söndag 26 september 2010

Fula, skitiga och elaka?

Så lever vi vidare i denna otrevliga eftervalsstämning. I DN läste jag om den Sverigedemokrat som lämnade sin plats efter att ha läst partiprogrammet. Som i förbifarten nämner journalisten att mannen berättar att livet som representant för Sverigedemokraterna är hårt och obehagligt. ”Jag har fått ett väldigt dåligt bemötande. En socialdemokrat ville inte ta mig i handen och sa att det är risk att man får smutsiga händer”.

Den här lilla texten väcker flera funderingar hos mig. Beror de många avhoppade Sverigedemokraterna på att de kommer på andra tankar eller beror de på att de blir utfrysta, trakasserade och hotade? Beror ens den här mannens avhopp på att han kommit på andra tankar eller på att det är för ansträngande att vara en paria?

Jag undrar också hur det kommer det sig att journalisten med gillande berättar om hur mannen kommit på bättre tankar, men väljer att glida över ett exempel på grov diskriminering och stigmatisering? Att vägra skaka hand med någon och kalla den personen smutsig, det är uppförande som man förknippar med apartheidtiden i USA och Sydafrika. Hur kan sådant uppförande från en folkvald i ett politiskt sammanhang accepteras? De här historierna om hur Sverigedemokrater förstår hur dåligt partiet är påminner också obehagligt om andra exempel på rättning i ledet - bögar som inser att de bara ägnat sig åt barnsligt experimenterande men egentligen är rättrogna heterosexuella.

Precis dagen innan jag läste det här tittade jag på ett fantastiskt klipp som David Tingsgård skickade mig på Facebook. Det handlar om en KKK ledare som blir bortgjord och besegrad av en färgad pastor som tillhörde Martin LuthersKings medhjälpare. Det klippet börjar just med att han av misstag skakar pastorns framsträckta hand och sedan förskräckt tittar på sin egen. Pastorn säger:” Don’t worry Johny, it don’t com off!” Är det där vi har hamnat, där förtroendevalda beter sig som KU KLUX KLAN ledare på sjuttiotalet utan att någon har något att erinra?

Jag läser också att Lars Ohly har vägrat ha Sverigedemokraterna på samma våningsplan och jag såg på TV när han vägrade vara i samma sminkloge som Åkesson. Tydligen uppfattar vissa dessa utslag av .... främlingsfientlighet och diskriminering som bevis på att Ohly är en hedersknyffel som tar avstånd från ... främlingsfientlighet och diskriminering.

Som om inte det här räcker kan man i Aftonbladet läsa om en brutal och uppenbarligen välplanerad och regisserad attack mot en Sverigedemokrat. Man kastade in stenar i lägenheten, skrek hot och okvädningsord, krävde att han skulle komma när och när han gjorde det möttes han av en lynchmobb på 40 personer och blev svårt knivskuren. Alltsammans låter som rakt ur amerikanska södern på sextiotalet. En scen ur "Mississippi brinner" eller "I nattens hetta".

Inga sådana paralleller görs dock i den tidning som kör med en hotfull stopphand som symbol för kampanjen: "Vi gillar inte främlingsfientlighet. Vi gillar olika".

Är det bara jag som får en isande känsla i magen av allt det här? Innan ett enda förslag är lagt all denna fientlighet, hotfullhet och våldsamhet? Är det Jimmie Åkesson och hans anhang som är våra nya hackkycklingar och mobboffer? Håll er borta från kvinnor, bögar och invandrare, men vare sig de är klädda i kostym eller bombarjacka, vare sig de är gamla eller nya svenskar är Sverigedemokrater fritt villebråd. Ju mer du jävlas med dem desto mer är du en av oss - en av oss riktiga svenskar.

Schwedendemokraten Raus!

Den här filmen är ett måste:Tack än en gång David!

Media: DN, DN, SVD, SVD, Aftonbladet, Expressen, Aftonbladet, Expressen, Expressen.

Bloggar: Extra rekommendation för Hannastasias inlägg, Helle Klein, Svensson, Åsa Carlsson, Helena Palena, Annarkia, Sami Korpela,

50 kommentarer:

 1. Det här med respekt är svårt. Det håller inte att båda sidor trotsigt säger 'jag kommer att visa dem respekt när de visar mig respekt', någon måste vara modig, släppa stoltheten och prestigen och ta första steget.

  SvaraRadera
 2. Jag får liksom du en isande känsla av att det parti som jag trots allt ser som rasistisk behandlas med metoder som bygger på exkludering - det är inte rätt väg att gå. Samtidigt får jag en isande känsla när jag ser Agenda och det som händer i Danmark, nämligen att motsvarigheten till vår lag om hets mot folkgrupp håller på att förhandlas bort mot att budgeten ska gå igenom.

