torsdag 15 juli 2010

Beatrice Ask och världsmästerskapet i jämställdhet

När det gäller jämställdhet lider Sverige både av arrogans och självgodhet. Vi ska gå före och andra ska följa, för i den här grenen är det vi som är först, bäst, störst och vackrast.

Ett föredöme och en pekpinne för resten av världen, rent av.

Här har vi förstås ett viktigt motiv till att det Beatrice Ask beställde och lydiga utredaren Anna Skarhed utförde bara var en skenutvärdering av lagen. Sexköpslagen har hängt i skyltfönstret ända sedan den infördes och det är inte bara Gunilla Ekberg som har åkt land och rike kring för att marknadsföra den. Om lagen inte fungerar eller ens har allvarliga skavanker reflekterar det på vårt jämställdhetsrykte.

Men där har man inte tänkt längre än näsan räcker. Det är inte bara vårt jämställdhetsrykte som står på spel när den här utvärderingen blir översatt och utsatt för internationell granskning. Vill vi verkligen riskera att buntas ihop med politiska och religiösa diktaturer som ett land med riggade och oseriösa statliga utvärderingar?

Rubriken på CNN löd: Report: "Sex crime decreasing in Sweden". Det samtidigt som vi har den högsta våldtäktsstatistiken i Europa. Min kommentar till det: The higher you climb, the further you fall.Just nu finns det mycket bra att läsa i det här ämnet. På dagens Brännpunkt sågar Laura Agustín och Louise Persson sexköpslagsutredningen jäms med fotknölarna. Läs! Missa inte heller Alice Teodorescus utmärkta artikel om sexköpslagen. Dessutom har Lisa Magnusson skrivit en strålande krönika om moral, dubbelmoral och flocktyckande på SVT debatt. Läs!.

Bloggar: Niklas Dougherty har ett superinlägg om det här. Andra: Louise Persson, Laura Agustín, Alltid rött, alltid rätt, gothbarbie, på riktigt, min tanke är fri. Henrik Alexandersson skriver klokt och tänkvärt om sexköpslagen och EU, Pophöger. No Size fits all gör skillnad på saga och verklighet både när det gäller våldtäktsstatistiken och trafficking. Läs! I Trollans tankar om stor och smått finns flera riktigt bra inlägg om Littorin och sexköpslagen. Här och här är två av många bra inlägg.

Och tack snälla Erik för din puffning! Mod är verkligen ingen bristvara hos dig heller. Läs Erik Svansbo i Pophöger.

15 kommentarer:

 1. Gunilla Ekberg har ingen trovärdighet.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/jamstalldhetsexperts-advokattitel-ifragasatt-1.586929

  Hennes korstågen skada Sveriges rykte.

  Sexköpslag såldes som Kvinnofrid. Ulricka Messing sa "Jag tror att dagens beslut om 20 år kommer att be-skrivas som det stora steget framåt för att bekämpa våldet mot kvinnor och för att nå kvinnofrid"
  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=1997/98:114 Riksdagsprotokoll (RP) 1997/98: 114 (109) 28 maj 1998

  Utvärdering av Sexköpslag måste inkludera utvärdering av Kvinnofrid.

  SvaraRadera
 2. Tack Michael för både länkarna och och dina kloka kommentarer. Jag ska titta närmare på hela Kvinnofridspaketet.

  SvaraRadera
 3. Hej Helena

  Med risk att gå OT så är det mycket värre än att bli föknippade med "politiska och religiösa diktaturer som ett land med riggade och oseriösa statliga utvärderingar" eftersom det dessutom som just visats med S-O Littorin blir en hets jakt utan krav på bevisning. Detta skulle inte vara så illa eftersom det händer överallt om det inte var för att Fru (Judge) Ask http://fullmentalstraightjacket.files.wordpress.com/2010/03/judge-ask.jpg?w=348&h=500 anser att man skall straffa misstänkta. Hon har tagit tillbaks de formuleringarna sedan dess men inte tagit avstånd ifrån tankegången.

