tisdag 1 juni 2010

Min coola lärarstudent Matssom sjunger i Norrköpingsbandet Nifters.
I höstas dök det upp en långhårig, frikostigt tatuerad snubbe i lärarrummet. Det var Mats Larsson lärarkandidat slash rocker slash songwriter. Nu tar han snart examen och han kommer att bli en strålande lärare. Först är det bara att konstatera att det rakt inte minskar ens pondus i katedern att vara hårdrocksartist. Men Mats har betydligt mer att erbjuda eleverna än så. Under det här året som hans handledare har jag funderat mycket över vad det är som gör en bra lärare bra. Vissa saker kan läras in, som goda ämneskunskaper, pedagogik, didaktik och god arbetsmoral, men det finns en rad viktiga läraregenskaper som det inte är alls lika lätt att skaffa sig under resans gång.

En viktig sådan bit är förmågan att knyta en nära och personlig kontakt med eleverna utan att förlora sin auktoritet och yrkesroll. En lika viktig faktor är förmågan till självkritik och analys. En bra lärare utvärderar varje moment, varje lektion och försöker ständigt förbättra sin undervisning. En bra lärare är dessutom lyhörd, prestigelös och humoristisk. Här kanske någon invänder att man måste kunna vara en bra lärare utan humor. Det kanske man kan, men det är i varje fall betydligt svårare. Det går inte att vara lärare utan att med jämna mellanrum göra bort sig och bli förödmjukad. Det går inte heller att vara elev utan att med jämna mellanrum göra bort sig och bli förödmjukad. Humorn är en stötdämpare som minskar både den skada vi gör och den skada vi tar.

En fråga måste då bli hur lockar vi den som har de medfödda egenskaper som gör en riktigt bra lärare till yrket? Eller kanske, hur ska läraryrket se ut för att locka sådana personer till sig?

Fundera på det medan ni lyssnar på Mats Larsson i Nifters. Först Cancervive från nya skivan Zalvatore Caine. Youtubeembeddingen verkar lagga. Prova den här länken istället:

">, sedan ">If This One från första skivan Invisible Caine.


Nifters är ett riktigt bra hårdrocksband. Jag gillar båda skivorna skarpt och eftersom jag är en hårdrocksdiggare med betoning på hård har jag andra favoriter på båda skivorna än de som finns på video. Lyssna mer på Spotify.

16 kommentarer:

 1. Spännande fråga - som lärarutbildare brottas jag med det här problemet. Många nya studenter får snabb kritik för att de kommer för nära barnen och inte lyckas skapa det där avståndet som många lärare finner livsnödvändigt.

  Andra verkar kunna hantera närhet utan att tappa i auktoritet. Fast jag vet inte om det går att lära ut!

  SvaraRadera
 2. Det är en otroligt viktig fråga, hur lockar vi dem till yrket? En aspekt torde vara att vi erbjuder en högkvalitativ utbildning. En annan är lönen, och en tredje arbetstiden. Arbetsmiljön är inte heller oviktig, och inflytande gör skillnad.

  Tror jag då si.

  SvaraRadera
 3. Mats, kanske kan en skicklig lärarutbildare lyckas visa var gränsen går och hur man märker när man har nått den. Men det här är svåra saker att ens prata om. Som lärare har man sig själv som instrument och kritiserar man den här biten kommer det väldigt nära inpå livet. Det är lätt hänt att man kränker och eftersom man vill undvika sådant undviker man hela sfären.

  Jag fick trubbel med det här när jag bytte från gymnasiet till högstadiet. Högstadieelever kommer en mycket närmare inpå livet och är mycket mer intresserade av sina lärare som personer och benägna att antingen älska eller hata dem. I början släppte jag in dem litet för långt. Nu tycker jag att jag vet var gränsen går. Det går inte att vara lärare utan att göra misstag. Konsten är att se dem och lära av dem.

  SvaraRadera
 4. Morrica, du verkar vara en sådan lärare. Vad bryr du dig mest om? Vad lockar dig till yrket, vad krävs för att du skall stanna och vad skulle kunna driva bort dig?