  Det gäller att vara tydlig såväl när det gäller ett demokratiskt bemötande av folkvalda representanter som att ta avstånd från värderingar som utgår från att olika grupper av människor inte har samma plats i det mångkulturella svenska samhället.

  SvaraRadera
 3. Varsågod för klippet, jag fick det av någon annan såklart. :)

  Nu låter du plötsligt liberal igen. Vad hände med förbuds- och kravpolitiken? Skulle vi inte skärpa kraven på våra invandrare, lite som SD vill?

  För övrigt, jag tycker att Ohly gjorde rätt, han var faktiskt inte främlingsfientlig, han visste mycket väl vad Åkesson och dennes kultur stod för!

  Det jag får en isande känsla i magen av är att vi har ett främlingsfientligt parti i riksdagen som riskerar att skjuta fram gränserna för vad vi tolererar i form av diskriminering av folkgrupper, och som Gertie säger kan skapa ett hårdare samhälle som i Danmark.

  SDs retorik är dessutom en form av nyspråk som man bara hittar i nazistisk terminologi eller 1984. Titta in på de här sajterna så hittar du både paranoia, hat, konspirationsteorier och en fullständigt vriden verklighetsuppfattning. http://frianyheter.wordpress.com/ http://politisktinkorrekt.info/

  SvaraRadera
 4. Så sant, Morrica. Vi är alla ansvariga för varandra - även när vi ogillar varandra. En av mina vänner sa så att hon försöker tänka på hur Dalai Lama skulle ha hanterat Sverigedemokrater. Det tyckte jag var fint. :) Men även om man inte når upp till hans höjder av tolerans och vänlighet kan man visa vanlig hyfs och följa gällande lagar.

  SvaraRadera
 5. Gertie, när det handlar om faktiska förslag och motioner behöver alle man ta till pumparna för att värna frihet, tolerans och respekt för mänskliga rättigheter, men vi kommer ingenstans genom att kränka sverigedemokraters mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
 6. Jag är alltid liberal, David. Jag är för fri rörlighet och ordentligt med både rättigheter och skyldigheter för både nya och gamla svenskar.

  Ohly var ytterst fientlig mot Åkesson - vi får anta en främling för honom. Om vi låter oss förändras i mer intolerant riktning av att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen har vi förlorat något viktigt.

  SvaraRadera
 7. Dalai Lama ligger många nivåer över vad jag någonsin kan åstadkomma. Jag håller mig på den nivå där jag kan fortsätta vara jag:

  http://www.youtube.com/watch?v=SzvpnqQNqjA

  Någonstans i mitt sinne ligger ett litet hånskrattande troll och viskar att svenskar inte alls förändras i intolerant riktning av detta - det enda som förändras är att man slutar dölja det. Att vara intolerant mot en sverigedemokrat är politiskt korrekt, och inget man behöver dölja bakom vardagsrummets polyestergardiner. Jag hoppas det spricker när solen skiner på det, som troll brukar göra, och visar sig vara bara en fantasi, som troll brukar vara.

  SvaraRadera
 8. Jag är 48 år och växte alltså upp under det genompolitiserade 1970-talet. Jag gick i demonstrationer mot apartheid som sjuåring. Få politiska händelser och stämningar i Sverige torde ha undgått mig. Men INGEN liknar tillnärmelsevis den hatiska demonisering och uppvigling av massorna som Sverigedemokraterna har fått utstå under det senaste året, och speciellt det senaste halvåret. Det saknar motstycke.

  Vi lever i intressanta tider. Vänner blir fiender. Folk misshandlas, torteras, skenavrättas och beljugs för sina åsikter. Familjer och karriärer havererar.

  Vad hände med vårt Sverige?

  Pappan

  SvaraRadera
 9. Den politik Sverige fört är främlingsfientlig, med höga trösklar in på arbetsmarknaden samt brist på bostäder. Då är man inte välkomnande mot invandrare.

  Kan det möjligen vara så att politiker är rädda för att SD synar bluffen?

  Massmedia och politiker har väl gjort vad man kan för att dölja en del strukturella problem som man inte vågar ta i och som ställer till det för svagare grupper.

  SvaraRadera
 10. Vad ska man säga om gråsossen. Han lider väl av att tro sig vara det enda rätta i konungariket. Så blir det när makt korrumperar.

  Och man skulle nästan kunna tro att alla medier läst mitt inlägg från valnatten om Svinintresset och svinloppor. Det verkar som "de rätt trogna" i "islamistisk korstågsanda" rycker ut som Antecimexgubbar för att utrota svinlopporna.