  Om man särskådar de senaste 4-5 månaderna av lagstiftningsiver irfån hennes sida blir man förskräckt och inser att vi snat kommer att jämföras med totalitära stater vad gäller rättssäkerhet både för män, kvinnor och barn.

  Mvh
  Fredrik larsson

  (för övrigt vore det trevligt att kunna kommentera anonymt men att kunna lämna en mailadress)

  SvaraRadera
 4. Ack ja! Vi är så bra så bra, föredömliga på alla fronter, tänk så skönt att kunna slå sig till ro med detta och veta att vi kan lägga ner alla strider för jämlikhet och rättvisa nu.

  (Jag skyller mina sarkamstomtars glada dans på vädret, det här förfärliga solgasset lockar fram mina minst ädla sidor!)

  SvaraRadera
 5. En fråga är ju om världsmästerskapet i jämställdhet snarare handlar mest om politiker och massmedias jakt på popularitet och nyhetshets.

  En orsak till den höga våldtäktsstatistiken (anmälningar)
  http://www.expressen.se/debatt/1.2063709/michael-alonzo-sven-otto-littorin-forebild-for-pappor
  Jag har själv suttit som ombud i över 100 mål där pappan anklagats för antingen incest, våldtäkt eller misshandel. Grova anklagelser, som av ena eller andra anledningen inte går att bevisa, som inte blivit polisanmälda eller som åklagaren lagt ner, är helt enkelt vardagsmat i vårdnadstvister.

  SvaraRadera
 6. Fredrik, det kan du väl? Skriv mailadressen i meddelandet och var anonym vet jag. Eller mejla mig, för jag är rakt inte anonym.

  Tack för länken. Jag läste med intresse. Hoppas attBeatrice Ask får andra arbetsuppgifter snart, oberoende av valutgång.

  SvaraRadera
 7. Tack och lov kan du vara rätt ironisk när det är kallare också, Morrica. Och det är tur det för jag gillar dina sarkasmer. :)

  SvaraRadera
 8. Per, jag har läst den där artikeln. Visst förekommer det säkert okynnesanmälningar och falska anmälningar, men bra mycket vanligare är det nog att våldtäkter inte anmäls. Förr var det bara en bråkdel av offren som anmälde, nu är det flera. Men fortfarande vill våldtäktsoffer i allmänhet inte att någon ska veta vad de har utsatts för. Fortfarande litar inte våldtäktsoffer på polisen och rättsväsendet. De litar inte på polisen och rättsväsendet för att de inte har orsak att lita på polisen och rättsväsendet. Få anmälningar går till åtal, rättegångarna är närgångna och uppslitande.
  För mycket att förlora och för litet att vinna på en anmälan fortfarande.

  SvaraRadera
 9. Ja det är nog mycket vanligt att en del övertramp inte anmäls men det tror jag har mycket och göra med hur hårda straffen är. Om mannen i en familj gör något dumt mot kvinnan, de har barn och delad ekonomi. Hur stor är chansen att kvinnan dels vill gå vidare med att anmäla mannen om han minst åker in på två år? Hade man haft en straffsats som var mer flexibel, kanske började på en månad så tror jag klart fler som har substans bakom anmälningen också anmält istället för en del hatiska som idag anmäler för att hämnas på något helt annat.
  Enligt mig så måste det även gå och straffa när någon påstår en sak som senare inte visar sig vara sann.

  I vilket fall som helst så ger jag inte så mycket för den typ av jämställdhet som idag bedrivs av feministerna. Det verkar som att de själva tycker att det kvinnliga står för något fult och det manliga står för det som är önskvärt.

  Jobbar själv inom en bransch (nördprogrammerare) som nästan är kemiskt befriad från kvinnor. Har varit med om när företaget man jobbade erbjöd kvinnor 25% mer i lön jämfört med manlig programmerare endast för att locka någon, och de man fick tag på gjorde knappt en enda produktiv sak under ett helt år. Måste förövrigt vara fruktansvärt och ta ett jobb och känna att det är för svårt men ändå stanna för att lönen är hög.

