måndag 12 april 2010

Med lärarlegitimation får många rektorer tänka om.

Obehöriga lärar är billigare än behöriga. Obehöriga lärare sätter högre betyg än behöriga, Obehöriga lärare är i allmänhet mer fogliga och flexibla än behöriga. Men vem tror att det är ett plus för likvärdighet, inlärning och måluppfyllelse att vem som helst kan kliva in från gatan och sätta sig bakom en kateder?

Men i vårt bristfälligt kontrollerade skolsystem är ekonomi, konkurrenskraft och en flexibel organisation både viktigare och lättare att bedöma än kunskapsinhämtning , rättvis bedömning och undervisningskvalitet. Därför finns det ett antal rektorer som hellre anställer obehöriga än behöriga lärare. Av samma skäl anställer många hellre en billig nyutexaminerad lärare än en mer erfaren, renommerad och dyr sådan. Det är hög tid att det oskicket får ett slut.

Det förslag alliansen presenterar på DN debatt är riktigt bra. Den andra ingången gör det lätt för de obehöriga lärare som vill ha och förtjänar fast anställning att skaffa sin legitimation. Det är också mycket bra att nya lärare får en mentor under det första året och att legitimationen kan dras in. Att bara behöriga lärare får sätta betyg är ett viktigt steg mot rättvisare bedömning. Det enda som gör mig tveksam är provåret som möjlighet att sålla bort olämpliga lärare. Det är ett fruktansvärt slag att efter en universitetsutbildning på 4-5 år få tummen ner på det sättet. Studielån på flera hundra tusen, utrangerad och arbetslös. Olämpliga lärare skall självklart inte vara lärare, men det vore bättre att sortera bort sådana i början av utbildningen istället för när den är slutförd. Blir detta verklighet måste man se till att enskilda lärarstudenter inte drabbas för hårt. Alla vet att man tar en risk när man startar ett eget företag. Det är man inte lika inställd på när man söker in på lärarhögskolan.

Många vänsterdebattörer kritiserar förslaget. Alltid rött alltid rätt (V) börjar med att källhänvisa förslaget till vänstern och fortsätter med att såga det. Allt som behövs är tydligen ”fler vuxna i skolan”. Roger Jönsson (S) är mer positiv, men anklagar också alliansen för ha snott förslaget från dem. Substansen i anklagelserna kan ni läsa mer om hos Mats Gerdau (M). Han som jag undrar när det blev det en dålig sak att vara överens i skolpolitiken? I Expressen svävar vänsterpartiets skolpolitiska taleskvinna på målet men landar vad jag förstår för förslaget.

I Västerås är Roger Haddad (FP) redan inne på verkställandet.
Mer om rättsäkerheten med provåret hos Mats Olsson (lärarutbildare), och till slut ett häftigt och välskrivet lärarförsvar av Mats Persson (FP). SVD

4 kommentarer:

 1. Kanske tar man sig en funderare redan innan utbildingens gång, om man vet att man blir granskad under anställningens inledande skede. Som det ser ut idag blir vilken drönare som helst lärare bara för att de slöpluggat så många strökurser att den enda möjligheten att få nytta för dessa blir läraryrket. Jag håller dock med om att den typen av sortering borde göras i början av studieperioden och inte när man redan satsat på läraryrket.

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar "pulvermos". Man kanske borde göra första årets lärarstudenter till springvikarier under någon period? Då skulle både studenterna själva och högskolorna få en bättre uppfattning om deras lämplighet för yrket och yrkets lämplighet för dem.

  SvaraRadera
 3. Inte för att vara sån men dels är jag rätt ofta emot sosseidéer och ibland även vänsterpartistidéer, trots att det är vänsterpartist jag är.

  Jag är av åsikten att det behövs fler vuxna i skolan men jag misstänker att du är omedveten om att lärare inte är de enda vuxna som jobbar inom skolan. Mao så är det självfallet bra med utbildade lärare, men de är inte de enda som skapar en bra skolmiljö.

  SvaraRadera
 4. Att vara "sån" tycker jag är bra, om du med det menar en som tänker själv.

  Jag är självklart medveten om att det jobbar andra än lärare inom skolan. Jag är också medveten om att mycket viktigt arbete i skolan kan göras och görs av andra än lärare. Men idag finns det en massa "vuxna i skolan" som hackar som lärare. Den typen av "vuxna i skolan" vill jag definitivt se färre av.
  P.S. Jag gillar din bild.

  SvaraRadera