måndag 13 september 2010

Hatten av för er båda två, Mathias Sundin och Lars Stjernkvist

Vilken skum valrörelse det har varit. Butlers i tunnelbanan, strippor i Vänsterpartiet, sedelbål i FI, clowner i äldrevården, statliga bordeller från en kristdemokrat är några av de mer förbluffande inslagen. Valfusk, aggressiva värvarmetoder, hakkors i pannan på Sverigedemokrater, vandalisering och timade ”nyheter ” som Littorin-affären hör till de mer nedslående inslagen.


Hela SD:s framfart är ett nedslående inslag i sig. Som många andra går jag och hoppas att SD inte ska få en vågmästarroll på söndag. Men jag hoppas också att demoniseringen av SD och deras sympatisörer ska upphöra. Den både skadar och gynnar Sverigedemokraterna själva, men alla vi andra tar enbart skada.

Vi människor tenderar att vara misstänksamma och ängsliga inför det främmande. Där det uppstår många kulturkrockar, eller där det finns mycket okunskap växer rädslan och misstron till en destruktiv fientlighet. Främlingsfientligheten finns bland svenskar mot invandrare, bland invandrare mot svenskar, bland svenskar mot svenskar, bland invandrare mot invandrare.

Fientlighet som möter fientlighet leder ibland till våldsamma urladdningar – kanske var det det som hände när en gammal kvinna blev dödad på en parkeringsplats i Landskrona i våras – ibland växer den istället som en cancertumör. Fientlighet som möter dialog, försök att förstå, sakliga argument kan däremot mattas av.

I går hörde jag två Norrköpingspolitiker, Mathias Sundin (FP) och Lars Stjärnkvist (S) debattera med Markus Wiechel (SD). Det var en lugn sansad debatt där alla fick tala till punkt om sakfrågor. Det var både en integrations- och en demokratiinsats som riktigt imponerade på mig. Hatten av för er båda två, Mathias Sundin och Lars Stjernkvist.Media: Debatten i SR, DN, SVD, SVD, Expressen, Aftonbladet, Expressen.

bloggar: Mathias Sundin, Seved Monke, Gulan Avci, Rasmus Liberal, Per Altenberg, Liberati, Mark Klamberg, Mina Moderata Karameller, Peter Soilander, Agnetha Berliner, Erik Svansbo och Liberala Anna.

10 kommentarer:

 1. Jag verkar ha missat en hel del där hemma! Men min facebook svämmar över av "så länge du inte röstar rödgrönt" och "så länge du inte röstar blått" från höger och vänster (höhö). Det känns som folk hejar på lag i sport snarare än diskuterar politik :P PoK

  SvaraRadera
 2. Medlidande med SD. De lider av Kulturschock
  http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_shock

  SvaraRadera
 3. Vi hade en föreläsning om främlingsfientlighet där en lärare med långt engagemang för en positiv inställning till invandrare berättade. Han berättade en episod Björn Rosenkvist på Gotland som blev rikskänd för riktigt ogenomtänkta rasistiska åsikter. Sen så påpekade han att Björn var en elev som han hade ansvar för och som han svek. Tillvaron i de främlingsfientliga delarna av samhället är inte någon dans på rosor och om vi inte möter alla elever för att hjälpa dem sviker vi vårt läraruppdrag.

  SD är en mycket obehaglig företeelse men människorna i organisationen ska mötas med demokratisk respekt och samtal. Att (v) med sina extrema åsikter och en obehaglig kommunistisk historia bakom sig använder SD som ett skäl för allianspartier vid en valvinst ska reagera ihop med dem känns minst sagt absurt.

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med om att samtal alltid är bättre än tystnad och ren konfrontation. Det är också sant att främlingsfientlighet ofta föds där rädsla och utanförskap finns. Det handlar ju om att det inte finns tillräckligt med kunskap och då är det synd att SD-medlemmar och sympatisörer inte möts med de många sakliga argument som finns mot deras politik. Jag är så glad Jan att du tar upp hur viktigt det är att inte svika de ungdomar som faktiskt konfronteras med sådana problem som jag tror många inom medelklassen aldrig behöver tampas med dagligen. Det är viktigt att få prata om de problemen och här tror jag att de etablerade partierna sviker i stor utsträckning.

  Samtidigt tror jag att det är viktigt att klargöra att SD inte är ett nytt "Ny demokrati". SD har kvar det mesta av sin politik från BSS (Bevara Sverige svenskt). Det finns enligt Expo flera kopplingar till vit makt-rörelser och nazistiska organisationer. Allt för många inom SD förnekar Förintelsen.

  Jag tror inte heller på att demonisera, men fakta måste få tala. Jag kan min historia allt för väl för att låta bli att uppmärksamma detta.

  SvaraRadera
 5. Käraste dotter, så bortkastat med all denna propaganda på gästarbetare i fjärran land. :)

  SvaraRadera
 6. Emvie, tack för en bra länk. Intressant med faserna.

  SvaraRadera
 7. Jan, intressant att du tog upp en elev, för det är i elevtermer jag tänker och säkert många lärare med mig.
  I den nya läroplanen har man formulerat det här klokt: "Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser."
  Tänk om vi kunde tillämpa det i resten samhället också...

  SvaraRadera
 8. Gertie, du har helt rätt i det du skriver. Men det är deras politik, förslag, och verklighetsbeskrivningar man borde granska och ta avstånd ifrån.

  SvaraRadera
 9. Främlingsfientlighet - är det inte det vi emellanåt har gentemot SD-supportrar? Underliga människor med obegripliga åsikter och beteende som det är bäst att reflexmässigt stöta ifrån sig, så man inte blir besmittad av deras kultur...

  Så jag tycker du har en bra poäng. Oavsett om den person man möter är en ung muslim som kastar sten på ambulanser eller det är en ung vit arbetare som delar ut smygrasistiska flygblad, så bör man försöka förstå hur de tänker, varför de agerar som de gör och sen fundera lite på vad man kan göra åt det underliggande problemet. Inte bara tävla om vem som kan vara mest publikt fördömande och avståndstagande.

  SvaraRadera
 10. Hans, tack för din kloka kommentar. Att bunta ihop folk och fördöma dem leder knappast till ett bättre och mer tolerant samhälle.

  Skolan har ett starkt demokratiuppdrag och skall aktivt motverka rasism, sexism, homofobi och andra typer av intolerans och främlingsfientlighet, ändå har SD ett mycket starkt stöd bland unga. Det är ett misslyckande som borde leda till självrannsakan och nytänkande, inte till en kontraproduktiv demonisering av SD supportrarna.

  SvaraRadera