  SvaraRadera
 10. Per,tack för din intressanta och tänkvärda kommentar. Förmågan att spela fult i vårdnadstvister är jämt fördelad mellan könen, det är åtminstone min tro.
  Mened är ett brott redan som det är, men det finns ett problem i att hårda tag här kan medföra att folk inte erkänner att de har vittnat falskt. När samvetet griper tag är det ju fint om man faktiskt går till polisen istället för att låta någon oskyldig sitta kvar i fängelse.

  När det gäller våldtäkt gjordes det en anonym undersökning via mödravården (dit alla kvinnor kom även om de inte var med barn). Jag kommer inte ihåg några siffror men jag minns att det var ett chockerande antal som svarade att de hade blivit våldtagna.

  Våldtäkt är ett alldeles för vanligt brott och det är för jävligt att kvinnor inte ska kunna röra sig ute ensamma utan att vara rädda och det är för jävligt att vi inte satsar mer på att förebygga och bekämpa det fenomenet istället för att ägna pengar och energi åt frivillig prostitution.

  När det gäller den senare biten. Det har jag också tänkt. Varför strävar man så hårt efter att kvinnor ska ta efter män?

  Jämställdhet handlar om frihet, respekt och rätten till självförverkligande. Kulturella koder driver män mot karriär, kvinnor mot hem. Vår strävan borde vara att minska kulturpåverkan så att folk kan känna efter själva.

  SvaraRadera
 11. Att spela fult tror inte jag är jämt fördelad när två som tidigare varit gifta bråkar om barnen. Det finns en logisk förklaring till det, mannen kan inte köra samma typ av argumentation som kvinnan om man vill göra riktigt elaka angrepp. Incest, våldtäkt eller annan typ av våld är inte riktigt trovärdigt om en man skulle anklaga kvinnan för. Skall den anklagelsen hålla ihop så måste mannen ha mycket bra förklaring. Det är enklare för kvinnan att anklaga mannen för det.
  Vad jag känner till så brukar den förälder som haft mest kontakt också gå vinnande ur striden och det brukar vara kvinnan som har haft mest kontakt.

  Om mannen och kvinnan inte varit gifta så får ju mannen hoppas på kvinnans generositet om att dela med sig av barnet.

  Och det leder till en annan intressant aspekt för feministrörelsen tycker ju det är hemskt med att män tjänar mer än kvinnor.
  En grupp av kvinnor har extremt svårt och ta sig upp lönemässigt och det är de kvinnor som fött barn tidigt samt sköter barnet själv. Alla som har barn vet hur mycket tid det tar och hur viktigt det är med avlastning. Kan inte kvinnan och mannen hålla sams och de inte är gifta så tror jag det i princip alltid är så att kvinnan får vårdnaden om hon vill det. Samtidigt sätter hon sig i en extremt jobbig situation, speciellt om hon har pojke eller pojkar.
  På mitt dagis finns det vad jag känner till två ensamstående mammor som har sitt barn där. De jobbar i en stad som gränsar hit och barnen får vara på dagis mellan 9 - 10 timmar per dag. Om de inte har någon som kan hjälpa dem så blir det en stressad situation. Dessutom brukar dessa kvinnor inte ha det så bra ekonomiskt så de sitter fast i dåliga bostadsområden.

  Skillnaden mellan ensamstående förälder kontra mannen och kvinnan är ihop och hjälps åt är extrem. Dels får de hejdlöst mycket bättre ekonomi samt att påfrestningarna inte alls lika tuffa.

  Vad borde feministrörelsen göra? Enligt mig borde de kämpa för att männen skall få lättare och få del av vårdnaden. Jag tror denna grupp drar ner lönestatistiken en del för kvinnor.

