måndag 3 januari 2011

För mångkultur mot terrorism

Min artikel med den otympliga titeln "Expressens ledarsida har mycket att lära av SvD:s Per Gudmundsson" är mest läst, mest millad och mest kommenterad på Newsmill idag. Litet svårt att fatta varför vissa artiklar slår och andra inte. Uppenbarligen är det här ett ämne som engagerar.

I morse kunde man se en intressant soffdebatt med Mehmet Kaplan (miljöpartiet) och Per Gudmundsson (SVD). Länk här:
Kaplan vände sig mot kopplingen islam – terrorism. Gudmundsson invände att det lika litet finns en sådan koppling som mellan svenskar och svenska nynazister. En mycket bra poäng. Jag tycker dock att Gudmundsson övertolkar islams betydelse på andra ställen i programmet. Det är inte länge sedan Europa alstrade och härbergerade den ena terroristorganisationen efter den andra. IRA, ETA, Baader Meinhof, Röda Brigaderna. De svenska nynazisterna och Afa är moderna motsvarigheter som har mycket gemensamt med de islamistiska terroristerna. Vinsterna med att ansluta sig till en sådan grupp är rätt många. Istället för att föraktas får man förakta. Istället för att anpassa sig till andra kan man kräva att andra anpassar sig till en. Lägg till det känslan av att vara utvald, den nya familj man får i gruppen och berusningen i att vara fruktad och farlig, att kränka istället för att bli kränkt. Det är inte konstigt att så många unga dras till extremism. Till ungdomen hör att man uppfattar sig som jordens medelpunkt , som ett subjekt mitt bland en stor drös föraktliga objekt. Dessutom är det så mycket enklare och mer attraktivt med en svartvit värld. En värld där det är tydligt vilka som är goda och vilka som är onda.

Vissa debattörer kopplar den islamistiska terrorn till globaliseringen och de migrationsströmmar som följer med den. Personligen tror jag att kolonialtiden och den globala rasism som följde med den är en av de främsta orsakerna till både terrorn och andra motsättningar mellan öst och väst..
Jag har bott i flera före detta kolonier och besökt många fler. En sak jag har lärt mig är att kolonialtiden lämnat djupa ärr och sår i många länder och framför allt att efterdyningarna inte är förbi. När människor jublande bränner flaggor i Jakarta är det i traumat efter det förtrycket vi hittar en stor del av förklaringen. Det hat mot väst som vi ser har funnits där hela tiden, men varje gång det blossar upp blir vi förvånade. Som vid revolutionen i Iran och när Mugabe härjade runt som värst i Zimbabwe.

På ett sätt ger globaliseringen antagligen en grogrund för extremism. Jag tror nämligen att det underläge och det utanförskap man kan hamna i som invandrare kan ha en radikaliserande effekt – i synnerhet om det läggs på en färdigt existerande bitterhet och känsla av oförrätt. Men i längden kan det lika gärna vara så att just globaliseringen är boten. När vi lever sida vid sida finns det större chans att hatet och motsättningarna kan minska. Men förutsättningen för det är förstås att vi hanterar globaliseringen och vårt mångkulturella samhälle klokt. Det vill säga att vi alla beter oss som goda liberaler. :)Media:Mustafa Cans artikel i SVD, SVD, SVD2, DN, Expressen, Aftonbladet, DN, SVD.
Bloggar: Zac's huvud på ett fat, den hälsosamme ekonomisten, Erik Svansbo, Fredrick Federley, Blogge Bloggelito, Gudmundsson, Trollans tankar om stort och smått, Aktiv demokrati, Absolute Banana.

13 kommentarer:

 1. "Till ungdomen hör att man uppfattar sig som jordens medelpunkt , som ett subjekt mitt bland en stor drös föraktliga objekt" kan i och för sig vara sant men samtidigt så är det så ungdomar är väldigt öppna för möjligheter att känna sig nyttiga.

  Vi ska öka kraven på våra ungdomar men samtidigt ska vi ge dem större möjlighet att välja vilka krav de vill möta. Vi ska ge dem större valmöjlighet kring på vilket sätt de ska göra nytta. Vi ska bekämpa curlingmentaliteten som häller bränsle på deras hybrisbrasa.

  En gammal slogan gäller än: Att ställa krav är att bry sig om

  SvaraRadera
 2. Jan, du har så rätt. Ärlighet, vilja att rädda världen, självcentrering och hybris - allt det och mer hör ungdomen till. Jag tror att alla vi som har att göra med unga människor dagligen har ett stort ansvar. Nästa generation kan göra världen bättre eller sämre och vi påverkar vilka val de gör.

  SvaraRadera
 3. "IRA, ETA, Baader Meinhof, Röda Brigaderna. De svenska nynazisterna och Afa är moderna motsvarigheter som har mycket gemensamt med de islamistiska terroristerna. "

  Knappast.

  1) IRA och ETA ville frigöra sig, i sina egna områden där de levt som folk i tusentals år.
  Baader meinhof ville sammanslås med soviet.

  2) Islamisk terrorism handlar om religionen Islam. Alla de andra terroristgrupperna ville överleva för att se sin vision.

  För den Islamistiska terroristen är inte detta ett problem eller ens syftet- Han vill bli martyr och få uppleva paradiset.

  Hur skulle annars dessa terrorister(som ofta hade familj och barn) kunna lämna dem?

  En människa som bryr sig mer om tillvaron på jorden än den i ett paradis, ser till att överleva för att ta hand om sin familj.

  Alla som haft någon de älskat och som behövt dem, förstår detta.