  Intolerans och stigmatisering finns även där man minst anar det, bland sk bilda människor.

  SvaraRadera
 11. Gertie, ingen ska förstås kohandla med SD och låta dem köra över folkmajoriteten när det gäller integration för att få igenom sin budget. Alliansen får självklart inte gå med på utpressning!

  Just nu är det dock de rödgröna som kör en omvänd kohandel och försöker med sin smutskastningskampanj hindra en vanlig demokratisk process. Miljöpartiet tycker att alliansen ska sälja ut sin själ och välja de rödgrönas bidragslinje trots att de är mycket större. SUCK!

  Här behöver vi stanna upp och inse att det är Ohly som bär sig riktigt illa åt just nu. Det kanske säger något om hur obehagligt det skulle vara att ha med honom i en regering.

  SvaraRadera
 12. Undrar hur man kan negligera 430000 (6 procent x 7,2 milj) svenskar?! Det är så många som röstade på Sverigedemokraterna. Har vi så många rena rasister i Sverige?
  Jag undrar vad skillnaden är mellan Sverigedemokraterna och Lars Ohlys parti vänsterpartiet (kommunisterna). Medlemmarna i detta stackars lilla parti står ju långt ut på vänsterkanten.
  Om man då orkar tänka tanken så långt som att ett flertal "gammelmoderater" står långt ut på högerkanten, ja då vet jag inte vad jag ska tycka. Bara att det är en salig blandning alltihopa.
  Snacka om röra, antingen den är blågrön, eller rödgrön.

  SvaraRadera
 13. Det där klippet är så underbart vackert! Jag tänker på Mandela som förlät sina plågoandar efter 27 år i fängelset. Det är precis den vägen vi måste gå, även om den är så mycket svårare.

  SvaraRadera
 14. Om du är interesserad av ett historiskt perspektiv kan du börja med att läsa om valrörelsen 1998:

  “1998 års val. Huliganer från AFA, Ung Vänster och liknande får ostörda sabotera i laga ordning utlysta valmöten för Det nya partiet. Med visselpipor, allmänt skrän, försök att överrösta talarna osv. kunde de härja ganska fritt”

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/03/mediernas-f-rf-ljelse-av-jimmie-kesson-h-r-inte-hemma-i-en-demokrati

  Sen kan du ju läsa vad Brussels Journal, vars skribenter ofta återfinns i t.ex Wall Street Journal, hade att säga om valet 2006:

  “The most remarkable part of the story is perhaps that the Antifascist Action (AFA, Antifascistisk Aktion) can document and brag about its sabotaging the election process at several places, while the police (or the press for that matter) doesn’t seem to do anything against them. Here’s a shortlist of some of their «heroic» deeds of the last weeks before the elections:

  The party’s election posters were systematically removed from the streets;
  The party’s election propaganda was systematically removed from the libraries;
  The party’s election propaganda was taken out of people’s mail boxes;
  Election candidates of the SD received (personal) threatening letters to withdraw from the elections, and as a result some actually did withdraw because they couldn’t take the pressure;”

  Tyvärr verkar AFA länkarna inte längre fungera men under minst 3 år låg de uppe helt öppet på nätet. Riksdagspartierna i Sverige gjorde INGENTING och polisen struntade fullkommligt i saken.

  http://www.brusselsjournal.com/node/1359

  Från Göteborg nyligen:

  “En man i 30-årsåldern, som kandiderat för Sverigedemokraterna i kommunalvalet, fick föras till sjukhus efter att ha överfallits och knivskurits av ett tiotal män i Hjällbo på torsdagskvällen”

  “Vi har kontakt med ordningspolisen och säkerhetspolisen här i Göteborg. Vi håller på och söker säkerhetspolisen just nu, säger Patrik Ehn (SD).

  Enligt honom har valrörelsen trots allt varit något lugnare i år, lokalt sett. En kandidat har fått rutorna inslagna, men han ser händelsen på Kungsportsplatsen veckan före valet då ett möte stoppades av motdemonstranter som allvarligt.

  Förra valrörelsen utsattes partiets kandidater för en målmedveten kampanj från vänsterextrema grupper för att få dem att lämna sina poster. Flera personer uppgav då att de lämnade sina poster som ett resultat av trakasserierna.”

  Vänligen notera: Förra valrörelsen var VÄRRE.

  Däremot är det något helt nytt att statsministern går ut publikt och säger att SD representanter får skylla sig själva om de drabbas av våld.

  http://hd.se/skane/2010/09/14/reinfeldt-vadjar-till-fornuftet/

  Utlandssvensk
  Slutligen har jag en fråga till dig, Helena:

  Hur stort ansvar anser du att Fp har för dagens läge?

