Adress: ....................
    Stad / Postnummer: ..................
    Land: ....................
    Kön: ...................
    Födelsedatum (yyyy-mm-dd): ...............
    LÅNE INFORMATION
    Belopp som behövs: ..................
    Lånevillkor och Längd: .....................
    Månads Inkomst: ....................
    Gäller Telefon / Fax: ........................
    Syftet för lånet: Affärs Personligt: ​​......................
    Namn / Bakgrund Företag: ................

    SvaraRadera

  84. Detta vittnesbörd är sant lån. Jag är en kvinna med 2 barn. Sen döden av min man fann jag mig själv i trubbel. Och jag har avvisats av banker. Jag läste ett vittnesbörd om lån, som talade för en ärlig och seriös man som min hjälp för ett lån på 650.000,00 Kr. Så jag bestämde mig att dela detta tillfälle att här du som inte har förmån för bankerna är e-post: muscolinogiovanni61@gmail.com

    http://www.prets-et-financement.com

    SvaraRadera

  85. Detta vittnesbörd är sant lån. Jag är en kvinna med 2 barn. Sen döden av min man fann jag mig själv i trubbel. Och jag har avvisats av banker. Jag läste ett vittnesbörd om lån, som talade för en ärlig och seriös man som min hjälp för ett lån på 650.000,00 Kr. Så jag bestämde mig att dela detta tillfälle att här du som inte har förmån för bankerna är e-post: muscolinogiovanni61@gmail.com

    http://www.prets-et-financement.com

    SvaraRadera
  86. Är du en affärsman eller en kvinna? Behöver du pengar för att starta ett eget företag? Behöver du lån för att betala din skuld eller betala dina räkningar eller starta en trevlig företag? Behöver du pengar för ditt projekt? Vi erbjuder säkrade lån av något belopp och var som helst i världen (privatpersoner , företag, fastigheter och juridiska personer) i vår hastighet av 2% utmärkt. För applicering svaren och att skicka mer information till följande e-postadress: ( khalifafinancialcompanies@gmail.com )

    http://khalifafinancialcompany.weebly.com

    SvaraRadera
  87. HÄLSNINGAR alla .. Mitt namn är Sharon Davis jag kommer aldrig att glömma den hjälp Dr Isikolo lämnats till mig i mitt äktenskapliga livet. Jag har varit gift i 5 år nu och min man och jag älskar varandra mycket dyrt. efter 3 år av vårt äktenskap min man plötsligt ändrar han hade en affär med en kvinna utanför, jag märker det då jag bad för gudomligt ingripande saken blev allvarligare jag berättade för min pastor om det vi bad men ingenting händer. min make kom precis hem en dag han plocka upp sina saker och lämnade mig och barnen till sin älskarinna utanför vid denna tid var jag ihop utan att veta vad man ska göra igen eftersom jag har förlorat min man och mitt äktenskap också. Jag sökte hjälp på internet, jag såg många människor som delar vittnesbörd om hur Dr Isikolo hjälpa dem med deras äktenskapliga problem så jag kontaktade mail Dr Isikolo jag sa till honom mitt problem och jag blev tillsagd att vara lugn som jag har kommit till rätt plats var jag kan få tillbaka min man inom de närmaste 24 timmar. Han berättade vad som gick fel med min man och hur det happen.that de kommer återställt min äktenskap. till min största förvåning min man kom till mitt kontor tiggeri mig på knä att jag skulle hitta en plats i mitt hjärta att förlåta honom, att han aldrig kommer att fuska på mig igen. jag snabbt ber honom att jag har förlåtit him.friends ditt fall är inte så svårt varför inte ge Dr Isikolo ett försök de arbetar överraskningar eftersom jag vet att de kommer att hjälpa dig att fixa din relation med ditt ex partner. Jag tackar Gud för att använda Dr Isikolo att rädda mitt äktenskap. Kontakta honom via e-post: (isikolosolutionhome@gmail.com) eller nå honom på vad-app: 2348133261196

    SvaraRadera
  88. Detta är mitt vittnesbörd om det goda arbetet av en man som hjälpte me..My namn är Tracy Adams, och jag basera i Kanada. Mitt liv är tillbaka! Efter 2 års äktenskap, min man lämnade mig med våra tre barn. Jag kände mig som mitt liv var på väg att ta slut, och föll sönder. Tack vare en spell caster heter Dr John som jag träffade på nätet. Å ena trogen dag, som jag surfar via internet, var jag söker efter en bra stavnings caster som kan lösa mina problem. Jag kom över serie av vittnesmål om denna spell caster. Vissa människor vittnade om att han förde deras Ex älskare tillbaka, några vittnade om att han åter livmoder, några vittnade om att han kan kasta en trollformel för att stoppa skilsmässa och så vidare. Det fanns en viss vittnesmål jag såg, var det om en kvinna som kallas nåd, hon vittnade om hur Dr John kom tillbaka sin Ex älskare i mindre än 72 timmar och i slutet av hennes vittnesmål hon gav Dr John e-postadress. Efter att ha läst alla dessa, beslutade jag att ge Dr John ett försök. Jag kontaktade honom med hans via e-postadress och förklarade mitt problem för honom. På bara två dagar, min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem, och vi är ännu gladare än tidigare. Dr John är verkligen en begåvad och begåvad man och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom han är en underbar dr ... Om du har ett problem och du letar efter en verklig och genuin spell caster att lösa detta problem för dig. Prova Dr John idag, kan han vara svaret på ditt problem. Här är hans kontakt: SECRETTOSOLUTION@GMAIL.COM Tack än en gång Dr John. Kontakta honom för följande:
    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) Du vill främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) [Du vill bli rik.
    (7) Du vill binda din make / maka att bli din för evigt.
    (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (9) Om du vill stoppa din skilsmässa.
    10) Hjälp att föra människor ut ur fängelset.
    (11) Förbindelse Spells
    (12) Miracle Spells
    (13) Beauty Spells
    (14) PROFETIA CHARM
    (15) Sevärdhet Spells
    (16) Evil Eye trollformler.
    (17) Kissing Stava
    (18) Ta bort Sjuk Spells.
    (19) VAL VINNANDE trollformler.
    (20) FRAMGÅNG I TENTAMEN stavar.
    (21) Charm att få som att älska dig.
    Kontakta honom idag på: SECRETTOSOLUTION@GMAIL.COM.
    SECRETTOSOLUTION@GMAIL.COM

    SvaraRadera
  89. Mitt namn är Jessica Luis, och jag bas i Kanada ... Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 år av bruten äktenskap, min man lämnade mig med två barn. Jag kände mig som mitt liv var på väg att sluta i nästan begick självmord, jag var känslomässigt ned under en mycket lång tid. Tack vare en spell caster heter Dr ISIKOLO, som jag träffade på nätet. Å ena trogen dag, som jag surfar via Internet, kom jag över tilld vittnesbörd om denna spell caster. Vissa människor vittnade om att han förde deras Ex älskare tillbaka, några vittnade om att han åter livmoder, bota cancer och andra sjukdomar, några vittnade om att han kan kasta en trollformel för att stoppa skilsmässa och så vidare. Jag kommer också över en viss vittnesmål, det handlade om en kvinna vid namn Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex älskare på mindre än 2 dagar, och i slutet av hennes vittnesmål hon tappade Dr ISIKOLO e-postadress. Efter att ha läst alla dessa, beslutade jag att ge det ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar, min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem, och vi är ännu gladare än innan Dr ISIKOLO, är verkligen en begåvad man och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom han är en underbar människa ... Om du har ett problem och du letar efter en verklig och genuin stava hjul för att lösa alla dina problem för dig. Prova Hög isikolosolutionhome@gmail.com helst, kan han vara svaret på dina problem. Här är hans kontakt: isikolosolutionhome@gmail.com eller ring honom +2348133261196

    SvaraRadera
  90. Om du någonsin i behov av ett lån sedan ditt bästa val är att kontakta

    Peter Young Ekonomi en amerikansk baserad Loan Firm.
    Använda nedan metoder.

    Genom vår email----PETERYOUNGFINANCES@GMAIL.COM
    Genom vårt företag hemsida ---- http: //peteryoungfinances.wixsite.com/loan

    Vi kommer att förvänta dig som vi är redo att sätta ett leende på läpparna, som
    vi gör över hela världen, om du tvivlar kontrollera vittnesmål sektionen
    på vår hemsida och vi är säker på att du kommer att ha en förändring i hjärtat.

    SvaraRadera
  91. Nu när jag fick min man tillbaka det skulle vara orättvist om jag inte delar min erfarenhet för hela världen om hur jag fick honom back.That är därför jag är här i dag för att låta världen veta att det finns verkliga befogenheter i stavnings gjutning som DR ISIKOLO har visat mig genom att föra glädje och lycka till min relation och min familj på bara 2 dagar efter jag fick honom kontaktas. Jag har aldrig trott på någon av dessa saker tills jag lossade min pojkvän, jag krävs hjälp tills jag hittade isikolosolutionhome@gmail.com En stor spell caster, som kastade en kärlek stava för mig, och han försäkrade mig att jag kommer att få min pojkvän tillbaka i två dagar efter förtrollningen har gjutits. två dagar senare, ringde min telefon, och så chockerande, det var min pojkvän som inte har kallat mig för senaste 4 månader nu, och gjorde en ursäkt för hjärtat paus, och berättade att han är redo att bli min rygg ben tills resten av sitt liv med me.Dr ISIKOLO släppte honom att veta hur mycket jag älskade och ville ha honom. Och öppnade ögonen för att föreställa hur mycket vi har dela tillsammans. Som jag skriver detta vittnesmål just nu är jag mest lyckligaste tjejen på jorden och jag och min pojkvän lever ett lyckligt liv och vår kärlek är nu starkare än hur det var innan vår bryta upp. Så det är därför jag lovade att dela mitt vittnesbörd hela universe.All tack går till Dr ISIKOLO för överdriven arbete som han har gjort för mig. Nedan e-postadressen i situation du genomgår en hjärt paus, och jag garanterar hela universum som han har gjort min för mig, kommer han definitivt att hjälpa någon som tar tid att få honom kontaktas. isikolosolutionhome@gmail.com hans nummer +2348133261196

    SvaraRadera
  92. Hej tittare, är mitt namn Lugard Ella, och jag vill införa detta läkare som botade min HIV sjukdom Med sina mirakulösa och andliga krafter, naturläkemedel helande krafter och växtbaserade läkemedel från naturliga växtbaserade växter. DR.Maggi han är en ledande herbalist healer på hela den afrikanska kontinenten. Han använder rena natur naturläkemedel och hans förfäders krafter för att läka och lösa alla sjukdomar, infektioner samt lösa alla problem i människans natur, han är välsignad med en mycket kraftfull gåva att bota människor, han använder traditionell medicin och natur produkten att härda HIV och aIDS, galenskap, CANCER, ETC. Och även han gör kärlek trollformler och så många andra som,
    1-Love stava
    2-Money stavnings
    3-Lycka stavnings
    4-Job stava
    5-Exam stavnings
    6-Home problem Spell
    7-Instant Death Spell
    8-Kända Stava
    9-fruktbarhet ett barn
    10-lotteri spell.
    För mer information, e-post Dr.Maggi på (Maggiherbalcenter@gmail.com), ring eller honom med sitt telefonnummer + 2348148487280.THANK er och önskar er lycka till.

