lördag 3 juli 2010

Nästa evidensfria utredning, eller Sexköpslagen och Skammen

Den har alltid skorrat för mig, sexköpslagen. Framför allt för att den är så uppenbart oliberal och ojämställd. I en transaktion mellan två parter kriminaliseras den ena men inte den andra. Hur jämställt är det? Att kriminalisera sex mellan två samtyckande vuxna för att det finns pengar inblandat. Hur oliberalt är det? Men, om än med tvekan, jag köpte lagen i början. Det var för att stoppa trafficking. "Tänk på Lilja", tänkte jag. Men redan när lagen först kom undrade jag hur man ska kunna tillämpa den? Att sälja och köpa sex utan att polisen får reda på det... Hur svårt är det?

Så i vintras läste jag och min fjortonåring "Fjorton år till salu". Den boken fick mig att inse hur skadlig sexköpslagen är. Den boken fick mig att förstå att sexköpslagen ökar skammen och skulden och driver hela sexhandeln in i det fördolda där all möjlig skit kan ske. Därför är den skadlig och motverkar sitt eget syfte.

Boken? En fjortonårig flicka blir våldtagen av en äldre skolkamrat. "Tessan" skuldbelägger sig själv och skäms för mycket för att söka hjälp. Därpå prostituerar hon sig. Från fjorton års ålder framåt säljer hon sex samtidigt som hon utsätts för utpressning och grovt och förnedrande våld från sin systers pojkvän. Tänk Göran Lindberg och ta det i kvadrat så får ni en uppfattning. Det är ett under att hon överhuvudtaget överlevde.

Varför teg "Tessan" om våldtäkten? Hon skämdes. Varför kunde systerns pojkvän utnyttja henne? Hon skämdes? Varför bad hon inte sina föräldrar om hjälp? Hon skämdes. Varför gick hon inte till polisen. Hon skämdes. Den stora boven i hela berättelsen är SKAMMEN. Den ställde till med mycket mer skada än själva våldtäkten och prostitutionen och den ledde till utpressningen som kunde ha kostat "Tessan" livet. Vi tycker att vi är så upplysta och ryser åt tanken att ett våldtäktsoffer skulle tvingas gifta sig med förövaren för att rädda familjens heder. Men även vi har en hederskultur. Skammen inte bara lever utan frodas i Sverige. Vi kvinnor identifieras med våra kroppar. Vi är förbrukade om vi är våldtagna (ett öde värre än döden). Vi är förbrukade om vi har sålt sex. Vi lever i ett land där folk kan skryta om hur de har lurat skattmasen eller fått ut för mycket på försäkringen, men vem skulle erkänna ett sexköp eller en sexförsäljning? Nej just det. Ingen. Det är SÅÅÅ mycket värre. Ändå inser jag att jag antagligen har elever som har prostituerat sig. Vanliga tonårstjejer och killar som vill ha just den mobiltelefonen eller de Acnejeansen. Förhoppningsvis bara några gånger som "Tessans" kompis, men sen då? Ska den smutsiga hemligheten bevaras resten av livet? Ska de känna sig som andra klassens människor resten av livet? Ska de skämmas för mycket för att be om hjälp ifall de behöver det? Och vem ser pojkarna som prostituerar sig? De passar inte in i bilden av kvinnan som offer och mannen som förövare så vi låtsas att de inte finns.

"Tessan" var en svensk Lilja och det hon behövde var inte en sexköpslag. Det hon behövde var tolerans, empati och hjälp. Hon behövde ett samhälle där hon kunde vara säker på att inte bli skuldbelagd, inte bli skambelagd. Jag noterade också att Tessan aldrig funderade över risken för ett polisingripande. Varför? Det fanns ingen risk. Hon raggade kunder på nätet i egen regi. Det krävs angiveri eller en verksamhet i stor skala för att polisen ska veta något om sexhandel. Jag tror att det säljs sex som bara den i det här landet, men vet det gör jag inte. Det gör ingen. Minst av allt justitiekanslern, av den nypublicerade rapporten att döma. Vår nya justitiekansler drar en massa slutsatser samtidigt som hon inte sticker under stol med att underlaget är minst sagt bristfälligt. När ska vi börja utvärdera den politik vi för?

