onsdag 19 juni 2013

Världens Bästa Skitskola - debatt i Kunskapskanalen i morgon

I morgon packar jag trunken och åker till Stockholm för att debattera skola i UR:s regi. Jag gillar att det är UR, för jag gillar UR. Jag har dem att tacka för många bra lektioner, fortbildning för oss lärare, bra dialog om utbud och även för kampen för en bättre skola. Just i franska är utbudet fantastiskt och har varit det länge. Det finns ett program om en marockansk guide som jag älskar, ett annat om med franska tonåringar i Marseille som berättar vad de vet om Sverige, kortfilmerna, serierna, musiken, Anaconda... Världens bästa skitskola är en serie som gjorde stor nytta. I Skolfront var jag med en gång och då handlade det om glädjerättning. Jag har också varit med i ett I Love Språk och i ett Skolministeriet.

Debatten i "Världens bästa Skitskola" i morgon /idag  ska  handla om likvärdighet, om det fria skolvalet, om vinsterna och om lärarnas status, löner och arbetsvillkor. Karriärtjänsterna kommer säkert upp. För min del blir det fokus på friskolorna och de två andra som bjuds ner till bordet i den frågan är Mikaela Valtersson, ny ordförande för Friskolornas riksförbund och Lina Axelsson, rektor för Ronnaskolan i Södertälje. Lina Axelsson är med i UR:serien Rektorerna och hon hon sa många kloka saker i en DN:intervju för en dryg vecka sedan: Regler och konkret pedagogik har lyft Ronnaelever.

Men först i debatten ska Ibrahim Baylan, Tobias Tobé och Freddy Grip prata om likvärdighet. Det blir intressant att höra krumbukterna. Alla representerar de grupper som inte kan kritisera det fria skolvalet - åtminstone inte mycket - och vad kan man då ge för recept för likvärdighet?
Ibrahim Baylan har jag debatterat med en gång tidigare, vid en konferens om flerspråkighet förra hösten. Han hade många kloka saker att säga då och talade helt uppenbart inte från något förbestämt manus. Men när det gäller språk har inte S någon central policy. När det gäller skolvalet finns en sådan och den är dessutom kontroversiell och omdiskuterad. Min gissning är att  läget hade varit ett annat om kongressen hade hållits efter JB-konkursen. Som läget är nu gäller walking on eggshells för Ibrahim.

Det är faktiskt rätt skönt att vara jag, känner jag när jag tänker efter. Jag kan säga precis vad jag tycker, vare sig det stämmer med FP:s politik eller hur vindar blåser eller inte. Om jag gör bort mig är det en axelryckning och bortglömt nästa vecka - även av mig själv.  Och vad kan väl vara häftigare än att få ställa sig på barrikaden när det gäller en bra skola? Inte en bättre skola, inte en mångfald skolor, utan en bra skola för varendaste enda unge i vårt avlånga land, hela mångfalden ungar, i hela mångfalden kommuner. Inget mindre duger.

Bloggar: Olle Johansson, Utbildningsråd i Norrköping håller i varje fall likvärdighetsfanan högt. Här skriver han om JB i Norrköping, här om likvärdigheten.  Tror att just Norrköping kommer upp även i övrigt i programmet. :) I förberedelserna ingår Jonas Vlachos guide till skoldebatten i bloggen Ekonomistas. Kanske en överflödsgärning då Jonas själv är med i debatten. :)12 kommentarer:

 1. *släpar upp en rejäl kaffekorg med jordgubbstårta och kanelkakor på barrikaden och gör dig sällskap*

  SvaraRadera
 2. Bättre barrikadsällskap kan ingen få, kära Morrica. Kramvänlig,klok, rolig och stridbar. :)

  SvaraRadera
 3. Det ska bli spännande att kolla in programmet efteråt.
  Bra att du får delta så att välmotiverade åsikter från skolans insida får komma fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Pekka. Jag ska göra mitt allra, allra bästa. Men i morse vaknade jag lika förkyld som de senaste fyra dagarna. :(

   Radera
 4. Då vet jag vad jag ska göra ikväll och vad jag ska tipsa andra om att göra kl. åtta ikväll. Hade annars näst intill planerat att jag skulle tänka bort skolan och jobbet den närmaste tiden (de senaste månaderna har varit hysteriska, och trött är bara förnamnet).

  SvaraRadera
 5. Henrik, jag förstår precis hur du känner det. Men jag är riktigt glad över att UR håller den här debatten. Den behövs.

  SvaraRadera
 6. MEN, vilken tid och kanal är debatten? För de som ev vill kolla :P

  SvaraRadera
 7. Kunskapskanalen mellan 20 och 21 ikväll. :)

  SvaraRadera
 8. Först nu har jag tittat på URplay. Bra synpunkter av dig och andra! Klockrenast var: "Skolan har blivit som en märkesjacka- antingen går man på finskolan eller på fulskolan!".

  Jag blir bara fascinerad hur man fortfarande kan tycka att valfrihet är överordnat och att det har bidragit såååå till skolutveckling med div. pedagogiska grepp. Vad lever MIkaela Valtersson i för värld? Det spelar liksom inte någon roll hur många studier som görs som pekar åt samma håll.
  /Erika

  SvaraRadera
 9. Tack Erika. :) Lika litet som du förstår jag hur man kan klamra sig fast så krampartat vid något som uppenbarligen inte fungerar.

  SvaraRadera