söndag 11 juli 2010

Littorin och perspektivförskjutningen

Det viktiga med sexköpslagen är att det handlar om en perspektivförskjutning. Så sa Anna Skarhed på presskonferensen där hon presenterade sexköpslagsutredningen. Det hon menade var att vi har gått från att tracka prostituerade till att tracka sexköpare. Nu är jag förstås inte med på att vi har dragit ner på trackandet av prostituerade, snarare tvärtom. Hora är fortfarande det värsta och det vanligaste skällsordet för en kvinna och inte kan man påstå att vi har välkomnat hororna ibland oss sedan lagen infördes. Det som däremot har ändrats är attityden till sexköparna. Jag förstår inte riktigt hur världen har blivit bättre av denna kraftiga ökning av folk vi beskärmar oss över.

Men det förklarar hur den 26-åriga Anna som horade litet som extraknäck medan hon pluggade och som valde sina kunder med omsorg och fotografi blir ett utnyttjat offer, beröms för mod när hon anonymt ägnar sig åt angiveri, medan Littorin får stå på torget, lila kuvert i högsta hugg, huvudet böjt i skam och det lilla skägget i brevlådan. Allt detta utan att han har erkänt, blivit åtalad eller föremål för polisrannsakan.

I Aftonbladet konstaterar man att sexköp ”rent generellt är ett brutalt utnyttjande av svaga människor” Göran Hägglund säger att det ”inte finns något försvar för sådana handlingar”. Så starkt skulle ingen formulera sig om våldtäkt, bankrån eller ens om mord, men sexköp kan man inte fördöma i nog starka ordalag. Är inte det där för övrigt ett ganska märkligt uttalande från en kristdemokrat? Vad har hänt med ”Den som är utan skuld kastar den första stenen?” Nu är det länge sedan jag läste bibeln, men jag tror inte att Jesus skulle rösta på Göran Hägglund. Det var dubbelmoral och hyckleri han hade nolltolerans mot – inte prostitution eller narkotika.

Utan minsta lilla siffra att luta påståendet mot förklarar Anna Skarhed under presskonferensen att prostitutionen ”i vart fall inte har ökat”. Det kanske den inte har, om det är det svårt att sia, för hur bevisar eller motbevisar man det?, men jag kan berätta för Anna Skarhed om sådant som definitivt har ökat i detta vårt avlånga land: Dubbelmoralen, hyckleriet, fördömandet och angiveriet.

Vi är verkligen att gratulera.Media: Aftonbladet, Expressen, SVD, DN, Aftonbladet, DN, SVD,

Mina egna tidigare inlägg i sexköpsdebatten: Nu har hon ställt till med rabalder igen, Camilla Lindberg, Nästa Evidensfria utredning eller Sexköpslagen och Skammen, Beatrice Ask borde skämmas på torget och Newsmillartikeln: Hur långt sträcker sig alla människors lika värde: Ända ner till hororna?

Bloggar: Det är konstigt tyst i den här frågan i mitt eget liberala parti, men Liberati har ett skarpt och roligt inlägg och Ann-Cathrin Andersson skriver ilsket, skarpt och brilljant om Lena Melin och Aftonbladets solkiga roll i det hela och Mikael Ståldahl har ett mycket bra inlägg om just perspektivförskjutningen och Monica Lundin gillar varken sexköpare eller kvotering. Men det finns många liberaler utanför folkpartiet också. I Mina Moderata karameller hittar ni flera bra inlägg i den här frågan. Missa inte heller Louise Perssons J'accuse. Hon har också skrivit en brilliant krönika om journalistikens kris på Opinionen.se. Missa inte heller Henrik Alexanderssons utmärkta inlaga om morallagar i allmänhet och sexköpslagen i synnerhet, Hagwall har också skrivit mycket klokt och tänkvärt om denna vår nyaste morallag. Mer läsvärt: Sagor från Livbåten, Annarkia, Svensson,, Strötankar i samtidens liberala utmarker och Hanna Wagenius.

Måste lägga till ännu en rekommendation: Niklas Dougherty gör en skarp analys av samhällssynen på sexsäljare/ sexköpare, verkligheten och skillnaden mellan de två. Läs den!