    SvaraRadera
  93. I "m Melanie, jag vill dela en mycket underbart vittnesbörd om Dr Adodo stavnings caster som hjälper mig att få min man tillbaka när han lämnade mig för en annan kvinna, kontaktade jag så många spell caster men icke kunde hjälpa mig föra honom tillbaka tills jag kontaktade Dr Adodo och förklara allt för honom, berättade han inte oroa orsak jag kommer att få honom tillbaka på bara 24 timmar med kärleks pass med befogenheter sina gudar och förfäder, jag litade på honom och gjorde allt han ber mig att göra Jag förhoppningsvis vänta på resultatet till min största förvåning mitt ex ringde mig och ber om ursäkt för den smärta han har anledning mig, nu är vi båda lyckliga tillsammans och ännu mer kär än tidigare, om du är ute och du letar efter en lösningen på alla problem vänligen kontakta Dr Adodo genom sin e-postadress på: Adodospelltemple@gmail.com du kan kontakta honom direkt på sin webbplats www.adodospelltemple.com




    SvaraRadera
  94. LÄKARE Odion. DU ÄR Gud sände för att hjälpa människor livet, jag ber er kommer inte att dö innan tiden
    Detta är verklig ta det allvarligt, som kommer att tro att en ört kan bota herpes, jag aldrig tror att detta kommer att fungera, jag har tillbringar mycket få läkemedel från sjukhuset för att hålla mig frisk, fick det till en tid som jag väntade på är döden att komma eftersom jag var pank, en dag jag hårt om denna stora man som kallas Dr Odion som är välkänt för Herpes, HIV och cancer botemedel, beslutade jag att e-posta honom jag trodde honom inte så mycket, jag ville bara att ge honom ett försök, svarade han posten och behövs vissa Information om mig, då jag skickade dem till honom, förberedde han en örtmedicin (BOT) och skickade det genom Online Courier service för leverans, gav han mina uppgifter till Courier Office . De berättade för mig att 3-5 dagar jag kommer att få paketet och efter att ha fått det, jag tog medicinen som föreskrivs av honom i slutet av en vecka, berättade han för mig att åka till sjukhuset för en kontroll, och jag gick överraskande efter testet läkaren bekräftar mig Herpes simplex-virus negativ, jag trodde det var ett skämt, jag gick till andra sjukhus och var också negativ, tack för att rädda mitt liv, jag lovar att jag kommer alltid att vittna om dina goda gärningar. om du är herpes simplex virus patienten, eller om du är att hjälpa med någon innan jag kommer att vilja ge dig råd att ge den här mannen ett försök och se vad som händer med ditt liv inte oroa sig för pengar du har att använda kontakta honom och jag är säker på att du kommer att bli botade, kontakta honom via: E-post: (drodion60@yandex.com) 0R ringa hans nummer på +2347057623144 OR +2349060503921
    Detta är saker DR Odion gör.
    HIV,
    CANCER,
    ASTMA,
    IMPOTENS,
    LÅG spermier,
    TORFTIGHET / infertilitet,
    Jag kan inte sluta prata om den här mannen som heter Dr Odion orsak han är en Gud sände för att bota människor från olika sjukdomar med växtbaserade läkemedel, botade han mig om genital herpes, kommer han också att hjälpa dig. Kontakta honom idag och du kommer att ha ett vittnesbörd ... Lycka till!

    SvaraRadera
  95. LÄKARE Odion. DU ÄR Gud sände för att hjälpa människor livet, jag ber er kommer inte att dö innan tiden
    Detta är verklig ta det allvarligt, som kommer att tro att en ört kan bota herpes, jag aldrig tror att detta kommer att fungera, jag har tillbringar mycket få läkemedel från sjukhuset för att hålla mig frisk, fick det till en tid som jag väntade på är döden att komma eftersom jag var pank, en dag jag hårt om denna stora man som kallas Dr Odion som är välkänt för Herpes, HIV och cancer botemedel, beslutade jag att e-posta honom jag trodde honom inte så mycket, jag ville bara att ge honom ett försök, svarade han posten och behövs vissa Information om mig, då jag skickade dem till honom, förberedde han en örtmedicin (BOT) och skickade det genom Online Courier service för leverans, gav han mina uppgifter till Courier Office . De berättade för mig att 3-5 dagar jag kommer att få paketet och efter att ha fått det, jag tog medicinen som föreskrivs av honom i slutet av en vecka, berättade han för mig att åka till sjukhuset för en kontroll, och jag gick överraskande efter testet läkaren bekräftar mig Herpes simplex-virus negativ, jag trodde det var ett skämt, jag gick till andra sjukhus och var också negativ, tack för att rädda mitt liv, jag lovar att jag kommer alltid att vittna om dina goda gärningar. om du är herpes simplex virus patienten, eller om du är att hjälpa med någon innan jag kommer att vilja ge dig råd att ge den här mannen ett försök och se vad som händer med ditt liv inte oroa sig för pengar du har att använda kontakta honom och jag är säker på att du kommer att bli botade, kontakta honom via: E-post: (drodion60@yandex.com) 0R ringa hans nummer på +2347057623144 OR +2349060503921
    Detta är saker DR Odion gör.
    HIV,
    CANCER,
    ASTMA,
    IMPOTENS,
    LÅG spermier,
    TORFTIGHET / infertilitet,
    Jag kan inte sluta prata om den här mannen som heter Dr Odion orsak han är en Gud sände för att bota människor från olika sjukdomar med växtbaserade läkemedel, botade han mig om genital herpes, kommer han också att hjälpa dig. Kontakta honom idag och du kommer att ha ett vittnesbörd ... Lycka till!

    SvaraRadera
  96. Hallå
    Jag är Mr Rusell Jay En privat lån långivare. Letar du efter ett företag lån, personliga lån, hypotekslån, billån, studielån, konsolidering lån utan säkerhet garanti, riskkapital, osv ... Eller helt enkelt refuseloan från en bank eller finansiell institution för ett eller flera skäl? Du befinner dig i rätt lösningar för kredit! Vi erbjuder lån till företag och privatpersoner med låg och prisvärd ränta på 3%. Så om du är
    Intresserad av en snabb och garanterat lån. vänligen Fyll lånet formuläret nedan och skicka den oss
    idag Via: ruselljayloaninvestment@gmail.com

    NAMN:................
    ÅLDER:.................
    SEX:...................
    Civilstånd: ....................
    KONTAKTNUMMER:................
    ADRESS:......................
    STAD:...................
    STAT:....................
    LAND:...................
    POSTNUMMER:.....................
    OCKUPATION:.......................
    MÅNADSINKOMST:....................
    BELOPP SOM KRÄVS: ......................
    FULL Bankuppgifter: ....................
    NÄR DET BEHÖVS:.........................
    SYFTET MED LÅN: ........................
    Konkurs eller inte: ..........................
    Återbetalning varaktighet: .......................
    E-POST...............................

    Vänligen maila oss idag för att få Quick, garanterat, och enkelt lån
    Väntar på din Quick Response

    Hälsningar,
    Mr Rusell Jay

    SvaraRadera
  97. Hej alla är här för att vittna om hur jag fick mina lån från Laura Smith efter att jag tillämpas flera gånger från olika långivare som hävdade att även vittna rätt i detta forum, jag trodde vittnesmål där verklig och jag tillämpas, men de gav mig aldrig lån. Jag var i behov av en akut lån för att starta ett företag och jag tillämpas från olika långivare som lovade att hjälpa men de gav mig aldrig lånet. Tills en vän till mig presentera mig för Laura Smith som lovade att hjälpa mig och faktiskt gjorde hon som hon lovade utan någon form av förseningar. Jag trodde aldrig det fortfarande finns tillförlitliga långivare tills jag träffade Laura Smith, som verkligen hjälpte till med lån och ändrade min övertygelse. Jag vet inte om du är på något sätt i behov av en verklig och brådskande lån, fri känner att kontakta Laura Smith via sin e-post {mrslaurasmithloanfirm@gmail.com}

    isabelle

    SvaraRadera

  98. Licensregistrering #: TCI / 94.297 / 9UJ
    E-post: supremeprovissionltd@gmail.com Hej Jag är brian
    kimungu Kimanzi och namnet på vårt företag är HÖGSTA PROVISSION LTD (supremeprovissionltd@gmail.com) lån erbjuds till alla
    intresserade sökande till låg ränta på 3%.
    Vi erbjuder personliga lån, företagslån och bil
    lån, etc. Vänligen underrättas att vi erbjuder lån
    från den minsta 4000 till 10 miljoner
    och lån finns i till exempel (£ pund, Euro
    Och US Dollar $) Så snälla om du är intresserad
    Ange följande information.
    Låntagaren eller Ansökningsblankett Den sökandes namn
    (Fullständigt namn): .......... Kön: ........................ Status: ....... .
    ................. Lån belopp som krävs: ... Loan
    Längd: .............. lån Syfte: ..............
    Månadsinkomst: ...........: ................ Adress: .......
    .............. Telefonnummer: ............. Yrke: ....
    ............ Land stad:..........
    ................ Ålder: ......................... och Scan kopia av giltig ID kort eller körkort ................. tillämpas före?
    Efter att ha mottagit denna information kommer vi att flytta
    fram. Tack och hoppas att höra från dig snart.
    (VD i bolaget) James William

    SvaraRadera
  99. Letar du efter ett företag lån? personliga lån, hus lån, billån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, riskkapital, etc. .. Eller har du nekats ett lån från en bank eller ett finansinstitut av någon anledning. Vi är privata långivare, utlåning till företag och privatpersoner i en låg och prisvärd ränta på 2% ränta. Om du är intresserad? Kontakta oss idag på (danieljohnhome@gmail.com) och få ditt lån idag
    Hälsningar,
    Daniel john investeringsteam

    SvaraRadera
  100. Hälsningar till dig,

    Att få ett legitimt lån har alltid varit ett stort problem att kunder som har finansiella behov. Frågan om krediter och säkerheter är något som kunderna är alltid orolig när de söker ett lån från en legitim långivare. Men
    sergey shikunov lånefinansiering. har gjort denna skillnad i utlåning industrin.
    sergey shikunov lånefinansiering .. har ackrediterats av långivaren s råd att ge ut lån till lokala och internationella kunder på 3% ränta. Vi har fått förmånen att möta dina finansiella behov. Frågan om kredit bör inte hindra dig från att få det lån som du behöver.

    Våra tjänster omfattar följande: -

    * Investerare Lån
    * Skuldkonsolidering
    * Topplån
    * Business lån
    * Personliga lån
    * Internationella lån

    Ingen social trygghet och ingen kreditupplysning, 100% garanti. Allt du behöver göra är att låta oss veta exakt vad du vill och vi kommer säkert att göra din dröm gå i uppfyllelse.
    sergey shikunov lånefinansiering. säger JA när dina bankerna säga nej. Slutligen finansierar vi småskaliga lån fast, mellanhänder, småskaliga finansiella institutioner för att vi har obegränsad kapital. För ytterligare detaljer att gå upphandla ett lån från: Vänligen anmäl ditt deltagande direkt på detta mail: sergeyshikunov@yahoo.com

    Vänliga hälsningar,
    MD sergey shikunov.