  Det finns knappast något annat parti de senaste 20 åren som har varit lika ivrigt som Fp vad gäller att utmåla folk med avvikande uppfattning om t.ex asylpolitik som rasister. Utan tvekan går det en klar röd tråd från när Bengt Westerberg reste sig ur soffan till dagens totala avhumanisering av SD politiker.

  SvaraRadera
 15. Ursäkta, det blev något fel när jag skickade kommentaren ovan.

  Min signatur är "utlandssvensk" och den ska så klart stå sist, inte mitt i kommentaren

  SvaraRadera
 16. Det här minns jag från barndomens skolgårdar. Så fort det dyker upp en hackkyckling som det är OK att ge sig på, så hänger alla på.

  Att vi efterhand blir toleranta mot vissa grupper innebär inte att grundläggande behov av gruppkänsla och rädsla för främlingar försvinner, bara att vi blir tvungna att leta upp nya objekt.

  För att parafrasera: föremålen växlar, men hatet består.

  SvaraRadera
 17. Det kändes fantastiskt att komma hem trött efter en lång arbetsdag (följd av politiska möten) och hitta så många kloka och tänkvärda inlägg. Världen känns genast trevligare och mer hoppingivande. Verkligen stort tack!

  SvaraRadera
 18. Tack för Ozzy och kloka tankar, Morrica. Du har verkligen en poäng i det du skriver. Jag upplever inte att jag ser mer främlingsfientlighet i skolan eller i min övriga omgivning och forskarna säger att vi tvärtom blir mer toleranta. Ändå låter det på media och folk som om vi har förvandlats - eller snarare korrumperats - över en natt.

  Men tolerant är inget man är mot den man tycker förtjänar det och inte mot andra. Då är man själv främlingsfientlig.

  SvaraRadera
 19. Pappan, det är en mycket intressant jämförelse du gör. Varför ett så extremt avståndstagande?
  Tror du att förföljelsen av Sverigedemokrater svarar mot något djupare behov i folksjälen? Ett sätt att återupprätta en förlorad stolt identitet och sammanhållning eller bara ett behov av en syndabock, någon att rikta sin vrede och sitt förakt mot? I så fall kan partiets stödjare och motståndare rent av komma ur samma nationalistiska källa. En något hisnande tanke som jag tackar dig för.

  SvaraRadera
 20. Per, jag upplever att det finns ett stort behov av att vara politiskt korrekt - saker ska se bra ut. Bakom fasaden kan man ägna sig åt helt andra och mindre trevliga saker. Det gäller inte bara invandringspolitik utan i minst lika hög grad vård och omsorg. Verka rätt hellre än göra rätt. Lagar och beskrivningar som ser bra ut snarare än goda handlingar. Där har vi ytterligare ett av Morricas troll som behöver luftas.

  SvaraRadera
 21. Tack för länken till ditt inlägg, Plura. Mycket läs- och tänkvärt.

  Tänk så mycket trevligare världen skulle bli om folk ägnade sig åt att bekämpa sin egen intolerans och fientlighet istället för att bara ondgöra sig över andras.

  SvaraRadera
 22. Jan, det Ohly demonstrerar med sitt oförsonliga och intoleranta beteende det är hur nära varandra ytterhöger och vänster faktiskt är. Tänk om han hade talat och handlat så när det gällde kvinnor, bögar, invandrare, folk med glasögon - i stort sett vem som helst annan än Sverigedemokrater.

  Jag tycker att Reinfeldt inger förtroende i det här läget. Lågmäld och lösningsinriktad. Jag blev också imponerad av Mona Sahlin i Skavlan. Hon sade många kloka saker och intog ett helikopterperspektiv, snarare än ett egennyttesådant.

  SvaraRadera
 23. Liberala funderingar, tack för din kommentar. Det är både odemokratiskt och olämpligt att ignorera dem. Det är dessutom otaktiskt, för då är det möjligt att de fördubblar sitt mandat vid nästa val.

  Vi definieras av våra handlingar i högre utsträckning än vi är våra tankar. Att se sig själv som högre stående när man ägnar sig åt omoraliska och onda handlingar för att man anser att den andra har omoraliska och onda åsikter är enligt min mening en absurditet.

  SvaraRadera
 24. Björn, visst är det fantastiskt. Jag visar det som bäst för alla mina engelskelever.

  När min son hade läst To Kill A Mockingbird av Harper Lee sade han att den boken gör att man vill bli en bättre människa. Jag tyckte att det var en fantastisk sak att säga och väldigt sant. Så är det med det här klippet och också med Mandela och med Martin Luther Kings sista tal (kvällen innan han mördades).