  SvaraRadera
 4. Andreas, att de inte har allt gemensamt betyder inte att de inte har mycket gemensamt. Den tes jag driver är att extremister av vitt skilda slag gror i samma mylla och skördar samma slags belöningar. Den tycker jag inte att du motbevisar. Men du har förstås helt rätt i att självmordsaspekten skiljer den islamistiska terroristen från de andra. Med det kommer också att den islamistiska terroristen kan höja sin familjs status och skaffa en hjältegloria åt sig själv genom sitt dåd. Samma belöningar som för de andra men dessutom flera nya.

  SvaraRadera
 5. Du snackar vitt och brett om kolonialtiden, tyvärr är du alldeles för långt bakom flötet för att inse att kolonialismen har vänt riktning. Vi i Europa är idag utsatta för en betydligt värre kolonialism/imperialism än någonsin i världshistorien.
  Det fullkomligt väller in människor från MENA-områdena. Är det en slump? Nej givetvis inte, imperialistkulturen islam är formulerad för att genom höga födseltal invadera och lägga under sig andra folkslags landområden. Muhammed var förmodligen ett geni, men utan hjälp från totala lands och folkfärrädare som dig skulle europas folk förmodligen klara sig bättre från denna invasion.
  Fyfan Helena du och dina gelikar är tragiska, vad kommer era barnbarn att säga om er???

  SvaraRadera
 6. Erik, tack för ditt försök att få mig på rätt sida flötet och också för din vänliga omsorg om mina barnbarn.

  SvaraRadera
 7. Erik, jag är verkligen säker på att Helenas barnbarn och många andra barnbarn kommer att bedöma hennes gärning som starkt liberal. En gärning för att lyfta fram olika tankar och en gärning för att ge oss ett bättre och starkare Sverige där vi förstår vad som händer i vår omvärld.

  Erik, en kommentar med så här mycket överord och så här mycket personangrepp skulle jag ha suddat från min blogg. Helena håller fanan högt när det gäller att släppa fram många åsikter.

  SvaraRadera
 8. Tack för dina varma ord Jan. Du är en sann och uppskattad bloggvän. Det har hänt bara en gång att jag tagit bort ett inlägg och det var för att jag tyckte att den mannen använde min blogg som megafon för sina egna åsikter istället för att delta i en dialog. Det kan en liberal tillåta sig, tycker du inte det? Men inte att ta bort misshagliga åsikter och angrepp.

  After all, one should practise what one preaches. :)

  SvaraRadera
 9. Jag tycker att en liberal kan tillåta sig att välja bort ett debatt-tonläge som han eller hon känner sig obekväm med men uppskattar att du orkar ha ett brett spektrum av uttryckssätt bland dina kommentarer.

  SvaraRadera
 10. det är förstås inte så roligt när folk spyr galla. Men hellre i skrift i en blogg än på många andra ställen och den där gallan behöver väl komma ut.

  SvaraRadera
 11. "Vissa debattörer kopplar den islamistiska terrorn till globaliseringen och de migrationsströmmar som följer med den"

  Eeehh..ja, Finland, med en annan immigrationspolitik har inte riktigt samma problem som vi, inte Island heller. Inte heller hade vi dessa problem på sjuttiotalet, innan nuvarande immigrationspolitik infördes. Så jag kopplar i viss mån ihop det med "globaliseringen" och "immigrationssströmmar".

  SvaraRadera
 12. ”Det hat mot väst som vi ser har funnits där hela tiden, men varje gång det blossar upp blir vi förvånade. Som vid revolutionen i Iran och när Mugabe härjade runt som värst i Zimbabwe.”

  Ja, sannolikt har du en poäng här, men Mugabe beter sig inte särskilt juste mot den egna inhemska befolkningen heller. Dessutom tog han väl emot en hel del biståndspengar innan han rätt plötsligt demonstrerade ”sitt hat mot väst”.

  ”När vi lever sida vid sida finns det större chans att hatet och motsättningarna kan minska. Men förutsättningen för det är förstås att vi hanterar globaliseringen och vårt mångkulturella samhälle klokt. Det vill säga att vi alla beter oss som goda liberaler. :)”

  Men vi lever inte ”sida vid sida”, det är en oerhört naiv syn. Vi lever i etniska enklaver. Vi kom bättre överens innan den ”globalisering” du talar om kom till stånd, det är ovedersägliga fakta. ”Goda liberaler” har hanterat vårt mångkulturella samhälle, och jag är inte ”impressed”. Skulle vi tillämpad goda liberala principer hela vägen skulle nog det svenska folket ha blivit tillfrågade innan vi införde det mångkulturella samhället.

  Slutligen finns det likheter mellan nynazister, IRA och andra grupper och muslimsk extremism, det finns också stora skillnader.

  SvaraRadera
 13. Hej igen Helena får börja med att ursäkta mitt lite hetsiga tonläge. Jag kan dock stå för att du och dina liberala gelikar oftast känns rejält mossiga och faktiskt på gränsen till bakom flötet. Det eviga mantrat om att bara vi blir liberala nog löser sig alla problem från förstoppning till mångkultur känns rejält verklighetsfrämmande.
  Ungefär lika verklighetsfrämmande som det känns när du mässar om samhället där du skall leva sida vid sida. Hur trovärdigt känns det när det skrivs från en fet villa i Valdemarsvik???
  NI kommer köra Sverige ytterligare in i en total återvändsgränd där det blir era barnbarn eller barnbarnsbarn som kommer få ta stöten. Jag är helt säker på det.
  Hur många ytterligare islamistdåd ska det krävas innan ni liberaler inser sanningen? Ni har blod på era liberala händer och mer kommer det förmodligen bli.

  SvaraRadera