    SvaraRadera
  101. Hallå

    Har du nekats av din bank eller någon annan finansiell institution?, Oroa dig inte mer eftersom detta företag är här för att hjälpa dig ur din ekonomiska svårigheter som vi ger ut lån på 3% för våra kunder som är villiga att betala mer under de närmaste år .. Är du intresserad av att söka lån, som anges nedan, vänligen skicka ett e-postmeddelande till: Barrybushloanfirm@gmail.com

    Vi erbjuder följande typer av lån:

    * Kredit ..
    * personliga lån ..
    * Företagslån ..
    * Investeringslån ..
    * Utveckling lån ..
    * Inköps lån ..
    * Konstruktion lån ..
    * Lån för att köpa en bil ..
    * Skuldkonsolidering lån ..
    * Internationella lån ..
    * Studielån och mycket mer utan dröjsmål ....

    Ansöka om och få lånet inom 48 timmar .. Missa inte !!
    Vi väntar på din post ......

    Notera alla svar på: Barrybushloanfirm@gmail.com

    SvaraRadera
  102. God dag,

     Behöver du ett akut lån för att finansiera ditt företag eller i någon
    syfte? Vi är certifierade och legitim och internationell licens
    lån långivare Vi erbjuder lån till företag företag, företag och
    personer till ett överkomligt ränta på 3%. Det kan vara en kort
    eller långfristigt lån eller ens om du har dålig kredit, vi ska behandla
    ditt lån så snart vi tagit emot din ansökan. Vi är en
    oberoende finansiell institution. Vi har byggt upp ett utmärkt
    rykte under årens lopp att tillhandahålla olika typer av lån till
    tusentals av våra kunder.

     Vi erbjuder garanterade lån tjänster av ett belopp som medborgare och
    icke-medborgare vi erbjuder enkla personliga lån, kommersiella / företag lån,
    billån, leasing / utrustning finans, skuldkonsolidering lån, hem
    lån, för alla medborgare och icke-medborgare med antingen en bra eller dåligt
    kredithistorik. Om du är intresserad av vårt ovan lån erbjudande, inte
    tveka att komma tillbaka på mig så att vi kan gå vidare. Kontakt: ivanteliyk@outlook.com. du kan även ringa eller text: +13474740768
    Tack och bästa beaktande

    SvaraRadera
  103. Är du i behov av en akut lån för att starta ett företag, betala dina räkningar? Gary Mandela erbjuder ett brett utbud och av något slag. Så om intresse vänligen kontakta oss med denna e-post: garymandela@hotmail.com eller urgentloanfinancialservices@gmail.com
    du kan också ringa oss på 17138933185.

    SvaraRadera
  104. Jag är här för att vittna vad denna stora trollkarl har gjort för mig. Jag har aldrig trott på spellcasting, även när jag var frestad att prova det .. min man och jag har haft en hel del problem att leva tillsammans, han alltid kommer inte att göra mig glad för att han har förälskat sig i en annan kvinna utanför vårt äktenskap, gjorde jag allt för att se till att min man lämnar denna kvinna, men ju mer jag pratar med honom gör mig mer ledsen, så mitt äktenskap föll leder till skilsmässa, eftersom jag inte längre vård. Så med all denna smärta och ångest, beslutade jag att kontakta caster DR. Isikolo att se om saker och ting kan träna mellan mig och min make igen. Denna spell caster DR. Isikolo berättade att min man är verkligen i en stor pass som har förtrollad av någon magi, så jag sa att jag skulle göra alla normala saker igen. Han gick framåt och kasta förtrollningen för mig, efter 3 dagars gjutning förtrollningen helt förändrat min make kom han ursäktade säga hur han behandlade mig att han inte själv, verkligen tacka DR. Isikolo föra tillbaka min man Jag vill att alla ska kontakta för dem som har problem med frågan om äktenskap och problemet med relationen som kommer att lösa för dig. Din e-postadress är här isikolosolutionhome@gmail.com
    Och ditt mobilnummer +2348133261196

    SvaraRadera
  105. Jag är fru Danila från USA, jag vill dela ett vittnesbörd om mitt liv för var och en. Jag var gift med min make John Smith, jag älskar honom så mycket vi har varit gifta i 5 år nu med två barn. när han gick för en semester till Frankrike han menade en dam, berättade han för mig att han inte längre är intresserade av äktenskapet längre och sa att vi skulle gå för skilsmässa. Jag var så förvirrad och söker för hjälp, jag vet inte vad jag ska göra tills jag träffade min vän miss Edwina som berättade som gav mig lösningen på mitt problem. hon berättade för mig att inte oroa sig för att hon hade ett liknande problem tidigare och presentera mig för en man som heter Dr ISIKOLO som förhäxat hennes ex och föra honom tillbaka till henne efter 24hrs.I kontaktade honom att hjälpa mig att få tillbaka min make och han ber mig att inte oroa sig för att de gudar hans Fram fäder kommer att kämpa för mig. Han berättade med 24 timmar kommer han att återförenas mig och min make tillsammans. Efter två dagars min make ringde och berättade att han kommer tillbaka till sökt ut saker med mig, var jag överraskning när jag såg honom och han började gråta om förlåtelse. Just nu är jag den lyckligaste kvinnan på jorden för vad denna stora spell caster gjorde för mig och min make, är hans kontakt adress: isikolosolutionhome@gmail.com. Han är den bästa spell caster på internet så långt e-post: isikolosolutionhome@gmail.com. Tack än en gång far, kommer jag att fortsätta att dela din goda arbete så länge jag lever och jag kommer råd alla i samma situation som att försöka see.email adress nedan isikolosolutionhome@gmail.com och hans telefon cotact är +2348133261196.

    SvaraRadera
  106. behöver du ett lån? Om ja! Kontakta Ocean Finance och inteckningar Limited skrivas ut av små och stora lån belopp. Vi ger ut lån på 2% ränta. Kontakta oss idag via e-post på oceanfinance459@gmail.com .Vi ger också ut från. £ 5000 pund till 100 miljoner pund för privatpersoner och företag, är kredit öppen för alla oavsett nationalitet.

    SvaraRadera
  107. Behöver du en snabb lån?
    Behöver du ett personligt lån?
    Behöver du ett företag lån?
    Jag kan hjälpa dig att få ett lån.
    Från € 5000 till € 100 000 000
    E-post: ( kreditunion1@gmail.com )

    Nedan är låneansökningsformuläret . Lämna följande uppgifter till oss.
    (1) Dina fullständiga namn:
    (2) Din Nuvarande bostadsadress :
    (3) Ditt land:
    (4) Din Stad:
    (5) ditt mobilnummer :
    (6) Din Ålder:
    (7) Man eller kvinna:
    (8.) Civilstånd:
    (9) Din Yrke:
    (10) din månatliga inkomst:
    (11) belopp som krävs som lån:
    (13) Syftet med lån:
    (14) Lånetid / Längd:

    Så snart vi får detta detaljer kommer vi att påbörja behandlingen av ditt lån på en gång.
    E-post: kreditunion1@gmail.com

    SvaraRadera
  108. Behöver du lån till projekt, investeringar, personliga lån, lån till företag, bostadslån, studielån, konsolidering och lån för olika projekt? för dem som vill få ett lån från vårt företag bör kontakta oss idag på: thomasloanservice11@gmail.com

    SvaraRadera
  109. Hej, allihop,

    Jag är ett privat lån långivare, tillförlitlig, pålitlig långivare; Jag gör lån till företag och privatpersoner på låg och prisvärd ränta på 2%. Letar du efter ett företag lån, personliga lån, bostadslån, billån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, och riskkapital? Om du vägrades ett lån från en bank finansinstitut för ett eller flera skäl. Du är på rätt plats för ditt lån Solutions Om intresserad av lånet erbjudandet vänligen kontakta oss via e-post: (carlosellisonfinance@outlook.com)
    Hälsningar,

    Carlos Ellison

    SvaraRadera
  110. Jag är hör att ge vittnesbörd om hur jag fick tillbaka min make tillbaka, vi fick gifta i mer än 9 år och har två barn. saker går bra med oss ​​och vi är alltid glada. tills en dag min man började bete sig på ett sätt som jag inte kunde förstå, jag var mycket förvirrad av hur han behandlar mig och barnen. senare samma månad han inte kom hem igen och han kallade mig att han vill ha en skilsmässa, jag frågade honom vad jag har gjort för fel för att förtjäna allt detta från honom, är allt han sade att han vill ha en skilsmässa att han hatar mig och göra inte vill se mig igen i hans liv, jag var galen och också frustrerad vet inte vad jag ska göra, jag var sjuk i mer än 2 veckor på grund av byte av min make. Jag älskar honom så mycket att han var allt för mig utan honom mitt liv är ofullständig. Jag sa till min syster och hon berättade att kontakta en spell caster hon vet år sedan, jag tror aldrig i allt detta spell gjutning av en sak. Jag bara vill prova om något kommer att komma ut av det. Hon gav mig kontakt mannen jag kontakta honom och förklara allt för honom, berättade mannen för mig att min man har tagits av en annan kvinna, att hon använder en kärleks voodoo stava på min man som är varför han hatar mig och även vill att vi ska skiljas. då han berättade för mig att inte oroa sig för att han kommer att kasta en spell på honom som gör honom tillbaka till mig och barnen, kast han förtrollningen och efter en vecka min man ringde mig och han berättade för mig att jag skulle förlåta honom, började han att be om ursäkt på telefon och sade att han fortfarande älskar mig att han inte visste vad som händer för honom att han lämnade mig.
    så glad att Dr omosun kast ut förtrollningen och tillbaka min man tillbaka till sin normala igen i dag, mig och min familj är nu glad igen. Tack Dr omosun för vad du har gjort för mig jag skulle ha varit något i dag om inte för din stora spell. Jag vill att ni mina vänner som passerar genom alla den här typen av kärlek problem att få tillbaka sin make, maka eller fd pojkvän och flickvän att kontakta dromosunhealinghome@gmail.com. och du kommer att se att problemet kommer att lösas utan dröjsmål. han berättade att han specialiserat sig på att lösa andra problem, bland annat följande:
    (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
    (2) Om du alltid har mardrömmar.
    (3) som du vill ska främjas på kontoret.
    (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (6) Om du behöver ekonomiskt stöd.
    (7) Om du vill att bota hiv aids
    kontakta honom nu för omedelbar lösning på ditt
    problem på Dromosunhealinghome@gmail.com
    Tack sir dr, du är min bästa vän och min far.

    SvaraRadera
  111. hej är du i ekonomisk situation ??? och du behöver ett lån för att starta ett företag, betala din skuld eller dina mediciner ?? Om ja, ta kontakt med Mrs Laura Smith VD för Mrs Laura Smith Loan Firm hennes företag är säker, säker och pålitlig samtidigt eftersom det är företaget där jag inkasseras bara ett lån på 400,000.00 kronor och det var lyckat och faktiskt mina drömmar komma igenom i dag så jag vill använda detta medium för att informera alla som är i behov av lån för att få kontakt med e-post nedan (mrslaurasmithloanfirm@gmail.com) eller kontakta henne på hemsidan (mrslaurasmithloancompany.yolasite.com) testade och betrodda.