32 kommentarer:

 1. Jag tror det vi ser är en slags längtan efter rollen som De Svagas Beskyddare som slagit väldigt fel.

  SvaraRadera
 2. Tack Maria, och detsamma. Men det kräver nästan att man har delar av sig under vatten.

  SvaraRadera
 3. Mitt i prick Morrica, och där har du en av aspekterna som verkligen retar upp mig, för den svaga är kvinnan och beskyddaren är samhället. Jag vill varken beskyddas, infantiliseras eller frikännas från ansvar.

  SvaraRadera
 4. Varför är den rollen (beskyddaren) så åtråvärd?

  Vi kunde inte vara mer överens !

  SvaraRadera
 5. För att beskyddaren med automatik är större, starkare, bättre och godare, det är min teori. Eller med andra ord: En blandning av självgodhet och förakt.

  SvaraRadera
 6. Uttrycker man sig verkligen inte lika starkt om våldtäkt och mord? Det gör man väl?

  Är beskyddarrollen åtråvärd i dagens samhälle? Jag skulle nog vilja påstå att det är tvärtom. På samma sätt som man tar avstånd från de som är svaga tar man också avstånd från beskyddaren. Samhället går mot mer och mer individualism, där alla får sköta sig själva oberoende av vad förövare gör med dem. Det är förövare-rollen som är det åtråvärda nu för tiden, inte beskyddar-rollen! Förövare ryggdunkas, offret hängs ut på Facebook!

  Helena von Schantz: Du som verkar vara involverad i skolan, hur gör du/ni vid mobbing? Jag menar om beskyddar-rollen är så anskrämlig så griper man väl inte in vid mobbing heller, för fy så hemskt om man beskyddar någon? Skolan är väl som den alltid varit att man hjälper mobbare att mobba ännu mer och struntar i offret. I dessa tider så borde det vara än värre än vad det var förr!

  SvaraRadera
 7. "Så starkt skulle ingen formulera sig om våldtäkt, bankrån eller ens om mord, men sexköp kan man inte fördöma i nog starka ordalag."

  Så du tror inte att våldtäkt hade varit lika problematiskt? Du behöver en verklighetscheck.

  SvaraRadera
 8. Human Lab Rat, min uppfattning är att man uttalar sig om sexköpare ur all proportion till det de har gjort. Det är också min uppfattning att Hägglund inte skulle ha sagt att "det inte finns något försvar för sådana handlingar" om t.ex. mord. Det förtjänar även att nämnas att att ingen har föreslagit lila kuvert för någon annan brottskategori.

  När det gäller samhällsanalysen, individualism är inte detsamma som att vi skiter i varandra och bara ser till oss själva. Men också om man hör till en liten grupp ska man ha rätt att styra över sitt liv, också om man hör till en minoritet skall man ha samma rättigheter och skyldigheter som alla andra.
  Liberalism handlar framför allt om alla människors lika värde - inklusive sexsäljare och sexköpare - och tron att samhället blir bättre om vi så långt som möjligt kan vara oss själva och styra över våra egna liv. Det handlar om tolerans, omsorg och viljan att ta till sig att människor faktiskt kan vara väldigt olika och önska sig väldigt olika saker av livet. Att tillåta även det man inte förstår och/eller ogillar.

  Inte så trevligt av dig att föra över det här på ett misstänkliggörande av mig som lärare. Självklart ingriper jag mot mobbning, men jag skulle aldrig utgå ifrån att alla mobbare är på ett sätt och alla som utsätts för mobbning på ett annat.

  SvaraRadera
 9. Anonym, se svar till Human Lab Rat.
  Kan också konstatera att vi har lagt 1/4 miljard på att bekämpa prostitution, pengar som Anna Skarhed säger "jag ska inte säga att de har kastats i sjön" om. Samtidigt har vi flest våldtäkter i Europa och en beklämmande låg utredningsfrekvens. Ändå är det när det gäller prostitution straffen ska skärpas, polisen få mer resurser och attityderna förändras.

  SvaraRadera
 10. Låt mig få det här rätt; du tycker alltså att det är mer ok att köpa en annan människas kropp för att runka i än det är att ställa den människan till svars för ett lagbrott? Jag hoppas i alla fall att du vet vilken människosyn som krävs för att en sådan handling ens ska gå upp för förövaren.

