lördag 29 januari 2011

Moi på Wikipedia?

Jag har lärt känna många fantastiska människor genom bloggandet. En av dem är kanadensaren Michael Goodyear. Michael är läkare och forskare och han ägnar sig särskilt åt etiska frågor. Naturligt nog har han då också intresserat sig för vår sexköpslag och det är i debatten runt den vi har mötts. Michael är en man med obändig energi, klok, hjälpsam och vänlig och jag har känt mig berikad av kontakten med honom.

För ett antal veckor sedan skrev Michael och berättade att han hade lagt upp mig på Wikipedia. Jag blev rörd, glad och litet generad över att han hade gjort sig så mycket besvär. Sedan har jag inte tänkt mer på saken. Inte nämnt det för någon, inte varit inne där själv mer än en gång för att kolla att informationen stämde. Nu har det visat sig att någon (landsman?) har kontaktat Wikipedia och krävt att sidan ska tas bort. Jag är nämligen inte ”notable enough”.

Jag läste det här första meddelandet från Michael och tänkte svara att det inte spelar någon roll och att den här min belackare säkert har rätt i att jag inte är "notable enough". Men så såg jag att det fanns ännu ett mejl. Michael har överklagat borttagandet och lyckats få till stånd att det nu finns en diskussion på Wikipedia om huruvida jag förtjänar att finnas där. Inte nog med det, han har lagt till en drös artiklar och referenser. Vi får se hur det går med mig och Wikipedia. Men en sak är säker. Jag är lyckligt lottad som har en sådan förkämpe som Michael Goodyear.

12 kommentarer:

 1. Det finns en del som hävdar att alla med ett seriöst kunskapsintresse borde lära sig att vara med och bidra i Wikipedia. Jag gjorde ett försök att bidra med perspektivet att du är så kontroversiella att du raderas från LRs information men insåg att jag inte lyckades få ihop något tillräckligt bra för att hjälpa din sak. Jag inser också att jag har en hel del att lära mig om bästa tillvägagångsätt när det gäller wikipedia. Så tills vidare önskar jag dig bara lycka till.

  SvaraRadera
 2. Vilken strålande motivation, Jan. :) Det är hur som helst roligt att du använde dig av en kanske kortvarig chans att hitta mig på Wikipedia.

  SvaraRadera
 3. Mats, tack för de vänliga orden, men jag håller nog inte riktigt med. Hela historien säger bra mycket mer om Michael Goodyear än om mig. Jag tror inte många skulle komma på att leta efter info om mig på Wikipedia och det enda vettiga skälet att finnas där är för att informationen är efterfrågad. Men det är tydligt att det krävs bra mycket mindre av politiker för att hamna där än för andra. Det tycker jag är litet skumt.

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att man tänker så: "Nu ska jag leta på Wikipedia"

  Var informationen kommer ifrån är mindre intressant idag och den gode internetanvändaren jämför kritiskt olika källor. I min dröm finns ALLA på Wikipedia!

  Nog är det väl bra att politiker finns på Wikipedia? Vad är det som är skumt? Jag tror att den röstande gärna vill få så mycket info som möjligt - snabbt!

  SvaraRadera
 5. Mats, du har helt rätt. Att information finns att få är aldrig fel när det gäller politik. Jag är nog inte alltid så bekväm i den nya rollen som politiker. Ibland skaver hatten. Skaver och kliar.

  Det är också en hatt som inte alltid är så smickrande.

  SvaraRadera
 6. @Anonymus - Du menar väl "Vem är jag?"

  SvaraRadera
 7. Helena - Du gör mig att rodna.

  "Kunskap är makt och makt är kunskap."
  - eller -
  "Knowledge linked to power, not only assumes the authority of 'the truth' but has the power to make itself true. All knowledge, once applied in the real world, has effects, and in that sense at least, 'becomes true.' ...There is no power relation without the correlative constitution of a field of knowledge, nor any knowledge that does not presuppose and constitute at the same time, power relations

  (Michel Foucault. Discipline and Punishment,1977, p27.)

  SvaraRadera
 8. Michael, I'm not really a fan of Foucault, but that is profound. Profound and highly relevant in a country were the powers keep scientists on such a short leash.

  SvaraRadera