    Linnea

    SvaraRadera
  112. Lån, krediter och finansiering

    Hej Mr och Mrs

    För att hjälpa alla dessa ekonomiska svårigheter UNI kredite ger en möjlighet för dem som söker krediter, lån eller finansiering för att starta sin verksamhet, projekt eller köpa en plan etc .... tyvärr banker ställa villkor att du är inte fortsätta. Mer vård är ett institut som ger lån som sträcker sig från 2.000 euro till 1,5 miljoner euro alla personer eller företag som kan möta åtagandena i amerikanskt visum liv. Även räntan är 3%, vilket är det belopp du vill; Berätta i sina låneansökningar det exakta beloppet du vill låna och återbetalningstiden . För alla låneansökningar , kontakta oss på vår e-postadress: alfredoatanasiu5@gmail.com

    SvaraRadera
  113. Lån, krediter och finansiering

    Hej Mr och Mrs

    För att hjälpa alla dessa ekonomiska svårigheter UNI kredite ger en möjlighet för dem som söker krediter, lån eller finansiering för att starta sin verksamhet, projekt eller köpa en plan etc .... tyvärr banker ställa villkor att du är inte fortsätta. Mer vård är ett institut som ger lån som sträcker sig från 2.000 euro till 1,5 miljoner euro alla personer eller företag som kan möta åtagandena i amerikanskt visum liv. Även räntan är 3%, vilket är det belopp du vill; Berätta i sina låneansökningar det exakta beloppet du vill låna och återbetalningstiden . För alla låneansökningar , kontakta oss på vår e-postadress: alfredoatanasiu5@gmail.com

    SvaraRadera
  114. Lån, krediter och finansiering

    Hej Mr och Mrs

    För att hjälpa alla dessa ekonomiska svårigheter UNI kredite ger en möjlighet för dem som söker krediter, lån eller finansiering för att starta sin verksamhet, projekt eller köpa en plan etc .... tyvärr banker ställa villkor att du är inte fortsätta. Mer vård är ett institut som ger lån som sträcker sig från 2.000 euro till 1,5 miljoner euro alla personer eller företag som kan möta åtagandena i amerikanskt visum liv. Även räntan är 3%, vilket är det belopp du vill; Berätta i sina låneansökningar det exakta beloppet du vill låna och återbetalningstiden . För alla låneansökningar , kontakta oss på vår e-postadress: alfredoatanasiu5@gmail.com

    SvaraRadera
  115. hej har du behöver ett lån för att betala en skuld och starta ett företag ?? Om ja då här kommer din lösning eftersom jag inkasseras bara min lån av 50,000euro från ett företag som är säker och säkrade, och räntan är 3% och jag kom på bloggen för att referera och vittna mitt vittnesbörd här på sajten för här kommer och lösningen önskar vi alla har letat efter och om du behöver ett akut lån kontakta Stella Rene lån fast vid e-post nedan {mrsstellareneloanfirm1@gmail.com} eftersom det är där jag kontanter mina lån idag.

    Regina

    SvaraRadera
  116. Hej mitt namn är Larry Scott Gregory och jag är ett privat lån långivare.

    Är du i behov av ett lån? Vill du vara ekonomiskt stabil? Eller vill du utöka din verksamhet? Vi erbjuder företag lån, auto lån, företag lån och personligt lån på en mycket reducerad ränta på 3% med bekväma varaktighet som är förhandlingsbara . Detta erbjudande är öppet för alla som kommer att kunna betala tillbaka i tid.

    Kontakta oss via vår e-post: larryfinance@yahoo.com eller WhatsApp, +2347059073801 Eller hemsida: https://scottlarryloanfirm.wixsite.com/larryfinance

    Jag väntar på dig snabb respons.
    Larry Scott Gregory

    SvaraRadera
  117. Uppmärksamhet till allmänheten,

    behöver du ett lån? Om ja Vi erbjuder lån till låg ränta på 3% och utan kreditprövning , erbjuder vi personliga lån, skuldkonsolidering lån, riskkapital, lån till företag, utbildning lån, bostadslån eller "lån av någon anledning. Men vår metod, ger dig chansen att ange hur mycket lån som behövs och även hur länge du har råd, e-post: elenanino07@hotmail.com

    Detta ger dig en verklig chans att få de medel som du behöver! om intresse kontakt via e-post: elenanino07@hotmail.com

    Vänliga hälsningar
    Fru. Elena
    E-post: elenanino07@hotmail.com

    SvaraRadera
  118. Hej alla är här för att vittna om hur jag fick mitt lån från Mrs Laura Smith efter att jag tillämpas flera gånger från olika långivare som hävdade att även vittna rätt i detta forum, jag trodde vittnesmål där verkliga och jag tillämpas men de gav mig aldrig lån. Jag var i behov av en akut lån för att starta ett företag och jag tillämpas från olika långivare som lovade att hjälpa men de gav mig aldrig lånet. Tills en vän till mig presentera mig till fru Laura Smith som lovade att hjälpa mig och faktiskt gjorde hon som hon lovat utan någon form av förseningar. Jag trodde aldrig det fortfarande finns tillförlitliga långivare tills jag träffade Laura Smith, som verkligen hjälpte till med lån och ändrade min tro. Jag vet inte om du är på något sätt är i behov av en verklig och brådskande lån, fri känner att kontakta Mrs Laura Smith via sin e-post {mrslaurasmithloanfirm@gmail.com} eller kontakta henne på hemsidan (mrslaurasmithloancompany.yolasite.com)

    Ebba

    SvaraRadera
  119. Hej, Mr och Mrs ..
    erbjuda lån mellan särskilt stora pengar och snabba 1.000,00 € till € 30,000,000.00 alla som har möjlighet att betala med ränta på 2%. Om du är ärlig, har du ditt lån. För mig är kunden min prioritet och din tillfredsställelse är min plikt. Kontakta oss via e-post för mer information:
    E-post: danaesch71@gmail.com

    SvaraRadera
  120. Är du i behov av finansiering för ditt företag? Behöver du pengar och vet inte hur man får en snabb och tillförlitlig lån? Oroa dig inte mer som vi nu erbjuda lån för alla på bara 2%. Kontakta oss på Freemanloans@hotmail.com och få ditt lån godkänt idag ..
    ..

    SvaraRadera
  121. Hallå,

    Har du letat efter en akut finansieringsalternativ för ditt nya hem inköp, konstruktion, fastigheter lån, refinansiera, konsolidering av skulder, person- eller affärsändamål ? Välkommen till framtiden! Finansiering enkelt med oss. Kontakta oss som vi erbjuder våra finansiella tjänster på en låg och prisvärd ränta på 2% för långa och korta lån sikt. Intresserad sökande bör kontakta oss för ytterligare lån förvärv förfaranden via: jonnafinance@outlook.com

    SvaraRadera
  122. Söker du förbättra din befintliga verksamhet? Vill du starta en ny? Är du i behov av en finansiär? Behöver ett lån av någon anledning ?? Vi är äntligen här för att lösa alla dina ekonomiska problem som vi erbjuder garanterade lån till intresserade låntagare, våra tjänster är mycket snabb och 100% säker så detta är ett gyllene tillfälle vid din tröskel att äntligen få den drömmen lån på din och lösa alla dina finansiella problem ..

    Kontakta oss idag via e-post på Freemanloanfinance@gmail.com för snabb svar ..

    Tveka inte längre eftersom du är bara ett meddelande från att få din dröm lån ..

    SvaraRadera
  123. lån erbjudande utan tryck eller garantera bra
    För dina krav på ett lån. Jag är en finansiell speciellt jag lägga min annons på denna webbplats för att hjälpa dem som behöver lån mellan synnerhet. Jag skulle vilja uppmärksamma er att jag kan göra dig särskilda lån som sträcker sig från 5000 till 2.000.000 euro till en ränta på 2%. Du måste göra ett lån, observera de områden där jag kan hjälpa dig:
    - skuldkonsolidering
    - Förvärv av kredit
    - Personlig lån
    - hypotekslån
    Ready rättvis, ärlig och pålitlig. Kontakta mig idag och låt mig veta hur mycket pengar du vill låna.
    Slutligen, för mer förståelse kontakta mig: mariadiosperez@gmail.com

    SvaraRadera
  124. lån erbjudande utan tryck eller garantera bra
    För dina krav på ett lån. Jag är en finansiell speciellt jag lägga min annons på denna webbplats för att hjälpa dem som behöver lån mellan synnerhet. Jag skulle vilja uppmärksamma er att jag kan göra dig särskilda lån som sträcker sig från 5000 till 2.000.000 euro till en ränta på 2%. Du måste göra ett lån, observera de områden där jag kan hjälpa dig:
    - skuldkonsolidering
    - Förvärv av kredit
    - Personlig lån
    - hypotekslån
    Ready rättvis, ärlig och pålitlig. Kontakta mig idag och låt mig veta hur mycket pengar du vill låna.
    Slutligen, för mer förståelse kontakta mig: mariadiosperez@gmail.com

    SvaraRadera
  125. Söker du förbättra din befintliga verksamhet? Vill du starta en ny? Är du i behov av en finansiär? Behöver ett lån av någon anledning ?? Vi är äntligen här för att lösa alla dina ekonomiska problem som vi erbjuder garanterade lån till intresserade låntagare, våra tjänster är mycket snabb och 100% säker så detta är ett gyllene tillfälle vid din tröskel att äntligen få den drömmen lån på din och lösa alla dina finansiella problem ..

    Kontakta oss idag via e-post på Freemanloanfinance@gmail.com för snabb svar ..

    Tveka inte längre eftersom du är bara ett meddelande från att få din dröm lån .

    SvaraRadera
  126. HUR JAG FÅR CURED FRÅN HERPES VIRUS Jag har diagnostiserats av HERPES Virus 2014 och jag har försökt allt jag kan för att bli botad men allt till ingen nytta tills jag såg ett inlägg i ett hälsofront om en växtbaserad man som förbereder växtbaserade läkemedel för att bota Alla slags sjukdomar inklusive HERPES-virus, jag tvivlade först om det var riktigt men bestämde mig för att försöka, när jag kontaktade denna herbalist via hans e-post och han förberedde en HERPES-örtbehandling och skickade den till mig via UPS-leveransföretagstjänsten, När jag fick denna växtbaserade botemedel gav han mig instruktioner om hur man ansöker det, när jag tillämpade det enligt anvisningarna, jag var helt botad av denna dödliga sjukdom inom 14 dagar efter användningen, är jag nu fri från den dödliga sjukdomen som heter herpes, Allt tack vare DR.MAGGI. Kontakta den här fantastiska växtbaserade stavningskanalen via hans email: Maggiherbalcenter@gmail.com eller ring honom på hans mobilnummer (+2347057375409) eller också Whatsap honom på +2348148487280.

    SvaraRadera
  127. HUR JAG FÅR CURED FRÅN HERPES VIRUS Jag har diagnostiserats av HERPES Virus 2014 och jag har försökt allt jag kan för att bli botad men allt till ingen nytta tills jag såg ett inlägg i ett hälsofront om en växtbaserad man som förbereder växtbaserade läkemedel för att bota Alla slags sjukdomar inklusive HERPES-virus, jag tvivlade först om det var riktigt men bestämde mig för att försöka, när jag kontaktade denna herbalist via hans e-post och han förberedde en HERPES-örtbehandling och skickade den till mig via UPS-leveransföretagstjänsten, När jag fick denna växtbaserade botemedel gav han mig instruktioner om hur man ansöker det, när jag tillämpade det enligt anvisningarna, jag var helt botad av denna dödliga sjukdom inom 14 dagar efter användningen, är jag nu fri från den dödliga sjukdomen som heter herpes, Allt tack vare DR.MAGGI. Kontakta den här fantastiska växtbaserade stavningskanalen via hans email: Maggiherbalcenter@gmail.com eller ring honom på hans mobilnummer (+2347057375409) eller också Whatsap honom på +2348148487280.

