tisdag 22 juni 2010

Tvångssteriliseringar som skyttegravspolitik?

Måste en seriös debatt om transsexuellas rättigheter göras till skyttegravspolitik och pajkastning? I en oförsonlig och föraktfull artikel kastar socialdemokraterna Lukas Romson och Anders Selin skit på Göran Hägglund, Amanda Brihed och alliansen. Riktigt vad socialdemokraterna har gjort rätt och alliansen fel talar man inte om, tvärtom medger man att den egna utredningen var undermålig. Väljarna ska bara ha klart för sig att alliansen är dålig och de röd-gröna bra i denna som i alla andra frågor.

Det är alltid trist med den här typen av oförsonlig politisk retorik, men i det här fallet är den även olämplig. Amanda Briheds inlägg var inte en debattartikel i vanlig mening utan en djupt personlig och rörande artikel om sorgen över hennes egen påtvingade barnlöshet och konsekvenserna för hennes självbild och förmåga att skapa sig ett bra liv. Det var modigt av henne att skriva så personligt, och säkert också svårt. Personligen tror jag att hon påverkade många människor genom sitt sätt att skriva om det här. Att då komma med ett bemötande fullt av förakt, smutskastning och skyttegravsretorik är djupt stötande.
Lukas Romson och Anders Selin borde skämmas.

På dagens Brännpunkt (nätversionen) skriver bloggarna Kent Persson (M) och Johan Westerholm (S) om riskerna med en pajkastningsvalrörelse. Läs deras utmärkta artikel här:

Fler artiklar:Göran Hägglunds inlägg, Amanda Briheds inlägg, Amanda på Second Opinion, Lisa Olsson på Newsmill.

Mina egna tidigare blogginlägg i ämnet: Mor, lilla mor..., Bort med tvångssteriliseringarna, Könsbyte? Bara om du har skägg och det avlägset relaterade inlägget Skäggiga damen.

Andra bloggar: Amanda, Amanda, Amanda, Trollhare, Trollhare, Jens O, Lisa Olsson, Andreas Froby, Louise P, Kent Persson, HBT-sossen, Annika Beijbom, Carina Boberg och Fredriks Funderingar.

3 kommentarer:

 1. Fräckt att använda hennes berättelse som någon slags "skyll dig själv"-historia. Ibland känns det svenska politiska klimatet som en fotbollsarena med blå och röda huliganer, istället för folk som generellt vill väl men har olika lösningar för att komma dit.

  SvaraRadera
 2. Anonym, tack för att du skrev en så underbar kommentar. Couldn't have put it better myself.

  SvaraRadera
 3. Det verkar finnas fler som är rätt bra på pajkastning:
  http://projectlisacd.blogspot.com/2010/06/vart-ar-den-gemensamma-kampen.html

  **LesbianGenderAvenger**

  SvaraRadera