  SvaraRadera
 25. Tack Anonym för ditt inlägg och för alla intressanta länkar. Jag skämdes över Bengt Westerberg när han lämnade den där soffan. Det han gjorde var ju rätt precis samma sak som Lars Ohly gör nu. Sedan jag blev aktiv i partiet - så där för tre år sedan - har jag inte stött på det du beskriver. Jag skulle vilja svara längre, men måste i säng nu. God natt!

  SvaraRadera
 26. Helena,

  Tack för ditt svar. Du får gärna utveckla mer i morgon om du har tid och lust.

  Jag kan väl bara tillägga att min uppfattning är att ni aktiva folkpartister nu har ett väldigt stort ansvar. Själva grunden till dagens problem, dvs. att personer med avvikande uppfattning angående immigrations- och asylfrågor, är onda varelser som knappast har fullt människovärde, kommer från erat parti.

  Det minsta man kan begära är att ni står upp och kräver en ursäkt från Bengt W. Ännu bättre vore att ni som parti bad om ursäkt för den demonisering som ni har varit delaktiga i och att de värsta förövarna uteslöts.

  Utlandssvensk

  SvaraRadera
 27. Bengt Westerberg har fått äta upp sitt lämnande av soffan i så hög grad att jag tycker det kan betraktas som överspelat. Dessutom handlade detta om en symbolisk gest om att utesluta allt samarbete. I valprogrammet satt han och Bert i soffan tillsammans och diskuterade så nog har han fått krypa till korset ordentligt.

  Folkpartiet har också varit det parti som tagit flest debatter med de invandringsnegativa partierna och i mängder av situationer visat att man kan ta avstånd från åsikterna utan att ta avstånd från människorna.

  Av medmänskliga skäl, av liberala skäl kring den fria rörligheten och av flera andra skäl bör vi fortsätta att ha en generös flyktingpolitik. SD's problemformuleringar är dåligt grundade och det finns mycket viktigare frågor när det gäller svensk ekonomi, skola och miljö. Av sakliga skäl kommer inte SD få så mycket inflytande och det är ytterligare ett skäl till varför hatkampanjen är så dum.

  SvaraRadera
 28. "Av sakliga skäl kommer inte SD få så mycket inflytande och det är ytterligare ett skäl till varför hatkampanjen är så dum."

  Är det verkligen nödvändigt med den typen av kommentarer? Kan man inte bara konstatera att hatkampanjer är fel, punkt?

  Hur låter detta, tycker du:
  " "Av sakliga skäl kommer inte judarna att få så mycket inflytande och det är ytterligare ett skäl till varför hatkampanjen är så dum."

  Hur som helst, jag lämnade Sverige för länge sen, delvis pga. det var helt omöjligt att ha ett normalt jobb om man var motståndare till den förda asylpolitiken. Jag bor nu sedan länge i Schweiz, där ett parti som motsvarar SD är landets största. Du kanske borde åka ner och titta hur det ser ut här? Inga skolbränder, inga gruppvåldtäkter, fungerande polis och sjukvård, etc, etc.

  Jag kan ju tillägga att Schweiz har ungefär samma antal immigranter som Sverige men här har man valt att selektera kvalificerade personer från västländer istället för okvalificerade från tredje världen. Vi får väl se vilket land som håller ihop längst....

  Utlandssvensk

  SvaraRadera
 29. Anonym, varje tid har sin anda och sina strömningar. Det skulle inte falla mig in att rösta på Bengt Westerberg, men det skulle inte heller falla mig in att avkräva en ursäkt för att han tappade humöret och betedde sig på ett sätt som jag uppfattar som högst oliberalt för några decennier sedan.

  Din bild av folkpartiets roll i det här stämmer inte överens med min. Ansvaret för att värna vår åsikts- och yttrandefrihet faller på oss alla. Ansvaret för att kränkande och olagliga handlingar stoppas faller också på oss alla.

  SvaraRadera
 30. Ja, det är ju tur för mig att jag har lämnat landet...

  "På en sajt tillhörande det kriminella gänget Original Gangsters Sverige-president hotar man nu med att fortsätta hänga ut namngivna SD-medlemmar i syfte att förmå dem att lämna partiet"

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/kriminellt-gang-hotar-hanga-ut-fler-sd-anhangare-1.1179100

  Det går absolut inte att kalla Sverige för en fri och öppen demokrati. Att statsministern dessutom öppet säger att SD politiker har sig själv att skylla kan endast jämföras med länder som Zimbabwe.