    SvaraRadera
  128. Hälsningar till allmänheten, jag vill berätta om hur jag var botad från hiv / aids av en läkare som heter Dr Maggi. Jag var surfa via Internet söker efter botemedel mot hiv och jag såg kommentarer från människor som talar om hur Doctor MAGGI botade dem. Jag var rädd eftersom jag aldrig trott på Internet men jag var övertyga att ge honom ett försök eftersom jag har inget hopp om botats av HIV / AIDS så jag beslutade att kontakta honom med sin e-post som noterades på kommentaren (dr.Maggiherbalcenter @ gmail.com) när jag kontaktade honom att han gav mig hopp och skicka en örtmedicin för mig att jag tog och det på allvar fungerade för mig, är en fri människa nu utan problem, min HIV resultat kom ut negativa. Jag ber för dig Dr MAGGI Gud ger dig evigt liv, ska du inte dö innan tiden för att vara en uppriktig och galler män. Är så glad, kan du också kontakta honom om du har något problem Email: dr.Maggiherbalcenter @ gmail.com eller Whats appar honom på 2348148487280.

    SvaraRadera
  129. låneerbjudande till alla som behöver det
    Hej Mi inkomster och en speciell, ärlig och god karaktär kan hjälpa
    vara din månatliga ö pla; Jag uttryckte det med ett lån för 1000 €
    € 1.000.000 vid mycket lönsamma förhållanden med en ränta på 3%. inte
    ta ett lån, så om du är intresserad av att få mindre? på
    72 timmar det begärda beloppet på kontot och alla dina problem kommer
    löst, kan det också komma i kontakt med mig och
    e-post: coutberto.pereza@gmail.com

    SvaraRadera
  130. I am happy to share my testimony! I and my husband were fortunate enough to contact dr.Oduduwaspellcaster@gmail.com
    we saw a post online here how Dr.Oduduwa bring back a lady ex husband, and she posted the email address of Prophet Oduduwa the Great as well.
    in August 2016. The problems we had were severe setbacks and we were seeking the fruit of the womb.
    I had a problem of ceased menstruation for a period of 6 years.
    By the grace of the living God of Prophet Oduduwa, I got delivered that same month.
    Dr.Oduduwa promise to help me and he ask me to buy some items which i bought and send to him through DHL
    The very same day I registered i bought the items and send to Dr.Oduduwa, that same day he caste the spell on my behalf
    immediately, I saw my period the following day! Three days before I could fly over to Lagos,
    I got very sick and I vomited out a pink substance. I fought for strength those days. I could not eat anything and was only taking water,
    even until the day of my trip. It was not easy but God’s mercy was upon me and I managed to reach dr.oduduwa temple.
    “Since I returned from africa, everything about my life has changed. I am happy to tell all of you GOOD MORNING.
    The gods of Dr.Oduduwa really is alive. I am now pregnant! After six full years without even seeing my menstruation,
    I am now a pregnant woman to the glory of God. I am speechless at what God has done. More and more blessings keep coming in everyday!
    Thank You, Dr.oduduwa!”
    What is your own challenge? Contact dr.oduduwaspellcaster@gmail.com , get connected by faith and receive your own touch of miracle!
    Dr.Oduduwa can solve problems like..Bring back ex love spell, Spell to get back Trust in a relationship, Spell To Stop Cheating and Stop Lying in a relationship
    Spell to have your own baby, Spell to Stop Divorce/Seperation Spell, Goog-luck spell, and Spell for promotion at work office.
    Examination success Spell.
    contact Oduduwa on his personal email address: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

    SvaraRadera
  131. Jag har lärt mig så många sätt att visa uppskattning till Dr.Ogudugu för att hjälpa till med att återförena mig själv och min älskare som lämnade mig för nästan två veckor sedan, men jag tror att genom det här medlet kommer jag att kunna låta fler människor veta om Dr.Ogudugu. Utan att slösa mycket tid har jag bestämt att jag kommer att skriva ner Dr.Ogudugu kontaktuppgifter som är via e-post: greatogudugu@gmail.com. Om jag fick min älskare tillbaka genom dessa detaljer, lita på mig kan många människor fortfarande rädda det där förhållandet bara om de tror och kontaktar Dr.Ogudugu genom hans detalj. Webbplats: http://greatdrogudugusolutiontemple.webs.com/

    SvaraRadera
  132. Efter många års levande med min man har jag alltid varit den lyckligaste kvinnan men idag är jag här för att berätta för dig hur tacksam jag är för att bevittna hans mäktiga stava som tog min man tillbaka till mig efter att han lämnade hem utan någon anledning och sedan dess jag Gick igenom helvetet för att få honom tillbaka till mig men all min ansträngning var abortiv. Jag är glad den dagen jag kom över kommentaren av hur Dr. ADE kastade en kraftfull stavning och tog tillbaka sitt äktenskap. Och när jag gjorde han pratade med mig om hur jag kommer tillbaka med min man i Just och jag lydde honom och det var så han hjälpte mig att komma tillbaka med min man och förvånansvärt min man som vägrade mina samtal, ringde mig och ber om ursäkt Telefonen och också återvända hem nu vi lever lyckligt efter allt skälet och argumentet vi åkte dock. Om du behöver samma stavning att ta tillbaka din älskare tillbaka till dig om 24 timmar. Kontakta hans email: Adespelltemple@gmail.com eller hans mobil: +2347057375409 eller Whatsapp honom på +2348148487280.
    Än en gång tack till er den stora Dr ADE och Gud välsigne min vän som berättade för mig om Dr ADE.

    SvaraRadera
  133. Hallå,
      Vi är kristna organisationer bildade för att hjälpa människor i nöd
      Hjälper till, till exempel ekonomisk hjälp. Så om du går igenom ekonomiskt
      Svårigheter eller som är i någon ekonomisk röra, och du behöver
      Av medel för
      Starta ditt eget företag, eller du behöver lån för att lösa
      Skulden eller lönen
      Räkningar, börja ett bra eller det är svårt att
      Få lån från lokala banker, kontakta oss idag
      Samma via e-post
    Frankqueens64@gmail.com för bibeln säger: "" Lukas 11:10 Alla
      Frågar mottar, och den som söker hittar, och den som knackar dörren
      Kommer att öppnas. "Låt inte tillfället passera dig med som
      Jesus är densamma igår, idag och för alltid mer. Vänligen det här är
      För seriösa sinnesmänniskor och frukta Gud.
      Vi rekommenderar att du fyller i och returnerar detaljerna nedan ..
      Ditt namn: ______________________
      Din adress: ____________________
      Ditt land: ____________________
      Ditt yrke: __________________
      Lånbelopp som behövs: ______________
      Lånlängd: ____________________
      Månadsinkomst: __________________
      Mobilnummer: ________________
      Har du ansökt om ett lån före: ________________
      Om du har ansökt om ett lån innan, där du behandlades ärligt?
      Var hittar du företag? ...

      Handla snabbt och ta slut av ekonomisk stress, förvirring och obehag
      Kontakta Richard Corporation Lån idag via e-post på följande adress:
    Frankqueens64@gmail.com.You bör behandlas med det bästa av vårt
      Resurser tills du får pengarna överfört till ditt konto och
      Ditt snabba och snabba svar avgör hur snabbt du ska ta emot
      Ditt lån. Utan försening Ansök om din
      Bästa lånet och enkelt här
      med oss. Vänligen maila till denna sida i Via
      E-post: frankqueens64@gmail.com
      vänliga hälsningar
      Svara av REV frank queens OF SAN GIOVANNI är välsignad

    SvaraRadera
  134. Jag tror aldrig på kärleksförklaringar tills jag träffade min vän som berättade för mig allt om DR.otutu som tog med sig sin ex-pojkvän även när hon berättade att jag inte trodde henne eftersom jag trodde att hon också ville ha samma falska Stava hjul för att ta bort mina pengar. Trots att jag gav henne chansen att förklara allt hon måste berätta om DR.otutu, sa jag till henne att det finns många scammers som vill ta våra pengar och jag kommer aldrig att bli offer för dem, trots att min förlovade som antar gifta sig Jag lämnade mig om några månader från mig, jag väntar tålmodigt på en annan kille men jag älskade honom så mycket. Hon berättade för mig att denna DR inte är en falsk att han är riktig och han har hjälpt många människor att få tillbaka sina kära, då frågar jag henne hur fungerar denna stavning och vilka krav måste jag göra innan han kan Kasta kärlekstrollerna på mig? Hon berättade för mig att jag skulle maila honom på drotutuhealinghome@hotmail.com och jag borde berätta för honom vad jag vill ha. Jag mailade verkligen honom och berättade för honom att jag behöver min ex kille tillbaka jag sa till honom att det var min vän som riktade mig till honom, varför jag tvivlade på hans arbete? Han sa att hans arbete är 100% säkert och garanterar att ingen någonsin kommit till sitt tempel och också förblir densamma. Jag blev flabbergastad på hans ord säger han till mig och en tanke kom till mig att hur vet jag det här om allt vi diskuterade tidigare. Han sa innan han kan börja på min situation, att jag måste ha tro och lita på honom och lämna andra stavningskastare och vänta tålmodigt på egen hand att om jag kan säga gör allt detta kommer jag att få min älskare tillbaka i 72 timmar. Jag sa okej jag tror och lovar att arbeta med dig ensam, då gav han mig en blankett att fylla som jag gjorde och skicka den till honom med mina bilder också och även bilderna från min ex-älskare. Han svarade mig på 30 minuter senare och berättade för mig att hans gudar behöver några saker för att kasta stavningen på mig och mitt problem är väldigt lätt om jag kan erbjuda dessa saker. Då när jag frågar honom, hur kan jag få dessa saker och hur kan jag skicka det till honom för kasta av kärleksspellet, han berättade för mig att jag inte borde oroa mig för det, att det finns en säljare här i sitt eget land Det kan få saker för mig. Då frågar jag honom hur mycket kostar det att köpa alla dessa varor? Han berättade för mig vilken jag skickade till honom med fullt självförtroende. Efter en timme senare ringde han mig och sa till mig att mitt problem har lösts att jag ska vänta i 72 timmar att min kärlek kommer att fråga efter mig som jag gjorde enligt hans ord när Det var ca 6 pm de kommande tre dagarna min ex ringde mig om han är hemma att han vill se mig bråttom. Jag sa till honom hoppades allt är bra han sa ja då jag sa till honom att han kan komma, min ex kille kom tillbaka till mig och han bad om förlåtelse att han visste vad som kom över honom. Just nu är jag så glad för att jag har återfått min älskling tillbaka och vi planerar för vårt bröllop som kommer snart, jag ringde dr och tacka honom väldigt mycket och fråga honom vad jag ska göra för honom som en uppskattning, berättade han för mig Jag borde glömma och behålla mina pengar att han inte är efter pengar men att hjälpa människor som behöver hjälp där ute, allt han behöver mig att göra är att ge fler vittnesmål om honom så att människor där ute som behöver hjälp ska skicka honom också det som är Varför är jag idag för att ge mitt vittnesbörd. Må din god herre fortsätta att välsigna honom och ge honom längre livslöshet och visdom. DETTA ÄR DR E-postadressen (drotutuhealinghome@hotmail.com). Du kan också kontakta honom via hans whatsapp-nummer (+2349051417394)

    SvaraRadera
  135. Jag är mycket överraskad för den mirakulösa erfarenheten och underverk av Dr, ADE som har spritt sig på Internet och över hela världen. Hur han underbart hjälpt människor över hela världen att återställa sina förlorade älskare, jag kontaktade honom efter att ha gått igenom så många vittnesmål från olika Folk hur han hjälper till med att få tillbaka ex-älskare jag var djupt kär i min flickvän och han var med mig men plötsligt bröt han en dag med mig. Jag försökte allt men ingenting tycktes träna, jag trodde att det skulle vara över för evigt. Jag trodde aldrig på stavar men jag var så desperat jag trodde jag inte fick något annat att förlora. Jag började leta efter olika stavhjul och hittade äntligen "Great ADE Temple" som hjälpt mig genom processen och så småningom fick jag min flickvän tillbaka och vi är så glada tillsammans. Jag är så tacksam mot honom. Om du någonsin behöver en stavningskrock som kan få dig ex tillbaka, kontakta då honom på [adespelltemple@gmail.com] och hans telefonnummer är +2348148487280.

