söndag 22 augusti 2010

Jag tänker på Nyamko Sabuni ...

och hoppas att hon är duktig på att skaka av sig. Inte ens Folkpartiet tar Sabuni på allvar, skriver Martin Ezpeleta. Sabuni inte värd sin statsrådstitel, skriver Peter Andersson. Sabuni kravlar fram i populistisk lervälling, skriver Evin Cetin. Folkpartiet misstänkliggör invandrare, skriver Mikael Trolin, själv folkpartist och invandrare.

Vad är det Nyamko Sabuni har gjort som är så hemskt? Ett misstag hon har gjort är att strunta i kvotering till bolagsstyrelser och andra populära symbolfrågor och istället ägna sig åt osexiga men verkningsfulla saker som jämställdhetsintegrering, att öka rättssäkerheten för våldtagna kvinnor och att få bukt med hedersvåldet. De flesta feminister är välutbildade medelklasskvinnor med jämställda män. Åtgärder som uppskattas av dem ger omedelbar utdelning i media. Lågutbildade och invandrade kvinnor kan man däremot lugnt strunta i. Men det gör inte Sabuni.

Integration då? Hon får skit för att en tjänsteman som hon varken har anställt eller haft någon kontakt med jämför religion med kommunism och nazism. Det har jag också gjort efter några glas vin, men jag har förstås tänkt på kristendom och den får man ju racka ner på ostraffat.

Nästa sak som läggs vid hennes dörr är språktestet. Att ha ett språktest inför medborgarskap är ett folkpartiförslag som togs vid förra landsmötet. Förslaget har funnits i partiet länge och är nu vår politik. Inte Sabunis politik, utan folkpartiets alltså.

Så till låglönejobb och föräldraförsäkring. Nyamko Sabuni tänker på riktiga kvinnor av kött och blod. Kvinnor som varit hemma i många år med sina barn, med lågt självförtroende, dålig skolunderbyggnad, skrala språkkunskaper. Hon tänker på dem, på deras utanförskap, utsatthet och ofrihet och försöker hitta nycklar, sätt att förhindra att de hamnar i sitsar de inte kan ta sig ur. Än en gång ägnar hon sig åt fel personer. Sådana som aldrig hörs i någon debatt, sådana som varken kommer att rösta på henne eller på någon annan.

"No guts, no glory" heter det. Nyamko Sabuni har en stor portion mod, beslutsamhet och integritet. Äran är det dock sämre bevänt med. Men för varje sådan tokmodig sak hon gör för människor ingen annan bryr sig om, beundrar jag henne litet mer. Det är ingen konst att gå den väg man tror är den rätta till stående ovationer. Att gå den till en kör av bu-rop, och fortsätta att gå, det är det inte många som klarar av.

Nyamko Sabuni, du platsar med god marginal i min Hall of Fame.Newsmillartiklar i ämnet: Jens Karlsson: Ljusår mellan SD och Folkpartiet, Staffan Werme: Fler borde söka svar på integrationsproblematiken, Avni Dervishi: Jämför inte FP med SD. Philip Wendahl har skrivit en artikel på SVT debatt där han jämför och presenterar partier som brukar klumpas ihop som främlingsfientliga. "Blanda inte ihop invandringskritiska liberaler med nyfascister" Läs den!
Bloggar: Mikael Ståldahl, Annika Beijbom.

8 kommentarer:

 1. Nyamko är helt klart en av de vettigaste politiker vi har! Hon har dessutom mod och vågar, tror inte man kör med henne hur som helst. Något jag tror är mycket ovanligt med alla karriärpolitiker som tappar hela sin status om de åker ut från det politiska.

  SvaraRadera
 2. Per, Nyamko är inriktad på att få saker uträttade och missförhållanden åtgärdade. För att använda min skolliknelse är hon en självklar myra och ingen dagslända, men hon verkar på dagsländeterritorium.

  De förslag som läggs fram av henne behöver självklart diskuteras, problematiseras och ifrågsättas. Men med Sabuni är det hennes avsikter och goda vilja man ifrågasätter snarare än de åtgärderna. Det tycker jag är osunt, odemokratiskt och väldigt orättvist mot henne.

  SvaraRadera
 3. Det är väl tyvärr så att det inte är någon lätt uppgift att försvara Nyamko. De andra partierna är väldigt inställda på att inte låta folkpartiet göra en lejonkungen och få en bra resa i media och vår media är medvetna om detta och villiga att gå dem till mötes. Även när media varit positiva till Björklunds förslag har de lagt dit en kritik om taktik osv. I det sammanhanget är det ingen som vill stå på folkpartiets sida och i synnerhet inte Nyamko's. Det är där det blåser!

  SvaraRadera
 4. Jan, det är tyvärr en korrekt verklighetsbeskrivning du gör. För mig som finns i Folkpartiet märks det ingen skillnad mellan politiken i valtider och mellan valen.
  I partiet var språktestsfrågan som störst i november i fjol vid landsmötet, nu är den en parentes. Samma liv som om burkan var det när förslaget att ingen skulle kunna befrias från sim-undervisning eller sexualundervisning för ett och ett halv år sedan.

  Konflikten mellan den enligt min mening förnedrande synen på invandrare som offer som ska tas om hand och synen på invandrare som jämnbördiga medborgare med samma rättigheter och skyldigheter som andra har funnits där länge.

  SvaraRadera
 5. Ja, jag tycker att vi har alldeles för mycket av en tyck synd om mentalitet rent generellt. Möter väldigt många elever som blivit totalt förstörda av ett möte med en vuxen som tycker synd om dem. Det är klart att de har en sorglig historia att berätta men det som de behöver höra är att man tror på deras möjligheter att göra något bra av resten av sitt liv.

  Förhoppningsvis börjar fler och fler vakna för att Nyamko är modig! Det är hon, även om jag kanske inte tycker att alla förslagen är realistiska. Man måste våga visa vart man är på väg med konkreta saker annars blir inte bra.

  SvaraRadera
 6. Trampar man på ömma tår skriker folk, så är det bara. Ibland betyder det att man bör backa. Andra gånger ser man att tårna sitter på en fot som står placerade så att andra människor lider av det och då är man tvungen att stampa igen, trots skriken. Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort.

  SvaraRadera
 7. Jan, det är sant fast det låter grymt, för självömkan leder ingen vart. Fokus måste vara på hur det kan bli bättre snarare än på hur illa det är. Men vi behöver också diskutera vem det är synd om.

  SvaraRadera
 8. Morrica, jag håller med dig och pappa Rövardotter till punkt och pricka. :)

  SvaraRadera