Det är möjligt att vi kan respektera kvinnan utan att respektera horan. Men den dag vi respekterar och tolererar horan, den dagen VET jag att vi respekterar kvinnan. Kvinnan, hennes kropp och hennes rätt till sin kropp. Vi har varit nära det en gång, på sjuttiotalet. Vi kan komma dit igen.

">Santana på Woodstock.

Här är mitt tidigare blogginlägg och min Newsmillartikel i ämnet.Nu har hon ställt till med rabalder igen, Camilla Lindberg, Hur långt sträcker sig alla människors lika värde? Ända ner till hororna?


Tidningar: DN, SVD, UNT, Expressen.

Blogginlägg: Sanna Rayman har skrivit ett brilliant inlägg i SVD:s ledarblogg om det här, Hanna Wadenius har också skrivit mycket bra, Pophöger, sexarbetare Gretas inlägg, samma Greta men annan blogg, Louise P, Motpol, Niklas Dougherty, polisstaten, Zacs åsikter på ett fat, Juristens funderingar, no size fits all, Emil Isberg, Rasmus Liberal och Mark Klamberg köper utredningen med hull och hår. Det gör inte Per Pettersson. Han kommer istället med en skarp och kritisk analys av presskonferensen. Vill ni ha en lika skarp och kritisk analys av rapporten ska ni läsa Louise P:s blogginlägg. Louises inlägg finns på engelska på migrationsforskare Laura Augustins hemsida. Här finns ett tidigare blogginlägg om utredningen på engelska. Liberati har ett strålande inlägg om Almedalsbordellen. Sagor från livbåten har också ett mycket bra inlägg.

19 kommentarer:

 1. Mycket, mycket bra. Rakt på pudelns kärna. *applåd*

  SvaraRadera
 2. Jag kan lova dig att Tessan inte delar din "liberala analys" av detta. Hur jag vet det, för att Tessan är min vän irl. Och jag är övertygad om att hon skulle ogilla ditt sätt att använda henne, men du kanske anser att det är ok att dra slutsatser med hjälp av Tessan som du inte har det minsta belägg för att hon delar? Känns det bra att utnyttja henne?

  SvaraRadera
 3. Kallt, det ser jag inte som att utnyttja henne. Hon har valt att publicera sin berättelse. Vilka slutsatser läsaren drar är upp till läsaren. Givetvis är jag medveten om att andra läsare kan dra helt andra slutsatser, men det fråntar inte mig rätten till mina.

  Med sexköpslagen som gör alla sexköp kriminella är chansen att en sexköpare ska slå larm om en prostituerad som är underårig eller som verkar må dåligt väldigt liten.

  SvaraRadera
 4. Jag instämmer i en sak. Sexköpslagen är inte liberal, vilket gör det knepigt att se att folkpartister försvarar och tycker om den. Men när var folkpartister och liberaler samma sak senast? :)

  Att skammen finns där och påverkar är jag övertygad om. Men varför skulle den öka med sexköpslagen? Skammen i sig angående unga flickor och sex är stor även utan att det handlar om prostitution, så jag har svårt att se att skammen alls påverkas av denna lagen.

  SvaraRadera
 5. Jerker, vad skulle det vara för ett liberalt parti om vi alla tyckte lika?

  Nästan alla politiskt aktiva kallar sig liberaler nuförtiden, men vilken betydelse man lägger i ordet och hur liberal man tycker det är klokt att vara varierar minst sagt. Folkpartiet står helt klart för en politik präglad av individens rätt, skyldigheter och ansvar.

  Varför skulle skammen öka? Därför att det här är en morallag. Grunden till lagen är att man har bestämt att människor inte ska köpa eller sälja sex, redan där gör man både sexköp och försäljning mer skamligt. De som är för lagen tror att man kan lagstifta bort prostitution. Vi som är mot lagen tror det inte.