    SvaraRadera
  136. Jag heter Barbara, och jag är baserad i Norge. Mitt liv är tillbaka !!! Efter ett års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick mig självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskrock heter Dr Isikolo, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testimonier om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern, botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och så vidare. Jag kommer också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Isikolo-e-postadressen. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare, Dr Isikolo, är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta Stava caster för att lösa alla dina problem för dig. Prova High isikolosolutionhome@gmail.com när som helst, han kan vara svaret på dina problem. Här är hans kontakt: isikolosolutionhome@gmail.com eller ring honom +2348133261196

    SvaraRadera
  137. Det stora tack mr Carl Logan för hans ärliga och uppriktiga, jag har faktiskt fått min 85 000 € på mitt konto och tack så mycket. Person kan återbetala din kontakt här: lucasloanlendingcompania@yahoo.com, Telefonnummer: +16026337400

    SvaraRadera
  138. Behöver du ett genuint lån för affärsändamål eller att betala din skuldkontakt Mr Max nu för riktiga lån via e-post: oceanfinance459@outlook.com

    SvaraRadera
  139. ..Hej, allihop,

    Jag är en privat långivare, jag erbjuder lån på 2% Detta är ett legitimt företag med ära och skillnad Vi är redo att hjälpa dig i alla ekonomiska problem som du erbjuder vi alla typer av lån så om du är intresserad av detta lån erbjudande Vänligen kontakta oss på vår email: (anggadiman1@gmail.com)

    Ange även detaljerna så att vi kan fortsätta med lånet omedelbart.

    Namn:
    Belopp som behövs:
    Varaktighet:
    land:
    Syftet med lånet:
    Månadsinkomst:
    Telefonnummer:

    Kontakta oss med ovanstående detaljer på vår email: anggadiman1@gmail.com

    Hälsningar till er alla.

    SvaraRadera
  140. Hej alla,

    Jag är en privat långivare, tillförlitlig, pålitlig långivare; Jag lånar till företag och privatpersoner med låg och överkomlig ränta på 2%. Om du har vägrats en bank eller finansinstitut till ytterligare en anledning till lånet. Letar du efter ett företagslån, personligt lån, hemlån, billån, studielån, skuldkonsolideringslån, osäkra lån och riskkapital? Du är rätt plats för dina lånlösningar Om du är intresserad av ett lånbjudande, kontakta oss via e-post (divineloanfirm622@gmail.com)
    Hälsningar,

    Gudomlig.

    SvaraRadera
  141. FÖR ALLA HJÄLP AV DU ANVÄNDER I LIV ELLER I DIN FÖRBINDELSE KONTAKTA MIN TEMPEL I DAG FÖR ENDAST LÖSNING. (WhatsApp: +2347067468416 eller E-post: zuluspelltemple@yahoo.com eller zuluspelltemple02@gmail.com)

    Får du frustration på grund av det faktum att du vill ha din ex älskare tillbaka och det fungerar inte bra? Vill du återställa den förlorade kärleken och få honom eller henne att älska dig ovillkorligt? Om så är fallet är förlorad kärleksspell en av lösningarna; Som är centrerad för att lösa kärleksproblemen som ger dig det bästa tillfälle att få din förlorade älskare tillbaka, vilket gör att din ex vill komma tillbaka till dig. Att kasta den förlorade kärleksspellan är det effektiva sättet att få din förlorade älskare tillbaka för gott, ex man Eller ex fru tillbaka med dig och undvik något otäckt drama i processen. Till exempel kan du få reda på att din ex partner är i en relation med någon annan. I sådana situationer kanske du tycker att dina chanser att få den personen tillbaka till dig är väldigt smala om du inte använder den oemotståndliga strategin. Det här är när du får se den obestridda kraften i den förlorade kärleksspellan på grund av sitt hemliga vapen är att återställa känslorna och hjälpa dig att få din förlorade älskare tillbaka med dig för gott. Konsult Dr.Zulu (WhatsApp: +2347067468416, Email : Zuluspelltemple@yahoo.com eller zuluspelltemple02@gmail.com) och omedelbart förena med din älskare.
    BELLOW ÄR TJÄNSTERNA JAG ANBJUDER:
    ÄLSKAR SPELAR, HEMLAGSPELAR, PENGAR SPELLAR, SKÖNHETSPELAR,
    WEALTH SPELLS, SEXUAL ATTRACTION SPELLS, * HIV CURE SPELLS,
    FJÄRR KURS SPELAR, SKYDDSPELAR, LOTTERIELLA SPELAR,
    GODA LYCKLIGA SPELAR, GÄRDHETSPELAR, GAY SPELLAR

    SvaraRadera
  142. Mitt liv är vackert på grund av dig Mein Helfer. Ordna dig i mitt liv som ett ljus i mörkret. Du visade mig troens mening med dina ord. Jag vet även när jag grät hela dagen och tänkte på hur du blir bra du sov inte du var kära för mig. Jag kontaktade Dr Itua växtbaserade centrum i västra Afrika. En vän av mig här i Hamburg är hon också från Afrika. Hon berättade om Afrika-örter men var nervös för det. Jag är verkligen rädd när den kommer till afrikan eftersom jag hörde alldeles av fiend saker om dem på grund av min kristendom, ber jag till Gud för riktning, jag tar det djärva steget och kontaktar honom på e-post och sedan flytta till whatsapp frågar han om jag kan komma över för behandlingen eller vill ha en leverans, sa jag jag vill träffa honom Jag köper 2ways biljett ner till Afrika för att träffa Dr Itua, jag åkte dit och jag var mållös Av människor jag såg där. Patenta, sjuka människor. Det Itua är en gud skickad till världen, jag berättade för min pastor om vad som är med, Pastor Bill Scheer Vi har en underbart Real Battle with Spirit Och Flesh.worship samma kväll, Han ber för mig och ber mig att leda, jag tillbringade 2 veckor och 2 dagar i Afrika i Dr Itua Herbal Home, Efter behandlingen frågar han mig att träffa sin sjuksköterska för HIV test när jag gjorde det var negativt , Frågar jag slutligen min vän att ta mig till andra närliggande sjukhus när jag kom dit det var negativt. Jag var överväldigad M med resultatet, men glad i mig. Vi gick till Dr Itua, jag tackar honom men jag förklarar för honom att jag inte har tillräckligt med att visa min uppfattning han förstår min situation men lovar honom att vittna om hans goda arbete. Tacka gud för min kära vän Emma Jag vet att hon kanske läser detta just nu, jag vill säga tack. Och ett stort tack till Dr Itua Herbal Center. Han gav mig sin kalender som jag placerar på min vägg i mitt hus. Dr Itua kan också bota följande diagnos ... Cancer, Hiv, Herpes, hepatit B, leverinflammatorisk, Diabetis, Du kan kontakta honom på e-post eller whatsapp, @ .. drituaherbalcenter @ gmail.com, telefonnummer .. + 2348149277967 .. Han är trevlig Doc, Prata med honom snyggt. Jag är säker på att han också kommer att lyssna på dig.

    SvaraRadera
  143. Min mun är full av vittnesmål, min älskare lämnade huset i två månader till Sydafrika som turist, där hon menade en pojke och hon var förvirrad av pojken, min flickvän vägrar att komma hem igen, jag gråter dag och natt ser För vem som ska hjälpa mig, läste jag ett vittnesbörd om en kraftfull stavningskastare som heter Dr Oba och jag kontaktade stavningskastern för att hjälpa mig att få min älskare tillbaka till mig och han ber mig att inte oroa mig för att gudarna vi kämpar för mig. . Han berättade för mig om midnatt när all ande är vilande, kommer han att ställa en stavning för att återförena min älskare tillbaka till mig. Och han gjorde på mindre än 2 dagar kom min älskare tillbaka till mig och började gråta som jag borde för förlåta honom, jag är så glad för vad den här stavningen gjorde för mig. Kontakta dr Oba via (obaspellhome@gmail.com) eller whatsapp honom på +2348151943640

    SvaraRadera
  144. Jag var gift med min man i 5 år, vi levde lyckligt tillsammans under dessa år och inte förrän han reste till Italien för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess hatar han mig och barnen och jag älskar henne bara. Så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte ville träffa mig och mina barn igen så han tog oss utanför huset och han gick nu till Italien för att se den andra kvinnan. Så jag och mina barn var nu så frustrerade och jag bodde bara med min mamma och jag behandlade inte bra eftersom min mamma blev gift med en annan man efter att min pappa dog, så mannen som jag gick med var inte Och mina barn var så förvirrade och jag tittade För att få min make hemma eftersom jag älskar honom och jag uppskattar honom så mycket, så en dag när jag surfar på min dator såg jag ett vittnesbörd om detta caster spell Testimonies delade på Internet Av en dam och jag är så Imponerad att jag också tycker att prova. Först var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn går igenom så kommer jag i kontakt med honom och han berättade för mig att stanna lugn i bara 24 timmar att min man kommer tillbaka till mig och till min bästa förvåning jag Fick en kallad min man på den andra dagen frågar efter barnen och ringde mig och sa att dina problem är löst min son. Så det här var hur jag får min familj tillbaka efter en lång bromsspänning upp av en ond dam så med all den här hjälpen från allt jag vill ha i det här forumet för att gå med på mig för att säga ett stort tack och jag kommer också att ge råd för någon i sådan eller liknande Problem eller någon form av problem bör du också komma i kontakt med honom. Din email är lösningen på alla dina problem och problem i livet. Än en gång är din e-postadress (drodion60@yandex.com) eller ring +2349060503921.

    Specialiserad i följande utrymme.

    (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
    (2) om du alltid har dåliga drömmar
    (3) Om du vill bli befordrad på ditt kontor.
    (4) Om du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (7) Om du vill binda din man / fru för att vara din för evigt.
    (8) Om du behöver ekonomisk hjälp.
    (9) Hur de har lurat dig och vill återställa förlorade pengar.
    (10) om du vill stoppa din skilsmässa.
    (11) om du vill skilja din man
    (12) om du vill ha dina önskemål.
    (13) Graviditet för att bli barn
    (14) Garanti att vinna fall av irriterande domstolar och skilsmässa oavsett vilket stadium
    (15) Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta upp.
    (16) om du har några sjukdomar som (H V), (CANCER) eller någon sjukdom.
    Återigen var noga med att komma i kontakt med honom om du har några problem som hjälper dig. Din e-postadress är (drodion60@yandex.com) eller ring +2349060503921.

