onsdag 30 juni 2010

Äntligen! Snart får även skägglösa kvinnor byta kön ...

Amanda Briheds och många andra transsexuellas kamp mot tvångssteriliseringar och alla orimliga krav som ställs på den som vill byta kön verkar ha fått utdelning. Idag kom äntligen Socialstyrelsens nya utredning i frågan. ”Det är en skam för Sverige att vi fortfarande har tvångssteriliseringar” Det säger utredaren Karin Lindell till DN. Amen to that, säger jag. Fantastiskt att höra en statlig utredare uttrycka sig så tydligt och obyråkratiskt. Det låter helt och hållet som om utredningen hamnat precis rätt. Bort med steriliseringarna, bort med kravet på skilsmässa för gifta personer som vill byta kön, in med nationella vårdprogram, in med specialistteam för utredning och vård av transsexuella.
På denna medvind rider Amanda med en intervju i DN, en slutreplik som äntligen finns på Aftonbladet. se och ännu ett bra blogginlägg i frågan. Du äger, Amanda!


Mina egna tidigare blogginlägg i ämnet: Mor, lilla mor..., Bort med tvångssteriliseringarna, Könsbyte? Bara om du har skägg, det avlägset relaterade inlägget Skäggiga damen, Tvångssteriliseringar som skyttegravspolitik.

Press: Aftonbladet, DN.
Fler som bloggar om det här: transsexualism.se, eRasmus Liberal, Per Pettersson, ...reclaim, Lisa Olsson, HBT-Sossen, Trollhare, Trollhare, Feministiskt initiativ och Helds HBT-nyheter, Amandas senaste inlägg, Annika Beijbom, Jens O, Seved Monke, Carina Boberg, Agneta Berliner, Andreas Froby och Adam Cwejman, Catrine Norrgård och Maria Jern, Jan Rejdnell, Andreas Froby.

Och missa inte artikeln i Aftonbladet där Erik Ullenhag, Barbro Westerholm och Agneta Berliner talar om var Folkpartiet står i den här frågan.

10 kommentarer:

 1. Jag hoppas innerligen att våra folkvalda inte hörsammar utredarens konklusioner. Hennes resonemang byggde på att lagen var otidsenlig. Vad är det för argument? Sedan fick jag höra hur många som genomgår könsbyte; femtio stycken! Jag säger ju det att HBT-lobbyn är mycket högljudd och inflytelserik. Men är detta skattepengar skall gå till? Till några som påstår sig vara födda i fel kön. Vilket nonsens! Dessutom verkar de leka med naturens gång. En kvinna producerar ägg,en man spermier och någonstans mötas de. Men att en omgjord man skall frysa ner sina spermier för att sedan kunna reproducera sig som kvinna med en annan kvinna. Eller skall en omgjord man kunna transplantera in en livmoder för senare kunna föda sitt eget barn? Eller skall de omgjorda ha livmoderkuvöser.....och barnen föds likt Sarumans orcher? En mardröm!

  SvaraRadera
 2. Käre anonym. Du resonerar litet grann i cirkel. Först beskärmar du dig över att det är få könsbyten, därpå över kostnaden. Handlar det om så få är det väl inte mycket till kostnad? Och vad spelar det för roll hur många personer det handlar om? Det är inte många barn som får nervcellscancer om året heller. Det betyder inte att vi kan strunta i dem.

  Du använder också ordet "påstår" som om här med könsbyte var en nyck man får en regnig dag. Har du själv lekt med tanken?
  Min poäng är att det här inte är en tanke man leker med utan en verklighet man lever i. Där har du mardrömmen - inte i att transsexuella kan bli föräldrar. Varken du eller jag kan förstå den verkligheten fullt ut utan vi kan bara lyssna, lära och vara goda medmänniskor. I det ingår att unna andra människor lycka och självförverkligande - oberoende av om det handlar om fem, femtio, eller fem miljarder. I det ingår att tillåta andra människor all den frihet de behöver för lycka och självförverkligande så länge det inte inkräktar på ditt livsrum.

  När det gäller utredarens argument var otidsenlighet något hon tog upp när det gällde kravet på skilsmässa innan könsbyte. När den lagen skrevs var inte samkönade äktenskap tillåtna - det är de nu och därmed blir kravet på skilsmässa onödigt och absurt.
  Talar vi däremot om tvångssterilisering finns det mängder av argument mot, men jag kan inte komma på ett enda för.

  Och hur ska det gå till rent praktiskt? Varför bry din hjärna med det? Det är nog så ansträngande att se till att man inte själv kommer att likna Sarumans orcher.

  SvaraRadera
 3. Helena:
  Så bra skrivet i frågan, igen.. :)

  och det är alltid lätt att gömma sig bakom anonymiteten...


  /Maria

  SvaraRadera
 4. Tack snälla Maria! Det är sant, det med anonymiteten, men jag unnar nog folk att få gömma sig. Bättre att lufta de tankar, farhågor och rädslor man har än hålla dem instängda - även sådana man kanske inte är stolt över. Instängda gror de bättre och dessutom kommer de ofta ut i handlingar, blickar, gliringar och annat som sårar mer än en rak dialog.

  SvaraRadera
 5. Det är lätt att vara offentlig när man företräder det politiskt korrekta och det för dagen allmängiltiga. Idag är det en trend att acceptera det som är uppenbart naturvidrigt; att en person ska kunna byta kön och ändå skaffa sig barn fast man har lämnat sitt kön. Frysa ner och spara sin ursprungliga könsceller fast man påstår att man föddes i fel kön. Har någon överhuvudtaget tänkt över konsekvenserna av denna lek? Än mer absurt blir det när personer som ondgör sig över månggifte och prostitution samtidigt accepterar att transsexulla att skaffa barn. Vad är nästa steg i en allmer tilltagande sodomi?

