onsdag 2 juni 2010

Det elända kepsförbudet

Idag har Christermagister ett strålande inlägg i kepsdebatten. Jag tänker klippa och klistra hela argumentationen och använda den när nästa revision av ordningsreglerna drar igång på min skola. Tuggummiförbudet har jag bekämpat med rader av artiklar som visar på de gynnsamma effekterna på minnet och koncentrationen - rena rama läromedlet vill jag påstå. Även kepsen kan ses som ett studiehjälpmedel. Den skyddar det känsliga och ljusskygga tonårsögat från lysrörens skadeverkningar och skärmen kan även placeras som skydd mot andra störmoment. Dessutom hindrar huvudbonaden hårtestar från att falla ner i nämnda ögon. Här förtjänar det att påpekas att tonåringens hårtestar dessutom är flottiga och otrevliga att få i ögonen.

Om jag kunde rita serier skulle jag rita en bild på en kepsprydd yngling som håller på och trycker ner huvudet på en kamrat i en toalettstol. Jag tror inte att jag behöver säga vad jag skulle skriva i lärarens pratbubbla.

12 kommentarer:

 1. Du är ibland en mästare i understatements

  SvaraRadera
 2. Christermagisters kepsinlägg ser jag mer som lapsus, ett olycksfall i arbetet eller något liknande.Ett missbruk av konventioner och paragrafer som inte gagnar någon. Det drar ju bara ett löjes skimmer över nivån i skolan och vi slösar tid åt självklarheter.Om nu tuggummi är så bra för minnet varför kommer inte elever ihåg att slänga uttuggade tuggummin i papperskorgen? Hittar rester av detta läromedel på de mest besynnerliga ställen. Till och med i historieboken.Ska jag tolka det som ett debattinlägg?

  SvaraRadera
 3. Anonym, jag kan hålla med om att det blir lite löjligt att komma dragande med konventioner och lagparagrafer, det borde verkligen inte behövas! Sunt förnuft och läroplanen borde räcka för att inse att ett förbud mot kepsar inte gagnar någon, men tydligen inte...

  SvaraRadera
 4. Anonym, antagligen har han precis som jag fört en fruktlös kamp mot dessa destruktiva förbud och under åren samlat på sig ammunition (tack än en gång, Christer :)).Min uppfattning är att kepsförbudet försämrar förhållandet mellan vuxna och elever i skolan och dessutom får oss att framstå som omoraliska i elevernas ögon. Varje dag ser de hur vuxna struntar i sådant som de borde ta tag i. Varje dag ser de beskäftiga vuxna springa runt och vifta kepsarna av folk. När de frågar oss varför har vi inget vettigt svar att komma med. Det hör till hyfs och god ton, är inget argument som går fram, kan jag säga.

  Du uttrycker dig fyndigt om tuggummi, men det är inget argument mot tuggummi. Jag har inte sett sådant i mitt klassrum (eleverna är alldeles för glada över att äntligen få ha tuggummi för att göra något för att få den friheten inskränkt) däremot missbrukar de sina pennor stup i kvarten. Det står saker på bänkarna, det står saker i böckerna - ibland står det till och med saker på väggarna? Ska vi ta av dem pennorna också?

  SvaraRadera
 5. Christer,jag har haft kollegor som ser kepsen som sista utposten innan total anarki, släpper vi kepsförbudet tappar vi kontrollen. Dem når vi
  Själv vill jag bara ha ordningsregler som genast kan följas av ett för att... och de skall helst vara få, väl förankrade och utformade i positiva ordalag.

  SvaraRadera
 6. Helt OT: elända är ett ord som används alltför sällan

  SvaraRadera
 7. Är man en nörd ska man bära sin nördighet med stolthet, menar jag.
  Under kepsen då förstås.

  SvaraRadera
 8. Ger man lillfingret så tar de snart hela handen. Ger du efter tuggummin så snart kommer krav på något annat. Jag vet att några klasser införde "stressbollar" för att spattiga elever skulle avleda sin överskottsenergi. Snart satt trettio elever och jonglerade med dessa förbaskade gelébollar och störde. De kallade tramset för KOMET eller något liknande. Det gällde att ignorera elevers beteende och avleda. Nästa gång skulle man använda en burk som skulle fyllas med ärtor. När de hade fyllt burken med dessa ärtor skulle de få en belöning. Förstår du nu kära medborgare att preussaren väcktes i en.Hade i det läget god lust att skaffa pikhjälm, monokel och ridbrallor. Även tankar om matriarkatets diktatur och annat misogynt tankegods for för ett ögonblick genom mitt sinne. Men jag höll tyst och lät de andra kackla vidare...och så gjorde jag som alltid har gjort i klasserna.

  Jag propagerar absolut inte för en benhård auktoritär eller repressiv skola men nån djävla ordning får det ändå vara. Dessutom är väl inte ett ständigt tuggande särskilt bra för tänderna, eller?

  SvaraRadera
 9. Anonym, jag gillar verkligen att läsa dina kommentarer. Stort tack för dina mustiga och roliga formuleringar. Jag är en ganska auktoritär lärare och tycker definitivt att det ska vara nån jävla ordning. Tuggummi och kepsar ja. Otrevligt sätt mot mig eller klasskamrater, störande av arbetsron, brist på hänsyn, omtanke och respekt absolut inte.

  Tuggummi är alldeles utmärkt för tänderna. Ökad salivutsöndring som motverkar tandlossning, karies och dålig andedräkt. You should try it. :)

  SvaraRadera
 10. Ha, ha! Det är väl så att man börjar bli gammal. Du vet; hör illa, ser illa och luktar illa. Så det är dags för magistern att börja använda tuggummi för dofta extra gott.

  SvaraRadera
 11. Fördelen med det stadiet är att man ser inte hur jävlig man ser ut, man känner inte hur illa man luktar och man slipper höra all skit som säjs. :)
  Men blåsa några tuggummibubblor kan i alla fall jag fortfarande.

  SvaraRadera