    SvaraRadera
  145. Jag var gift med min man i 5 år, vi levde lyckligt tillsammans under dessa år och inte förrän han reste till Italien för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess hatar han mig och barnen och jag älskar henne bara. Så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte ville träffa mig och mina barn igen så han tog oss utanför huset och han gick nu till Italien för att se den andra kvinnan. Så jag och mina barn var nu så frustrerade och jag bodde bara med min mamma och jag behandlade inte bra eftersom min mamma blev gift med en annan man efter att min pappa dog, så mannen som jag gick med var inte Och mina barn var så förvirrade och jag tittade För att få min make hemma eftersom jag älskar honom och jag uppskattar honom så mycket, så en dag när jag surfar på min dator såg jag ett vittnesbörd om detta caster spell Testimonies delade på Internet Av en dam och jag är så Imponerad att jag också tycker att prova. Först var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn går igenom så kommer jag i kontakt med honom och han berättade för mig att stanna lugn i bara 24 timmar att min man kommer tillbaka till mig och till min bästa förvåning jag Fick en kallad min man på den andra dagen frågar efter barnen och ringde mig och sa att dina problem är löst min son. Så det här var hur jag får min familj tillbaka efter en lång bromsspänning upp av en ond dam så med all den här hjälpen från allt jag vill ha i det här forumet för att gå med på mig för att säga ett stort tack och jag kommer också att ge råd för någon i sådan eller liknande Problem eller någon form av problem bör du också komma i kontakt med honom. Din email är lösningen på alla dina problem och problem i livet. Än en gång är din e-postadress (drodion60@yandex.com) eller ring +2349060503921.

    Specialiserad i följande utrymme.

    (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
    (2) om du alltid har dåliga drömmar
    (3) Om du vill bli befordrad på ditt kontor.
    (4) Om du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.
    (5) Om du vill ha ett barn.
    (7) Om du vill binda din man / fru för att vara din för evigt.
    (8) Om du behöver ekonomisk hjälp.
    (9) Hur de har lurat dig och vill återställa förlorade pengar.
    (10) om du vill stoppa din skilsmässa.
    (11) om du vill skilja din man
    (12) om du vill ha dina önskemål.
    (13) Graviditet för att bli barn
    (14) Garanti att vinna fall av irriterande domstolar och skilsmässa oavsett vilket stadium
    (15) Stoppa ditt äktenskap eller förhållande från att bryta upp.
    (16) om du har några sjukdomar som (H V), (CANCER) eller någon sjukdom.
    Återigen var noga med att komma i kontakt med honom om du har några problem som hjälper dig. Din e-postadress är (drodion60@yandex.com) eller ring +2349060503921.

    SvaraRadera
  146. Vi erbjuder garantifonder till alla individer på 1%, alla intresserade personer bör kontakta oss med: (globalinvestmentlimited.co.uk@gmail.com)

    Namn...
    Medelbelopp ($) ...
    Land / Tel ...
    Varaktighet...

    Email (globalinvestmentlimited.co.uk@gmail.com) för mer information.

    SvaraRadera
  147. To Whom it may concern!!!

    Are you a businessman / woman? Are you in any financial mess or you need
    funds to start your own business? or to pay off your bills or start a good
    business? Contact us on fidelityloan876@gmail.com You can also Text or Call
    Our Head Office In United state of america on +19513561932.
    required to fill the info :
    Name—-
    Amunt—-
    Duration—-
    Phone number—
    Country—
    Regards,
    FROM: Mr fidelity Loan Company
    +19513561932.

    SvaraRadera
  148. Mitt namn är Hart James och jag talar som den lyckligaste mannen i hela vilda världen idag, och jag sade till mig själv att varje rygg som räddade min familj från vår situation, kommer jag att berätta sitt namn till hela världen vilda och jag är så glad att säga att min familj är tillbaka för gott. Eftersom jag behövde ett lån på $ 100 tusen dollar för att starta mitt liv hela grund av mitt yrke jag en far med 4 barn och världen verkade som om det hängde på mig tills jag träffade GARY MANDELA lån företag som förändrade mitt liv och min familj, ett företag tillförlitlig, Gary MANDELA.He var frälsare sen två rädda min familj och jag först trodde att det inte kommer att vara möjligt förrän jag fick min lån på $ 100,000 USD och jag kommer att råda någon som har verkliga och brådskande behov av ett lån för att kontakta Mr GARY MANDELA, via e-post. garymandela@hotmail.com liksom urgentloanfinancialservices@gmail.com Du kan också ringa text honom med +17372107440

    SvaraRadera
  149. Hej, allihop,

    Jag är en privat långivare, jag erbjuder lån på 2% Detta är ett legitimt företag med ära och skillnad Vi är redo att hjälpa dig i alla ekonomiska problem som du erbjuder vi alla typer av lån så om du är intresserad av detta lån erbjudande Vänligen kontakta oss på vår email: (anggadiman1@gmail.com)

    Ange även detaljerna så att vi kan fortsätta med lånet omedelbart.

    Namn:
    Belopp som behövs:
    Varaktighet:
    land:
    Syftet med lånet:
    Månadsinkomst:
    Telefonnummer:

    Kontakta oss med ovanstående detaljer på vår email: anggadiman1@gmail.com

    Hälsningar till er alla.

    SvaraRadera
  150. Annons från BURTON LOAN FIRM ett lånefinansieringsföretag som erbjuder lån till en räntesats så låg som 3% per år vilket är riktigt prisvärt av någon. Vilken typ av lån behöver du? Personligt lån? Eller företagslån? Lånebelopp från € 2 000,00 till € 100 000 000,00 Kontakta oss via e-post burtonpaulloanfirm@yahoo.com eller Via följande.

    Telefon: +1 201-620-2434
    E-post: burtonpaulloanfirm@yahoo.com
    Webbsida: www.burtonpaulloanfirm.wix.com/loan
    Facebook-sida: https://www.facebook.com/burtonloanfirm/

    SvaraRadera
  151. Välkommen till Maria Harry Loan Firm, vi uppskattar de goda kommentarer som har gått runt på internet om våra bra verk och vi tackar alla som har tagit ett lån från vårt företag. Låt oss nu tillbaka till det vi gör bäst igen. Behöver du ett brådskande lån? Ett lån att förmodligen expandera eller starta ditt eget företag? Med räntesats så låg som 2% som passar alla kunder och du kommer att njuta av våra tjänster. Så kontakta oss nu via


    E-post: mariaharryloanfirm@gmail.com
    Facebook-sida: https://web.facebook.com/Maria-Harry-Loan-Firm-419087971809301/?ref=aymt_homepage_panel
    Google Hangout: Maria Harry.

    Jag väntar på ditt svar. Tack...

    SvaraRadera
  152. Jag är vid namn Keyser Marie från USA, jag vill använda denna möjlighet att tacka den stora DR ADODO för att hjälpa till att få min ex man tillbaka till mig, jag har haft stora smärtor tills jag kontaktade DR ADODO han kastade en kärlek Stava för mig och berättade för mig att vänta på bara 12 timmar som min ex man kommer att ringa mig och jag gjorde enligt de instruktioner som jag gav honom och överraskande, på 12 timmar ringde min ex man verkligen till mig och började be om ursäkt för allt han Hade orsakat mig. Jag är den lyckligaste kvinnan på jorden idag eftersom DR ADODO har gjort en underbar gärning i mitt liv och jag fortsätter att dela detta vittnesbörd om du skulle älska att kontakta DR ADODO och om du vet att du stöter på samma villkor, besök honom idag av Kontakta honom via den här giltiga e-postadressen: Adodospelltemple@gmail.com på mobilen eller ring hans mobilnummer på +1 (661) 704-3225
    Tack...

    SvaraRadera
  153. Mitt namn är Wayne Gloria och jag baserad i USA ... Mitt
    liv är tillbaka !!! Efter 1 år av bruten äktenskap, min man
    lämnade mig med två barn. Jag kände mig som mitt liv
    var på väg att sluta i nästan begått självmord, jag var
    känslomässigt ned under en mycket lång tid. Tack vare
    en spell caster heter Dr Ade, som jag träffade på nätet. Å
    ena trogen dag, som jag surfar via internet, jag kom över
    tilld vittnesmål om denna speciella spell caster. Vissa
    människor vittnade om att jag tog med sig sina Ex
    älskare tillbaka några vittnade om att jag åter livmodern,
    bota cancer och andra sjukdomar, vissa vittnade om att
    jag kan kasta en trollformel för att stoppa skilsmässa
    och så vidare. Jag har också stött på ett särskilt
    vittnesbörd, det handlade om en kvinna vid namn Sonia,
    hon vittnade om hur jag tog tillbaka sin Ex älskare på
    mindre än 2 dagar, och i slutet av hennes vittnesmål hon
    tappade Dr Ade e-postadress. Efter alla dessa läsning,
    bestämde jag mig för att ge det ett försök. Jag
    kontaktade via e-post och förklarade honom mitt
    problem för honom. På bara 48hours, min man kom
    tillbaka till mig. Vi löste våra problem, och vi är ännu
    gladare än tidigare Dr Ade, är verkligen en begåvad man
    och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom
    han är en underbar människa ... Om du har ett problem
    och du letar efter verkliga och äkta stava hjul för att lösa
    alla dina problem för dig. Försök Hög
    Adespelltemple@gmail.com helst, kan jag vara svaret på
    dina problem. Här är hans kontakt:
    Adespelltemple@gmail.com eller ring honom eller whats-
    app på 2348148487280.

    SvaraRadera
  154. Jag heter Whitney pierce. Jag bor i Nya Zeeland och är gift i 8 år utan att bli gravid eller bli gravid tills problemet löste problem i mitt hem, jag var verkligen orolig och störd eftersom jag inte vill förlora min man till en annan kvinna. Jag har gått till sjukhus, doktorn berättade för mig att jag inte kan bli gravid igen, jag trodde jag har tappat min man och mitt äktenskap redan. Jag bestämde mig för att kontrollera internetuppdateringar på hälsosamt liv och jag kom över en berättelse om en kvinna som Dr. Midnatt hjälpte henne att bli en baby. Jag bestämde mig för att försöka becausethis har varit mitt största problem i life.i kontaktade Dr.midnight via e-post och berättade för mitt problem och han försäkrade mig om att han hjälper mig, han berättade vad jag ska göra som jag gjorde och nu är jag En tvillingsmoder som jag födde den 10 februari 2017. Ord kommer inte räcka för att förklara vad den här mannen har gjort för mig. Jag vet att det finns någon i samma skick och du känner att det inte finns något sätt. Jag uppmanar dig att kontakta Dr.midnight nu har jag fött tvillingar. Och min make älskar mig mer än tidigare. Om du behöver bli gravid kontaktar du honom på det här mailet: dr.midnight5@gmail.com.or whatsapp honom på +2347037137208

    SvaraRadera
  155. Att få ett internetlån är väldigt enkelt, snabbt och snabbt,
    Du kan få ett bra internetlån på 48 timmar,
    Jag fick mitt lån på 48 timmar bara igår här,
    Internet lån är bra när du ansöker om lån från ett bra företag,
    Ett bra företag som älskar kunderna,
    Ett bra företag som hjälper låntagarna,
    Om du vill få lån från ett bra företag kontaktar du det här e-postmeddelandet: jackballard396@gmail.com
    Jag fick mitt lån från dem och jag är väldigt glad.