  Jan Forsman

  SvaraRadera
 6. Jan, du har helt rätt i att det inte är någon större konst att skylta med sitt namn när man tycker det som uppfattas rätt för stunden. Modigt och sympatiskt av dig att lägga till ditt när du skriver i "fiendeläger".

  Du upppfattar könsbyte som naturvidrigt. Ändå är det just naturen som ständigt skapar denna enorma variation där vi alla är i olika grad manliga och kvinnliga och där vissa av oss föds med en kvinnlig själ i en manlig kropp och vice versa. För än en gång: det här är inget man påstår och det är ingen lek, det är en blodigt allvarlig verklighet vissa av oss lever med.

  Du talar också om konsekvenser. Vad är det för konsekvenser du är rädd för? Som du själv konstaterade är de transsexuella få. På vilket sätt tror du könsbyten och transsexuella föräldrar påverkar dig i ditt liv?

  Och om könsbyten vore förbjudna och om transsexuella inte fick skaffa barn, vilka konsekvenser tror du det skulle få för dem och deras liv?
  Och din syn på dem? Tror du att du skadar någon med den?
  Vill du veta och inte bara tro föreslår jag att du ser den belgiska filmen Mitt liv i rosa. Den ser alla mina franskelever. Därpå kan du läsa Amanda Briheds och Trollhares bloggar.

  Du skriver också om månggifte och prostitution. Jag förstår inte riktigt varför? Sodomi är nästa sak. Vad menar du med en alltmer tilltagande sodomi?

  Min uppfattning är att vi kopplar sexualitet till moral i alldeles för hög utsträckning. Att skada andra människor, ljuga, förtala, nedvärdera och förtrycka andra, det uppfattar jag som omoraliskt. Sexuella handlingar mellan vuxna som samtycker skadar ingen annan och därmed berör de ingen annan och då tycker jag inte att de är vare sig moraliska eller omoraliska (med undantag för om det handlar om otrohet förstås).
  Nästa steg jag skulle vilja se är en tilltagande tolerans och medmänsklighet - även när medmänniskan inte är precis som vi själva.

  SvaraRadera
 7. Naturligtvis har varken könsbyten eller transsexualitet någon direkt påverkan på mig personligen. Å andra sidan är det många andra företeelser i samhället som inte gör det men som jag ändå tycker är fel eller rent av förkastligt.

  Med sodomi menar jag att det verkar råda ett slags nihilism på den sexuella fronten. Allt är tillåtet, allt verkar vara accepterat och allt verkar vara förlåtet bara det sker inom en sorts ömsesidighet mellan inblandade parter. Men väldigt få talar eller nämner avigsidorna med den lössläppta sexualiteten. Aborter, veneriska sjukdomar, sexuella tvångshandlingar är väl ändå konsekvenser som oftast drabbar fler än en person. Nåde den som nämner dessa saker. Han eller hon avfärdas tämligen omgående som en bigott viktoriansk nymoralist med händerna på täcket!

  Sedan undrar jag var går gränsen för den mest acceptabla avvikande sexuella läggningen utan att den ses som en sjukdom? Varför drar man gränsen just vid transexualitet och inte vid polygama scheikeianska risterapeutiska böjelser med ingredienser vars gränser sätts av den individuella fantasin?

  Sist och slutligen undrar jag om det nu är naturligt med män med kvinnliga själar och vice versa; varför accepterar de inte sin medfödda naturlighet? Varför ändra på den och bli en kopia av ett sämre slag? Och medför inte dessa operationer kroppliga komplikationer och har ångrat sig?

  Jan Forsman

  SvaraRadera
 8. Anonym, du skriver naturligtvis, men fortsätter ändå med starkt fördömande. Jag ser inte heller att aborter, veneriska sjukdomar eller sexuella tvångshandlingar har något med en tillåtande atmosfär när det gäller sex. Förekomsten av sådant har att göra med okunnighet, slarv, mänsklig svaghet, otur att göra.

  Du skriver om avvikande läggning. Vi är väl alla avvikande i så mån att vi alla är unika. Ur mitt perspektiv är den intressanta frågan : Gör jag nytta eller gör jag skada? Inte hur många procent har exakt samma fantasier och böjelser som jag.

  När det gäller transsexuella och operationer - självmordsstatistiken bland transsexuella talar sitt tydliga språk - operationerna är livsnödvändiga.

  SvaraRadera
 9. Nja, jag tror inte att det handlar om okunnighet. Kunskapen har funnits länge men jag tror förekomsten till stor del kan härledas till förträngning,alkohol och allehanda kemiska substanser.

  Jag tycker att du relativiserar när det gäller sexualiteten. Men ska vi acceptera saker som är uppenbart avvikande så länge det inte skadar tredje part? Hur vet man att det inte skadar andra? Så undrar jag om självmordsbenägnen grupp skall ha en självskriven rätt att skaffa barn?

  SvaraRadera
 10. Anonym, jag vill ha en annan syn på moral, helt enkelt, en som handlar mer om att vara osjälvisk, hjälpsam och en god människa och mindre om klädsel, dryckesvanor och sex.

  När det gäller veneriska sjukdomar kan jag intyga att det finns utbredd okunnighet bland mina elever, jag tror säkert att det kan finnas okunnighet när det gäller befruktning och hur man skyddar sig mot oönskad graviditet också.

  Vem bestämmer vad som är uppenbart avvikande? Ja, jag tycker att vi ska acceptera allt som inte skadar tredje part.

  På din sista fråga svarar jag nej. Självmordsbenägenhet har inget med saken att göra. Däremot är det för mig självklart att samhället inte ska ha rätt att förvägra transsexuella möjligheten att skaffa barn.

  SvaraRadera