  SvaraRadera
 5. Det är komplexa frågor du ställer, Helena, och det är svårt att svara kort och koncist. Kunskap, bildning och lärande är oerhört viktigt för mig. Jag vill öppna alla de dörrar som kunskap öppnar för så många människor som möjligt, och jag vill riva ner de barriärer och rädslor som okunskap och obildning cementerar. Det innebär att jag vill ha goda arbetsvillkor för lärare, bra lön, trevliga, välskötta undervisningslokaler och en flexibel skola där det finns utrymme för olikheter. Det innebär också att jag vill att den sämsta skolan ska vara riktigt bra.

  Det som skulle kunna driva mig ifrån yrket vore om jag av någon anledning skulle tvingas göra saker som går emot mitt samvete - men det skulle ta lång tid, jag är sorten som första hand skulle stanna kvar och fortsätta strida för god bildning till alla, oavsett härkomst, kultur eller andra ytliga skillnader.

  Hmmm, var det i någon mån svar på dina frågor, tro?

  SvaraRadera
 6. Morrica, jag tolkar ditt svar som att läraryrket för dig är ett kall och att du drivs av dina ideal. Tur för dina elever. :)

  Men sådana som dig behöver man knappast locka till läraryrket, eller vad tror du?

  SvaraRadera
 7. Ett kall? Ja, kanske, i någon mån *nickar eftertänksamt* en livsstil är det definitivt.

  Nej, såna som mig behöver man nog inte locka till yrket, eftersom såna som jag ser yrket i mångt och mycket som en av få möjligheter att få toffla omkring i kunskapens dammiga valv som står till buds idag. Antalet forskaranslag är trots allt väldigt begränsat idag, så man får hitta en annan väg.

  Men att man inte behöver locka in sådana som jag innebär inte att man kan trampa på oss och behandla oss som dammtrasor när vi halvt dagdrömmande traskat in. Entusiasm smittar, och om vår entusiasm för lärande och kunskap ska kunna fortsätta smitta måste vi ha bra arbetsförhållande, både lärare och elever. Inte hyggliga, inte acceptabla, utan bra. Överallt.

  SvaraRadera
 8. Helena, Helena, vakna Helena! Se så vakna nu! Förlåt att jag måste väcka ur ditt utopiska tönrosayrande. Det är fortfarande 2010. En skola i veckan eldhärjas i Sverige, elever och lärare misshandlas dagligen, smutsiga klassrum, läromedel från 1989, femton lärare delar på ett en arbetsrum och står i kö för att använda den enda datorn, odrägliga ungar, desillusionerad skolpersonal som tvingas lyssna på rektorernas alltmer ihåliga värdegrundssnack. Svenska skolan gör reklam för Mercedes men leverar en gammal rostig Lada. Jag tror att de flesta hellre gråter på tyska än på ryska. Med andra ord får man från politikerhåll börja hålla det man utlovar; Mercedes Benz. Helst förlängd med chaufför och skumpa.

  SvaraRadera
 9. Gomorron Anonym, och thank you for the wake-up call. Så det du säger är att för att locka rätt folk till lärarbanan måste vi sluta bränna röda skolor, slå små barn och säga fula ord?

  Dessutom (om jag tolkar dig rätt) behöver ungarna fördrägligas, skolpersonalen förses med illusioner, tjänstebil, chaufför och skumpa?

  Varför vill du då ta ifrån mig de illusioner jag med stor möda lyckats skaffa mig? Jag tror tar ett glas skumpa och går och lägger mig igen.

  SvaraRadera
 10. Ja, faktiskt vill jag att vi lärare får en dräglig arbetsmiljö. Skolan som den ser ut idag kommer aldrig kunna locka "rätt" människor om inte de styrande inte inser att lön, arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter är viktiga faktorer.

  Skolpolitikernas visioner om världens bästa skola har förvandlats illusioner och illusionerna till villfarelser.

  Med andra ord är det för mycket snack och för lite verkstad.

  SvaraRadera
 11. Anonym, jag är väl medveten om den "slippery slope" skolan befinner sig i och jag håller med dig om att mycket behöver rättas till. Jag gör bara mina små försök att påminna om att den bästa läraren inte är en lydig kontorist och kommunslav, utan en helt annan slags person.

  SvaraRadera
 12. Men det är ju dit "de" vill ha oss, att bli den lojaaale och flexiiiible medarbetarsmurfen. Men dina ord fungerar som ljusterapi i novembermörkret. Det finns hopp...