  I sexköpslagen ingår dessutom att kvinnor infantiliseras. De vet inte sitt eget bästa, de är vilseförda offer som behöver få se ljuset. Männen blir förövare utan respekt för kvinnor. Sexism på sexism med andra ord.

  Jag tror att vi ställer till med stor skada när vi jämställer en vuxen person som ser prostitution som ett praktiskt yrke med ett offer för trafficking, och när vi jämställer någon som köper sex från en myndig person som vet vad hon eller han sysslar med med någon som begår brott såsom sexuellt utnyttjande av minderårig, etc.

  Jag är kraftig motståndare till kopplingen sexualitet och moral. Ens moral sitter inte i vem man ligger med, eller om man tar betalt för det. Ens moral sitter i hur man behandlar sina medmänniskor och hur troget man lyssnar på sin inre kompass.

  SvaraRadera
 6. Ja, hur stor är risken/chansen (beror på hur man ser på det) att åka fast för sexköp? Förmodligen närmast obefintlig. Jag borde veta: jag har själv köpt sex en gång. För att på en gång få försvarstalet ur världen så var hon inte en destruktiv 14-åring utan en mogen kvinna på 30+ som hade detta som bisyssla sidan om ett annat jobb.

  Varför risken är obefintlig är ganska enkelt att räkna ut. I fall av misshandel, rån, våldtäkt och liknande så inkommer oftast en anmälan till polisen. Även om de inte löser brottet så blir de varse om att det har begåtts. När det gäller sexköp så komemr sannolikt bara en bråkdel till polisens kännedom. Det finns helt enkelt ingen anmälningsbenägenhet. Eskorten har själv satt upp sin hemsida och söker därmed kunder. Naturligtvis kommer han eller hon inte anmäla dom.

  Det enda sättet för polisen att sätta dit fler vore att luslösa varje e-mail/varje sms och avlyssna precis alla samtal (även mobil). Den sortens metoder hoppas jag ingen tycker är bra.

  SvaraRadera
 7. Christoffer, FRA-lagstiftningen visar att många av oss är beredda att tillåta stora inskränkningar i den personliga friheten om myndigheterna bara säger att de vill ha den rätten. Men inte ens om de avlyssnar alla samtal tror jag att det går att få bukt med sexhandeln. Då hittar man bara ett annat system. Med knark kan du åtminstone hitta ämnet i fickor eller i blodet. Sex är inte olagligt, inte att ha pengar i fickorna heller.

  SvaraRadera
 8. Tack Helena. Mycket bra. "Viktigast för mig är rätten att tänka fritt och att följa sitt inre rättesnöre."
  Jag håller, mvh
  Michael

  SvaraRadera
 9. Michael, visst är det viktiga saker båda två. Hur har du lärt dig svenska och hur mycket kan du?

  SvaraRadera
 10. Helena - Jag har lärt mig tillräckligt för att kunna förstå Sexköpslagen.
  European Centre for Sex Work Research and Policy
  (Europeiska centrumet för Sexarbete forskning och politik)

  SvaraRadera
 11. Det är riktigt bra det Michael, för när det gäller den behöver vi samarbeta över gränserna.

  SvaraRadera
 12. Tack för mycket intressant läsning och jag tror att anledningen till att du är så övertygande är att du har vinklat det till en jämställdhetsfråga fast tvärtom än vad som är normalt. Detta väcker debatt på andra bloggar eftersom de flesta förespråkare ser sexköplagen som en jämställdhetsfråga och ett slag i rätt riktning, vilket paradoxalt bottnar i en ojämställd syn på sex där kvinnor alltid ses som offer för sexuellt aggressiva män. Men det är bekvämt att vara ett offer och inte behöva ta ansvar över sin sexualitet, skamkänslorna kan också vara sexuellt upphetsande. Jag ber om ursäkt för min frispråkighet, men man måste ju säga B om man sagt A.