  Utlandssvensk

  SvaraRadera
 31. "varje tid har sin anda och sina strömningar."

  Tja, utifrån detta kan man rättfärdiga det mesta. Andan på 70-talet innebar att man stödde Mao och hans massmord i Kina. Var det OK? Hur var andan i Tyskland på 30-talet?

  "Ansvaret för att värna vår åsikts- och yttrandefrihet faller på oss alla. Ansvaret för att kränkande och olagliga handlingar stoppas faller också på oss alla."

  Jag håller inte med om detta, åtminstonde inte i bemärkelsen att alla har lika stort ansvar. Partier i regeringställning har t.ex större ansvar än partier som inte har regeringsmakt. Den som skriver ledare i stora tidningar her större ansvar än den som driver en liten blogg, osv.

  Men framförallt har de som har medverkat till att skapa ett problem större ansvar för att lösa det.

  Utlandssvensk

  SvaraRadera
 32. Här kan ni läsa vad en svensk nationalekonom som är verksam vid en amerikansk tankesmedja har att säga:

  http://www.hayekinstitutetsverige.com/2010/09/staten-och-syndikatet.html

  SvaraRadera
 33. Hans, tack för din nedslående men sanningsringande analys. Anne Holt sa att man i Sverige har haft locket på så länge att vi har blivit som en tryckkokare. Det är faran med stark social kontroll och det politiskt korrekta - vi kommer åt ytan, men under den pyr det bara mer och mer aggression och rädsla.

  SvaraRadera
 34. Slutligen kan det kanske vara interessant att påpeka att vi nu sannolikt befinner oss vid en punkt där vissa SD politiker i Sverige uppfyller de FN kriterier som finns för att få asyl i ett annat land.

  (jag är jurist och har läst mycket folkrätt)

  SvaraRadera
 35. Jan, tack för köttet på benen när det gäller Westerberg. Jag kommer inte ihåg alla turer längre, men jag minns att jag tappade förtroendet för honom när det hände. Jag upplever honom även idag som en av de minst liberala folkpartisterna.

  Jag känner inte igen mig i utlandssvenskens beskrivning av Folkpartiet. Kanske härstammar den från en svunnen tid. Din beskrivning överensstämmer däremot med det jag har sett.

  SvaraRadera
 36. Anonym, som du borde veta om du har läst mitt inlägg och kommentarerna delar jag din upprördhet när det handlar om den behandling Sverigedemokraterna utsätts för. En behandling som Jan för övrigt inte försvarade genom att ange "ytterligare" ett skäl utöver det självklara värnande om allas mänskliga och demokratiska rättigheter. När du vill utmåla Folkpartiet som någon sorts syndabock i det här tappar du mig helt, för jag känner inte igen mig i din beskrivning överhuvud taget.

  SvaraRadera
 37. "När du vill utmåla Folkpartiet som någon sorts syndabock i det här tappar du mig helt, för jag känner inte igen mig i din beskrivning överhuvud taget."

  Ok, tillåt mig att förklara:

  Innan 1991 var immigrationsfrågan en helt vanligt politisk fråga i Sverige. Sossarna hade nyligen infört (1989) den typen av asylregler som SD nu förespråkar och FP krävde att detta skulle rivas upp för att ge sitt stöd till regeringen Bildt. Man införde sen fullständigt absurda asylregler helt utan motsvarighet i övriga västvärlden vilket resulterade i väldigt många asylsökande.

  Hur som helst, under denna period inledde Fp följande:
  1. Man vägrade helt att disskutera sakfrågor kring immigration, dvs. hur många bör man ta in och varför.
  2. Man började att moralisera mot personer med avvikande uppfattning: Om du inte stöder vår immigrationspolitik är du en OND och DÅLIG människa.

  Det är dessa två tendenser som nu har blommat ut fullt och det råder INGEN tvekan om att Fp inledde detta.

  SvaraRadera
 38. Här har du en, enligt mig typisk, riksdagsman för Fp som gav sin syn på saken för några månader sen:

  "Jag hör ofta att vi måste “ta debatten” med Sverigedemokrater och Nationaldemokrater? Varför då frågar jag mig? Varför ska Folkpartiet låta sig styras av deras agenda? Det är fullständigt obegripligt. Jag vill prata om Folkpartiets politik för Sveriges framtid och då finns det ju ingen anledning att haka upp sig på varken Sverigedemokrater eller Nationaldemokrater. De är båda främlingsfientliga partier med rötter i rasism och nynasism. De delar inte vår grundläggande människosyn"

  http://altenberg.se/vi-har-ett-val-att-vinna/

  SvaraRadera
 39. Att enskilda politiker tycker att det är jobbigt med debatten med sverigedemokrater tycker jag också är förståeligt. De krav jag ställer är att varje partis viktigaste företrädare kan ta debatter med SD och att alla partiers företrädare ska uppträda civiliserat och ta i hand etc.