  SvaraRadera
 13. Ta dig tid att läsa mitt vittnesbörd som kan vara användbara TILL DIG ELLER NÅGON NÄRA DIG

  Mitt namn är Vera, Jag vill använda detta medium för att dela min korta vittnesbörd med världen, om hur jag fick min ex make tillbaka till mig inom 48 timmar med hjälp av en kraftfull och bra spell caster DR OKOSU. Jag har aldrig trott på besvärjelser eller magi tills jag träffade denna stora man. Jag kommer alltid vara tacksam för er sir.
  Här är min historia. Efter nio år i äktenskap med min man, Steven. Han skilde mig och fick separerade från mig och mitt barn. En dag när jag gick igenom internet på jakt efter jobb, jag såg olika vittnesbörd om om hur en man hjälpte dem med deras problem. En av dem sa att han hjälpte honom botade sina sjukdomar, den andra sa att han hjälpte henne blev gravid efter 11 år av att vara barnlös och jag såg en annan som sa att han hjälpte henne räddade hennes äktenskap och få ett bra jobb, hon tappade denna stora mannens e-post på först, jag tvivlade på det, men jag bestämde mig för att ge det ett försök. När jag kontaktade honom, han hjälpte mig kasta en re-union stava, och inom 48 timmar min man kom tillbaka till mig inlaga och be om ursäkt till mig. Idag är vi lyckliga tillsammans, med riklig kärlek, glädje och rikedom. Med våra 3 barn, en pojke och två flickor. Dr Okosu är en stor man sänd av Gud för att hjälpa människorna i den här världen att lösa sina problem. Du kan också kontakta denna stora spell caster idag, E-post: drokosu01@gmail.com

  Kontakta honom på något av följande problem:
  (1) vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Du har alltid mardrömmar.
  (3) För att främjas på kontoret
  (4) Vill ett barn.
  (5) Vill du bli rik.
  (6) vill hålla din man / fru att bli din ensam för evigt.
  (7) behöver ekonomiskt stöd.
  8) Vill du ha kontroll över er äktenskap
  9) Vill du bli attraherad av människor
  10) Cure för någon sjukdom.
  Kontakta DR OKOSU idag och du kommer inte att ångra dig. E-post: drokosu01@gmail.com

  SvaraRadera
 14. Jag hade tvivel om trollformler efter att ha köpt många trollformler som aldrig arbetat och aldrig faktiskt beslutat att köpa ett pass igen. Jag har provat olika hjul .. Några av dem svarade aldrig mig efter att jag betalat och var uppenbara bedragare, några riktigt kasta en trollformel men av någon anledning inte fungerade. Då jag såg en översyn i ett forum med någon som nämnde som hade resultat med Dr. Azuka. Trots misstankar som hade verkade verklig plats, så jag gav honom ett sista försök trollformler. Det är förmodligen det bästa beslutet jag någonsin gjort i mitt liv eftersom det fungerade och min make kom med mig. Om du letar efter en bra hjul utseende ytterligare, Dr. Azuka träffar alla andra perioder, tro mig! Dr. Azuka Tack för din hjälp. Du kan kontakta Dr. Azuka via e-post: Azukaspelltemple11@yahoo.com kan också kontakta honom via hans telefonnummer 2347012903795.

  SvaraRadera
 15. An amazing testimony on on how i conceive, also cure from fibroid, i wonder why people still don't believe that roots and herbs are very essential and fruitful in different aspect, especially when you can't conceive and bear children. I am a living witness because I tried all I could to be pregnant but all to no avail, on this faithful day, i decided to check the net for updates on healthy living and i came across testimonies of lot of women who Priest Babaka has helped with his native herbs to conceive. i decided to put a try because this has been my greatest problem in life so I emailed Priest Babaka, and he told me what to do which i did, after which he sent me some roots and herbs syrup and gave me step by step guild lines on how and when to have sex with my man. I missed my menstrual flow within a short period of taking it, and the doctor confirmed that I am pregnant. I am very glad to tell the world that I just put to bed a bouncing baby boy last week. Contact Priest Babaka for your own testimony via Email: babaka.wolf@gmail.com Or Facebook at priestly.babaka

  SvaraRadera