  Angående våldtäkt så begriper jag inte riktigt hur folk tänker. Det är självklart ett mycket allvarligt brott när det handlar om överfallsvåldtäkter men att den typen av våldtäkt är speciellt vanlig är ju inte sant. Är man rädd för det så finns det annat som är mycket mer riskabelt.
  De undersökningar som presenteras brukar ibland komma från särintressen. Samma organisationer som kanske kommer om utspel om att män som köper sex skall spärras in och då är man jättekritisk, likartade organisation kommer med våldtäktsstatistik och då är det tabu och ifrågasätta.
  Dessutom är det tveksamt vad folk anser våldtäkt är. Har sett en del diskussioner där det är tydligt att tjejen inte kan skilja på dålig sex och våldtäkt. Kanske någon frågat "har jag blivit våldtagen" och det enda hon gjort är att inte acceptera eller säga att hon vill. Hon har inte gjort något motstånd eller sagt ifrån att hon inte vill, hon har varit tyst. Sexet har varit dålig och vips så har tjejen trott att hon blivit våldtagen.

  Vad jag känner till så är det absolut förbjudet för killen och fråga om sex om man vill ha det, tjejer har extremt svårt för att diskutera det innan utan vill ofta att mannen skall driva på och "tjata". En kille som frågar tjejen "skall vi ha sex" lär inte få speciellt bra utdelning.

  Dåligt sex har en hel del haft, många killar som haft sex även om de inte velat men haft det för att inte såra tjejen.

  det vanligaste är ju ändå att någon går över gränsen där de känner varandra sedan tidigare, men för att komma åt det så måste det enligt mig till mycket mer flexibilitet i lagen. Kanske att tjejen får lov och välja om straffet skall vara lägre.

  Men, kvinnor kan röra sig ute. Den grupp som borde vara skraj för att röra sig ute är framförallt unga män eller män som vistas i lite utsatta områden. Rån, slagsmål och liknande är vad jag vet ett klart vanligare fenomen än att en kvinna blir överfallen av okänd man och våldtas.

  SvaraRadera
 12. Per, vilket svårt inlägg att svara på. Jag gillar inte tävlingen om vem det är mest synd om. Bristen på jämställdhet måste ses som ett allmänmänskligt problem med offer både bland män och kvinnor. Det är naturligt att man ser sitt eget perspektiv i första hand, men vägen mot en bättre värld tror jag ligger i att vi lyssnar mer uppmärksamt och visar VARANDRA mer respekt och förståelse.

  När det gäller våldtäkter måste du beakta att kvinnor pratar med varandra om våldtäkter och våldtäktsförsök i betydligt högre utsträckning än de anmäler sådant. Det lär ju knappast vara vanligt i grabbgänget att man skryter med sina våldtäkter eller våldtäktsförsök. Därför tror jag att kvinnor allmänt sett har mer underlag än män när det gäller hur vanligt det är.

  Jag har eget bagage i den här frågan. Någon gång kanske jag skriver ett inlägg om det, men det passar inte i en kommentar.

  SvaraRadera
 13. Per jag tog bort din kommentar av misstag, skulle ta bort min för att jag såg ett stavfel. Lägger in den igen.

  Per sa...
  Det var inte menat som en slags tävling om vem som det är mest synd om utan mer sannolikhetslära, så fort man vaknar på morgonen så börjar man utsätta sig för risker. De allra flesta tänker man inte ens på medan andra upplevs som mycket värre än vad de är.
  Att kunna bedöma risker korrekt gör att världen blir lättare och hantera.

  Jo jag känner väl till att kvinnor pratar med varandra om våldtäkter, för en hel del år sedan läste jag på mycket om psykologi och hade många konversationer med andra tjejer. Kvinnor som kan prata om sina problem för en man utan att mannen försöker ragga brukar få höra en hel del, speciellt om han kan ge bra svar ;).

  Mycket lärorikt och samtidigt annorlunda då jag personligen ibland jämförs med en robbot (försöker helt utgå från fakta), kvinnor är generellt mycket mer känslomässiga i hur världen bedöms. Vet inte hur många gånger jag fick höra historier om att "mannen där hemma var världens jävla idiot för att tre dagar senare vara helt underbar".

  Att själv varit med om något kan vara bra om man drar rätt slutsatser, men för att dra rätt slutsatser så är det viktigt att känslor inte får färga av sig. Om känslorna får styra slutsatserna kan det tvärtom bli helkonstigt. Fobier och annat startar oftast så.