  "Fortfarande finns möjlighet att uttrycka mening i allehanda triviala frågor och alltjämt finns det frizoner för tyckande i allehanda rättvisefrågor - i synnerhet om de går att knyta an till den jämlikhetsdoktrin, som kommit att bli den nya svenska överideologin."(http://www.dsm.nu/gramscifortrycket.html)

  SvaraRadera
 13. Fribonde, be inte om ursäkt för ett uppfriskande ärligt inlägg. Det är väldigt arrogant att tro att man kan förstå andras verklighet utifrån sin egen.

  Att köpa eller sälja sex kan representera en massa olika saker. Det kan vara tröst, sällskap, bekräftelse, upphetsning, makt, självskadebeteende, tvång, lättja, förakt för det andra könet, blyghet.... jag kunde fortsätta länge och ändå har jag knappast fantasi att komma på alla tänkbara motiv.

  Vi måste vara ödmjuka nog att förstå att vi aldrig helt kan gå i någon annans skor. Därför ska vi vara väldigt försiktiga så att vi inte gör livet onödigt tungt för någon annan.

  SvaraRadera
 14. Kul att du uppskattar min ärlighet.

  Det ingår i vår västerländska kultur att tvinga på andra våra värderingar på ett inte direkt ödmjukt sätt. Vi kommer till ett nytt land, lurar av lokalbefolkningen landområden och resurser, inför våra lagar, religion, kultur osv....varför? För att de kommer att få det såååå mycket bättre! (?) Sedan klarar de inta av omställningen och vi tycker synd om dem, och då kan vi i bästa fall be om ursäkt. Allt detta ingår fortfarande i vår kultur, varför skulle vi vara bättre på hemmaplan?

  Man ska aldrig vara försiktig med att tycka någonting, alla kan tycka vad de vill, men man ska hålla isär sitt tyckande med införandet av nya lagar. Tvång kan aldrig vara rätt väg att ändra någons beteende annat än i de fall någons beteende går ut över någon annans friheter. Jag vill tom gå så långt att hävda att det är odemokratiskt att införa morallagar.

  SvaraRadera
 15. Hur kan sexköpslagen få dom prostituerade att skämmas mer? Det är ju köparen som blir straffad inte säljaren. Trodde meningen lite var att flytta över ansvaret dit det hör hemma. Till den som utnyttjar.

  Anna

  SvaraRadera
 16. Fribonde, ibland är det nödvändigt med tvång för att ändra någons beteende och det är när beteendet skadar en annan person så mycket att det kan anses rimligt. Så är det ju inte med morallagar. Där handlar det om att tvinga andra att ändra sitt beteende för att man tycker att det är olämpligt eller omoraliskt. Sådana lagar har ingen plats i en demokrati.

  SvaraRadera
 17. Anna, genom att fördöma deras verksamhet, kriminalisera deras kunder och arbeta på våra värderingar så att vi allt mer tar avstånd från dem och deras kunder.

  Jag håller inte med dig när det gäller beskrivningen "ansvaret dit det hör hemma". Handlar det om en affär mellan två myndiga, psykiskt friska vuxna är ansvaret bådas, handlar det inte om det är det antagligen någon som täcks av andra lagar än sexköpslagen.

  SvaraRadera
 18. Hej igen,

  Nu måste du väl ha formulerat dig fel? Dom flesta tar väl avstånd från torskar och horor oavsett sexköpslagen? (Om man nu vet om att dom är det) Ingen vill väl umgås med någon som har till heltidssyssla att försöka få ens man i säng liksom :-)

  Har iofs inte så mycket erfarenheter av prostituerade. Hade en barndomskamrat som knarkade och prostituerade sig. Hon åker in och ut på psyket nu. Pappan till hennes barn har knarkat ihjäl sig och deras dotter åker in och ut på nåt ungdomshem.

  Vet inte om hon är representativ, men när man ser på hennes liv. Hur hon växt upp med övergrepp, ingen trodde henne när hon berättade, styvfarsan kallade henne för hora framför mig en gång och jag blev helt chockad.Torskarna förlustade sig på henne så hon kunde fortsätta knarka och bli sjukare och sjukare. Och så vidare.Finns ju inga lagar som skyddat henne. Jag tycker största ansvaret ligger hos torskarna som fött henne med knarkpengar.

  Anna

  SvaraRadera