  SvaraRadera
 11. Marie, det är betydande skillnad mellan att köpa en annan människas kropp och att köpa en sexuell tjänst. I övrigt förstår jag inte din kommentar så jag kan inte besvara den.

  SvaraRadera
 12. Jag förstår inte på vilket sätt jag skulle ha påstått att alla mobbare är på ett sätt och alla mobbningsoffer är på ett sätt. Så enkelt är ju ingenting här i livet!

  Däremot ser jag en svårighet i att förena synen på beskyddaren som icke åtråvärd och samtidigt påstå att man gärna ingriper vid mobbning. Om man nu anser att beskyddaren är anskrämlig och att man inte ska vara en beskyddare hur agerar man då i en mobbningssituation? Jag får inte ihop det! Det är DET jag undrar över och ställer mig frågande till och har inte på något sätt misstänkliggjort dig som lärare!

  Finns det inte en risk att man med synsättet att beskyddaren är anskrämlig agerar fel i en mobbningssituation och gör saken värre bara för att man undviker att bli en beskyddare? Finns det inte tillfällen där man måste agera beskyddande?

  SvaraRadera
 13. Human Lab Rat, vi pratar i viss mån i cirkel här. Det är inte så att jag uttalar mig mot beskyddande i allmänhet. Tvärtom anser jag att barn behöver ett mycket starkare samhällsskydd än de får idag. Det står fina saker om barnperspektiv i våra lagar, men i verkligheten är det oftast vuxenperspektivet som råder.

  Självklart finns det lägen där man behöver beskydda någon, lägen där någon behöver beskyddas. Det är synen på kvinnan som ett automatiskt offer och mannen som en automatisk förövare jag vänder mig mot. När man i Aftonbladet skriver "det brutala utnyttjandet av svaga människor" är det kvinnor de menar med svaga människor. Anna Skarhed talar konsekvent om de utnyttjade istället för de prostituerade.
  Alla som säljer sex är inte utnyttjade, alla som säljer sex är inte svaga människor. När man uttalar sig på det sättet uppfattar jag det som ett nedvärderande av alla kvinnor. Man inte bara underkänner våra handlingar och våra omdömen man fråntar oss dessutom ansvaret för våra handlingar. Ungefär som om vi var barn eller förståndshandikappade.

  SvaraRadera
 14. Fri sex som i övriga världen

  SvaraRadera
 15. Jag gillar din stil, attityd och inställning, Helena. Önskar fler resonerade lika (snygg är du också, men det är väl ingen idé att försöka lura ut dig på en fika, öl, vin eller cider, antar jag...)...

  SvaraRadera
 16. Anonym, fri sex är väl inte precis vad som gäller i resten av världen, men nog skulle jag hellre bo i ett land som var känt för sin sexuella frigörelse än för sin repressiva och moralistiska lagstiftning. Vänta? Jag har ju bott i ett sånt land. Jag säger som Pontiac: Vart tog det vägen?

  SvaraRadera
 17. Tack för komplimangerna, Patrik. Och Wow, uppraggad i min egen blogg! Det är inte många som skulle riskera offentlig avvisning så för det får du en high five. Mod och ointresse för omgivningens hån eller fördömande är egenskaper jag skattar högt.

  Jag är rätt nöjd med min man än så länge, men jag ska tala om ifall det ändrar sig (förutsatt att du själv är minst lika snygg givetvis).

  SvaraRadera
 18. Mediamakten med Aftonblaskan i spetsen har skapat sina egna sharialagar som säger att sex skall endast förekomma inom äktenskapet och i barnalstrande syfte utan lust och den enda ställningen som är tillåten heter missionärsställlningen. Pajkastning är en lite mildare form än stenkastning. Att sälja sex är tillåtet men inte att köpa. Snart motionerar väl några särintressen om att sprit är tillåtet att sälja men inte att köpa. Bingolotter är tillåtna att sälja men inte att köpa. I den svenska ankdamen plaskar och skvätter skenhliga gråsparvar på väg att drunkna i sin egen förträfflighet. Okej själv har jag aldrig köpt sex men jag har ofta "uppvaktat hustrun med blommor och blad för att göra henne extra kåt och glad. Men varken jag eller någon annan har med att göra vad vuxna människor idkar för något slags sexliv! Punkt, slut och näven i bordet!