    Kontakta om du behöver ekonomisk hjälp: jackballard396@gmail.com

    Hälsningar

    SvaraRadera
  156. Mitt namn är Wayne Gloria och jag baserad i USA ... Mitt
    liv är tillbaka !!! Efter 1 år av bruten äktenskap, min man
    lämnade mig med två barn. Jag kände mig som mitt liv
    var på väg att sluta i nästan begått självmord, jag var
    känslomässigt ned under en mycket lång tid. Tack vare
    en spell caster heter Dr Ade, som jag träffade på nätet. Å
    ena trogen dag, som jag surfar via internet, jag kom över
    tilld vittnesmål om denna speciella spell caster. Vissa
    människor vittnade om att jag tog med sig sina Ex
    älskare tillbaka några vittnade om att jag åter livmodern,
    bota cancer och andra sjukdomar, vissa vittnade om att
    jag kan kasta en trollformel för att stoppa skilsmässa
    och så vidare. Jag har också stött på ett särskilt
    vittnesbörd, det handlade om en kvinna vid namn Sonia,
    hon vittnade om hur jag tog tillbaka sin Ex älskare på
    mindre än 2 dagar, och i slutet av hennes vittnesmål hon
    tappade Dr Ade e-postadress. Efter alla dessa läsning,
    bestämde jag mig för att ge det ett försök. Jag
    kontaktade via e-post och förklarade honom mitt
    problem för honom. På bara 48hours, min man kom
    tillbaka till mig. Vi löste våra problem, och vi är ännu
    gladare än tidigare Dr Ade, är verkligen en begåvad man
    och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom
    han är en underbar människa ... Om du har ett problem
    och du letar efter verkliga och äkta stava hjul för att lösa
    alla dina problem för dig. Försök Hög
    Adespelltemple@gmail.com helst, kan jag vara svaret på
    dina problem. Här är hans kontakt:
    Adespelltemple@gmail.com eller ring honom eller whats-
    app på 2348148487280.

    SvaraRadera
  157. Jag är Aselm Tosin från USA, jag vill dela ett vittnesbörd
    om mitt liv för alla. Jag var gift med min fru George
    Vivian, jag älskar henne så mycket vi har varit gifta i 5
    år nu med två barn. När han gick på semester i
    Frankrike menade han en man som heter Muir 15B, hon
    berättade att hon inte längre är intresserad av
    äktenskapet längre. Jag var så förvirrad och söker hjälp,
    jag vet inte vad jag ska göra förrän jag träffade min vän,
    mr William och berättade för mig om mitt problem. Han
    berättade att jag inte skulle oroa mig för att han hade ett
    liknande problem tidigare och presentera mig för en man
    som heter Dr Ade, älskar att stava, som stavar på
    hennes ex och tar henne tillbaka till honom efter 2
    dagar. Herr William ber mig att kontakta Dr Ade älska
    stavning för hjälp. Jag kontaktade honom för att hjälpa
    mig att ta tillbaka min fru och han ber mig att inte oroa
    mig för att gudarna till sina förfäder kommer att kämpa
    för mig. Han berättade för mig om två dagar att han
    kommer att förena mig och min fru tillsammans. Efter
    två dag ringde min fru och sa till mig att hon kommer
    tillbaka för att söka saker med mig, jag var överraskad
    när jag såg henne och hon började gråta för förlåtelse.
    Just nu är jag den lyckligaste mannen på jorden för vad
    den här stora stavningskastaren gjorde för mig och min
    fru, du kan kontakta Dr Ade email
    Adespelltemple@gmail.com. Han är den bästa
    stavningskastaren som är mycket kapabel att hjälpa dig.
    tel. 2348148487280 webbplats

    SvaraRadera
  158. Hej jag heter Bruce Dorothy. Jag är ute för att sprida
    denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min
    ex make tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade
    mig och mina två barn för en annan kvinna i över tre
    månader, Men när jag träffade en vän som introducerade
    mig till Dr Ade, den stora budbäraren till Oracles of Great
    Adespeltemple. Jag berättade mitt problem för Dr Ade
    om hur min ex-man lämnade mig och mina två barn och
    också hur jag behövde jobba i Ett mycket stort företag.
    Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var
    jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några
    biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver
    göra, efter det hade gjorts 24 timmar senare, Min ex man
    ringde mig i telefon och sa förlåt för att bo mig och
    barnen förrän nu och en vecka efter att min man ringde
    mig för att be om förlåtelse, en månad senare blev jag
    uppmanad till intervju i ett mycket stort företag här i USA
    Var jag tvungen att arbeta som verkställande direktör ..
    tack tack till Dr Ade du Kan kontakta Dr Ade genom
    denna Email, Adespelltemple @ gmail.com. Ring eller
    Whatsapp honom på +2348148487280.

    SvaraRadera
  159. Kära lån sökare

    Du i några ekonomiska svårigheter? Vill du starta ditt eget företag? Detta lånebolag var etablerat för mänskliga rättigheter organisationer runt om i världen med det enda syftet att hjälpa de fattiga och människor med ekonomiska svårigheter i livet. Om du vill ansöka om lån, kom tillbaka till oss med informationen nedan e-post: elenanino0007@gmail.com

    Namn:
    Lånebelopp som krävs:
    Lånets längd:
    Mobilnummer:

    Tack och Gud välsigne
    FÖRTROENDE
    Elena

    SvaraRadera
  160. Hej, allihop,

    Jag är en privat långivare, jag erbjuder lån på 2% detta är ett legitimt företag med Ära och skillnad vi är redo att hjälpa dig i något ekonomiskt problem Att du är vi erbjuder alla typer av lån så om du är intresserad av detta Lån erbjudande vänligen kontakta oss på vår email: (anggadiman1@gmail.com)

    Ange även detaljerna så att vi kan fortsätta med lånet omedelbart.

    Namn:
    Belopp som behövs:
    Varaktighet:
    land:
    Syftet med lånet:
    Månadsinkomst:
    Telefonnummer:

    Kontakta oss med ovanstående detaljer på vår email: anggadiman1@gmail.com

    Hälsningar till er alla.

    SvaraRadera
  161. BEHÖVER DU ETT LÅN

    Är du en affärsman eller kvinna? Behöver du pengar för att starta ditt eget företag? Behöver du lån för att lösa din skuld eller betala dina räkningar eller starta ett bra företag? Behöver du pengar för att finansiera ditt projekt? E-mail: ( larryellisonfinance@gmail.com ) Vi erbjuder garanterade låntjänster av alla belopp och till någon del av världen för (Individuella, Företag, Fastighetsmäklare och Företagsländer) till vår fantastiska ränta på 2%. För ansökan och mer information skicka svar till följande e-postadress: larryellisonfinance@gmail.com

    SvaraRadera

  162. MY name is Hassan Angela... I feel very happy to share my great and wonderful testimony with everyone on this site..: I was married for 4years to my husband and all of a sudden, another woman came into the picture he started hating me and he was abusive. but i still loved him with all my heart and wanted him at all cost.... He filed for divorce and my whole life was turning apart and i didn’t know what to do, he moved out of the house and abandoned me and the kids... my very close friend told me about trying spiritual means to get my husband back and introduced me to a spell caster so i decided to try it. although i didn’t believe in all those things then when he did the special prayers and spell, after 2days, my husband came back and was pleading that he had realized his mistakes I just couldn’t believe it, anyway we are back together now and we are happy in case anyone needs help, here is his email address Adodospelltemple@gmail.com His spells is for a better life OR call his number +1(661)704 3225

    SvaraRadera
  163. Mitt namn är Hassan Angela ... Jag känner mig väldigt glad att dela mitt fantastiska och underbara vittnesbörd med alla på denna sida ..: Jag var gift för 4 år till min man och plötsligt kom en annan kvinna in på bilden som han började hata Jag och han var förolämpande. Men jag älskade honom fortfarande med hela mitt hjärta och ville ha honom till varje pris .... Han lämnade in för skilsmässa och hela mitt liv vred sig och jag visste inte vad jag ska göra, han flyttade ut ur huset och övergav mig och Barnen ... min väldigt nära vän berättade för mig om att försöka andliga medel för att få min man tillbaka och introducerade mig till en stavningskastare så jag bestämde mig för att prova det. Även om jag inte trodde på alla dessa saker då när han gjorde speciella böner och stavning, efter 2 dagar kom min man tillbaka och bad att han hade insett sina misstag, jag kunde bara inte tro det, ändå är vi tillbaka tillsammans nu Och vi är glada om någon behöver hjälp, här är hans e-postadress Adodospelltemple@gmail.com Hans stavar är för ett bättre liv ELLER ring hans nummer +1 (661) 704 3225

    SvaraRadera
  164. Mitt namn är Hassan Angela ... Jag känner mig väldigt glad att dela mitt fantastiska och underbara vittnesbörd med alla på denna sida ..: Jag var gift för 4 år till min man och plötsligt kom en annan kvinna in på bilden som han började hata Jag och han var förolämpande. Men jag älskade honom fortfarande med hela mitt hjärta och ville ha honom till varje pris .... Han lämnade in för skilsmässa och hela mitt liv vred sig och jag visste inte vad jag ska göra, han flyttade ut ur huset och övergav mig och Barnen ... min väldigt nära vän berättade för mig om att försöka andliga medel för att få min man tillbaka och introducerade mig till en stavningskastare så jag bestämde mig för att prova det. Även om jag inte trodde på alla dessa saker då när han gjorde speciella böner och stavning, efter 2 dagar kom min man tillbaka och bad att han hade insett sina misstag, jag kunde bara inte tro det, ändå är vi tillbaka tillsammans nu Och vi är glada om någon behöver hjälp, här är hans e-postadress Adodospelltemple@gmail.com Hans stavar är för ett bättre liv ELLER ring hans nummer +1 (661) 704 3225

    SvaraRadera
  165. Mitt namn är Hassan Angela ... Jag känner mig väldigt glad att dela mitt fantastiska och underbara vittnesbörd med alla på denna sida ..: Jag var gift för 4 år till min man och plötsligt kom en annan kvinna in på bilden som han började hata Jag och han var förolämpande. Men jag älskade honom fortfarande med hela mitt hjärta och ville ha honom till varje pris .... Han lämnade in för skilsmässa och hela mitt liv vred sig och jag visste inte vad jag ska göra, han flyttade ut ur huset och övergav mig och Barnen ... min väldigt nära vän berättade för mig om att försöka andliga medel för att få min man tillbaka och introducerade mig till en stavningskastare så jag bestämde mig för att prova det. Även om jag inte trodde på alla dessa saker då när han gjorde speciella böner och stavning, efter 2 dagar kom min man tillbaka och bad att han hade insett sina misstag, jag kunde bara inte tro det, ändå är vi tillbaka tillsammans nu Och vi är glada om någon behöver hjälp, här är hans e-postadress Adodospelltemple@gmail.com Hans stavar är för ett bättre liv ELLER ring hans nummer +1 (661) 704 3225

    SvaraRadera