  Personligen tycker jag dock att det är så jobbigt att möta främlingsfientliga personer att jag gärna avstår. En rimlig nivå av att man vill prioritera annat som Altenberg ger uttryck för kan jag acceptera. En rimlig nivå av okunskap som att hävda att partiet är främlingsfientligt är också acceptabelt. Valfilmen och många enskilda företrädare ger absolut intryck av främlingsfientlighet.

  SvaraRadera
 40. Anonym, utlandssvensk!

  Du tar upp bevis för att folkpartiet drivit en politisk linje som varit positiv till invandring. Det behöver däremot inte ha någon koppling till att behandla de med motsatta åsikten illa.

  Från min utgångspunkt leder liberala tankar fram både till en generös asylpolitik och ett respektfullt bemötande av sverigedemokrater.

  SvaraRadera
 41. Anonym, jag bodde i Kuwait under den tid du beskriver så jag har svårt vare sig att värdera eller bemöta det du beskriver. Den bristande respekt för åsikts- och yttrandefrihet som finns idag kan däremot knappast läggas vid Folkpartiets port.

  Jag håller inte med Per Altenberg i det han skrev här, men jag respekterar hans ställningstagande. Han har inte därigenom kränkt någons yttrande- eller åsiktsfrihet och inte heller begått några kränkande handlingar.

  Du skriver mycket om vad du ogillar. Hur tycker du att det borde vara?

  SvaraRadera
 42. Jan, det är jobbigt med sådana debatter. När någon säger saker som man upplever som djupt provocerande och som kränkningar mot människor man känner och tycker om är det svårt att hålla sig lugn och saklig. Dessutom kan man lätt hamna i evighetslång sifferexercis eller i diskussioner om sidospår.

  Stort tack för din fina slutkläm, för så är det förstås. Den liberala kärnan är alla människors lika värde, rättigheter, friheter och skyldigheter - och den gäller både sverigedemokrater och asylsökande.

  SvaraRadera
 43. "Du skriver mycket om vad du ogillar. Hur tycker du att det borde vara?"

  Jag kan svara kort: Som i Schweiz!

  Här råder äkta yttrandefrihet och verklig demokrati. Alla lagförslag kan underställas folkomröstning och alla medborgare har rätt att presentera egna förslag.

  Att lönerna är mycket högre och skatterna mycket lägre än i Sverige ska också noteras. Samt att våldsbrottsligheten är minimal (cirka 90% lägre) jämfört med Sverige.

  Allt detta i ett land där det största partiet påminner mycket om SD.

  Vad gäller Jan som tycker att det är "så jobbigt att möta främlingsfientliga personer att jag gärna avstår" kan jag rekommendera att inte resa i övriga Europa eftersom ALLA länder där har en asylpolitik som i Sverige anses som "främlingsfientlig".

  Utlandssvensk

  SvaraRadera
 44. "När någon säger saker som man upplever som djupt provocerande och som kränkningar mot människor man känner och tycker om är det svårt att hålla sig lugn och saklig"

  Ja, visst är det så. Jag upplever att jag, lindrigt sagt, har blivit kränkt och provocerad av ett stort antal folkpartister. Vidare är det min uppfattning att till stor del pga. den immigrationspolitik som Fp implementerade 1991 har Sverige nu förvandlats till en plats där jag absolut inte vill att mina barn ska växa upp.

  Trots detta är det absolut min avsikt att hålla en rimligt trevlig samtalston. Ni anser möjligen att de asylregler jag (och alla europeiska parlament utom det svenska) tycker är lämpliga gör mig till "främlingsfientlig". Visst, det får ni tycka. På samma sätt anser jag mig ha full rätt att säga vad jag tycker om FP.

  Utlandssvensk

  SvaraRadera
 45. Jag får väl avsluta med några visdomsord från integrationsminister Nyamko Sabuni som uttalade sig om folkomröstningen om minareter i Schweiz:

  "”– Tack och lov har vi inte den typ av system som finns i Schweiz. Fundamentet för vår demokrati är mer robust.
  Partierna och riksdagen fungerar som filter.
  Folkomröstningar kan vara bra, men här har man använt det felaktigt i ett populistiskt syfte. Det är farligt för demokratin.”

  Imponerande, eller hur? Tänk att just demokrati är det som är farligt för demokratin....

  I andra länder byter folket ut politikerna, men
  i Sverige byter politikerna ut folket.

  Tack för en trevlig debatt!