  SvaraRadera
 19. Skulle vara väldigt intressant att veta hur den där sexköpslagen kom till! Vem och vilka startade "debatten" vilka politiker och vilket parti drev fram motionen och vilka politiker röstade för och emot! Finns det någon som förstår logiken - tillåtet att sälja men förbjudet att köpa! Frågan är också vem som utnyttjar vem? Kvinnan som kräver betalt för att "göra något sexigt" med mannen.Eller mannen som måste betala för sexet. Är det tillåtet att ge en gåva, ett smycket, en resa, en middag etcetera istället för slantar? Visst är det väldigt otäckt att tänka på sex och ännu värre att göra sex. Onani gör ryggen krokig och kvinnan kan förföra en man till synd - hu så hemskt det kan bli. När anses en man och kvinna som vuxen att göra sina egna beslut - är frågan!

  SvaraRadera
 20. Det var tre "kanelbulletanter" vars sexliv nog inte är mycket att skryta med som propagerade för sexköplagen; Maria Carlshamre, skrivit en bok om sin alkoholism och äktenskapliga katastrof, Margareta Winberg den fd kommunisten som blev chef över statligt spel och dobbel samt Inger Segelström som sossarna skickade till EU för att hon inte skulle sänka partiet helt under ytan... två mörkröda sossar och en liberal "smygsosse" alltså!

  SvaraRadera
 21. Anonym,jag älskar din slutkläm! Men för att gå tillbaka till början av din kommentar, jag vet inte om vi kan anklaga media för det här. När vårt samhälle blir mer repressivt och morallagar stiftas får vi nog gå till oss själva. Jag skulle säga att vi har för stor tilltro till och respekt för myndigheter och för liten tilltro till och respekt för varandra.

  Däremot är jag förbluffad och chockerad över att media tiger när det handlar om den här märkliga och illa underbyggda utredningen.

  SvaraRadera
 22. Anonym, jag lade skulden på Folkpartiet i min Newsmillartikel. Det visade sig vara helt fel. Folkpartiet och Moderaterna röstade mot, övriga för. Initiativet kom från socialdemokraterna.
  Bra poäng i slutmeningen. Den här lagen både förmyndar, fördömer och infantiliserar oss.

  SvaraRadera
 23. Tack för informationen anonym, men jag vill inte delta i ett förlöjligande av förespråkarna. Den här lagen är resultatet av en syn på staten som den goda förmyndaren som behöver skydda medborgarna från sig själva och varandra. Avsikten är god, det är metoden och den bakomliggande människosynen jag har invändningar mot.

  SvaraRadera
 24. Har inte läst paragraferna men jag undrar om det verkligen är så att lagen och dess uttolkare hänger ut sexköparna. Vi lever ju en tid då en lögn kan gå ända till Stockholm medan sanningen fortfarande letar sina foppatofflor i Almedalen. Ryktesspridning och lösmynthet är förmågor som har särskilt stor utbredning idag.

  SvaraRadera
 25. PIG DEBATT och HUSHÅLLSNÄRA tjänster a´la svensk Moderatpolitik. Festligt att han var inne på att könskvotera också. Undrar på vilka grunder? Karln är sexmissbrukare och dessutom imun mot Svea Rikes lag. Frågan är hur många ggr han betalat för sexköp.

  SvaraRadera
 26. Anonym, tack för din kryptiska men underhållande kommentar. Ryktesspridning verkar alltid vara på modet, men helt klart är att spridningen går snabbare och räckvidden blir större med moderna media.

  SvaraRadera
 27. Anonym, fjärran vare det mig att missunna dig litet glädje och lycka i tillvaron, men måste det vara på någon annans bekostnad?

  SvaraRadera
 28. Helena: Nä, särskilt snygg är jag väl inte, men emellanåt får även jag tillfälle att lyckligt utropa "Tack gode Gud för tjejernas dåliga smak!" ;)

  SvaraRadera
 29. Det var roligt att höra, Patrik. Om din tur vill säga. Du får trösta dig med att du är ärlig och anspråkslös i alla fall.

  SvaraRadera
 30. Tack, äntligen ett vettigt och nyktert inlägg om Littorin historian UTAN påhopp åt blått eller rött! Kan man rösta på dig?

  //Göte Borg

  SvaraRadera
 31. Tack snälla Göte! Bor du i Östergötland kan du det.

  SvaraRadera