  SvaraRadera
 14. Per, jämställdhetsdiskussionen i Sverige är nog snarare ett krig än en tävling. Spår av det tyckte jag mig hitta i ditt inlägg.

  Våldtäkter behöver bekämpas på två sätt. Dels brottsbekämpning förstås, men också genom arbete med värderingar och attityder. Det du beskriver, förväntningen att mannen ska vara den pådrivande är ett exempel på en skadlig och förtryckande förväntning (på både män och kvinnor).

  Din bild av sakliga män och känslomässiga kvinnor ... jag kan inte känna igen mig i den. Men det finns en förväntan på kvinnor att vara känslomässiga och det finns en förväntan på män att vara sakliga. Vissa uppfyller det naturligt, andra anpassar sig efter den normen och somliga är tvärtom. Hur många som hamnar i de två ytterkategorierna tycker jag är ointressant. Det är mittenkategorin som är ett problem. Förställning och livslögner.

  SvaraRadera
 15. Angående skillnader mellan män och kvinnor så tror jag man i första hand märker skillnaderna vid stressade situationer, exempelvis relationsproblem.
  Män agerar givetvis känslomässigt med, men det är lättare och snacka sakligt (enligt min erfarenhet) när läget är "kritiskt" om man kan kalla det så.
  Samt, det är STOR skillnad på hur män och kvinnor hanterar känslor som har med sex, kärlek och relationer och göra. Det är väl ganska naturligt med eftersom kvinnan mer är skapt efter att välja man som skall bli förälder till hennes barn, mannen däremot är mer skapt åt hållet att sprida sina gener (hårdraget men något åt det hållet).

  Jag har en del manliga vänner som hör till den blygare typen, skötsamma, tjänar bra och mycket snälla. Men de är FÖR blyga. Kvinnor dras inte till blyga och ärliga män om man pratar generellt, hon vill att mannen skall ta en del kliv för att skapa kontakt och så länge den uppgiften ligger på mannen tror jag det kommer finnas ett ständigt problem med om kvinnan ville eller inte ville vid tveksamma sexuella fall (pratar inte överfallsvåldtäkter eller våldtäkter inom relationer och liknande).

  Män har inte heller samma behov av att avreagera sig genom att prata av sig som kvinnor, trängda män tenderar och hålla käften istället. Men om vi diskuterar så diskuterar vi problemet och försöker då lösa det. Vilket förövrigt är ett klassiskt misstag en del män gör som lyssnar på en tjej som endast pratar av sig, ofta vill hon bara prata av sig och inte ha några lösningar.

  Givetvis är allt detta i grova drag.

  Första relationen mannen har med en kvinna är i nästan alla normala fall, mamman! Det är via mamman barnen (och då pojkar) lär sig hur han kommer respektera kvinnor som vuxen. Det är viktigt att den relationen är bra vilket den självklart är i de flesta fallen. Men i vissa fall, kvinnan kanske fått barn när hon inte varit redo, pappan (mannen) är inte riktigt den som synkar och kvinnan väljer och ta hand om barnet/barnen. Då tror jag riskerna ökar för stressade situationer. Även problemet med avsaknad av manlig förebild. Komplicerade uppväxtförhållande tror jag ökar risken för mindre empatiskt beteende som vuxen, vilket eventuellt kan öka risken för mindre respekt i det sexuella. Hela samhället borde enligt mig tjäna massor på att dels ha fokus på att kvinnor och män skaffar barn när de är redo och sköta barn, samt att barn med automatik har rätt till båda föräldrarna oavsett om de är gifta eller inte innan. Det borde enligt mig även vara en viktig jämnstäldhetsfråga.
  I början på året då vanvårdsutredningen kom så om jag minns rätt så var risken skyhög (om den var c.a. 50%, minns inte exakt) att barn till fosterhemsplacerade barn också skulle hamna på fosterhem.
  Väldigt mycket av de problem en del individer orsakar i samhället är kanske samhället själva skuld till.

  Nu skall det kanske sägas att jag exempelvis tycker jägare har en hel jävla massa skruvar lösa i skallen som kan njuta av att döda djur så det finns säkert en del annat där som påverkar.

  SvaraRadera