  Utlandssvensk

  SvaraRadera
 46. Utlandssvensk, jag är ingen vän av folkomröstningar, de sår mest bara split och leder till kortsiktiga och populistiska beslut. Grunden för vår demokrati är att vi väljer folk som vi har förtroende för, som sedan ska sätta sig in i frågor och fatta beslut som gagnar oss alla. I detta uppdrag ska de granskas och sköter de inte det korrekt ska de tjäras, fjädras och fördrivas ur byn.

  När jag läser dina inlägg får jag intrycket att du är så där väldigt besviken på folkpartiet för att det är ett parti du har särskilda förväntningar på (eller ett särskilt agg till). Allt det du anför mot Folkpartiet kan nämligen lika väl anföras mot alla de andra - möjligen med undantag för moderaterna.

  Jag är glad att du trivs där du bor men jag uppfattar dig som litet oförsonlig och hätsk.

  Får jag därför föreslå att du tittar på mitt youtube klipp en gång till och kanske följer upp med Louis Armstrong i "What a wonderful world".

  Själv brukar jag titta om på Woodstock-dokumentären när jag tappar tilltron till mina medmänniskor, men jag tror inte den är din cup of tea.

  SvaraRadera
 47. Jag har hunnit med ganska många resor i Europa och andra delar av världen och också bott längre perioder i ett flertal.

  Restriktiv asylpolitik finns på många ställen men på de flesta ställen är det lätt att ändå hitta människor som sätter medmänskligheten främst. Det viktigaste för mig är inte heller vilken syn människorna har till asylpolitik. Det som jag tycker är jobbigt är när man gör stora övertramp in på det som är främlingsfientligt. SD's valfilm hör dit! Jag vill inte förbjuda den men jag tycker oerhört illa om den.

  SvaraRadera
 48. Åk till Akalla,Jorbro, Vårby Gård, Alby och allt vad de nu heter. Husfaserna är tapetserade med paraboler riktade mot sydost, hälften av kvinnorna går omkring med tältduk och var tredje plankar sig in på t-banan. När man tittar runt i dessa områden så finner man inte många vita. Var är alla dessa vita välvilliga och toleranta svenskar som talar sig varma för en ökad invandring? Varför flyttar inte våra politiker till dessa områden när det nu är så himla bra med dessa horder av främmande fåglar? Hycklare är vad de är! Hellre 349 sverigedemokrater än 349 hycklare i Riksdagen!

  SvaraRadera
 49. Det pågår en insamling till Issa Issa. Enligt bifogat inlägg från min inkorg för den som vill stödja honom och hans familj.

  Jag ber er hjälpa till med detta utskick till förmån för Issa och hans familj. Kan Du se till att det kommer ut till relevanta epostadresser så att det sprids till så många som möjligt ? Om det kan läggas ut på bloggar och hemsidor är det förstås också bra.

  Insamling till Issa Issa

  Få har offrat så mycket för det Sverigedemokratiska partiet som Issa Issa som knivhöggs fyra dagar efter valet och var nära döden. Issa har rekryterat flera nya medlemmar, ställt upp vid utdelningar samt var uppsatt på partiets lista vid kommunvalet i Göteborg. Han säger bestämt att han inte avser att lämna partiet trots påståenden om motsatsen i media.

  Issa och hans familj har haft och har fortfarande stora extra kostnader eftersom de måste flytta från Hjällbo och gömmas på annan ort. För att de skall hålls skadeslösa har vi ordnat en insamling. Det akuta problemet är räkningar på 25 000:- som förfaller vid årsskiftet. 2010.

  Sverigedemokraterna Göteborgs pluskonto är 38 05 85-0. OBS: Skriv tydligt ISSA på talongen.

  Låt oss visa att vi håller ihop och är solidariska med Issa och hans familj.

  Sverigedemokraterna i Göteborg

  -- - - - - - -
  genom
  Axel W Karlsson (Präst och aktiv Sverigedemokrat: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174153)

  Kontaktperson för Issa inom SD
  axelwkarlsson@gmail.com
  Ni kan även kontakta Patrik Ehn (vice ordförande SD Göteborg) för att få detta verifierat.
  Det är bekräftat vid telefonsamtal av mig med Patrik att kontot går till Sverigedemokraterna. Det står Sverigedemokraterna då ni betalar in till kontot via er internetbank och längst ner på SD Göteborgs hemsida ser ni att 38 05 85-0 är SD Göteborgs kontonummer.

  Patrik Ehn goteborg@sverigedemokraterna.se

  Read more: http://galaxybloggen.blogspot.com/#ixzz1B0q6Ib2e

  SvaraRadera